0720 680 086

Spuma poliuretanică Adevăr sau Mit – Partea 2

Mit – spuma poliuretanică cu celulă închisă aplicată pe astereala, din interior va face lemnul să putrezească, deoarece spuma sigilează prea bine zona.
Adevăr – spuma cu celulă închisă este folosită ca și izolație pentru acoperiș de mai bine de 40 de ani,cu rezultate grozave. Nu există niciun caz raportat în care spuma poliuretanica cu celulă închisă, aplicată pe astereală să afecteze lemnul sau să îl facă să se deterioreze. Din contră, spuma poliuretanica cu celula închisă este singurul material izolant de pe piață care protejeaza 100% împotriva condensului și a mugegaiului, chiar si fără o folie anticondens aplicată. Adevăratul motiv pentru apariția condesului este că pe timp de iarnă aerul cald din camera trece de materialele izolante clasice(vată bazaltică, celuloză, polistiren) și ajunge la astereala rece unde, datorită diferenței mari de temperatură, va condensa și se va transforma în apă.
De asemenea, spuma cu celulă închisă va ține acoperișul rece pe exterior ( căldura din casă nu va trece de ea astfel încât să încălzească astereala), asta însemnând că acoperișul nu va mai suferi de la îngheț-dezgheț, deci deteriorarea acoperișului din cauza gheții pe timp de iarna va fi diminuată.
Mit- dacă lemnul este ud atunci când se aplică spuma poliuretanica, nu va permite uscarea lemnului
Adevăr – experții recomandă la fel ca și în cazul vopsitoriei, ca spuma poliuretanica să fie aplicată pe un suport uscat. Daca lemnul nu este perfect uscat nu este niciun fel de problema întrucât spuma poliuretanică cu celulă inchisă acționează ca o barieră de difuzie vapori având un coeficient de absorbție apă pe termen scurt de 0.2kg/m2.
Cand vorbim de un suport ud(exemplu lemnul ud în urma infiltrațiilor de la ploi) nu se recomandă aplicarea spumei poliuretanice deoarece aderența spumei va fi afectată. La fel ca la vopsitorie, substratul ce va fi izolat trebuie să fie relativ uscat ( 18% umiditate). Acest lucru poate fi verificat foarte ușor cu un umidometru digital, ca cel folosit de echipa ISOTERM. Aplicatorii noștri știu instant dacă lemnul este prea umed, deoarece spuma va avea altă culoare și nu va expanda corespunzător.
Pentru mai multe detalii contactați un consultant Isoterm.