021 9031

Poliureea reprezintă o tehnologie de hidroizolație recentă și mult mai avansată decât hidroizolațiile clasice precum membranele butuminoase

Dezvoltată spre finalul anilor 1980 pentru industria auto, poliureea este în present folosit într-o gamă variată de aplicații. Folosirea sa pentru hidroizolații a cunoscut o creștere spectaculoasă în popularitate în ultimii ani datorită timpului scurt de aplicare și rezistenței extreme la coroziune, factori abrazivi și chimici

Tehnologia se bazează pe reacția unei componente izocianat cu un amestec de amine. Reacția este foarte rapidă, cu un timp de întărire de câteva secunde și produsul este ușor de aplicat, însă necesită aparatură speciala și aplicatori instruiți.

Avantaje poliuree

1. Fără emisii COV

Nu există emisii de COV (compus organic volatil). Acest lucru face ca hidroizolațiile cu poliuree să fie o opțiune mai bună pentru mediu și sănătate.

2. Instalare rapida

Poliurea proaspăt aplicată se stabilizează în câteva secunde, poate fi călcată în mai puțin de un minut, se stabilizează complet în 24 de ore și este tolerantă la imersie totala de apă în 1-3 zile. Procesul de acoperire cu poliuree este rapid și eficient.

3. Extrem de durabilă și rezistentă la coroziuni

Poliurea rezistă la abraziune ridicată, impact și stres mecanic extrem. Are o protecție excelentă împotriva impacturilor mecanice, minimizând daunele aduse suportului pe care este aplicată. Poliurea asigură și protecție împotriva coroziunii.

4. Ideală pentru impermeabilizare și imersie totală

Poliurea este excelentă pentru impermeabilizare și imersie: creează o peliculă impermeabilă, continuă, fără îmbinări, cu o capacitate excelentă de umplere a fisurilor și o aderență excelentă la metal și beton

5. Extrem de elastică

Poliurea este extrem de elastică: alungire de până la 400%, menținând elasticitatea chiar și la -40 ° C. Fiind extrem de elastică, poliureea are o mare capacitate de umplere a fisurilor și rezistență la abraziune.

6. Rezistentă la substanțe chimice

Poliurea este extrem de rezistentă la chimicale, iar rezistența chimică poate fi și mai mult îmbunătățită prin acoperirea cu o vopsea alifatică.

7. Potrivită pentru uz la interior și exterior

Poliurea poate fi aplicată în spații interioare și exterioare. Când vine vorba de temperaturi, poliurea este operațională într-o zonă largă de temperaturi. De asemenea aplicarea se poate face până la temperatura de -20 ° C.

8. Disponibilă în diverse nuanțe

Poliurea are în general culoarea gri, dar se poate vopsi în orice culoare RAL prin aplicarea unui strat de vopsea alifatică peste.

Dezavantaje poliuree

Poliureea are foarte puține dezavantaje. În primul rand, pentru aplicare se folosește aparatura specială, aceasta fiind foarte scumpă. Din acest motiv, poliureea se aplică doar de firme specializate.

Izolația cu poliuree costă de obicei mai mult decât alternativele clasice, precum izolația cu membrană bituminoasă. Însă dacă luăm în calcul faptul că izolația cu poliuree va rezista de 3-5 ori mai mult decât izolația cu membrană bituminoasă, devine o soluție eficientă pe termen lung din punct de vedere al costului.

Ca orice alt material hidroizolant, va ceda dacă nu este aplicat corect. Pregătirea suprafeței pe care se aplica poliureea este crucială pentru o aplicare corectă. Majoritatea problemelor în izolația cu poliuree nu au legătură cu materialul în sine, ci cu desprinderea de pe suport sau fisurarea acestuia.

dezavantaj al poliureei

Poliureea nu poate fi lasată expusă direct la soare, întrucât va fi degradată de către razele UV. Pentru a o proteja este necesar un strat de protecție solară.

Instalarea

Majoritatea hidroizolațiilor cu poliuree se aplică prin sprayere cu aparate de proporționat bicomponente.

Două substanțe(un amestec de amine/rașină și izocianat) se unesc într-o camera de amestec din interiorul pistolului, cu presiune și temperaturi foarte mari.

Reacția are loc instantaneu și poliureea este sprayata. Timpul de întărire a materialului este de doar câteva secunde.

Etapele instalării

Pasul 1: Pregătire suportului

Această etapă este crucială și în funcție de tipul de suport trebuie acționat corespunzător.

În cazul aplicărilor peste carton(membrană bituminoasă), acesta trebuie degresat daca este cazul, iar bucățile de carton ce nu sunt bine lipite, trebuie înlăturate. De asemenea vor fi montate aerisiri pentru a facilita procesul de evaporarea a umidității acumulate sub carton.

pregatirea suportului pentru hidroizolatii

În cazul aplicărilor peste beton, acesta trebuie curățat foarte bine și degresat daca este cazul. Daca betonul nu are porozitatea necesară trebuie sablat sau elicopterizat. În rosturile de dilatare sau la îmbinări se va introduce mastic poliuretanic.

Pasul 2: Aplicarea primerului

Primerul are rolul de a asigura un suport stabil și aderent pentru poliuree. Acesta poate fi de 2 tipuri:

Primer poliuretanic: Se aplică cu trafaletul în special pe suport din beton și are un timp de reacție de 12-24h. Dacă suportul este foarte poros este recomandat aplicarea celui de-al doilea strat.

aplicarea primerului pentru hidroizolatii

Spuma poliuretanică: Se aplică prin sprayere în strat de minim 1cm, avand un timp de reacție foarte rapic(cateva secunde). Se poate aplica pe orice tip de suprafață, avantajul fiind ca poliureea poate fi aplicată imediat după.

Pasul 3: Aplicarea poliureei

Poliureea se aplică prin sprayere, în 3 straturi încrucișate pentru a asigura o stabilitate perfecta. Grosimea ei va fi de minim 1.5mm, în funcție fiecare aplicație în parte.

aplicarea poliureei pentru hidroizolatii

Timpul de reacție este foarte scurt, de doar câteva secunde.

Pasul 4: Aplicarea protecției UV

În cazul aplicărilor în care poliureea va rămâne expusă la soare, trebuie aplicat și nu coating alifatic pentru protecția la radiația UV. Dacă poliureea râmăne expusă la soare în decurs de câteva luni va începe să se degradeze.

aplicarea protectiei UV pentru hidroizolatii

Coatingul alifatic este aplicat cu trafaletul sau cu aparate de tip airless și are un timp de reacție de 12h.

Costul izolației cu poliuree:

Costul mediu al unei izolații cu poliuree, incluzând cele 3 componente(primer, poliuree și coating alifatic) este de 25 €/mp + TVA și poate varia în funcție de suprafață, dificultatea lucrării și grosimea stratului de spumă(dacă se dorește și termoizolație).

Pentru o estimarea cât mai corectă cere o ofertă personaliată.

Dorești și termoizolație?

Lucrarea de hidroizolație cu poliuree poate fi combinată cu succes cu o lucrarea de termoizolație.

Acest lucru se face foarte ușor folosind spumă poliuretanică în loc de primer și îngroșând stratul de spuma până la obținerea rezistenței termice dorite.

lucrare mixta hidroizolatie si termoizolatie

În acest caz însă, suprafața rezultată va fi neuniforma. Pentru egalizarea se toarnă o șapă armată de nivel peste spuma, după care se continua procesul de hidroizolație(pașii 1-4).