021 9031

Aplicația Isoterm – Calculator energetic si certificat energetic virtual

descarca aplicatia Isoterm

O dată cu participarea noastră la nZEB Expo 2024 la Romexpo, în București, am lansat și un nou produs dedicat în exclusivitate realizării de construcții eficiente energetic și anume aplicația de calcul în regie proprie a eficienței termice a locuinței, Isoterm – Calculator energetic.

 

 

Aplicația este menită în principal să te ajute să evaluezi singur nevoile locuinței și capacitatea acesteia de a face față cerințelor actuale în ceea ce privește eficiența energetică, iar în calcul sunt luate diferite aspecte care concură în definirea unei case cât mai eficiente sau transformarea unei case încadrate într-o clasă inferioară de eficiență în una superioară.

Înainte de a discuta despre aplicație și despre ce oferă aceasta, este nevoie să atragem atenția asupra unui aspect deosebit de important în contextul eficienței energetice a clădirilor și anume certificatul energetic. În cadrul aplicației Isoterm îți poți genera un certificat energetic virtual, acesta oferindu-ți informații prețioase cu privire la aportul pe care îl poate aduce izolarea termică cu spumă poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă pentru casa ta.

 

Ce este certificatul energetic clasic și cum îl poți obține?

 

Certificatul energetic clasic, numit și certificat de performanță energetică, este documentul scris în care sunt menționate performanțele termice ale unei clădiri. Certificatul energetic prezintă doi indicatori importanți și anume clasa energetică și nota energetică. Clasa energetică se exprimă sub forma unei litere (A- cea mai mare eficiență energetică, G- cea mai slabă eficiență energetică), iar notele se acordă de la 1 la 100, unde 100 este maximul pe care îl poate obține o clădire.

 

 

De certificatul energetic se leagă foarte multe aspecte ce țin de eficiența unei clădiri, iar practic calculul se bazează majoritar pe calificativul primit de locuință în cadrul auditului termoenergetic. Pentru elaborarea unui certificat energetic sunt luate în calcul o multitudine de aspecte care țin de clădire, de la suprafață la număr de ferestre, tip de izolație, tip de structură a planșeului, a zidurilor sau a acoperișului.  Certificatul energetic poate avea costuri începând de la 200 RON, în funcție de suprafața locuinței și de caracteristicile acesteia.

 

 

Cel mai important aspect este acela că certificatul energetic este deosebit de important în contextul vânzării imobilelor, acesta atestând starea clădirii la momentul achiziției și nevoile acesteia în ceea ce privește îmbunătățirile aduse în scopul confortului. Certificatul energetic este obligatoriu și are o valabilitate de 10 ani sau până la realizarea unor modificări care schimbă într-un fel regimul termic al clădirii, reabilitarea termică fiind una dintre aceste acțiuni.

 

Certificatul virtual Isoterm- direct din aplicație

 

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care ți le oferă aplicația Isoterm este acela că îți poți genera un certificat energetic virtual gratuit pe baza informațiilor pe care le introduci în timpul auditului. Concret, va fi nevoie de parcurgerea unor pași și completarea unor detalii cu privire la locuința ta. Tipul structurii, numărul de ferestre, tipul izolației, aceste detalii contribuie la realizarea unui calcul complex, la finalul căruia vei primi un raport complet de eficiență energetică.

 

Isoterm audit energetic

 

În urma recomandărilor de izolare termică cu spumă poliuretanică primite și adăugarea lor în funcție de nevoile spațiului tău, vei primi un certificat energetic virtual în care vei putea observa îmbunătățirile pe care le aduce izolarea prin trecerea de la o anumită clasă de eficiență energetică la una superioară.

În plus, vei avea la dispoziție un calcul care include consumul specific înainte și după izolarea termică cu spumă poliuretanică, costurile aferente încălzirii înainte și după izolare, dar și costul realizării izolației termice. Practic în aplicație există un modul numit calculator cost izolație. Aplicația îți oferă în cadrul raportului de eficiență energetică și date importante cu privire la efectele izolației pe termen lung, dar și comportamentul clădirii din punct de vedere al emisiilor de carbon de-a lungul perioadei de utilizare.

Estimarea claselor de siguranță se face pe baza unui proces automatizat ce are la bază informațiile pe care fiecare beneficiar le introduce în aplicație, dar și în funcție de alegerea grosimii stratului de izolație termică cu spumă poliuretanică.

 

De ce este important certificatul de eficiență termică generat de aplicația Isoterm?

 

Cu certificatul energetic virtual poți avea o idee mai clară cu privire la aportul izolării termice cu spumă poliuretanică pentru casa ta.

Fie că vrei să izolezi o casă de la zero sau că vrei să înlocuiești o termoizolație mai veche, poți afla care sunt consumurile actuale ale casei și care sunt costurile aferente încălzirii și climatizării. În plus poți afla ce grosime de izolație este necesară pentru spațiul tău și care sunt carențele pe care le are spațiul pe care vrei să îl izolezi. De asemenea, poți vedea cât costă izolația cu spumă folosind calculatorul integrat – Isoterm calculator izolație.

 

Cum îți poți calcula eficiența termică a casei în doar 3 minute?

 

Dacă vrei să afli în doar câteva minute cât de eficientă energetic este casa ta, primul pas este să descarci pe dispozitivul tău mobil aplicația Isoterm.

 

descarca aplicatia Isoterm

 

Aceasta nu îți va cere date personale și nici autentificare, ci îți va permite să bifezi pur și simplu câmpurile în funcție de tipologia casei tale. În plus vei putea citi și ultimele noutăți din domeniul izolării termice a construcțiilor prin folosirea izolației cu spumă poliuretanică cu celulă închisă sau dechisă.

În plus, în aplicația Isoterm vei regăsi modulul calculator preț izolație, prin care poți afla exact cât costa izolația cu spuma pentru casa ta.

 

Calcul eficientă termică a clădirii – etape în aplicația Isoterm

 

În cele ce urmează, vom descrie pe scurt pașii prin care trebuie sa treci pentru ca folosi calculatorul energetic Isoterm și a obține certificatul energetic virtual.

 

Selectarea localității

 

Primul pas pe care va trebui să îl faci pentru a calcula eficiența termică a construcțiilor este să selectezi localitatea în care se află imobilul. Nu întâmplător există această secțiune, ci pentru că ea ne permite încadrarea case în zonarea temperaturilor, luând astfel în calcul cât de cald sau frig este acolo unde locuiești.

 

aplicatia isoterm

 

Zonarea climatică este importantă pentru că în funcție de temperatură se calculează și grosimea stratului de izolație, dar și tipul de spumă poliuretanică folosit, astfel încât să obții cele mai bune rezultate de izolare.

 

Selectarea tipului de construcție

 

În aplicația Isoterm poți alege între 8 tipuri de construcții pe cea care definește cel mai bine locuința ta: parter+mansardă, parter+pod, Parter+Etaj+Pod, Parter+Etaj+Mansardă, Parter+Acoperiș drept, Parter+Etaj+Acoperiș, Cabană A sau Hală.

 

aplicatia Isoterm tipul constructiei

 

Tipul de construcție este important deoarece detaliile constructive pot necesita o izolare mai amplă spre deosebire de alte, iar în plus tipul construcției oferă informații importante despre punțile termice existente.

 

Selectarea tipului de încălzire

 

Locuințele neîncălzite sau încălzite deficitar prezintă dezavantajul de a sta la baza consumurilor foarte mari, care se traduc în costuri ridicate de întreținere. Diferența între o centrală veche și una nouă nu se face doar la nivel de kilowati ci și la nivel de randament. În aplicație poți alege tipul de centrală termică de care dispune spațiul tău, alegând între opțiunile: centrală termică veche, centrală termică nouă, centrală termică electrică, centrală pe peleți, pompă de căldură și încălzire cu lemne.

 

tipuri de centrale

 

Centralele termice vechi, deși aduc un aport în vederea încălzirii spațiilor, pot fi uneori mai mari consumatoare de energie decât o centrală nouă. De aceea este recomandat ca în urma izolării termice să ai în vedere și schimbarea centralei termice, pentru a aduce un plus din punct de vedere al consumurilor și al reducerii emisiei de CO2.

 

Amprenta la sol

 

Amprenta la sol reprezintă suprafața construită a clădirii, iar un lucru important în acest context este faptul că dacă locuința este izolată, amprenta la sol se calculează incluzând termoizolația, așadar cu tot cu grosimea izolației (plus zid). Amprenta la sol se exprimă în metri pătrați și este diferită de suprafața utilă și desfășurată.

O amprenta la sol mare înseamnă o suprafață mai amplă care este expusă intemperiilor și astfel mai predispusă schimburilor de temperatură interior- exterior. Pe lângă o proiectare eficientă a spațiilor este necesară și o izolație termică eficientă, pe care o poți realiza cu ajutorul spumei poliuretanice, în funcție de recomandările pe care le poți primi din aplicația Isoterm. În plus, specialiștii și consultanții Isoterm te pot ajuta cu detalii și calcule suplimentare la fața locului, dacă decizi să îți izolezi casa cu spumă poliuretanică.

 

Tipul structurii- acoperiș, planșeu și ziduri

 

Structura locuinței influențează destul de mult calculul termic, iar acesta este și motivul pentru care în aplicație poți menționa pentru fiecare element în parte din ce este realizat scheletul.

Acoperișul este o punte termică importantă pentru orice construcție, așadar analiza acestuia este primul pas în elaborarea calculului performanței termice a unei clădiri. Structura acoperișului poate fi realizată din lemn, așa cum este cazul mansardelor și a acoperișurilor cu pantă, sau din beton, precum în cazul acoperișului tip terasă.

 

 

calculator energetic

 

Acoperișurile necesită o izolare termică foarte bună, deoarece căldura se pierde prin convecție în timpul iernii, lucru care conduce la consumuri și costuri foarte mari.izolația termică poate fi realizată din vată bazaltică, spumă poliuretanică cu celulă închisă, spumă poliuretanică cu celulă deschisă, polistiren extrudat (XPS), polistiren expandat (EPS) sau celuloză. În cazul în care acoperișul nu este izolat, aplicația îți oferă opțiunea de a bifa „fără izolație”.

Tipul structurii va trebui completat și în cazul zidurilor și planșeelor, luându-se de asemenea în calcul aspectul izolării termice sau al lipsei acesteia, în cazul în care spațiile sunt complet neizolate.

 

Grosimea izolației

 

De prea multe ori beneficiarii izolează termic locuințele fără a lua în calcul faptul că grosimea izolației rezultă în urma unui calcul. Desigur, orice aport la nivelul zidăriei este benefic, deoarece astfel este păstrată o temperatură potrivită la interior, însă grosimea izolației protejează structura de apariția condensului. Problema majoră este aceea că cea mai mare parte a clădirilor sunt izolate deficitar, chiar dacă izolația există, iar în cazul clădirilor vechi nici nu putem vorbi despre izolare. Mai mult, izolarea termică făcută la începuturile anvelopărilor constructive nu a avut neapărat la bază un proiect tehnic sau un calcul, ci pur și simplu a fost făcută în virtutea inerției.

 

calculator cost izolatie

 

Grosimea maximă de dispunere a izolației este de 30 de cm, iar minimul depinde de tipul materialului folosit. În aplicație vei vedea că poți alege grosimea în funcție de materialul din care este realizată aceasta, de la circa 5 cm pentru polistiren la 10 cm pentru izolațiile pe bază de vată bazaltică.

 

Tipul ferestrelor

 

În cazul în care acoperișul are ferestre, acestea vor trebui menționat, deoarece schimburile de temperatură pot fi realizate prin intermediul ochiurilor pentru ferestre. Și în acest caz este nevoie de menționarea tipului de fereastră, deoarece fiecare model are proprietăți diferite de menținere a temperaturilor.

Pentru structura casei formată din ziduri (lemn, beton, cărămidă etc.) este important să menționezi și numărul de ferestre, dar și tipul acestora: geam clasic, geam termopan sau geam tripan. Geamul termopan și geamul tripan reprezintă alternativele moderne și mult mai bune de izolare, deoarece fiecare dintre acestea prezintă două, respectiv trei foi de geam. Numărul de foi de geam contribuie la un grad sporit de izolare termică, ajutând la menținerea unei temperaturi interioare potrivit în orice sezon și reducând costurile cu încălzirea.

 

Calculator energetic – Obține raportul gratuit

 

După completarea acestor informații vei primi un raport informativ despre calculul eficienței energetice a casei tale. Acesta raportează calcului la o temperatură de referință de 17 grade, luând în calcul temperaturile înregistrată în ultimii ani în localitatea pentru care se face calculul.

 

calculator energetic

 

De asemenea in raport poți alege să îmbunătățești izolația actuală, cu o izolație cu spumă poliuretanică și sa analizezi îmbunătățirea costurilor la încălzire.

 

Certificat energetic virtual

 

O inovație în domeniul izolării termice, aplicația Isoterm te ajută să estimezi nevoile casei tale. Te bucuri de un certificat energetic virtual pe baza căruia poți afla cât de mult ajută izolarea termică cu spumă poliuretanică și care este clasa de eficiență energetică în care se încadrează spațiul tău în prezent.

 

certificat energetic

 

Cu aplicația Isoterm îți poți calcula costurile de izolare în funcție de grosimea de strat de izolație cu spumă poliuretanică recomandată, datorită calculatorului de eficiență energetică. Nu în ultimul rând, poți afla din aplicație noutățile cu privire la izolarea termică a clădirilor, studii de caz și alte informații importante care să te ajute să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.

 

Aplicatia Isoterm în App Store si Google Play

 

Descarcă acum aplicația Isoterm și află detalii despre izolarea termică a clădirilor. Ne străduim prin acțiunile noastre să educăm și să schimbăm modul în care sunt proiectate, construite și reabilitate construcțiile, dar și să creăm o comunitate legată de ideea de izolare termică eficientă, cu efecte pe termen lung pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

 

calculator pret izolatie

 

Pentru orice detalii sau întrebări specialiștii noștri te așteaptă să îi contactezi.