021 9031

Programul Casa Eficientă Energetic si spuma poliuretanică

programul casa eficienta energetic

Conceptul de eficiență a clădirilor s-a făcut simțit destul de târziu în țara noastră și din păcate abia în prezent ne dăm seama cât de important este de fapt acest lucru pentru noi. Eficiența clădirilor nu face referire doar la ideea de confort și de a păstra la interior căldura de care avem nevoie, ci și la nevoia de a consuma mai puține resurse astfel încât să plătim mai puțin și firește, să poluăm mai puțin.
Problema este cu siguranță serioasă, deoarece foarte multe dintre casele anilor ‘60-‘80 au fost construite fără a se lua în seamă nevoia de a eficientiza consumurile (și așa reduse la acel moment). În prezent însă se pune un mare accent pe această problemă și iată că un răspuns în acest sens îl avem prin demararea programului Casa Eficientă Energetic.


 

Ce este programul Casa Eficientă Energetic?

 

Programul Casa Eficientă este un program de finanțare, realizat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin care se oferă fonduri speciale pentru eficientizarea energetică a circa 9000 de locuințe din România.
Inițiativa este una specială, deoarece pune la dispoziție un buget total de 430 de milioane de lei, decontând astfel 60% din costurile fiecărei lucrări de eficientizare energetică. Se încearcă astfel motivarea proprietarilor în a-și reabilita energetic locuințele, astfel încât acestea să aibă pierderi cât mai mici de energie, dar pe de altă parte vorbim și despre lucrări de reducere a emisiilor poluante prin instalarea unor echipamente și dispozitive moderne, cu mult mai eficiente și calitative.
 
Asociatia fondului pentru mediu
 
Primele ce pot fi obținute de către beneficiari sunt în cuantum de 15000 de euro, iar plafonul nu poate fi depășit.
Programul se adresează exclusiv caselor deja construite, dar care nu au fost reabilitate din punct de vedere energetic și care au pierderi de căldură dovedite printr-un audit energetic și un certificat care atesta clasa de încadrare a locuinței din punct de vedere a eficienței energetice.
Decontarea sumelor se face ulterior realizării lucrărilor, iar condiția de bază este aceea că gradul de eficiență al locuințelor reabilitate trebuie să crească cu cel puțin o clasă.

 

Care sunt lucrările finanțate de programul Casa Eficientă Energetic?

 

Pierderile de căldură în interiorul unei locuințe neizolate sunt semnificative, ajungând până aproape de circa 30%. Din acest motiv se atrage atenția asupra faptului că este nevoie ca lucrările să acopere problemele pe care le ridică elementele de construcție din acest punct de vedere, atingându-se astfel subiectul punților termice, despre care am discutat aici.
Punctual, punțile termice reprezintă zone din locuință sau din interiorul elementelor structurale de construcții prin se face un schimb de temperatură cu exteriorul, acest lucru ducând la pierderi semnificative de energie și firește, de bani.
 
punti termice
 
Din acest motiv, finanțarea oferită prin Programul Casa Eficientă încearcă să acopere aceste deficituri, oferind proprietarilor o cotă parte din totalul lucrărilor, astfel încât reabilitarea clădirilor să poată fi făcută fără a mai exista problema pierderilor și a poluării.

 

Dintre lucrările agreate și acceptate de către Administrația Fondului de Mediu putem menționa:

 

  • Realizarea lucrărilor de izolare și anvelopare a clădirii, incluzând aici realizarea izolațiilor în zona tâmplăriei, a glafurilor, a elementelor de închidere, a pereților interiori și exteriori. Izolarea se poate face cu orice tip de material: vată minerală bazaltică, spumă poliuretanică, vată minerală de sticlă sau polistiren.
  • Realizarea și implementarea unor dispozitive menite să asigure o temperatură potrivită în interiorul locuinței: achiziționarea și montarea de cazane în condensare, realizarea de sisteme de încălzire în pardoseală, înlocuirea unor tronsoane vechi de conducte de alimentare cu apă în scopul alimentării cu agent termic, izolarea termică a conductelor responsabile de transmiterea agentului termic, realizarea instalațiilor uzuale de consum (robinete, boilere, conducte, corpuri de încălzire, schimbătoare de căldură, etc.)
  • Implementarea și montajul unor sisteme performante de monitorizare și eficientizare a consumurilor: montajul variatoarelor pentru energie electrică, montarea termostatelor moderne pentru centrale termice, controlate și la distanță, montarea de centrale termice, montarea repartitoarelor sau a altor unități și echipamente care conduc către utilizarea rațională a energiei și care reduc consumurile în exces.
  • Instalarea panourilor solare pentru producerea căldurii și a apei calde menajere sau pentru producerea electricității.
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat uzuale, cu tehnologie de iluminare fluorescentă și incandescentă cu surse de iluminat pe baza tehnologiilor moderne de iluminat LED.
  • Instalarea senzorilor de mișcare, a senzorilor de prezență, în special în zonele mai puțin accesibile, precum în cazul subsolurilor, debaralelor sau a mansardelor și a podurilor.
  • Realizarea auditului energetic și eliberarea certificatului de atestare energetică a clădirii pentru care s-au efectuat lucrările. Se acordă un anumit plafon pentru contractarea unui auditor și realizarea auditului energetic, care să ateste punctul de plecare și necesitățile clădirii înainte de începerea lucrărilor. În urma auditului clădirea va fi încadrată în una din clasele de eficiență, urmând a fi specificate problemele întâlnite și soluțiile agreate pentru remedierea lor.

O dată ce o aplicație este considerată validă, fondurile pot fi folosite pentru lucrări de reabilitare, durata în care un beneficiar trebuie să se încadreze fiind de 16 luni. Decontarea se face ulterior finalizării lucrărilor, în baza documentației prezentate de către beneficiari. Detalii despre modul de înscriere în Programul Casa Eficientă Energetica și despre etapele programului puteți găsi pe site-ul Administrației Fondului de Mediu sau accesând acest link.

 

Decontarea certificatelor energetice și a auditului energetic

 

Una dintre cheltuielile importante ce sunt decontate de către Administrația Fondului de Mediu este reprezentată de realizarea auditului energetic. Auditul energetic reprezintă de fapt un set de verificări la nivelul clădirii prin care se poate afla care este nivelul pierderilor de energie și care sunt locurile care permit acest transfer. Acest lucru nu face referire doar la nivelul elementelor de construcții din care este realizată o locuință, cât și la nivelul instalațiilor pentru construcții.
 
programul casa eficienta energetic
 
Prin acest program se oferă suma de 2500 lei pentru cheltuielile ce au în vedere auditul și certificarea energetică, însă această cheltuială trebuie să fie de asemenea dovedită cu acte, în decontul total. Această finanțare reprezintă de asemenea un cuantum de 60% din totalul etapei, conform specificațiilor de finanțare anunțate de AFM, iar această sumă face parte din totalul creditat, ce va fi decontat la finalul lucrărilor.
Auditul are rolul de a evidenția pierderile de căldură în timpul iernii, lucru care conduce la consumarea unei cantități mai mari de energie, dar și potențialele soluții pentru remedierea efectului de ”saună” din timpul verii. Izolarea elementelor de construcție este cu siguranța una dintre măsurile propuse în urma auditării energetice, drept pentru care va trebui să iei în calcul folosirea materialelor izolatoare potrivite atât din punct de vedere a coeficientilor termici, cât și din punct de vedere al prețului.
Spuma poliuretanică face parte din categoria materialelor izolante recomandate pentru închiderea punților termice, având caracteristici ridicate de performanță din punct de vedere al izolării și prețuri accesibile, astfel încât valorile să nu depășească plafonul impus de către AFM.

Dacă dorești să te punem în contact cu un auditor energetic lasă-ne un mesaj aici.

 

Criteriile de eligibilitate pentru Proiectul Casa Eficientă Energetic

 

Pentru a putea aplica pentru finanțarea propusă de către AFM este nevoie ca beneficiarii să se încadreze în criteriile de eligibilitate. Acestea vizează:

  • dreptul de proprietate- beneficiarul trebuie să demonstreze dreptul de proprietate și acordul coproprietarilor pentru a putea depune cererea de finanțare.
  • degrevarea de sarcini a imobilului- acesta nu figurează cu datorii neplătite la instituțiile statului și nici nu face obiectul unor litigii.
  • beneficiarul nu a fost niciodată condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului

Lucrările de eficientizare energetică a locuinței pot fi realizate și în regie proprie, însă se preferă realizarea acestora cu ajutorul echipelor specializate tocmai pentru că în final, rezultatele intervenției asupra clădirii, în urma finanțării, trebuie să se încadreze în parametrii impuși de către AFM ca indicatori de eficiență energetică. Vorbim aici despre coeficientul maxim de transfer termic al pereților exteriori după izolare, sau despre coeficientul maxim de transfer termic în cazul tâmplăriei noi montate, dar și despre coeficientul maxim de transfer termic al acoperișului, ulterior lucrărilor de izolare. Ca sumă a acestor specificații și ca linie directoare de bază, este nevoie ca la finalul lucrărilor clasa energetică inițială a clădirii, stipulată prin auditul energetic, să fie depășită cu cel puțin încă o clasă.
 
casa eficienta energetic
 
Acest lucru înseamnă că dacă o clădire este încadrată la începutul lucrărilor în clasa D din punct de vedere al eficienței energetice, ulterior lucrărilor de eficientizare ea ar trebui să fie încadrată în clasa C, cel puțin, cu specificația că regimul claselor energetice este dispus de la A la G, cu A fiind cea mai performantă clasă de eficiență și G cea mai slabă clasă de eficiență.

 

Cum te putem ajuta noi?

 

Majoritatea locuințelor deja existente au pierderi mari de energie și consumuri pe măsură. Grija față de eficiența energetică a crescut în ultimii ani, însă încă sunt beneficiari care nu înțeleg că o casă trebuie să fie bine izolată pentru a consuma mai puțin. Din acest motiv noi oferim soluții profesionale de izolare cu spumă poliuretanică pentru a arăta că materialele inovative moderne te pot scăpa de costuri suplimentare, fără prea mult efort.
 
izolatie pod spuma poliuretanica
 
Spuma poliuretanică este folosită cu succes în orice tip de izolație, uneori chiar și în sistem hibrid, alături de alte materiale de izolare tradițional cunoscute. Spuma poliuretanică este un excelent sigilant, datorită densității sale, făcând astfel ca izolațiile realizate să nu permită transferul de căldură la exterior. În acest fel sunt reduse considerabil nu doar consumurile, ci și costurile aferente încălzirii locuinței, lucru care conduce la o eficiență energetică reală.
Spuma poliuretanică este un material potrivit izolațiilor de orice tip, iar recomandarea noastră de utilizare se face în funcție de elementele de construcții considerate ca fiind punți termice, stabilindu-se în funcție de acest aspect și grosimea straturilor, dar și tipul spumei poliuretanice folosite: spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu structură deschisă.

Iată câteva dintre soluțiile constructive propuse de noi pentru izolarea corectă a elementelor de construcții cunoscute deja ca fiind principalele punți termice dintr-o clădire:

  • izolarea pereților din materiale prefabricate, din BCA, cărămidă sau zidărie va necesita folosirea spumei poliuretanice cu celulă închisă cu grosime de minim 5cm.
  • izolarea planșeelor de beton va necesita izolarea cu spumă poliuretanică cu celulă închisă, într-un strat cu grosime de minim 7 cm
  • izolarea mansardei, inclusiv a planșeului superior se face cu spumă poliuretanică cu celulă închisă, în strat de minim 10cm.
  • izolarea planșeelor peste subsol și a subsolurilor se face cu spumă poliuretanică cu celulă închisă, în strat cu grosimea minimă de 7 cm.

 

Ce îți oferim pentru a te susține în proiectul Casa Eficientă Energetic?

 

În contextul oferit de programul Casa Eficientă Energetic noi vă stăm la dispoziție cu următoarele servicii:

  • consultanță specifică privind caracteristicile materialelor pe care le oferim (spumă poliuretanică cu celulă închisă și spumă poliuretanică cu celulă deschisă)
  • consultanță profesională personalizată privind modalitățile de punere în opera a materialelor și aplicare, personalizat, în funcție de specificul elementelor de construcție și în raport cu cerințele locuinței (conform proiectului tehnic și auditului energetic)
  • ferte personalizate de preț pentru spuma poliuretanică cu celula închisă sau cu celulă deschisă, în funcție de cerințele locuinței.

Vă stăm la dispoziție pe întreaga durată a proiectului pentru a putea găsi cele mai bune soluții pentru o izolare eficientă a casei, a punților termice și a zonelor cu potențiale probleme, specialiștii noștri fiind pregătiți să răspundă întrebărilor dumneavoastră.
Izolarea locuințelor este foarte importantă mai ales acum, în contextul actual, când avem nevoie de toate resursele disponibile și când devine imperios necesar să reducem consumurile. Spuma poliuretanică îți poate fi un aliat de nădejde indiferent dacă apelezi la ajutorul programului Casa Eficientă Energetic sau nu.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau celulă închisă poate fi folosită pentru izolarea elementelor de construcții care permis schimbul de căldură cu exteriorul, precum planșeele, planșeele peste subsol sau peste ultimul etaj, tâmplăria și suprafețele vitrate, mansarde sau socluri.
Izolarea corectă a locuinței trebuie să fie făcută, indiferent dacă finanțarea se face prin programe oferite de către stat sau în regie proprie, ca urmare a unor nevoi vizibile sau a unei auditări energetice.
Vă stăm la dispoziție cu informații actualizate despre Programul Casa Eficientă Energetic și vă oferim toate detaliile tehnice cu privire la produsele pe care le oferim: spumă poliuretanică cu celulă închisă și spuma poliuretanică cu celulă deschisă, astfel încât să puteți aplica în siguranță pentru realizarea proiectelor dumneavoastră de izolare.
Contactați-ne și discutați acum cu un specialist care să vă ofere detaliile necesare despre produsul de izolare care vă interesează!

 
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre modul in care poti elimina puntile termice la o izolatie…