021 9031

Cum poți folosi spuma poliuretanică ca izolație acoperiș?

izolatia acoperisului cu spuma

Dacă vrei sa ai un acoperiș izolat termic si fonic, care să reziste la intemperii și să nu permită infiltrațiile de apă, atunci izolația cu spumă poliuretanică este soluția ideala pentru tine. Spuma poliuretanică este un material ecologic, care se aplică rapid si uniform pe suprafața acoperișului, formând o bariera continua și etanșă.

 

 

Acest tip de izolație are numeroase avantaje, cum ar fi: reducerea consumului de energie, creșterea confortului termic si acustic, prevenirea apariției mucegaiului si a condensului, creșterea duratei de viată a acoperișului. In plus, spuma poliuretanica nu necesită întreținere si nu se degradează în timp.

Pentru a fi eficient, acoperișul trebuie să fie construit și izolat în mod corespunzător și să fie întreținut regulat. O construcție inadecvată sau neglijarea întreținerii pot duce la scurgeri de apă, la probleme cu izolația termică și alte probleme care pot fi costisitoare pentru proprietarul clădirii.

Atunci când construim sau cumpărăm o locuință, unul dintre aspectele principale asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm atenția este cel al izolării termice a acoperișului. O izolație acoperiș te poate scuti de costuri de reparație și mentenanță și te poate ajuta să te bucuri de mai mult confort.

 

Ce este o izolație acoperiș?

 

Izolația de acoperiș este unul dintre straturile vitale pentru protecția clădirilor. Izolația poate fi realizată din mai multe tipuri de materiale, însă este nevoie de o analiză atentă a acestora, astfel încât alegerea să coincidă cu exigențele de protecție și confort.

Din punct de vedere structural așadar, izolația acoperiș trebuie să respecte unele cerințe. Pentru că acoperișul este o punte termică majoră, este important ca izolația aleasă să poată răspunde exigențelor constructive, iar de aceea materialul izolator pentru acoperiș trebuie studiat în detaliu.

 

izolatia acoperisului cu vata

 

O bună izolație acoperiș are proprietatea de a oferi protecție împotriva intemperiilor, lucrând alături de acoperiș în sine în acest sens. Este foarte important în acest caz materialul din care este realizat acoperișul, deoarece în funcție de acest parametru putem vorbi despre caracteristici mai bune sau mai slabe de protecție. 0 izolație acoperiș potrivită va conlucra cu materialul structurii și va consolida rezistența, în timp ce protejează împotriva pierderilor de temperatură sau a infiltrării apei.

 

Cum poți folosi spuma poliuretanică pentru izolarea acoperișurilor?

 

 

Alegerea spumei poliuretanice ca strat izolator pentru acoperiș este una dintre cele mai bune, deoarece spuma poliuretanică oferă câteva avantaje notabile în acest context. Izolația acoperiș trebuie să îți permită să te bucuri de confort termic atât în timpul verii, atunci când suprafața de acoperiș se încălzește foarte tare, cât și în timpul iernii, când apare pericolul de tranziție a aerului cald spre exteriorul clădirii.

 

 

izolatia acoperisului cu celula deschisa

 

Izolarea acoperișurilor este o etapă care înglobează mai multe caracteristici precum izolarea termică, fonică și hidro, astfel că etapele de punere în operă izolației cu spumă poliuretanică acoperiș trebuie să fie respectate pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

Pregătirea substratului sau a suprafeței

 

Ca și în cazul altor materiale de izolare și în cazul în care folosești spumă poliuretanică pentru izolare acoperiș este nevoie de o pregătire a suprafeței. Desigur, acest lucru nu presupune decopertări masive și deșeuri din construcții precum în cazul polistirenului sau a vatei bazaltice, însă este nevoie să cureți zona și eventual să repari zonele deteriorate.

Spuma poliuretanică pentru izolație acoperiș poate pătrunde chiar și în cele mai dificile zone, astfel că vei observa din start avantajul folosirii produsului, prin simpla lui pulverizare. Pentru aderență însă și pentru o rezistență mai bună, nu uita de etapa de pregătire a substratului.

Trebuie de asemenea să închizi zona de saceag, pe unde spuma poate ieși. În plus, dacă vrei să finisezi cu gips carton, e bine sa montezi înainte bridele de prindere a caroiajului.

 

izolatie acoperis pregatire

 

Planificarea și calcularea necesarului de spumă poliuretanică

 

O dată ce substratul este curat, iar zona de acoperiș este liberă (prin eliminarea resturilor sau a altor obiecte depozitate la nivel de acoperiș) se poate merge mai departe la măsurarea suprafeței și la calcularea necesarului de spumă poliuretanică. Pe baza măsurătorilor și specificațiilor proiectului, firma cu care alegi să lucrezi va calcula cantitatea necesară de spumă poliuretanică pentru a acoperi suprafața dorită. Aceasta include și luarea în considerare a grosimii stratului de izolare necesar și a altor factori relevanți în cadrul lucrării.

 

 

Grosimea de strat depinde și de tipul de spumă poliuretanică ales pentru izolare acoperiș. Se poate folosi spumă poliuretanică cu celulă deschisă pentru izolare acoperiș în grosime de strat de minim 10 cm sau se poate folosi spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru izolare acoperiș, într-o grosime de strat de cel puțin 5 cm. Desigur, aceste valori sunt cele minime. Recomandarea noastra este de 20-30cm celula deschisă sau 10-15cm celulă închisă.

 

Aplicarea spumei poliuretanice

 

O dată ce tipul de material izolator este ales, devine ușor să începi proiectul de izolare. Spuma poliuretanică reduce foarte mult timpul de lucru alocat lucrărilor de izolare. Pentru că aceasta se află în dispozitive care folosesc puterea aerului comprimat, vei vedea că aplicarea este facilă și durează foarte puțin timp.

În timpul aplicării se recomandă ca oamenii sau animalele de companie să părăsească incinta, deoarece spuma se aplică cu presiune mare, iar în încăpere vor fi particule fine de spumă. Aceste particule aderă instant la orice material și sunt greu de îndepărtat. Timpul de reocupare este de 24 de ore.

 

izolație acoperiș

 

 

O dată uscat stratul de spumă poliuretanică nu eliberează substanțe toxice, fiind cel mai sănătos material izolator existent. Comparativ cu alte materiale de izolare spuma poliuretanică pentru izolare acoperiș aduce un avantaj major, deoarece lucrările în general, cu alte tipuri de izolatoare, se pot întinde pe durata a câteva zile. Nu este însă cazul spumei poliuretanice, iar acest lucru înseamnă timp câștigat și bani economisiți (logistică, specialiști, consumuri etc.).

 

 

Care sunt avantajele pe care le oferă spuma poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă ca izolație acoperiș?

 

Spuma poliuretanică nu mai este un produs nou pe piață din România și totuși avantajele sale încă nu sunt pe deplin cunoscute. Materialul încă este privit ca un simplu izolator, însă spuma poliuretanică oferă o panoplie întreagă de avantaje, mai ales ca izolație acoperiș, pe care le expunem în cele ce urmează.

 

Greutatea redusă a materialului izolator

 

Spuma poliuretanică este o foarte bună izolație acoperiș deoarece aceasta are o greutate redusă, comparativ cu alte materiale care oferă proprietăți similare de izolare. Luând în calcul greutatea vatei bazaltice sau a celulozei, vom observa că aceasta este cu mult mai mare decât cea a spumei poliuretanice, indiferent dacă vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă.

Practic greutatea vatei bazaltice depinde de densitatea acesteia și de grosimea stratului aplicat. În general, densitatea vatei bazaltice se situează în intervalul de 20 până la 150 de kilograme pe metru cub (kg/m³). Acest lucru înseamnă că greutatea vatei bazaltice la o grosime de 20cm va fi de 4 până la 30 de kilograme pentru fiecare metru patrat.

Și în cazul spumei bazaltice calculul se face tot în funcție de grosimea de strat, însă acest material deține proprietatea de a fi foarte aerat, cât să nu aibă o greutate foarte mare și de a avea o structură destul de compactă cât să nu permită schimbul de temperatură cu exteriorul. Acesta este marele avantaj pe care de altfel îl aduce în discuție spuma poliuretanică pentru izolare acoperiș, materialul fiind deosebit de eficient pentru a izola chiar și structuri cu o înălțime considerabilă, fără a fi nevoie însă de un calcul suplimentar în ceea ce privește distribuirea greutății materialului izolator la nivelul fundațiilor.

 

Strat de protecție împotriva rozătoarelor

 

Acoperișurile, ca și zonele de subsol, respectiv demisol, se confruntă cu problema majoră a dăunătorilor. Șoarecii și șobolanii, dar și cuiburile de insecte sunt un pericol pentru alte straturi de izolare, care sunt mai permisibile la dezvoltarea acestora.

 

rezistenta celulozei la soareci

 

Spuma poliuretanică nu permite însă dăunătorilor să își facă cuiburi sau să roadă și să strice izolația acoperiș. Datorită densității și structurii dure a materialului, de după uscare, acesta nu permite rozătoarelor să muște sau să roadă și nici altor dăunători să își facă cuib. Din acest punct de vedere putem vorbi despre o protecție suplimentară la nivelul acoperișului, fără a fi nevoit însă să aloci sume suplimentare în acest sens.

 

Etanșare perfectă

 

De multe ori izolațiile realizate cu alte materiale (de exemplu polistirenul sau vata minerală) nu lucrează împreună cu structura de acoperiș ca un monolit. Pentru a putea face acest lucru ar trebui ca izolația să poată fi turnată ca într-o matriță, lucru care în cazul materialelor enumerate nu este posibil.

 

izolație acoperiș și etanșarea

 

În cazul spumei poliuretanice însă acest lucru poate fi realizat pentru că vorbim despre o spumă cu structură fluidă, care expandează în contact cu suprafețele și aerul, luând forma în care este dispusă. Din acest punct de vedere observăm că spuma face legătura cu astereala și implicit cu structura acoperiș, ceea ce determină o mai bună monolitizare a sistemului de acoperire și o eficiență sporită în gestionarea sarcinilor.

 

Durată de viață nelimitată

 

Odată ce ai folosit spuma poliuretanică pentru izolație acoperiș vei vedea că aceasta nu necesită lucrări complexe de întreținere. Spuma poliuretanică nu se tasează, nu permite infiltrarea apei, nu se topește și nu poate fi afectată de dăunători, iar acest lucru înseamnă un grad sporit de protecție pe durata de exploatare a construcției.

Desigur, este important ca lucrările să fie realizate în mod corect și eficient, pentru ca nicio breșă să nu se dezvolte de-a lungul timpului. Chiar și în acest caz însă lucrările de refacere sunt destul de facile, deoarece necesită curățarea, deschiderea parțială a zonei și umplerea cu spumă, pentru a crea o barieră monolit de izolare acoperiș.

 

Costuri minime

 

Dacă facem un calcul comparativ, vom vedea că lucrările de izolare au costuri relativ asemănătoare. În unele situații, cum este cazul spumei poliuretanice, vorbim poate de costuri ușor mai ridicate pe material, dar care reflectă în mod corect calitatea acestuia.

 

spuma poliuretanica si eficienta energetica

 

Spre exemplu, am analizat de-a lungul timpului costurile pentru izolare cu vată bazaltică și concluzia este aceea că adesea, pentru a obține prețuri mici, unele firme aleg să dispună materialul în grosimi de strat mai mici și să compenseze costurile la nivel de aplicare. În acest caz, costurile devin chiar mai mari decât la izolarea cu spumă poliuretanică, ceea ce în contextul multiplelor avantaje ale acestui produs înseamnă că spuma este cea mai eficientă soluție, din punct de vedere financiar.

 

Vrei să știi cât te va costa izolația acoperiș cu spuma poliuretanica? Compleateaza formularul de mai jos și iți vom răspunde în 24 de ore.

 

 

 

Spuma poliuretanică este o alegere eficientă ca izolație acoperiș, însă înainte de a o alege este necesar să discuți cu specialiștii despre detaliile proiectului de izolare. Echipa Isoterm te așteaptă cu informații tehnice specializate despre spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru ca să poți alege ceea ce este mai potrivit pentru proiectul tău. Scrie-ne sau sună-ne, iar noi îți vom oferi toate detaliile despre izolare acoperiș cu spumă poliuretanică Isoterm.