021 9031

Izolarea balconului cu spumă poliuretanică

balcon izolat cu spuma

Balconul locuinței este cea mai expusă zonă la nivel de intemperii, mai ales dacă acesta este poziționat în afara locuinței, sub formă de consolă încastrată iar izolarea balconului este un aspect extrem de important. Luat în calcul ca spațiu util, balconul poate fi transformat astfel încât să răspundă unor nevoi de amenajare, însă înainte de a face acest lucru este nevoie de o izolare temeinică a acestuia. Spuma poliuretanică este soluția potrivită pentru izolarea termică a balcoanelor, iar despre detalii și avantajele procesului discutăm în cele ce urmează.

 

Înțelegerea structurii balconului – primul pas spre o izolare corectă

 

Alegerea materialelor de izolare pentru balcon depinde în cea mai mare măsură de înțelegerea caracteristicilor structurale ale acestuia. Am scris de-a lungul timpului despre punțile termice și despre cum acestea influențează nivelul de confort al caselor noastre.
Așa cum știm, punțile termice reprezintă zonele cu potențial ridicat de transfer termic. În cazul balcoanelor senzația că pereții sunt reci este foarte puternică, mai ales în cazul balcoanelor exterioare, din cauza expunerii.
De cele mai multe ori senzația de rece apare la joncțiunea dintre placă și pereți, spre zona pragului, iar motivul este cât se poate de întemeiat. Construcțiile vechi în special sunt realizate fără izolație termică și pe modelul de încastrare a plăcii de beton în structura peretelui. Neavând un minim de izolare, această zonă este complet expusă intemperiilor, astfel că este nevoie de o izolație puternică, așa cum este spuma poliuretanică.
 

izolarea balconului cu spuma
 

În funcție de grosimea plăcii de beton, de tipul expunerii și de dimensiunile balconului poți opta pentru tipul potrivit de spumă poliuretanică. În general plăcile de beton pentru balcoane au o grosime de circa 10-15 cm, grosimea medie acceptată fiind de circa 12 cm. Soluția constructivă de izolare implică aplicarea spumei poliuretanice cu celulă închisă, într-o grosime de strat de minim 7cm.
Izolarea plăcii de beton pentru balcon ar trebui să fie făcută pe ambele fețe, pentru a putea asigura calitatea izolației, însă acest lucru este valabil doar în cazul balcoanelor deschise. În cazul în care vorbim despre balcoane închise, responsabilitatea izolării plăcii sub nivelul acesteia cade în sarcina proprietarului apartamentului de sub cel supus izolării.

 

Structura balcoanelor – aspecte constructive

 

Balcoanele au o structură bine definită, dispusă în straturi, astfel că este necesar mai întâi să înțelegi care este această structură, pentru a ști exact unde este necesară izolarea.
Astfel, dacă analizăm structura unui balcon de jos în sus, conform modelului de construire, vom observa mai întâi placa de beton, cu armătură, cu grosime de 10-12 cm.
 
constructia balconului

 

Peste placa de beton se dispune un strat de ciment, strat care va avea o anumită pantă, care să asigure scurgerea apei. Pentru stratul de ciment se dispune un strat de hidroizolare, urmat de șapa de ciment. Peste șapa de ciment se dispune izolația cu spumă poliuretanică, pe care mai apoi o poți acoperi cu sistemul de finisare de pardoseală.
În unele cazuri există o inversare la nivel constructiv, în sensul că șapa este aplicată peste izolația termică. La blocurile unde izolația termică nu există, se recomandă aplicarea unei șape și izolarea termică ulterioară.

 

Izolarea balconului cu spumă poliuretanică – detalii arhitecturale

 

Dincolo de partea constructivă, care implică tot ceea ce ține de calculul suprafețelor și implicit al consumurilor, un aspect deosebit de important care recomandă de altfel spuma poliuretanică pentru izolare îl constituie arhitectura balcoanelor.
 

izolare balcon spuma

 

Este important să delimităm structurile construite în funcție de perioada temporală în care au fost realizate, deoarece aceasta ne oferă detalii despre formă, grosimi de zid și arhitectură. Balcoanele pot avea forme distincte, iar în unele situații spuma poliuretanică poate ajuta cu mult mai mult pentru izolare, spre deosebire de materialele tradiționale, cum ar fi vata minerală bazaltică sau de sticlă, sau polistirenul.

 

Balcoane semirotunde

 

Specifice arhitecturii comuniste, dar nu numai, balcoanele semirotunde sunt deosebit de estetice și își păstrează esența până astăzi. Totuși, în ciuda unui aspect special, bazat pe conlucrarea dintre fier forjat și beton, balcoanele semirotunde sunt deosebit de dificil de izolat cu materiale tradiționale.
Spuma poliuretanică aduce beneficiul major al maleabilității, al aplicării facile, fără condiționări în ceea ce privește forma. Aplicarea unei izolații cu spumă poliuretanică se face cu ușurință pe întreaga suprafață a balconului, atât în ceea ce privește placa de beton, cât și la nivelul zidurilor.
 

izolatie balcon rotund 

Astfel, o dată aplicată, spuma poliuretanică începe să expandeze și să se fixeze foarte bine pe suprafață, păstrând forma balconului. Dacă vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă închisă, aceasta nici nu trebuie prelucrată foarte mult după uscare, deoarece gradul de expandare este mai mic decât în cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă.

 

Logii

 

Logiile sunt caracterizate de lățimi reduse ale spațiului și de lungimi mari. Practic, logiile sunt doar spații de aerisire, pentru că ele nu pot fi amenajate ca un balcon uzual. Totuși, izolarea logiilor este imperios necesară, iar aceasta poate fi făcută direct la interior, cu spumă poliuretanică în grosime de strat de circa 5-10 cm.
 

izolatie logie
 

Mulți beneficiari au optat pentru integrarea logiilor chiar în spațiile de locuit, anulând parțial pereții de compartimentare dintre camere și balcon. În contextul unei astfel de modificări (nepermise în prezent), spațiul camerelor este mai mare, însă gradul de expunere a suprafeței exterioare a fațadei este mai mare.

 

Balcoane dreptunghiulare

 

Ca și în cazul logiilor, balcoanele dreptunghiulare necesită izolare cu spumă poliuretanică, forma acestora fiind însă permisivă chiar și pentru alte materiale de izolare.
 

izolarea balconului cu spuma
 

Spuma poliuretanică se poate aplica doar la interior, sau interior și exterior, atât pe suprafața zidului, cât și la nivelul pardoselii.

 

Balcoane încorporate

 
Balcoanele încorporate sunt acele tipuri de balcoane care nu sunt o extensie a locuinței. Practic balconul este găzduit în apartament, fără a mai discuta despre o placă de beton în consolă, la exterior.
 

izolatia balconului inchis
 

Deși poate părea că aici nu mai este necesar să intervenim prin izolare, pentru că balconul nu mai este direct expus, în realitate izolarea balconului trebuie tratată ca o necesitate per întreaga locuință. Astfel, dacă realizezi izolarea balconului la interior poți folosi spumă poliuretanică cu celulă închisă, de minim 5-7 cm, pe peretele fațadă.
Anvelopând cu totul locuința și incluzând și suprafața balconului, punțile termice sunt eliminate, iar schimburile de temperatură cu exteriorul sunt complet reduse.

 

Care sunt celelalte avantaje ale izolării balcoanelor cu spumă poliuretanică?

 

Pe lângă toate detaliile anterioare, mai putem menționa și alte avantaje ale izolării balcoanelor cu spumă poliuretanică. Iată care sunt acestea:

     

  • Durabilitatea sistemului de izolare

  •  

    Unul dintre cele mai benefice avantaje este cel al durabilității în timp a sistemului de izolare. Spuma poliuretanică este un material care își păstrează forma și caracteristicile în timp, astfel că nu va fi nevoie să intervii la nivelul sistemului de izolare.
    Spuma poliuretanică nu permite apariția dăunătorilor, astfel că nu vor exista cuiburi sau dăunători care să atace izolația. În plus, sistemul de izolare poate fi chiar acoperit cu placaj ceramic, iar acest lucru înseamnă o asigurare în plus în ceea ce privește rezistența și eficiența produsului.

     

  • Material certificat, verificat în ceea ce privește siguranța

  •  

    Pentru multe persoane există mici semne de întrebare în ceea ce privește utilizarea spumei ppoliuretanice în ansamblele de locuit. Pentru a disipa aceste întrebări, facem trimitere asupra unui studiu de caz despre toxicitatea spumei poliuretanice, despre am scris în unul dintre materialele trecute.
    Astfel, prin parcurgerea informației aflăm faptul că folosirea spumei poliuretanice este benefică pentru locuințe și că ea nu prejudiciază sănătatea umană, astfel că spuma poliuretanică devine un material perfect pentru o izolare termică de calitate.

     

  • Izolare fonică și hidroizolare

  •  

    Deși pentru cele mai multe dintre persoane spuma poliuretanică este cunoscută majoritar pentru caracteristicile de izolare termică, adevărul este că materialul oferă în același timp și protecție la nivel fonic și o hidroizolare minimă. Pentru o hidroizolație completă poți folosi sistemele noastre de poliuree sau poți turna o șapă și aplica placaj ceramic.

     

  • Durată minimă de aplicare, eficiență maximă

  •  

    Spre deosebire de celelalte sisteme de izolare, care implică folosirea materialelor precum vata minerală sau polistirenul, pentru izolare cu spumă poliuretanică nu vei avea nevoie de multe accesorii.
    Astfel, spuma poliuretanică se aplică din recipiente etanșe, cu ajutorul unui pistol special, iar lucrările în cazul unui balcon pot dura câteva ore, în funcție de dimensiunile acestuia.
    În modul tradițional de lucru, ai nevoie de polistiren sau vată minerală, de o echipă întreagă de muncitori, de dibluri, plasă, mortar, iar lista poate continua. În plus, timpul de execuție este mai mare, de până la două- trei zile.

     

  • Spuma poliuretanică nu încarcă balconul

  •  

    În cazul balcoanelor încastrate în structură se pune adesea întrebarea ce ține de capacitatea portantă. Practic, cei 12 cm medie ai plăcii de beton ar trebui să susțină, suspendat, greutatea proprie a balconului (cu ziduri, elemente din fier forjat și închideri termopan), greutatea obiectelor depozitate, traficul și izolația termică.
     

    spuma poliuretanica incarcare balcon
     

    Spuma poliuretanică este un material cu o densitate foarte mică, iar acest lucru înseamnă că ea nu va încărca suplimentar construcția. Oricum ar fi însă, dacă am vedea diagramele de încărcare ale grinzii încastrate, am vedea faptul că la un calcul, încărcările sunt preluate foarte bine în reazem, astfel că partea liberă este asigurată. Firește însă, discutăm și despre o limită a portanței la balcoanele în consolă, iar în general limita este de circa 80-100 kg/ mp.

 

Spuma poliuretanică se aplică continuu

 

Un aspect foarte important în cadrul izolării este faptul că izolația nu trebuie să fie compromisă de sisteme de prindere sau de accesorii. Chiar și în ipoteza în care aceste elemente sunt sigilate ulterior, ar trebui înțeles faptul că fiecare breșă poate constitui o problemă, mai ales în cazul cedării parțiale a sistemului de izolare.
 

 

Spre exemplu, o fisură la nivelul tencuielii unei fațade va permite umidității și aerului rece să intre în structură, în cazul polistirenului. Tot la nivel de polistiren trebuie luat în calcul faptul că vântul poate smulge plăcile, dacă acestea nu sunt fixate corect, mai ales în cazul zonelor de colț, acolo unde forțele cresc foarte mult. De asemenea, șocurile mecanice pot determina dislocări la nivelul elementelor, așa cum este în cazul elementelor izolare cu vată minerală.
Spuma poliuretanică este aplicată continuu și monolitizează structura. Mai mult decât atât, spuma poliuretanică cu celulă închisă împrumută structurii din rigiditatea sa, astfel că aceste tipuri de probleme nu apar atunci când este folosită spuma poliuretanică.

 

Elasticitate la nivel de rosturi

 

La joncțiunea dintre perete și placă vor exista mereu tensiuni, pentru că în sine cele două elemente lucrează diferit. În cazul unui seism, spre exemplu, dar și în cazul utilizării normale, este necesar să folosești un produs de izolare care să nu fie complet rigid. Polistirenul este rigid, iar vata minerală de asemenea.
 

spuma poliuretanica aplicata continuu
 

Spuma poliuretanică poate fi folosită însă pentru rosturi, deoarece aceasta este permisivă și nu va ceda sub acțiunea forțelor. Fără a ceda, riscul de rupere a izolației este deosebit de mic, astfel că alegerea spumei poliuretanice este cea mai bună.

 

Întrebări frecvente:

 

     

  • În cât timp se izolează un balcon cu spumă poliuretanică?

  •  

    În funcție de dimensiunile balconului, de suprafața acestuia, poate fi estimat timpul de lucru. Pentru că se aplică prin pulverizare și nu necesită operațiuni greoaie de pregătire a substratului, dar și pentru că nu necesită timp îndelungat pentru uscare, spuma poliuretanică scurtează perioada de lucru. Astfel, finalizarea lucrărilor de izolare poate dura de la câteva ore la maxim o zi.
     

  • Este spuma poliuretanică toxică la expunerea directă la soare?

  •  
    Nu, spuma poliuretanică poate fi folosită chiar și în cazul balcoanelor, cu recomandarea de a folosi un sistem de finisare care să protejeze izolația de intemperii.
     

  • Am nevoie de adeziv pentru izolarea balconului cu spumă poliuretanică?

  •  
    Nu, spuma poliuretanică este un produs ce combină toate accesoriile izolării tradiționale. Astfel, nu vei avea nevoie decât de spuma pentru izolare și de echipa de aplicare.
     

  • Ce randament are spuma poliuretanică?

  •  
    Spuma poliuretanică are cel mai mic coeficient de conductivitate termică dintre toate materialele de izolare. Acest lucru înseamnă că te vei bucura de un produs de izolare cu greutate mai mică decât polistirenul și cu o capacitate mai bună de izolare decât vata minerală.

Pentru orice alte întrebări ia legătura cu un consultant Isoterm.