Atunci când vorbim de izolatie mansarda este locul unde trebuie alese cele mai bune materiale.
Când ne construim o casă ne concentrăm pe alegerea materialelor eficiente energetic în construcția și izolația pereților.
Aruncăm foarte mulți bani pe cărămidă Porotherm, Ytong, izolație cu polistiren în grosimi generoase. Însă ignoram de multe ori complet sau folosim o izolație insuficienta, în cel mai important punct și anume acoperișul.
Știați însă ca pana la 42% din căldura dintr-o casa se pierde prin acoperiș? Există specialiști care spun ca această valoare poate ajunge până la 50%.
Fie ca vorbim de izolatie mansarda sau izolație pod, încercați sa nu ignorați acest capitol. Izolația unei mansarde costa de cele mai multe ori cat un televizor de ultimă generație sau cât o mobila de bucătărie. Însă spre deosebire de aceasta, izolație nu se degradează moral în timp, ba mai mult, investiția se va amortiza în timp.
O izolație a mansardei eficientă îți poate reduce costurile cu încălzirea și răcirea cu până la 40%.
Care sunt beneficiile izolației mansardei?
Izolația mansardei făcută într-un mod corect, cu materiale de calitate, aduce beneficii pe termen lung si contribuie la confortul tău.
Vom enumera în continuare câteva dintre aceste beneficii:
- Termoizolație – Așa cum am spus alegând un material eficient pentru termoizolarea mansardei vom crea un mediu confortabil, reducând totodată costurile energetice. Puteți salva pana la 40% pe an din facturile la energie.
- Hidroizolație – Vorbim aici de protejarea lemnului de infiltrații, condens și mucegai. Lemnul poate fi compromis datorită apariției condensului pe timp de iarnă și de posibilele infiltrații din acoperiș.
- Fonoizolație – Ai încercat vreodată să te odihnești într-o mansardă fără izolație? Zgomotul ploii pe tabla sau zgomotele exterioare fac acest lucru să fie imposibil. Izolarea termică și fonică a mansardei te va scăpa de aceste aspecte neplăcute și va creste confortul acestui spațiu.
De ce trebuie să ții cont în izolarea mansardei?
Sunt foarte multe aspecte de care trebuie ținut cont atunci când izolăm mansarda. De la alegerea unui izolații eficiente până la montajul corect și o ventilație adecvată, vom încerca să acoperim principalele aspecte de care trebuie să ții cont.
Alegerea materialului potrivit
Merită să faci o investiție mai mare într-un material de calitate, care nu se va degrada în timp. Așa cum am spus când vorbim de izolatie mansarda este cel mai important loc unde trebuie să investești.
În primul rând trebuie ținut cont în alegerea materialului de coeficientul de conductivitate termică λ. Acesta măsoară eficiența materialului în a se opune pierderii de energie. Cu cât această valoare este mai mică cu atât materialul este mai eficient.
Spre exemplu izolația cu spumă poliuretanică este cea mai eficientă având λ=0.021W/mK, iar izolația cu celuloză este printre cele mai slabe, având λ=0.039W/mK.
Bariera de vapori
În funcție de materialul folosit în mai ales izolația mansardei este foarte important să montăm o barieră de vapori. Aceasta are un rol esențial în prevenirea condensului și împiedică umezeala sa ajungă la lemn.
Există pe de altă parte și cazuri în care această barieră nu este necesară. Dacă izolăm un pod spre exemplu șansele să se formeze condensul sunt minime și bariera nu e necesară.
De asemenea există materiale izolatoare care sigilează perfect zona și care acționează în sine ca o bariera de vapori. Vom menționa aici spuma poliuretanică și celuloza.
Ventilația mansardei
Așa cum am mai spus și în alte articole multă lume ignoră importanța ventilația mansardei. Deși bariera de vapori este folositoare, de ce să combați când poți să previi din start apariția condensului.
O ventilație corespunzătoare va face ca aerul din mansardă să fie mult mai calitativ și să prevină apariția condensului.
Reparația acoperișului
Degeaba investești bani să izolezi mansarda dacă tabla este plină de găuri.
Deși materialele precum spuma poliuretanică sunt hidroizolante acestea pot proteja lemnul doar din interior. Eventualele găuri din tablă pot face ca apa de ploaie să ajungă la lemn și sa-l degradeze.
Repară mai întâi acoperișul dinspre exterior și apoi treci la interior. Sunt firme specializate care fac acest lucru. O simpla căutare pe Google îți va da multe rezultate .
În cele din urma este foarte important să discutați cu un specialist, pentru a va recomanda o soluție potrivită. Când vorbim de izolație mansardele nu sunt toate la fel.
În funcție de ce dorești să obții și de bugetul alocat unele materiale pot fi mai adecvate decât altele. Dacă dorești mai multe informații poți discuta cu unul din consultanții noștri.
Care sunt materialele potrivite pentru izolarea acoperișului?
Nu există vreo formulă standard pentru alegerea materialului potrivit izolației mansardei.
Trebuie însă să ții cont de eficiența termică a materialului, de performanța în timp și bineînțeles de costuri.
De asemenea dacă vrei să izolezi mansarda singur poți alege materiale ce pot fi montate direct de la achiziție, precum vata sau polistirenul. Pentru altele precum spuma poliuretanică sau celuloza ai nevoie de o echipa specializată.
Cel mai bine însă este să discuți cu un specialist. Multe materiale pot părea mai ieftine la început dar pot avea calitate îndoielnică sau se pot degrada în timp. De asemenea fiecare material în parte are avantaje și dezavantaje; cei care care nu au avut contact prelungit cu aceste materiale nu au de unde să cunoască toate aceste caracteristici.
Vom încerca însă în continuare să analizăm cele mai folosite în aplicații de izolare mansardă.
Izolația cu vata bazaltică
Probabil cel mai cunoscut si mai folosit material în izolația mansardei, vata bazaltică este populară în primul rând datorită ușurinței cu care se poate instala dar și a costului relativ mic.
Aceasta se găsește în bucăți compacte fiind ușor de instalat și nefiind nevoie astfel de o echipă specializată.
Performantele sale termice sunt medii, având un coeficient de conductivitate λ=0.033 – 0.040 W/mK. Recomandarea noastră este să aplicați minim 15cm vată bazaltică pentru zona de câmpie.
Aveți grijă la instalare întrucât spre deosebire de spuma poliuretanică spre exemplu este foarte greu să etanșezi perfect vata bazaltică. Vei avea astfel o mulțime de punți termice la contactul cu grinzile unde vei pierde foarte multă energie.
Vata are de asemenea calități fonice foarte bune și nu arde, fiind ignifugată.
Care sunt principale avantaje și dezavantaje ale vatei bazaltice?
- Avantaj principal – Poate fi ușor de montat. Vei elimina astfel costurile legate de manoperă .
- Dezavantaj principal – Este predispusă la apariția condensului și a mucegaiului.
- Costul – Între 30-90 RON/mp la 15cm grosime în funcție de calitate. La acest preț trebuie să mai adăugați și costurile de montaj, folia anti condens și surplusul de material pe care îl veți pierde.
Izolația cu polistiren
Probabil cel mai ieftin materiale din lista, polistirenul este un material cu o performanță termică medie, asemănătoare cu vata bazaltică.
Folosit în general la izolațiile exterioare, acesta se poate folosi cu ușurință și la aplicații de izolatie mansarda sau pod. Izolarea acoperișului cu polistiren se poate face atât pe interior pe astereală cât și pe exterior sub tablă.
Polistirenul vine sub două forme, polistirenul expandat(EPS) și extrudat(XPS), diferențele dintre cele două tipuri fiind explicate într-un articol mai vechi. În general la izolarea mansardei se folosește polistirenul expandat, fiind mai ieftin și cu eficiență termică bună.
Dacă vorbim de eficiența sa termică, performanțele sale sunt medii, aproape identice cu cele ale vatei minerale bazaltice. Are un coeficientul de conductivitate λ=0.033 – 0.040 W/mK.
Recomandarea noastră este să aplicați minim 15cm polistiren expandat pentru zona izolarea unei mansarde aflate în zona de câmpie. Dacă aveți o casă la munte atunci ar trebui sa aplicați minim 20cm de polistiren.
La fel ca la vata bazaltică trebuie să aveți grijă să etanșați pe cât de bine posibil toate zonele. De asemenea este foarte important sa tratați lemnul cu o soluție ignifugă deoarece polistirenul arde puternic.
Care sunt principale avantaje și dezavantaje ale polistirenului?
- Avantaj principal – Este cel mai ieftin material pe care îl puteți folosi. Daca poți face singur montajul atunci vei obține un cost imbatabil.
- Dezavantaj principal – Polistirenul arde foarte puternic și repede. Daca alegi să faci izolarea mansardei cu polistiren ai grijă să tratezi lemnul cu o soluție ignifugă.
- Costul – Între 20-40 RON/mp la 15cm grosime în funcție de calitate. La acest preț trebuie să mai adăugați și costurile de montaj, folia anti condens și surplusul de material pe care îl veți pierde.
Izolația cu celuloză
Celuloza este un material folosit recent în izolații mansarda și podul fiind principalii beneficiari. Fiind un material compus în proporție de 75% din hârtie reciclată, reprezintă soluția pentru cei ce doresc o izolație ecologică.
Ca mod de aplicare, celuloza este foarte asemănătoare cu izolația cu spumă poliuretanică, aplicarea făcându-se mecanizat. Asta înseamnă că va trebui să contractezi o echipă specializată pentru a pune în operă lucrarea.
Precum spuma poliuretanică, celuloza umple toate spațiile și crăpăturile, sigilează perfect zona și face ca izolația acoperișului să fie perfect etanșă.
Din păcate asemănările cu spuma poliuretanică se termină aici. Spre deosebire de spuma, celuloza are cel mai mic coeficient de conductivitate termică din toate materialele prezentate cu λ=0.040 W/mK.
Celuloza este astfel cel mai puțin eficient material izolator din lista noastră.
Astfel considerând eficiența termică mică, dar și avantajul sigilării perfecte îți recomandăm să aplici minim 15cm de celuloză pentru zona izolatie mansarda aflându-se în zona de câmpie.
Pentru izolația acoperișului în zona de munte atunci ar trebui sa aplici minim 20cm de celuloză.
Precum vata minerală bazaltică, celuloza este un material ignifug.
Care sunt principale avantaje și dezavantaje ale celulozei?
- Avantaj principal – Este un material ecologic cu un comportament termic stabil în timp.
- Dezavantaj principal – Greutatea foarte mare. Pentru a izola o mansardă de 200mp folosind 20cm celuloză cu densitate 50kg/mc, celuloza aplicată va avea în jur de 2000kg. Luând in calcul și zăpada depusă pe acoperiș iarna, sarcinile pe structura acoperișului vor fi foarte mari.
- Costul – Aproximativ 40-50 RON/mp la 15cm grosime cu o densitate de 50kg/mc pentru izolația unei mansarde de 100mp. La acest preț este posibil să adaugi costul deplasării pentru suprafețe mai mici.
Izolația cu lână
Lana este un material mai puțin folosit în izolațiile moderne dar totuși preferat de cei ce tind spre case ecologice.
Izolația din lână este realizata din fibre din lâna de oaie, care sunt strânse fie mecanic, fie folosind un adeziv. Lâna naturala este eficientă atât ca izolator termic cât și fonic.
Lâna de oaie este un material reciclabil, sustenabil, natural și biodegradabil. Nu pune viața în pericol și instalarea sa este mult mai ușoara decât vata minerala spre exemplu.
Aceasta se găsește în bucăți compacte fiind ușor de instalat și nefiind nevoie astfel de o echipă specializată.
Performantele sale termice sunt medii spre slabe, având un coeficient de conductivitate λ=0.039 W/mK și probabil conductivitate termica de calcul în jur de 0.045 W/mK. Recomandarea noastră este să aplicați minim 20cm de lână.
Lâna este tratata de asemenea și cu substanțe de auto-stingere, deși nu sunt destule teste făcute în acest sens.
Care sunt principale avantaje și dezavantaje ale izolatiei cu lana?
- Avantaj principal – Este un material ecologic.
- Dezavantaj principal – Poate fi destul de scumpa datorită costurilor mari de prelucrare. Faptul ca este un izolator slab și necesita o grosime mare va crește și mai mult prețul.
- Costul – Între 50-100 RON/mp la 20cm grosime în funcție de calitate. La acest preț trebuie să mai adăugați și costurile de montaj, folia anti condens și surplusul de material pe care îl veți pierde.
Izolația cu spumă poliuretanică
Deși poate părea un material nou, spuma poliuretanică este folosită în izolații de mai bine de 50 ani.
Spuma poliuretanică este de departe cel mai eficient material pe care îl poți folosi la izolarea mansardei, având λ=0.021 W/mK.
Astfel este cu cel puțin 50% mai eficientă decât primul competitor și de până la 3 ori mai eficientă decât vata bazaltică.
Aplicarea se face prin pulverizare, în mod continuu și foarte rapid, un acoperiș de 100mp fiind izolat în 2-3 ore.
Spuma pătrunde astfel în cele mai mici crăpături, unde se “umflă”, sigilând astfel perfect întregul acoperiș. Punțile termice sunt astfel eliminate complet și pierderea căldurii prin schimbul de aer cu exteriorul este eliminată complet.
O dată aplicată, spuma protejează lemnul de dăunători și umiditate, păstrându-l intact cel puțin 80 ani, cât este garantată spuma. Durabilitatea izolației mansardei este astfel garantată.
Un alt beneficiu al izolării mansardei cu spumă poliuretanică este ca nu vei mai avea vreodată probleme cu condensul. Acesta este singurul material care protejează complet de condens și mucegai chiar și fără o folie anti-condens aplicată. Mai mult, spuma acționează în sine ca o barieră de difuzie vapori.
Asemenea celuloze și a vatei bazaltice de calitate, spuma poliuretanică nu arde. Aceasta are substanțe de autostingere in compoziție și respectă astfel cele mai înalte standarde în reacția cu focul.
Astfel considerând eficiența termică superioară dar și avantajul sigilării perfecte îți recomandăm să aplici 7cm de spumă poliuretanică pentru zona izolarea unei mansarde aflate în zona de câmpie.
Pentru izolația acoperișului în zona de munte atunci ar trebui sa aplici minim 10cm de spumă. La 7cm de izolatie mansarda având 100mp, greutatea totala va fi în jur de 300kg.
Care sunt principale avantaje și dezavantaje ale spumei poliuretanice?
- Avantaj principal – Cu λ=0.021 W/mK și eliminarea completă a punților termice este de departe cel mai eficient material izolator existent. Dacă vrei cea mai buna izolație a acoperișului spuma nu are competitor.
- Dezavantaj principal – Prețul ceva mai mare decât celelalte materiale. Atenție însă, la spumă nu vei plăti manopera, deplasare, material suplimentar, folie anti-condens.
- Costul – Aproximativ 50-80 RON/mp la 7cm grosime cu o densitate de 40kg/mc pentru izolația unei mansarde de 100mp.
Cum se face izolarea mansardei cu spumă poliuretanică?
În cazul în care ai decis să optați pentru spumă poliuretanică în izolația mansardei iată câteva sfaturi suplimentare:
- Alege o firmă de încredere – Întrucât izolarea mansardei cu spumă poliuretanică trebuie făcută de către o echipă specializată, alegerea unor profesioniști este foarte importantă.Dacă te-ai decis să faci lucrarea cu o anumită firmă, discută cu un consultant, cere mai multe informații tehnice, întreabă cu ce material se lucrează, caută referințe despre lucrările efectuate(Facebook e un punct de pornire).
Nu alege cel mai mic preț! Spuma poliuretanică este un material pretențios. O aplicare incorectă, un material de proastă calitate, unul la care s-a „umblat”, poate aduce mai multe probleme decât beneficii.
Spuma este un material mai scump decât media. Crezi că merită sa faci rabat la calitate pentru câteva sute de lei?
- Evaluează lucrarea – Discută ca un specialist să facă o evaluare a lucrării la fața locului.
Pentru o lucrare conformă trebuie făcute pe lângă măsurătorile de suprafață și măsurători termice. Astfel se poate vedea dacă temperatura lemnului este corespunzătoare(în special iarna) dar și dacă există pierderi majore în anumite puncte.Nu uita de măsurătorile pentru umiditatea lemnului, întrucât spuma se poate desprinde daca lemnul este ud.
- Pregătește spațiul – Asigură-te ca ai mascat bine toate ferestrele, ușile și obiectele pe care le dorești protejate.În timpul procesului de izolatie mansarda se va umple de o pulbere gazoasă fină rezultată de la spumă. Aceasta se poate depune pe obiectele din jur și va fi greu de îndepărtat.
- Aplicarea efectivă – Așa cum am mai spus, făcută de specialiști izolarea mansardei nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore.După terminarea procesului lasă spuma cel puțin 24 ore să se stabilizeze și aerisește bine camera. Evită să petreci timp în mansardă până la aerisirea completă.
Sfaturi de final
- Așa cum am mai spus, prin acoperiș se pierde pânda la 65% din energie. Merită să faci rabat chiar aici?
- Apelează la un specialist pentru mai multe informații și fă lucrarea singur sau cu o firmă de încredere.
- Ventilația mansardei este foarte importantă. Nu ignora acest pas.
- Nu uita de folia anti-condens. O poți ignora doar dacă alegi izolația cu spumă poliuretanică.
- Un preț mult mai mic decât media generală înseamnă în majoritatea cazurilor o lucrare proastă.
- În cele din urmă alegerea izolației care se potrivește cel mai bine cerințelor este a voastră. Pentru a determina ce să alegeți între spuma poliuretanica, celuloză, vată bazaltică sau polistiren în lucrările de izolatie mansarda trebuie doar sa luați în considerare aspectele pozitive și pe cele negative enumerate mai sus și bineînțeles bugetul pe care îl ai.
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre spuma poliuretanică vs polistiren…