0720 680 086

Cu un coeficient de conductivitate termică λ~0.021W/mK și o aplicare continua, fără punți termice, spuma poliuretanică este cel mai eficient material izolator existent.


Așa cum probabil deja ai aflat sau ai citit la noi pe site, spuma poliuretanică se împarte în două categorii.

 • Spuma poliuretanică cu celulă închisă – Este o spumă dură, rigidă, cu densitate mare, de minim 30-40 kg/m3 și cu un coeficient de conductivitate termica excelent λ~0.021 W/(mK). Datorita durității sale, această spumă va ranforsa suportul pe care este aplicată și nu va permite trecerea aerului sau a apei prin ea
 • Spuma cu celulă deschisă - Este o spumă cu densitate scăzută, în general de 8 kg/m3, cu o performanta termică asemănătoare cu cea a materialelor clasice, dar cu un cost mai mic. Spuma cu celulă deschisă este poroasă și va permite apei și aerului să treacă prin ea.
Celula inchisa vs celula deschisa

Spuma poliuretanică este un material extrem de versatil iar izolația cu spumă poliuretanică poate fi aplicată aproape oriunde.

Vom încerca în continuare să exemplificăm acest lucru:

Izolație mansardă


Așa cum am mai spus și într-unul din articolele noastre anterioare, mansarda este locul unde nu trebuie să faci rabat la calitate. Știai că într-o mansardă tipică se pierde până la 42% din căldura dintr-o casă?

De asemenea, este foarte important să ținem cont de riscul de apariție a condensului pe timp de iarnă.

Acesta apare atunci când aerul cald din mansardă se ridică spre acoperiș și reușește să treacă de materialul izolator, ajungând astfel la astereala sau tabla rece, unde se va transforma în apă.

Atunci când am izolat case ce au avut anterior vată bazaltică aplicată, in 70% din cazuri vata era plină de mucegai pe partea dinspre astereală.

Spuma izolatoare

Spuma cu celulă închisă este cea mai indicată pentru izolarea mansardelor întrucât nu permite aerului să treacă de ea, sigilând perfect toata zona

 • Spuma recomandată – Celulă închisă minim 5cm grosime. Optim 7cm in zonă de câmpie/deal și 10cm în zonă de munte
 • Materiale alternative – Celuloză, minim 20cm grosime. Atenție însă la greutate, celuloza având în jur de 11kg/mp la această grosime
 • Costul – între 38-85 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.

Izolație pod


În Romania podurile tehnice rămân în general neizolate, din cauza ideii preconcepute că este suficientă izolația planșeului dintre pod și camerele de dedesubt. Nimic mai greșit, însă.

Izolația podului este însă una extrem de importantă. Pe de o parte se creează o zonă de tampon între exterior și spațiul locuit, crescând eficiența izolației de pe planșeu.

Totodată lipsa izolației în pod va duce la degradarea acoperișului în timp. Fără o izolație corespunzătoare pe timp de iarnă, aerul cald din pod va ajunge la acoperiș și îl va încălzi, producându-se astfel condens. Din cauza condensului lemnul va fi afectat și in urma procesului de îngheț/dezgheț, va fi distrusă și tabla

Izolatie pod cu spuma poliuretanica

Pentru izolație pod recomandăm în general celulă deschisă, fiind o alternativă superioara materialelor clasice, la un cost similar.

 • Spuma recomandată – Celulă deschisă minim 10cm grosime sau celulă închisă 5cm grosime
 • Materiale alternative – Vată bazaltică, minim 10cm grosime
 • Costul – între 30-45 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.

Izolație planșeu


Fie că vorbim de planșee de lemn sau din beton, izolarea acestora este un factor cheie pentru a obține confortul termic în toate camerele de dedesubt.

Când trebuie să luam în calcul izolarea planșeului? Atunci când acesta separă camerele locuite de un pod tehnic, neîncălzit. Pe vreme rece, aerul cald din camerele de dedesubt se va ridica spre planșeu si va trece foarte ușor prin acesta ajungând în pod unde se va pierde inutil. Totodată, atunci când temperaturile în pod scad sub 0 grade există riscul de apariție a condensului datorită diferenței mari de temperatura.

Izolația cu spumă poliuretanică este singura metodă care asigura o sigilare perfectă a planșeului și protejarea camerelor de sub planșeu de temperaturile reci de deasupra.

Izolatie planseu

Este recomandat de asemenea sa se izoleze planșeul și atunci când deasupra avem o mansardă încălzită, pentru o separare termică mai bună a spațiilor.

 • Spuma recomandată – Celulă închisă minim 5cm grosime sau celulă deschisă 10cm grosime
 • Materiale alternative – Vată bazaltică sau polistiren în grosime de 10cm
 • Costul – între 38-45 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.

Izolație pereți și soclu


Izolarea pereților exteriori ai unei case reprezintă prima linie de apărare împotriva pierderilor de căldură și de energie.

Aceasta se poate face atât din interiori cât si din exterior, izolația cu spuma poliuretanică fiind din nou soluția cea mai eficientă.

În funcție de materialul din care sunt făcuți pereții putem distinge două categorii:

1. Pereți din lemn

Sunt pereți formați din grinzi de 10-20cm la exterior si 10cm la interior, folosiți la structura caselor din lemn. Închiderea acestor grinzi este făcută de obicei cu panouri de OSB, izolația fiind aplicată până la nivelul grinzii.

Izolatie pereți din lemn
 • Spuma recomandată – Celulă deschisă la grosimea grinzilor
 • Materiale alternative – Vată bazaltică sau celuloză la grosimea grinzilor
 • Costul – Între 30-65 RON/mp plus TVA în funcție de grosime și suprafața aplicată.

2. Pereți din cărămidă/BCA/beton

Sunt pereții pe care îi găsim în majoritatea imobilele din Romania. Izolația este făcută de cele mai multe ori pe exterior folosind polistiren expandat sau extrudat de 10cm. Izolația cu spuma poliuretanică se pretează foarte bine în acest caz, fiind suficientă o grosime de 3-5cm celulă închisă pentru a echivala polistirenul extrudat de 10cm. Pentru finisare se recomandă aplicarea unei plase de Buzău peste spumă sau plasă de polistiren. Peste această plasă se va aplica tencuială folosind adeziv de polistiren, pentru a nivela toate deformările spumei

Izolatie pereți exteriori
 • Spuma recomandată – Celulă închisă la 3-5cm grosime
 • Materiale alternative – Polistiren extrudat sau expandat la 10-15cm grosime
 • Costul – între 30-55 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.

Izolație hală


Halele si depozitele sunt de cele mai multe ori locuri foarte reci și cu umiditate mare, devenind astfel medii unde lucrul este inconfortabil. Cu toate acestea folosind spuma poliuretanică putem transforma acest spațiu într-un loc călduros și confortabil.

De asemenea spuma poliuretanică va elimina complet riscul de apariție a condensului, evitând astfel riscul asupra sănătății angajaților sau distrugerea stocurilor.

Izolarea unei hale durează în general între 1-10 zile, în funcție de mărimea spațiului și dificultatea lucrării, fiind cu cel puțin 50% mai rapidă decât orice alta metoda de izolare. Astfel funcționalitatea halei va fi perturbată cât mai puțin.

Izolatie hală

În general halele sunt construite din panouri sandwich sau în cele mai nefericite cazuri din tabla. Aceasta din urmă are un coeficient de conductivitate termică dezastruos de 237W/mK (cazul aluminiului), ducând astfel la pierderea aproape instantanee a căldurii.

Spuma poliuretanică pe de altă parte are un coeficient de conductivitate de 0.021 W/mK fiind capabilă să reducă pierderile energetice cu peste 90%.

 • Spuma recomandată – Celulă închisă minim 3cm grosime sau celulă deschisă 10cm grosime
 • Materiale alternative – Panouri sandwich de minim 10cm grosime
 • Costul – între 30-45 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.

Izolație container


Orice casă trebuie izolată pentru a obține confortul și eficiența energetice dorite, însă o casă făcută dintr-un container maritim prezintă niște provocări aparte:

 • Condensul –Temperaturile scăzute de pe timpul iernii pot cu ușurință transforma containerul într-o cameră frigorifică. Precum o bere rece pe timpul verii, condensul poate aparea cu ușurință atunci când aerul cald din interior intră în contact cu metalul rece. Iar cu odată cu condensul, apare mucegaiul, rugina și coroziunea
 • Materiale alternative – Metalul reprezintă unul dintre cele mai bune conductoare de căldură cu un coeficient de conductivitate de peste 200W/mK. în zilele toride de vară, razele soarelui vor încălzi instant containerul transformând interiorul într-o adevărată pădure tropicală, cu umiditate și căldură extremă.
Izolatie container

Din cauza ondulațiilor mici a tablei cutate din care este făcut containerul, spațiul în care se poate adăuga izolația termică este limitat

Astfel pentru a efectua izolația containerului, spuma poliuretanică este singurul material recomandat, întrucât asigură o eficiență foarte mare și la grosimi mici.

Este recomandat să aplicați izolația cu spumă poliuretanică atât pe interiorul cât și pe exteriorul containerului pentru o eficiență maximă. Se poate obține astfel pe lângă o izolație excelentă și uniformizare suprafeței prin eliminarea ondulațiilor tablei.

 • Spuma recomandată – Celulă închisă minim 3cm grosime
 • Materiale alternative – Nu există
 • Costul – Între 30-45 RON/mp plus TVA în funcție de grosime si suprafața aplicată.
Izolatie container

Dacă dorești să afli mai multe informații despre izolația cu spumă poliuretanică sau ai un caz care nu se încadrează în tipurile de izolații enumerate mai sus, nu ezita să iei legătura cu un consultant Isoterm.