Între 14-16 iunie am fost prezenți și noi la nZEB Expo, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate construcțiilor și reprezentanților firmelor de profil, în toate formele lor, de la dezvoltatori imobiliari la constructori, retaileri de materiale de construcții, dezvoltatori de softuri de calcul și modelare structurală, arhitecți, proiectanți sau executanți.
La eveniment au participat peste 15 000 de vizitatori și circa 150 de expozanți, ne-am bucurat de un cadru amplu de discuții și spații de expunere, iar accentul a căzut pe know-how-ul legat de sustenabilitate, eficiență energetică și ideea de casă pasivă.
Despre nZEB Expo 2024
Evenimentul, organizat de către bine-cunoscutul deja Marius Șoflete, inginer proiectant de case pasive din România, a livrat ceea ce a promis, adică un conglomerat al cunoașterii și al prezentării în detaliu a conceptului de eficiență energetică în construcții. Discuțiile și prezentările s-au axat pe prezentarea de soluții și tehnologii moderne de construire care se aliniază standardelor nZEB și pe aspectele care concură pentru a ne oferi clădiri fără punți termice, adică fără zone prin care temperatura se poate pierde în exterior.
nZEB Expo este un eveniment care a ajuns la cea de-a treia ediție, desfășurându-se deopotrivă în București, dar și în Cluj, ambele orașe fiind adevărați poli ai dezvoltării imobiliare și urbane. În București s-au prezentat la Romexpo, Pavilion B2 o multitudine de nume cunoscute pe piața construcțiilor, iar acolo am fost prezenți și noi ca expozanți cu un stand unde am putut prezenta spuma poliuretanică cu celulă deschisă, spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru izolare și aplicația gratuită de calcul a eficienței termice a caselor, o premieră în România, care îți oferă un calcul estimativ în doar câteva minute.
Evenimentul a avut deschiderea oficială pe 14 iunie, începând cu orele prânzului, iar de acolo au urmat 3 zile pline de adrenalină și multe discuții cu vizitatorii interesați de trecerea către case care reduc consumurile și costurile, având astfel și un impact benefic asupra mediului.
Expozanții- nume cunoscute în domeniul construcțiilor
La nZEB Expo au participat o multitudine de expozanți care au prezentat o multitudine de noutăți în domeniul construcțiilor. Nume cunoscute precum Holcim, cunoscuți pentru promovarea sistemului Net Zero, dar și pentru cimenturi și montare de înaltă rezistență, Velux, cu noutăți în domeniul ferestrelor eficiente energetic, Metigla, Barrier sau Romstal au fost prezenți de asemenea la eveniment, construind astfel un adevărat univers al construcțiilor.
S-a discutat foarte mult, așa cum era de așteptat, despre ferestre, tâmplării (unele pe bază de sisteme de precadre Blaugelb Triotherm+), despre soluții speciale de răcire în plafon radiant și sisteme geotermale, despre sisteme pe bază de ipsos și utilizarea lor în cadrul pereților de compartimentare, dar și despre încălzire în pardoseală, sisteme pluviale și desigur, izolare termică cu spumă poliuretanică.
Probabil că una dintre atracțiile evenimentului a fost printarea 3D a unei case în mărime naturală, imprimantă care a funcționat pe întreaga durată a evenimentului, adică pe parcursul celor 3 zile. Vorbim despre cea mai mare imprimantă 3D din România, pusă la dispoziție pentru eveniment de către WOP3D. Imprimanta poate realiza structura cu mortare sau argilă, iar vizitatorii și chiar expozanții au putut vedea în timp real desfășurarea procesului, unic în România.
Un alt punct important al evenimentului a fost prezența lui Carlos Moreno, inițiatorul conceptului „15 minutes city”, o idee pe atât de modernă pe atât de vizionară. Mai exact, ideea de bază a conceptului este aceea ca beneficiarii să aibă la dispoziție toate facilitățile de care au nevoie, fără a depăși un maxim de 15 minute distanță pentru a ajunge unde au nevoie. Acest lucru poate redefini felul în care construim, dar ridică și foarte mult ștafeta în ceea ce privește alegerile beneficiarilor, care înțeleg faptul că nevoile lor sunt prețuite.
De asemenea, o noutate care atrage atenția este conceptul de digitalizare a construcțiilor prin realitate virtuală și augmentată, ceea ce va schimba foarte mult perspectivele în viitor și va implica și mai mult tehnologia în viețile noastre curente.
S-au prezentat la târg expozanți din toată țara, cu modele de case pe structură din lemn, case în sistem Timberframe, case pe structură metalică sau case de tip A frame, toate gândite special pentru a le oferi vizitatorilor o imagine cât mai clară cu privire la cerințele nZEB.
Au fost realizate workshop-uri și au fost prezentate structuri și machete reale, scule profesionale, tehnologii de montaj sau teste de etanșeitate pentru ferestre, au fost peste 50 de speakeri care au discutat despre probleme și soluții în domeniul caselor pasive și nZEB și au existat spații de discuții pentru stabilirea de parteneriate sau pur și simplu pentru întrebări și răspunsuri. S-au discutat aspecte care țin de legislație și de provocări în domeniul nZEB, despre finanțare, proiectare și greșeli în construirea caselor nZEB, dar și despre certificarea caselor în standard de casă pasivă nZEB.
Ce am observat la târgul nZEB Expo?
Ne-am bucurat să vedem că oamenii vin deja cu lecțiile învățate și că fenomenul nZEB este mai mult decât un simplu concept „pe hârtie”. Într-o lume dominată tot mai mult de greenwashing, am înțeles că utilizatorii încearcă să fie la curent cu noutățile și să se documenteze și individual pentru găsirea celor mai bune soluții pentru casa lor.
De aceea am răspuns cu plăcere întrebărilor clienților care s-au prezentat la standul nostru, arătând, instruind sau explicând detalii care țin de spuma poliuretanică și de modul de aplicare al acesteia sau de comportarea materialului în timp.
Cei mai mulți dintre vizitatori citiseră despre standardul de casă pasivă, știau de certificarea energetică a caselor și, surprinzător, știau că spuma poliuretanică Isoterm are proprietăți foarte bune de izolare termică, cu efecte pe termen lung.
Am discutat cu o multitudine de persoane, deopotrivă beneficiari sau dezvoltatori care au fost interesați de caracteristicile spumei poliuretanice cu celulă închisă sau cu celulă deschisă, de modul de aplicare al produselor, dar și de randamentul termic pe care izolarea locuințelor folosind spuma poliuretanică îl oferă.
Surpriza Isoterm la nZEB Expo- Aplicația de calcul pentru eficiența energetică a casei
Ne-am bucurat să vedem surpriza oamenilor atunci când au făcut cunoștință cu aplicația noastră de calcul a eficienței termice a caselor, aceasta fiind o noutate pe piața din România. În prezent tehnologia joacă un rol foarte important în construcții, așadar noi o folosim pentru a obține case mai eficient termic și energetic, cu costuri mai reduse.
Poți practic cu ajutorul acesteia să îți dai seama cât de eficientă energetic este locuința ta, în 3 pași simpli, prin completarea unui formular interactiv. Am putut calcula pentru vizitatori eficiența energetică a caselor lor, demostrând în timp real importanța izolației termice, alături de alte caracteristici ale construcției. Cum ne așteptam, o bună parte a locuințelor se încadrau într-un scor bun de eficiență energetică, însă majoritatea evidențiau carențe, pe care o bună izolare termică le poate acoperi.
Practic datele pe care trebuie să le completezi ajută aplicația să creeze un profil al locuinței, începând de la poziționarea geografică (oraș), tipul locuinței (P+Mansardă, P+ pod; P+1E+P, P+1E+M; P+acoperiș terasă, P+E+acoperiș, casă A house sau hală), tipul sursei de încălzire (centrală pe gaz veche, centrală pe gaz nouă, centrală electrică, centrală pe peleți, pompă de căldură sau centrală pe lemne), amprenta la sol a clădirii, tipul structurii (lemn, beton), tipul izolației (dacă aceasta există), grosimea izolației, tipul ferestrelor (termopan, lemn), materialele din care este realizat planșeul și materialele din care sunt realizați pereții exteriori.
Calculul se realizează instantaneu, iar la final vei obține un raport care îți va spune care este consumul specific de kwh/ mp/ an, va estima costul de încălzire pe an, raportat la energia necesară menținerii unei temperaturi interioare constante de 22 de grade Celsius pe întreaga perioadă a sezonului rece. De asemenea vei primi recomandări de izolare pe structurile neizolate sau cu carențe de izolare, primind opțiuni de tipul clasic, optimi sau premium, din care tu vei putea alege în funcție de buget și preferințe. Fiecare recomandare Isoterm privește o grosime de strat de izolare cu spumă poliuretanică, care să te ajute să te bucuri de un plus de eficiență energetică pentru casa ta.
nZEB Expo 2024 la Cluj
nZEB Expo își va continua aventura în toamnă la Cluj, acolo unde o altă serie de expozanți își vor prezenta ideile și lucrările. Până atunci noi dăm startul folosirii aplicației de calcul a eficienței termice a clădirilor, pentru a veni cât mai mult în sprijinul utilizatorilor.
Te așteptăm să ne contactezi și să discutăm în detaliu despre casele de nZEB, despre nevoile acestora, dar și despre cum putem prin izolare termică să acoperim carențele pe care acestea le prezintă la nivel de etanșeitate.
Descarcă aplicația și află în 3 minute care este statusul clădirii tale, apoi contactează-ne pentru a-ți putea prezenta cele mai bune soluții de izolare pentru casa ta.