021 9031

Avantajele spumei poliuretanice în izolarea fonică

Izolarea fonică - izolație fonică

Avantajele spumei poliuretanice în izolarea fonică


 
Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată și poluată, din tot felul de surse. Poluarea fonică nu trebuie scăpată din vedere. Cu un trafic din ce în ce mai aglomerat, și diferite surse de zgomot, casa dumneavoastră poate deveni un mediu stresant, în loc să fie un loc de relaxare și odihnă. În articolul de astăzi ne propunem să urmărim eficiența spumei poliuretanice în izolarea fonică.

Izolarea fonică este unul dintre principalele beneficii ale spumei poliuretanice. Deși de cele mai multe ori spuma poliuretanică este folosită pentru ca și izolație fonică, sau pentru a preveni infiltrațiile de apă, aceasta are și proprietăți de barieră fonică.
Undele de sunet sunt transmise prin vibrații în aer sau prin corpuri solide. Când sunetul trece dintr-o cameră în alta sau din exterior în interior, sunetul trebuie să treacă fie prin aer fie prin pereți, podea sau acoperiș. Izolarea fonică este principalul factor în a crea un spațiu ambient plăcut.
 

Cum se produce sunetul?


 
Sunetul este o forma de energie provocata de un obiect în vibrație care creează unde în jurul sau. Timpanul nostru detectează aceste vibrații din aer și creierul decodează frecventele ca diferite tipuri de sunete.
 
izolatie fonica
 
Frecventele bass au lungimi de unde lungi, în vreme ce frecventele înalte au lungimi de unda scurte. Aceste sunete sunt afectate de diferitele materiale pe care le întâlnesc. De aceea, va fi mai dificil sa blochezi basul de la subwoofer ul vecinului, decât sa reduci la tăcere o conversație din vecini care se desfășoară în frecvente înalte.
De asemenea, uniformitatea unei suprafețe afectează caracteristicile de transmitere a sunetului. Suprafețele plate și dure tind sa permită trecerea undelor sonore, creând chiar un efect de ecou de durata dacă exista pereți paraleli. Cu cât suprafața este mai moale și mai putin uniforma, cu atât propagarea sunetului este mai redusa.
 

Cum se propagă sunetul?


 
Există trei modalități de a reduce sunetul – blocarea, absorbția sau amortizarea sunetului – iar cea mai eficientă soluție variază în funcție de tipul de sunet.
Pentru sunetul care parcurge dintr-o cameră în alta sau din exterior în interior, cum ar fi traficul, muzica vecinilor, sau televizorul din cealaltă cameră, este important să avem un material care blochează sunetul. Unul dintre materialele cu cea mai mare eficiență pentru a bloca sunetul este spuma cu celulă închisă. Acestea reprezintă adevărate bariere sonore care blochează undele sonore din aer și împiedică propagarea acestora. Acesta este motivul pentru care la aplicarea de spuma poliuretanică la mansardă blochează spre exemplu sunetul de ploaie.

 

 

Cum se măsoară gradul de poluare fonică


Când măsurăm izolarea fonică a unei suprafețe, avem două sisteme care sunt folosite cel mai des: STC – adică Clasa de transmitere fonică (Sounds Transmissions Class) și NRC, adică coeficientul de reducere al sunetului (Noise Reduction Coefficient).
STC măsoară cât sunet poate bloca un material. Cu cât STC este mai mare cu atât este mai eficient materialul, și mai puțin sunet se transmite. De obicei, un punctaj de 36 ar minimiza transmiterea de sunet dintr-o cameră în alta când vorbim, pe când un punctaj de 60 ar face aproape toate sunetele de neauzit. Punctajul STC poate fi esențial în imobile unde transmiterea sunetului este foarte importantă, precum locații unde mai multe familii locuiesc la comun, birouri de avocatură ș.a.
 
izolarea fonica
 
Punctajul pentru NRC pe de altă parte diferă de la 0 la 1. Cu cât NRC este mai mare cu atât mai materialul absoarbe mai bine sunetul. Cel mai bine este să privim NRC sub formă de procentaj. Adică un procentaj de 75%(0.75) dintre undele de sunet care intra în contact cu materialul sunt absorbite și nu sunt reflectate înapoi sau transmise mai departe.
 

Materiale și tehnici de blocare a sunetului


 
Pentru a bloca zgomotul provenit din afara unei camere, cum ar fi zgomotul din trafic sau cel provenit de la vecini, este nevoie de materiale cu multa masa. Acestea vor funcționa ca o bariera sonora pentru a minimiza transmisia sunetului.
Materialele de blocare fonica împiedica zgomotul sa circule prin pereți, tavane, uși, ferestre și podele. Acestea sunt de obicei dense, grele, groase și, uneori, flexibile. Zidurile groase de cărămidă sunt bine pentru blocarea sunetului, dar acestea sunt rare, motiv pentru care este necesar sa se apeleze la metode și materiale suplimentare pentru blocarea eficienta a sunetului.
Astfel, se pot utiliza mai multe straturi izolante groase de gips-carton, adezivul pentru izolare acustica și vinilul încărcat în masa sunt printre cele mai bune materiale pentru oprirea circulației zgomotului prin pereți, tavane și podele. 
izolare fonica vata bazaltica
 
Același principiu de creștere a masei pentru izolarea fonica este valabil si pentru ferestre si usi. Utilizarea ferestrelor cu geam dublu sau chiar triplu, și a ușilor cu miez solid creste considerabil capacitatea de blocare a sunetului.

 

Cele trei elemente ale izolației fonice


 
Cele mai eficiente metode de a izola o încăpere sunt:

– ermetizarea: crăpăturile și golurile din diferite straturi, sunt principalele locuri pe unde pot intra undele de sunet. Închiderea acestor goluri va crește izolarea fonică.
– absorbția: zonele goale din încăpere permit undelor de sunet să rezoneze. Izolarea acestor suprafețe va amortiza considerabil ecoul
– creșterea grosimii: pereții subțiri sau astereala, vor permite cu ușurință trecerea sunetelor prin ele. Prin creșterea volumului acestora, și undele de sunet se vor amortiza.
 

Izolațiile tradiționale


 
Deși există numeroase soluții pentru izolarea fonică, unele au mai mult efect decât altele. Mulți oameni optează încă pentru soluțiile clasice de izolare. Dezavantajele acestor izolații, le veți găsi descrise și în articolele “Izolație cu celuloză sau spuma poliuretanică?” și “Spuma poliuretanică sau vata bazaltică”. Una dintre principalele probleme este faptul că aceste izolații tradiționale sunt greu de aplicat și necesită timp îndelungat pentru a fi montate corespunzător. Iar cea mai mare problemă a acestor materiale este că nu vor reuși să etanșeze suprafața.
 

Este spuma poliuretanică o izolație fonică eficientă?


 
Izolația cu spumă poliuretanică este o alegere potrivită pentru oamenii care doresc să-și izoleze fonic casa, obținând astfel o barieră eficientă contra undelor de sunet. Pe lângă faptul că spuma oferă o izolare termică foarte bună, aceasta va fonoizola încăperea. Cu un NRC de 0,75 spuma are o eficiență de amortizare a sunetului crescută.

Spuma poliuretanică aplicată în interiorul casei dumneavoastră va avea următoarele proprietăți de izolare fonică:

– Reduce zgomotul ce intră din exterior
– Absoarbe sunetul de la țevi
– Nu permite sunetului să traverseze dintr-o cameră în alta
 

Ce izolează fonic mai bine, celula închisă sau celula deschisă


 
Deși ambele materiale sunt izolatoare fonice performante, celula deschisă este cea care are o eficiență mai mare. Diferența între cele două este simplă: spuma poliuretanică cu celulă închisă este cea care respinge undele de sunet; spuma poliuretanică cu celulă deschisă absoarbe sunetul.

Blocarea sunetului este eficientă atunci când vrem să împiedicăm sunetul să traverseze dintr-o cameră în cealaltă. Ce facem dacă vrem să îmbunătățim rezonanța sunetului într-o cameră? În acest caz aveți nevoie de un material care să absoarbă sunetul. Acesta va absorbi, va bloca și va disipa undele de sunet din încăpere. Spre exemplu, în cazul unui studio audio, este recomandat o spumă poliuretanică cu celulă deschisă, pentru a crește calitatea sunetului. Spuma cu celulă deschisă va absorbi cel mai eficient undele de sunet, deoarece este ușoară, poroasă și moale. Spuma poliuretanică cu celulă închisă pe de altă parte are tendința să reflecte undele de sunet.

izolarea fonică izolație fonică

Așa cum am menționat și anterior atât spuma poliuretanică cu celulă deschisă cât și cea cu celulă închisă sunt bariere de aer tipuri de spumă și ambele vor reduce propagarea sunetului. Fie că vorbim de sunetul din interiorul locuinței(muzica, televizor, conversații) sau sunetul din exterior(trafic, ploaie, etc).

Dacă aveți nevoie de o izolare fonică eficientă și de durată sau de alte informații legate de izolația cu spumă poliuretanică, apelați cu încredere Consultanții Isoterm

Ți-a plăcut acest articol? Daca da, poți citi și despre aplicarea incorectă a spumei și apariția fenomenului de shrinking…