021 9031

Izolație cu celuloză sau spumă poliuretanică?

Izolație celuloză vs spumă poliuretanică

În articolul trecut am făcut o comparație între spuma poliuretanică și vata bazaltică sau vata minerală. Așadar continuând de unde am rămas, în aceste articol ne propunem să comparam o izolație cu celuloză vs o izolație cu spuma poliuretanică.

Ce este celuloza?

 

Celuloza este un material forma dintr-un amestec de hârtie reciclată în proporție de 75% și alte componente cum ar fi cele textile sau lemnoase plus substanțe ignifuge (de obicei acid boric si sulfat de amoniu) care previn arderea. Celuloza este tocată mai apoi in bucăți mici și suflată cu presiune reușind astfel sa etanșeze zonele izolate într-un mod mai eficient decât materialele clasice cum ar fi vata bazaltică sau polistirenul.

 

Izolație cu celuloză

 

 

Cu toate acestea în timp pot apărea probleme datorită greutății mari a materialului, celuloza având tendința sa se “așeze” cu ajutorul gravitației. Atunci când se întâmpla acest lucru într-o izolație cu celuloză de slabă calitate pot apărea goluri de aer ce în timp își pot mari volumul, rezultatul fiind apariția punților termice.
Eficiența termica este una scăzută spre medie conform standardelor actuale, acest material având un coeficient de conductivitate termică de 0.04W/mK. Astfel în cazul în care vă gândiți sa optați pentru o izolație cu celuloză trebuie sa luați în calcul ca stratul aplicat sa fie de minim 10cm grosime.

 

Avantaje celuloză

 

  • Material ignifug – Este unul dintre cele mai eficiente materiale dacă vorbim de reacția la foc
  • Etanșare buna – reușește să intre în toate crăpăturile
  • Material eco – făcut din hârtie reciclată

 

Dezavantaje celuloză

 

  • Izolator slab – Conform standardelor actuale are un coeficient de conductivitate termică mare.
  • Greutate foarte mare – Puteți ajunge ușor la valori de câteva tone suspendate de acoperiș.
  • Toxicitate – deși este promovat ca fiind un material natural. Celuloza este compusa din 25% chimicale.
  • Nu protejează de condens – Aerul se poate infiltra prin celuloză și poate condensa în aceasta. Nu sta bine nici la capitolul absorbției vaporilor de apă.
  • Instabilă în timp – Din cauza gravitației și a greutății mari celuloza se poate micșora cu pana la 20% din volum ducând la apariție golurilor de aer și implicit a punților termice.
  • Mediu perfect pentru praf – În timp celuloza se umple de particule de praf care pot ajunge peste tot în casa dacă aceasta e prevăzută cu un sistem de ventilație.

 

Costul pentru o izolație cu celuloză

 

Considerând coeficientul de conductivitate al celulozei în jur de 0.04W/mK atunci pentru o izolație eficientă va trebui să aplici în jur de 15-20cm de celuloză. Vei atinge astfel o rezistență termică de minim 3.7.

Costul pentru o izolație cu celuloză va fi astfel de 40-70 RON/mp.

 

Ce este spuma poliuretanica?

 

Spuma poliuretanică pe de alta parte este un material modern, inovator, folosit pentru izolația caselor aflate în zone cu ierni friguroase sau veri toride. Este un amestec de doua chimicale care atunci când sunt combinate expandează de pana la 100 ori, spuma ajungând astfel în cele mai mici crăpături. Acest efect de etanșare coroborat cu eficiența factorului de transfer termic, îi oferă spumei un grad de izolare ridicat.
Folosirea spumei poliuretanice ca izolator termic este încă o noutate în domeniu. Popularitatea sa crește însă exponențial pe măsura ce popularitatea materialelor clasice(vata bazaltică, polistiren, celuloză) scade.

 

Tipuri de spumă poliuretanică

 

Izolația cu spuma poliuretanică vine în două forme diferite și anume:

 

Spuma cu celulă deschisă este o spumă poroasă cu aspect de burete asemănătoare cu spuma la tub. Aceasta este mult mai moale și ușoară, fiind de preferat în spații nelocuite(cum ar fi poduri) unde diferența de temperatură dintre interior și exterior va fi mai mică și atunci când bugetul este mai redus. Celula deschisă are costuri asemănătoare cu celuloza.

 

Spuma cu celulă închisă este o spuma foarte compactă în care celulele stau foarte apropiate una de cealaltă. Aceasta este o spuma foarte dură și oferă o izolație superioara față de cea cu celulă deschisă.Este de preferat în spațiile locuibile(izolație mansardă spre exemplu), atunci când există riscul formării condensului deoarece aceasta nu lasă aerul cald din încăpere sa treacă de spumă și sa ajungă la astereala rece.

Spuma celula inchisa

 

 

Avantaje spumă poliuretanică cu celulă închisă

 

  • Termoizolație mult mai eficientă – de până la 2.5 ori mai eficientă decât celuloza
  • Durată de viața mare estimată la 80 de ani.
  • Etanșează perfect toate zonele și nu permite pătrunderea aerului.
  • Acționează ca o barieră difuzie vapori. Nu face condens și mucegai.
  • Își păstrează proprietățile în timp.
  • Material ignifug
  • Rigidizează structura pe care este aplicată. Poate fi folosită cu rezultate excelente la rigidizarea planșeului.
  • Protejează lemnul împotriva daunătorilor.
  • Aplicare rapidă – 2 ore/100mp.
  • Izolează fonic.

Dezavantaje spumă poliuretanică

 

  • Materia primă necesită o investiție mai mare.
  • Poate fi aplicată doar de profesioniști.

 

Costul unei izolații cu spumă poliuretanică

 

Pentru o comparație corectă vom considera ca cei 15-20cm de celuloză sunt echivalenți cu 7-10cm spumă poliuretanică cu celulă închisă.

Costul unei astfel de izolații este de 60-80RON/mp deci ușor mai ridicat decât la celuloză.

 

Ce sa aleg până la urmă? O izolație cu celuloză sau cu spumă poliuretanică

 

Noi zicem ca alegerea este una simpla și anume o izolație cu spumă poliuretanică 🙂 . Iată de ce:

 

Celuloza are eficiența termică mică

 

Așa cum am mai spus celuloza are un coeficient de conductivitate termică foarte slab dacă luam în calcul standardele moderne. Vorbim aici de 0.04W/mK comparativ cu cel al spumei poliuretanice cu celulă închisă care este de 0.021 W/mK la aplicare și cu o valoare îmbătrânită(estimata pentru 25 ani) de 0.028 W/mK. Atenție: coeficientul de conductivitate al celulozei este calculat la poarta fabricii, acesta degradându-se sever in timp.
Cum se traduce acest lucru: prin faptul ca 10cm spuma poliuretanică sunt echivalentul a 20cm vata bazaltică.

 

Celuloza are greutate mare

 

Elefantul din cameră de care nu vorbește nimeni este greutatea foarte mare a materialului.
Să luam cazul unei izolații cu celuloză clasice cu o grosime de 20cm. Densitatea obținută prin injectare este de 40-60kg/mc. Vom lua ca referință o valoare medie de 50kg/mc.
Pentru grosimea de 20cm rezultă o greutate de 10kg/mp

  • La un acoperiș de 200mp greutatea totală a celulozei va fi de 2 tone. Adunați la acesta valoare și cu zăpada depusă pe timp de iarnă și calculați-va bine rezistența la sarcină a acoperișului.

În cazul spumei poliuretanice cu celulă închisă avem nevoie de doar 10cm pentru a echivala cei 20cm celuloză. Densitatea medie a spumei este de 35kg/mc, ceea ce înseamnă o greutate de 3.5kg/mp.

  • La un acoperiș de 200mp greutatea totală a spumei va fi de 700kg. De 3 ori mai mică decât la o izolație cu celuloză.

 

Celuloza este toxică

 

Deși promovat ca un material natural sau ecologic, celuloza conține 25% chimicale, printre care sulfat de amoniu și acid boric. În timp și în special în perioadele mai călduroase, aceste chimicale se evaporă, producând valori ridicate de compuși organici volatili. Mai jos aveți un tabel cu teste făcute de 5 laboratoare independente, pe majoritatea materialelor izolatoare.

 

spuma poliuertanica toxica

 

Se poate vedea ușor cum celuloza și lâna de lemn au valori peste limita normala de compuși organici volatili.

 

De asemenea puteți citi în acest articol un studiu european privind pericolul utilizării sărurilor de amoniu în celuloză și lâna de lemn.

 

Celuloza nu protejează de condens și mucegai

 

Așa cum am spus și în cazul vatei bazaltice, celuloza este un material care respiră și permite trecerea aerului. Acesta nu este un lucru bun deoarece pe timp de iarnă aerul cald din camera poate ajunge la astereala rece unde se va transforma în condens din cauza diferenței de temperatură.

Condens in celuloz[

Totodată celuloza are un foarte mare grad de absorbție de vapori(din respirație, plante, spălat, călcat, etc) fiind în cele din urmă doar hârtie.
Ce se întâmpla cu hârtia când se udă? Mucegăiește.

 

Celuloza se “așează” în timp

 

În cazul în care optați pentru o izolație cu celuloză așteptați-vă ca după câțiva ani să aveți o surpriză atunci când verificați starea izolației.

Probleme celuloza

Din cauza greutății mari și a gravitației aceasta își va reduce volumul lăsând în urmă punți termice semnificative și spații neizolate.

 

Celuloza este un mediu perfect pentru praf

 

Acest punct este valabil doar daca aveți o casă cu un sistem de ventilație. Celuloza în timp are tendința de a se umple de praf. Acesta poate ajunge în sistemul de ventilație și va crește foarte riscul de alergii.

 

Care este concluzia?

 

In cele din urmă alegerea izolației care se potrivește cel mai bine cerințelor este a voastră. Pentru a determina ce izolație este mai bună trebuie doar sa luați in considerare aspectele pozitive și pe cele negative enumerate mai sus și bineînțeles bugetul pe care îl are fiecare.
Per total însă, în cazul în care urmăriți o soluție pe termen lung(atenție spuma are durata de viată de 80 ani) și nu doar o izolație care sa țină câteva sezoane, spuma poliuretanică vă va proteja casa, o va face mult mai confortabilă și în același timp vă va ajuta să economisiți bani la facturile de energie.

Daca sunteți de acord cu noi și ați hotărât că spuma poliuretanică este singurul material pentru confortul casei dumneavoastră, atunci contactați-ne pentru a stabili o întâlnire cu unul din consultanții noștri și a beneficia de izolația Isoterm®.

Ți-a placut acest articol? Daca da, poți citi și despre comparația dintre vata bazaltică și spuma poliuretanică…