021 9031

Izolație cu Lână de Lemn – Avantaje și Dezavantaje

LANA DE LEMN SAU SPUMA

Când vine vorba de izolarea termică a locuinței tale, alegerea unei izolații termice cu lână de lemn poate fi o decizie crucială.

 

Ambele materiale au avantaje distincte și oferă soluții eficiente pentru nevoile diverse de izolare. În acest articol, vom explora caracteristicile cheie ale spumei poliuretanice și ale lânii de lemn pentru a vă ajuta să luați o decizie informată.

 

Lâna de lemn: O Opțiune Ecologică și Durabilă

 

Lâna de lemn este un material folosit pentru izolare și care de cele mai multe ori este menționat în contextul materialelor regenerabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Desigur, pentru că vorbim despre lemn, este de la sine înțeles faptul că da, materialul are proprietatea de a fi prietenos cu natura și cu sănătatea oamenilor, mai ales dacă ne gândim că umanitatea a folosit multă vreme lemnul pentru a-și încălzi locuințele, tocmai pentru că este o resursă naturală.

 

izolatie cu lână de lemn

 

Lâna de lemn reprezintă un material de izolare ce are la bază fibrele lemnoase prelucrate. Mai exact, procesul de prelucrare presupune strângerea deșeurilor de lemn și transformarea acestora în fibre, care se comprimă pentru realizarea plăcilor de izolație. Există și varianta izolării fulgilor de lână de lemn, însă procesul este laborios și destul de neconvenabil, deoarece fulgii se împrăștie cu ușurință. Desigur, există instalații speciale care pot realiza aplicarea materialului, însă chiar și acest context este importantă verificarea beneficiilor pe care le oferă lâna de lemn, în raport cu ușoarele minusuri mai puțin cunoscute despre acest material.

 

izolatie lana de lemn suflata

 

Aceste detalii contează, deoarece deși lâna de lemn este promovată ca un material perfect natural, perfect ecologic și perfect economic, caracteristicile sale ne arată că, în comparație cu spuma poliuretanică sau alte materiale de izolare, lucrurile nu stau deloc așa.

 

Avantaje izolație lâna de lemn?

 

Ca orice material de izolare, lâna de lemn prezintă anumite avantaje și dezavantaje. Este important să cunoști caracteristicile fiecăruia dintre aceste materiale, pentru a putea face o comparație eficientă, astfel încât locuința ta să fie cât mai bine protejată.

Iată care sunt cele mai cunoscute avantaje pe care le oferă lâna din lemn:

 

Izolație ecologică

 

Lâna de lemn este obținută din lemn reciclat sau din fibre naturale, făcând-o o opțiune ecologică pentru cei interesați de sustenabilitate. Procesul său de producție are un impact redus asupra mediului.

 

izolatie naturala

 

Totuși, lâna din lemn este un material care se obține în general din lemn de molid sau pin, adică specii de copaci care nu permit exploatarea frecventă, lucru care se reflectă uneori și în preț. Folosirea lemnului de rășinoase este un aspect important, deoarece înlocuirea cu alte specii poate avea consecințe asupra performanțelor termice ale clădirii.

 

Non-alergenică

 

Lâna de lemn este, în general, considerată non-alergenică, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să provoace reacții alergice la cei care vin în contact cu ea.

 

izolatie nonalergenica

 

Confort acustic ridicat

 

Unul dintre beneficiile majore pe care le oferă lâna din lemn este confortul acustic. Datorită densității materialului zgomotul nu penetrează la fel de ușor structura izolatoare, principiul fiind similar ca și în cazul izolațiilor cu spumă poliuretanică, care absorb zgomotul.

 

Dezavantaje lana de lemn

 

Dincolo de a avea foarte multe avantaje notabile, lâna din lemn are și câteva dezavantaje punctuale, dar care contează foarte mult:

 

Slab izolator termic

 

Lemnul este in general un bun izolator termic comparativ cu alte materiale precum betonul însă nu este un material termoizolator propriu zis, având un coeficient de conductivitate între 0.1-0.2 W/mK.  Același lucru este valabil și derivatelor din lemn, precum lâna de lemn. Astfel lâna de lemn, la fel ca și celuloza, are cel mai slab coeficient de conductivitate dintre toate materialele termoizolatoare, mai exact 0.04W/mk sau mai mare.

 

lana de lemn slab izolator termic

 

Acest coeficient de conductivitate este calculat la umiditate 0, fiind defapt vorba despre conductivitatea efectiva. Daca luam în calcul și umiditatea relativa din camera, de 50%, atunci vom obține un coeficient de conductivitate de calcul în jurul valorii de 0.045 W/mK.

Comparativ, spuma poliuretanica cu celulă închisă are un coeficient de conductivitate între 0.021-0.027 W/mK iar vata bazaltică are un coeficient de conductivitate între 0.033-0.04 W/mK.

 

Rezistență scăzută la variații de temperatură și umiditate

 

Materialul lemnos, indiferent de tratamentele de care beneficiază, este destul de sensibil la umiditate și temperatură. Din acest motiv se preferă variante mai bune de izolare, iar din acest punct de vedere spuma poliuretanică este un material care înglobează toate caracteristicile necesare.

 

lana de lemn umezeala

 

Spuma poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă este rezistentă la variații de temperatură și nu suferă în timp variații de volum. În plus, spuma poliuretanică nu este afectată de variații de umiditate și nici nu permite foarmarea condensului la interior.

 

Necesită grosimi mai mari

 

Din cauza densității mai scăzute și a eficienței termice slabe, este posibil să fie necesară o grosime mai mare de lână de lemn pentru a atinge aceeași eficiență de izolare termică ca alte materiale.

 

izolatie termica lana de lemn sau vata

Acest lucru poate fi limitativ în spații cu restricții de grosime sau în situații în care spațiul de izolare este limitat.

 

Probleme legate de comprimare

 

Daca este aplicată prin suflare, lâna de lemn poate deveni mai compactă în timp, ceea ce poate duce la o scădere a performanțelor sale de izolare. Acest lucru poate fi o problemă în zonele cu vibrații sau presiuni continue, cum ar fi peste timp în pereți sau în zonele cu trafic intens.

 

lana de lemn se comprima

 

De asemenea, izolația din lână de lemn are în compoziție 25% chimicale, folosite cu rol de binder și ignifugant. Expuse la temperaturi foarte mari, precum temperaturile din zona tablei, aceste chimicale se vor evapora. Astfel va scădea volumul izolației și aceasta se va tasa. Vor apărea astfel punți termice în zonele cele mai importante din casa, precum zona coamei.

 

 

În încheiere

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care caracterizează folosirea lânii din lemn ca material izolator. Deși relativ eficient, este nevoie să analizezi materialul sub aspectul caracteristicilor tehnice, iar în plus este nevoie să le compari cu cele ale spumei poliuretanice, deoarece acest material este un reper din punct de vedere al eficienței termice.

În prezent există tendința aceasta modernă de a avea grijă de mediu, dar și de produsele sau materialele pe care le folosim pentru a ne crea confortul necesar. De aceea foarte multe persoane fac trecerea către izolarea locuințelor, însă este nevoie ca acest demers să vizeze nu doar aspectele ecologice, ci și pe cele care țin de durabilitate, rezistență și rezultate.

 

De ce sa alegi spuma poliuretanica?

 

Cel mai adesea discuțiile despre spumă poliuretanică se poartă la nivelul naturaleții materialelor și da, spuma poliuretanică nu este un material creat de natură. Totuși, acest material este creat de către oameni tocmai pentru a proteja mediul și sănătatea umană, în vreme ce oferă confort. Dovada în acest sens o constituie numeroasele studii care atestă faptul că spuma poliuretanică este un material care nu aduce atingere organismului uman și mediului și nu doar în momentul prezent, ci în condiții de exploatare normală în timp a construcțiilor (expunere la intemperii, temperaturi ridicate, raze UV etc.).

 

izolatie spuma poliuretanica celula inchisa

 

Dincolo de aceste aspecte, ar trebui luat în calcul și următorul detaliu: ne străduim să folosim materiale naturale, însă pentru exploatarea și producerea materialelor se poluează planeta mai mult decât în cazul producerii spumei poliuretanice. Extragerea bazaltului pentru vată bazaltică, prelucrarea acestui pentru realizarea fâșiilor, tăierea și prelucrarea lemnului, toate acestea au la bază procese tehnologice în care se folosesc resurse naturale, dar și petrol, ceea ce înseamnă arderea combustibililor ce generează o cantitate imensă de dioxid de carbon. Trebuie înțeles faptul că decarbonizarea planetei și regenerarea, la fel ca și ecologia și protecția mediului are în vedere tot parcursul de producere a unui material, dincolo de ideea modernă de folosire a unui produs eco-friendly.

 

izolati cu isoterm

 

Te așteptăm cu răspunsuri la orice întrebare cu privire la spuma poliuretanică, cu accent pe caracteristicile tehnice ale produsului care îți vor oferi confortul dorit. Specialiștii noștri sunt la curent cu nevoile moderne ale pieței, dar și cu soluțiile cele mai eficiente prin care locuințele pot oferi confort și siguranța necesare.