021 9031

Izolație casă: materiale, metode și costuri

izolare casa cu spuma

Necesitatea de a păstra în locuință un ambient cât mai plăcut conduce către ideea de a realiza izolarea locuinței atât la interior, cât și la exterior folosind materiale de cea mai bună calitate. Pentru a putea izola locuința este nevoie de materiale de calitate, eficiente și sigure, special create pentru a acoperi nevoia de reducere a transferului de căldură. Materialele pentru o izolație casă sunt însă distincte și este destul de dificil să îți dai seama ce material funcționează cel mai bine și în ce context, așa că am decis să realizăm un ghid cu materialele de izolare și metodele folosite pentru aceste tipuri de lucrări.


 

De ce avem nevoie de o izolație la casă?

 

Așa cum am mai scris, izolarea unei locuințe se face pentru a crește gradul de confort, dar și gradul de eficiență energetică a acesteia. Izolarea nu face altceva decât să îmbrace locuința astfel încât pierderile de căldură să fie reduse cât mai mult. Este important să realizăm izolația termică a clădirii deoarece materialele folosite pentru izolare nu fac altceva decât să protejeze clădirea și să limiteze transferul de căldură între mediul interior și exterior, păstrând astfel un nivel înalt de confort termic în interiorul locuinței.
 
izolație casă
 

Izolarea casei va aduce cu sine un plus de confort, dar și o eficiență energetică mare, plus o reducere semnificativă a costurilor în ceea ce privește utilizarea energiei.
Pentru a realiza o izolație casă este nevoie să cunoaștem zonele prin care au loc transferurile de căldură, iar acest lucru se evidențiază cel mai bine cu ajutorul termografiei, despre care am scris deja aici. Termografia sau scanarea locuinței cu infraroșu este modalitatea prin care se pot verifica punțile termice, astfel încât să putem ști cu exactitate unde anume ar trebui să intervenim la nivel de izolare.

 

Izolație casă: Ce materiale se folosesc pentru o izolație de calitate?

 

Materialele pe care le poți folosi atunci când te gândești la o izolație casă sunt diferite, deși au un scop și caracteristici relativ asemănătoare. Fiecare dintre aceste materiale costă, iar prețul reflectă anumite caracteristici care îți pot ajuta locuința mai mult sau mai puțin. Facem așadar o trecere în revistă a materialelor folosite pentru izolație casă și a caracteristicilor acestora, pentru ca tu să ai o idee clară despre ceea ce ar trebui să alegi pentru locuința ta.

 

1. Spuma poliuretanică

 

Spuma poliuretanică este probabil cel mai bun material ce poate fi folosit pentru o izolație casă, deoarece îndeplinește toate criteriile eficienței, dar și exigențele de confort.
 
izolație casă cu spuma
 
Spuma poliuretanică pe care noi o recomandăm este de două tipuri, cu celulă închisă și cu celulă deschisă, iar alegerea se face în funcție de elementele constructive la care se intervine sub aspectul izolării. Tot în același fel se alege și grosimea stratului de izolare, astfel încât să fie acoperite nevoile rezistență și eficiență a izolației.
Spuma poliuretanică bifează cele mai multe dintre avantajele izolării, după cum urmează:

  • Performanță termică ridicată

  • Pentru a realiza o izolație casă de calitate este nevoie mai înainte de orice să cunoști câteva date despre procesul care se petrece atunci când căldura este irosită. Pe scurt, elementele constructive nemonolitizate și orice breșă în structura unei clădiri (exemplu: suprafețele vitrate), reprezintă punți termice prin care căldura se poate pierde cu ușurință. O izolație casă rezolvă acest lucru însă este nevoie să știi care este nivelul de performanță termică pe care îl are acel produs, pentru a fi sigur că acesta va acoperi nevoile tale de izolare.
    Spuma poliuretanică înregistrează cel mai ridicat coeficient de performanță termică, exprimat prin rezistența termică a acesteia și coeficientul de conductivitate termică. Conductivitatea termică reprezintă capacitatea unui element de a permite căldurii să treacă prin acesta, iar din această afirmație derivă nevoia ca materialele folosite pentru izolație casă să aibă un coeficient de conductivitate termică cât mai mic. Spuma poliuretanică are un coeficient de conductivitate termică λ de aproximativ 0.021 W/(m.K) în cazul celulei închise, și 0.036 W/(m.K) pentru structura cu celulă deschisă.
     
    casa eficienta energetic
     
    Comparativ cu alte materiale similare folosite pentru proiectele de izolație casă, spuma poliuretanică înregistrează cel mai mic coeficient de conductivitate termică, ceea ce înseamnă că nu permite aproape deloc căldurii să fie eliminată în exterior, deși permite aerisirea spațiilor. Iată și un nivel comparativ tabelar care îți va arăta de ce spuma poliuretanică este probabil cel mai bun izolator termic pentru izolație casă.

    coeficient conductivitate spuma

  • Greutate redusă

  • Fiind un material ușor, spuma poliuretanică nu va adăuga greutate în plus construcției, precum în cazul altor tipuri de materiale folosite pentru izolație casă. Spuma poliuretanică expandează, drept pentru care se folosește o cantitate destul de mică de material, iar structura este foarte ușoară după uscare.

  • Izolare chiar și pentru spațiile inaccesibile

  • În unele cazuri poate fi destul de greu să ajungi în anumite locuri pentru a izola cu materialele de izolare tradiționale. Spuma poliuretanică remediază acest inconvenient, deoarece este aplicată cu ajutorul presiunii, și pentru că starea sa inițială îi permite acesteia să își găsească poziția corectă, iar mai apoi să expandeze acoperind chiar și cele mai neconvenționale goluri.

  • Pierderi reduse de material, eficiență maximă

  • Cu spuma poliuretanică pentru izolație casă nu ai cum să dai greș, deoarece pierderile sunt extrem de puține, comparativ cu alte tipuri de materiale, iar din punct de vedere al eficienței, spuma poliuretanică îți oferă un adevărat lux.
     

     
    Uscare rapidă, costuri reduse, costuri de întreținere reduse, eficiență energetică și confort, plus un sistem de durabil de izolație casă, toate aceste avantaje le poate oferi un simplu material de izolare cu caracteristici cu adevărat fabuloase.

 

2. Vata minerală pentru izolație casă

 

Vata minerală este un material fosrte bun pentru izolare, fie că vorbim despre vată minerală bazaltică sau despre vată minerală de sticlă. Diferențele dintre cele două materiale sunt sensibile, deoarece în mare parte ele pot face cam același lucru.
 
izolație casă

 

Cu toate acestea însă, vata minerală bazaltică este preferată adesea deoarece într-o confruntare directă cu vata minerală de sticlă, acest material pentru izolație casă are proprietăți cu doar puțin mai eficiente, dar sesizabile.

 

3. Vata minerală bazaltică

 

Vata minerală bazaltică are un coeficient bun de conductivitate termică, însă nu la fel de bun precum spuma poliuretanică, situat în intervalul 0.030- 0.040 W/(m.K), ceea ce înseamnă că nu va permite aerului cald să treacă în exterior.
 
izolatie vata bazaltica
 

Fiind un material natural, se va integra foarte bine în interiorul locuinței, nu va emite noxe și va rezista de-a lungul timpului însă va necesita atenție ori de câte ori vei avea în vedere lucrări de amenajare a locuinței. Ușorul dezavantaj al vatei minerale bazaltice pentru izolație casă este acela că ea poate fi folosită la interior, însă că ea va crește astfel grosimea elementelor de construcție, micșorând astfel spațiul util, exact ca și în cazul polistirenului. Vata minerală bazaltică reduce însă zgomotul, fiind potrivită pentru sistemele de izolare termică.

 

4. Vata minerală de sticlă

 

Vata minerală de sticlă are proprietăți similare cu vata minerală bazaltică, un coeficient similar de conductivitate termică, însă nu izolează la fel de bine din punct de vedere fonic și este incomparabil mai puțin rezistentă la foc decât vata bazaltică.
 
izolație casă vata de sticlă
 

Totuși, vata minerală de sticlă este în continuare un bun material izolator în cazul în care vrei să faci o izolație casă, oferind caracteristici medii, nu la fel de ridicate precum în cazul folosirii de spumă poliuretanică.

 

5. Polistirenul expandat și polistirenul extrudat

 

În momentul în care s-a conștientizat și la noi în țară nevoia de a izola clădirile, oricine a dorit să realizeze o izolație casă a apelat la materialul disponibil în acel moment și anume la polistiren. Inițial polistirenul expandat a avut o mare cerere pe piața de profil însă treptat caracteristicile sale de izolare au fost depășite de către alte materiale, mai performante, făcându-i pe muți beneficiari și renunțe la lucrările făcute și să opteze pentru spuma poliuretanică pentru izolare.
 
izolatie polistiren
 

Polistirenul are avantajul structurii dense și a prețului relativ redus, însă cu siguranță acestea nu sunt suficiente pentru a realiza o izolație casă de calitate. Rezistența redusă la șocuri mecanice, rezistența redusă la foc, coeficientul la limită de transfer termic și faptul că nu poate acoperi toată plaja elementelor constructive și a situațiilor care necesită izolare fac ca acest material să fie privit acum într-un mod circumspect. Totuși, pentru lucrări exterioare de izolare polistirenul este în continuare folosit la scară largă, fiind un material agreat de către majoritatea constructorilor sau a instituțiilor care au nevoie sau prin intermediul cărora se realizează lucrări de izolare.

 

Izolație casă: Metode folosite pentru izolarea locuințelor

 

Așa cum am spus și la început, fiecare material are caracteristici diferite, iar punerea în operă a acestora le face și mai speciale. Astfel, vom constata că unele materiale folosite pentru izolație casă pot fi puse în operă mai ușor, altele au timp de uscare mai rapid, iar unele, cum este cazul spumei poliuretanice, înglobează chiar și la acest nivel cele mai performante aptitudini.

  • Spuma poliuretanică

  • Poate fi aplicată mecanizat, prin împroșcare, cu presiune, putând ajunge chiar și în cele mai delicate zone. Spuma poliuretanică poate fi folosită pentru izolarea oricărui tip de element de construcție, deoarece ea intră în structură și mai apoi expandează, acoperind astfel spațiul ce necesită a fi umplut.
     

     

    Zona glafurilor, a tâmplăriei, planșeele peste subsol, planșeele peste ultimul etaj sau mansardele, acestea sunt doar câteva dintre zonele în care spuma poliuretanică excelează, dacă nu mai punem la socoteală și faptul că materialul poate fi folosit și pentru izolarea spațiilor tehnice pentru instalații, care de asemenea constituie punți termice.
    Spuma poliuretanică se aplică de către personal specializat, cu costum de protecție și mănuși, cu pierderi aproape inexistente de material, așadar cu costuri extrem de reduse.

  • Vata minerală

  • Se găsește cel mai adesea în magazine sub formă de rulouri sau fâșii de material care necesită a fi pozate pe o structură sau pe profile. Din cauza nivelului redus de elasticitate, vata minerală nu poate fi modelată, așa că adesea este nevoie ca fâșiile să fie tăiate și așezate în forma necesară izolării, iar de aici rezultă și pierderile de material. Acestea se adaugă costului pofilelor și a adezivilor, drept pentru care lucrarea finală poate fi destul de costisitoare. În plus, prețul pentru ambele variante, și pentru vata minerală bazaltică, dar și pentru vata de sticlă este destul de mare, ceea ce în final va conduce la un cost foarte mare al lucrărilor pentru izolație casă.
    Montajul se realizează cu personal calificat, cu costum de protecție, în siguranță, deoarece vata minerală trebuie montată în mod corect pentru a nu creea breșe în structură prin care să se piardă mai apoi confortul termic.

  • Polistirenul

  • Polistirenul este ambalat sub formă de panouri, foarte ușoare, dar care necesită o multitudine de pregătiri și accesorii. Plasă pentru armare, dibluri, adeziv, toate aceste lucruri se adaugă la lucrarea finală, însă în acest caz prețul nu va fi foarte ridicat deoarece polistirenul nu este un material scump. Prețul reflectă adesea și calitatea materialului, așa că este lesne de înțeles faptul că o structură izolată cu polistiren va avea proprietăți medii de izolare din punct de vedere termic.

 

Care este prețul corect pentru o izolație casă?

 

La o primă vedere spuma poliuretanică pare să câștige detașat la nivel de rezistență, durabilitate și eficiență, iar din punct de vedere al prețului aceasta va reflecta nivelul de calitate pe care îl oferă. Spuma poliuretanică cu celulă închisă va fi mai scumpă decât spuma poliuretanică cu celulă deschisă, deoarece caracteristicile celor două materiale sunt distincte. Cu toate acestea însă, sistemul de izolare cu spumă poliuretanică este accesibil din punct de vedere al prețului, cel puțin comparativ cu vata minerală, iar eficiența va fi pe măsură.
 
costuri izolatie mansarda
 

Ca o concluzie, prețul corect este cel care acoperă toate exigențele tale de confort, dar și nevoile locuinței de a fi protejată de pierderile de căldură. Un preț corect este cel care se amortizează în timp, în vreme ce caracteristicile materialului de izolare rămân neschimbate, iar eficiența termică crește, exact așa cum se întâmplă atunci când pentru izolație casă folosești spumă poliuretanică.

Costul spumei poliuretanice variază între 35-110 RON/mp plus TVA, în funcție de tipul de spumă și de grosimea aplicată. Dacă am face o comparație cu vata bazaltică, pentru o instalare corectă(bariera de vapori, folie anticondens, benzi de etanșare), costul va fi de 100-130RON/mp, pentru o grosime de 20cm. Acest cost este oferit de către unul dintre cei mai mari producători de vată și include material plus manopera.

 

Concluzie

 

O izolație la casă trebuie să asigure o multitudine de exigențe, începând de la confort termic în orice sezon și terminând cu siguranța în exploatare, cu durabilitatea și protecția. Spuma poliuretanică acoperă toate aceste cerințe și nu numai. Ea nu permite apariția umezelii, nu permite dezvoltarea microorganismelor și a fungilor, va menține în permanență un nivel optim al temperaturilor în interiorul locuinței și protejează foarte bine locuințele de zgomote, fiind de asemenea și un bun izolator fonic, precum în cazul vatei bazaltice.
Dacă ai început lucrările de izolație casă și ai nevoie de ajutor sau ai nevoie să alegi cele mai bune materiale pentru casa ta, noi îți stăm la dispoziție cu informații cât mai actuale și te vom ajuta să alegi exact tipul de spumă poliuretanică potrivită nevoilor tale. Consultanții noștri sunt aici pentru tine. Contactează-ne!

 
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre modul în care poți face o izolație termica și fonica a tavanului…