021 9031

Randament spume poliuretanice – Cât economisești

randament spuma

Se apropie sezonul rece, iar scumpirile la energia electrică și gaze naturale nu întârzie să apară. În plus, la nivelul încălzirii centralizate lucrurile nu stau tocmai bine, deoarece acest sistem este supraaglomerat, iar randamentul este redus, ceea ce pune în pericol confortul beneficiarilor.

 

Pentru că știm ce presupune costul unei ierni și ce vor aduce cu sine iernile care urmează, vă prezentăm un exemplu de calcul concret, menit să vă ajute să alegeți soluțiile cele mai potrivite de izolare cu spumă poliuretanică.

Este important de menționat faptul că spre deosebire de anul trecut, atunci când o intreținere în sistemul centralizat, pentru o garsonieră de circa 40 mp. era de circa 200-300 lei, în prezent prețul poate ajunge și la 400-500 lei, depinzând de asemenea și de numărul de persoane.

Soluția izolării termice cu spume poliuretanice este foarte avantajoasă, deoarece permite reducerea chiar și la jumătate a acestor costuri. Studiile arată că izolația are efecte de circa 35-50% în reducerea consumurilor și în închiderea punților termice care permit pierderile de căldură.

 

Punțile termice – reala problemă a consumurilor

 

De multe ori spunem că sunt consumuri mari și că ar trebui să facem economie în ceea ce privește resursele. Este benefică raționalizarea resurselor, însă înainte de a alege această soluție ușor extremă este important să vedem cauza reală a problemei.

 

În acest caz, cauza pierderilor de căldură este aceea că la nivelul clădirii lipsește elementul de izolare. Izolația anvelopează clădirea precum un combinezon, la nivel de articole vestimentare, dacă am extrapola. Degeaba am încerca să ne încălzim iarna dacă am îmbrăca un tricou și pantaloni scurți. Am pierde căldura pe care organismul încearcă o producă, dar pe care noi nu o reținem.

 

izolatie spuma punti termice

 

În plus, cea mai mare parte a căldurii se pierde la nivelul capului și, într-un mod similar, așa se întâmplă și în cazul clădirilor, care pierd temperatura cel mai des prin partea superioară, adică la nivelul acoperișului.

Așadar, nu consumurile sunt problema, ci faptul că o clădire are nevoie de “îmbrăcăminte”, care să conserve temperaturile interioare și să eficientizeze costurile.

 

Concret, la nivel financiar, lucrurile stau în felul următor:

 

Încălzire în sistemul centralizat

 

Sistemul centralizat funcționează de multă vreme, iar în mare parte a locuințelor încălzirea se face în acest fel. Practic, sistemul centralizat este dependent de o sursă (puncte de termoficare) care alimentează casele sau apartamentele, iar costurile per consum plus pierderile sunt suportate în regim comun.

 

În general se preferă o temperatură de peste 20 de grade în timpul iernii, iar pentru generarea acesteia se consumă un minim de 3-4 gigacalorii.

 

incalzire centralizata si izolatia

 

Astfel, luând în calcul o garsonieră de circa 40 mp, o temperatură de circa 20 de grade Celsius și circa 3 gigacalorii consum, la un preț mediu de 150 de lei gigacaloria, va rezulta un cost de circa 450 lei pe lună. Firește, valoarea variază în funcție de consum, pentru că în lunile grele de iarnă, acesta poate depăși valoarea estimată.

 

Pentru 4 luni cu temperaturi scăzute, vorbim de minim 1800 lei doar pentru încălzirea locuințelor, excepție făcând alte cheltuieli la utilități. Însă acești circa 2000 lei nu reflectă un consum real, ci unul total, incluzând și pierderile cauzate de punțile termice.

 

Dacă s-ar realiza izolarea locuințelor cu spumă poliuretanică, aceasta are proprietatea de a acoperi zonele prin care s-ar putea pierde temperaturile. Izolat corect, un spațiu nu pierde temperatura, ci aceasta se egalizează doar în momentul aerisirii camerelor.

 

randament spume poliuretanice

 

În concluzie, consumurile sunt reduse la jumătate, de asemenea și costurile, doar prin simpla folosire a spumelor poliuretanice.

 

Centrale termice pe gaz

 

Gazul este o resursă cu adevărat benefică pentru încălzire, însă costurile sale sunt mai mari de la an la an. Din acest motiv și costul total al încălzirii este ridicat, mai ales că o centrală termică funcționează pentru acoperirea majorității proceselor, de la căldură, la producerea apei calde menajere.

 

Pentru calculul consumului de gaz se folosește o formulă de calcul pentru transformarea unui metru cub de gaz în kWh, unitate care definește energia consumată. Energia este definită ca fiind numărul de metri cubi înmulțiți cu puterea calorică.

 

incalzire centralizata spuma poliuretanica

 

Astfel, revenind la temperatura de circa 20 de grade Celsius, pentru o garsonieră de circa 40 mp, reiese un consum mediu de 90-100 de mc gaze, deci un total de circa 1000 kWh (1.00 MWh). La un preț de 370 lei/ MWh va rezulta un preț de circa 370 lei/ lună.

 

Pentru 4 luni de iarnă sau cu temperaturi scăzute, prețul va fi așadar de 1480 lei. Calculul nu include însă funcționarea la capacitate maximă a unei centrale, drept pentru care în ipoteza funcționării continue consumurile și costurile cresc.

 

Izolarea termică, alături de folosirea unui termostat, reduce cu circa 40-50 % consumurile, iar acest lucru înseamnă o eficiență crescută și mai puțină energie electrică consumată. Izolarea corectă a unei locuințe presupune izolarea tavanului, a planșeelor, a pereților și a eventualelor goluri pentru țevi.

 

Centrale termice pe lemne

 

Acolo unde nu există posibilitatea de a folosi o centrală pe gaz, din cauza lipsei racordării acesteia, se folosesc centralele pe peleți și lemne. Deși combustibilul folosit pentru încălzire este natural și foarte eficient, chiar și lemnul este un material scump, ale cărui costuri finale sunt ridicate.

 

centrala termica pe lemne izolare spuma

 

Lemnul se cumpără sub unitatea de măsură de metru ster, iar prețul acestuia este de circa 200-300 lei. Pentru încălzirea unei camere cu o suprafață utilă de circa 40 mp sunt necesari circa 10 metri steri de lemn, ceea ce înseamnă circa 2000-3000 de lei. Acest preț face referire la acoperirea întregii perioade reci, circa 10 m. fiind suficienți pentru cele 4 luni de temperaturi reci, considerate anterior.

Încălzirea pe lemne este folosită mai ales în zona rurală, iar în general vorbim despre case pe pământ. Deși randamentul termic al acestora este mai mare, izolarea termică nu ar trebui să lipsească, deoarece vorbim despre consumuri foarte mari de resurse naturale, care pot fi înjumătățite prin izolarea termică a clădirilor.

 

Centrale electrice

 

La nivel de energie electrică costurile sunt adesea cele mai ridicate, iar costurile depind și de timpul în care funcționează centrala termică, dar și de numărul de utilizatori. În general, pentru o garsonieră de circa 40 mp, consumul este de 4,5 kW/h. La 30 de zile vorbim de peste 1000 kWh, adică un cost de circa 400-500 lei pe lună. Pentru 4 luni de temperaturi scăzute, costurile trec de 2000 de lei așadar.

 

incalzire electrica si izolatie spuma

 

Pe lângă aceste sisteme de încălzire se mai poate opta pentru sisteme de încălzire în pardoseală, pentru calorifere sau reșouri electrice, pentru panouri solare sau șeminee, sau pentru pompe de căldură.

Fiecare dintre aceste produse presupun o investiție inițială (relativ mare), care ar trebui să înceapă să își producă efectele rapid, pentru a amortiza costurile. Adesea însă beneficiarii constată faptul că investesc în aceste sisteme, dar că ele nu oferă randamentul dorit decât pe termen scurt.

Iată de ce:

Se spune că o casă nelocuită se degradează mai repede decât o casă în care există cel puțin un locatar. Desigur, afirmația este corectă și se bazează pe faptul că într-o casă nelocuită, din cauza frigului, a lipsei aerisirii și a îngrijirii, pot apărea fenomene de degradare precum condensul sau uscăciunea acută. Pereții devin foarte reci, atât pe suprafața exterioară, cât și interioară.

Acum să ne închipuim că un astfel de apartament se află în vecinătatea apartamentului nostru. Peretele comun va fi întotdeauna rece și va indica nevoia de a suplimenta încălzirea casei, pentru a compensa pierderile la acel nivel. Practic, noi vom încălzi casa noastră, dar și o mică parte din cea vecină, pentru că aerul cald are tendința să circule ușor prin ceea ce numeam punți termice la începutul acestui material.

Prin izolarea termică a pereților, pardoselii sau tavanului cu spumă poliuretanică acest fenomen nu se mai întâmplă. Practic, casa va păstra la interior temperatura potrivită și se va delimita perfect de alte apartamente neizolate.

 

spume poliuretanice cu celule deshcise

 

 

Revenind la ideea de investiție în sisteme de încălzire, este lesne de înțeles de ce acestea nu au randamentul dorit. Deseori suplimentăm consumurile pentru a încălzi mai tare, dar nu beneficiem real de acea încălzire. Izolarea cu spumă poliuretanică face posibil acest lucru, oferind randamentul pentru care ai plătit atunci când ai ales un anumit sistem de încălzire.

Calculele pentru fiecare sistem nu includ apa consumată, piese, scule, dispozitive sau accesorii, manoperă și cost per produs (centrală termică pe gaz, lemne, peleți sau electricitate, sisteme și țevi pentru încălzire în pardoseală etc.). Calculul este strict raportat la consum, iar în cele ce urmează vom calcula și nivelul investiției inițiale, pentru a observa cum se schimbă datele problemei.

 

Spume poliuretanice – costuri inițiale investiție versus randament

 

Spuma poliuretanică, la fel ca orice material izolator, oferă un cost în funcție de suprafața pe care trebuie să o izolezi și în funcție de grosimea de strat. Grosimea de strat este foarte importantă, deoarece în funcție de aceasta locuința primește un strat mai bun de protecție, exact ca în cazul unui articol vestimentar. Un strat mic poate echivala cu o cămașă, în vreme ce un strat mai mare funcționează ca o haină groasă de iarnă.

 

randament spuma cost

 

Prețul pentru spuma poliuretanică cu celulă deschisă pentru 10 cm grosime este de circa 45-70RON (plus TVA), în vreme ce prețul pentru spuma poliuretanică cu celulă închisă cu grosime de 10 cm grosime este de 95-135 lei (plus TVA). Preturile diferă în funcție de suprafață și dificultatea lucrării.

Grosimile de strat sunt orientative, pentru că spuma poliuretanică se poate aplica în mai multe variante de grosimi de strat, conform specificațiilor inginerului proiectant, menționate în proiectul tehnic. Poți vedea prețurile pentru fiecare grosime de strat, dar și alte detalii despre costuri și parametri aici.

Așadar, pentru izolarea unei locuințe de circa 40 mp, cu grosime de strat de 10 cm, poți plăti circa 2800 lei (prețul este estimat, el se calculează conform deviz și proiect tehnic de construcții). Pentru spume poliuretanice cu celulă închisă, costul aproximativ va fi de 5400 lei (estimat, pe baza modelului luat în calcul în acest studiu de caz. În cazul suprafețelor mai mari prețul pe mp va fi mai mic).

 

randament spume poliuretanica

 

Izolarea o dată făcută va oferi randament încă de la început, pentru că nu va mai permite schimburi de temperatură cu mediul exterior. Așadar, înainte de a investi mii de lei în sisteme de încălzire și în elemente adiacente, care să suplimenteze încălzirea, vei avea nevoie de circa 2800 lei doar pentru a asigura cadrul corect de funcționare a acestor elemente, prin izolare termică cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă.

 

Comparație între costuri cu și fără izolație

 

Comparativ, la o durată de viață de cel puțin 10 ani a sistemului de izolare, costurile vor arăta în felul următor:

eficienta spuma si recuperare investitie

Sumele care se economisesc atunci când izolăm termic o construcție sunt așadar considerabile, privite comparativ. Este important așadar să optezi pentru soluție potrivită de izolare termică, pentru a-ți oferi confortul dorit, fără pierderi de temperatură.

Calculul este estimativ și s-a luat în calcul un apartament cu suprafață de circa 40 mp, plus costurile energiei de orice tip de la momentul realizării acestui material. Prețurile pot suferi modificări, implicit se modifică și acest calcul. Revenim cu actualizări, atunci când este cazul.

Dacă ai un proiect de izolare și ai nevoie de alegerea corectă a sistemului de izolare, a grosimii de strat și a calculului pentru necesarul de material, te invităm să ne contactezi. Îți stăm la dispoziție cu informațiile necesare și cu orice detalii suplimentare legate de caracteristicile spumei poliuretanice cu celulă închisă sau deschisă.