De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre izolații termice, luăm în calcul doar ideea de eficiență energetică din timpul iernii.
Este firesc să se întâmple acest lucru, deoarece frigul ne sperie mai tare decât căldura excesivă, însă ar trebui să știm faptul că eficiența energetică a unei clădiri nu face referire doar la confortul din timpul iernii, ci și la cel din timpul sezonului cald.
În general verile din România se comportă în conformitate cu poziționarea geografică a țării, bucurându-ne de o climă temperat-continentală, cu ușoare variații. Astfel, poluarea și modificările climatice au condus la ușoare deviații ale temperaturilor, ajungându-se astfel la înregistrarea unor valori destul de ridicate în lunile de mijloc ale sezonului cald. În acest context, protejarea clădirilor de căldură devine la fel de importantă precum păstrarea acesteia în timpul iernii, așadar discutăm în cele ce urmează despre importanța izolării clădirilor cu spumă poliuretanică și avantajele pe care le oferă acest material în timpul verii.
Cum se dispune izolația poliuretanică în mod corect?
Pentru ca o locuință să fie izolată în mod corect, este necesar să ai în vedere calcularea grosimii de strat. Acest lucru este necesar pentru orice tip de izolație termică, indiferent de materialul pentru care optezi. Totuși, în cazul spumei poliuretanice lucrurile se complică cu atât mai mult cu cât spuma poliuretanică este de două tipuri: spumă poliuretanică cu celulă deschisă și spumă poliuretanică cu celulă închisă.
În general grosimile de strat pentru izolații termice sunt standard (însă pot suferi modificări în funcție de tipul materialelor din care este realizată structura de rezistență sau de gradul clădirii de expunere la temperaturi), iar pe acestea le poți găsi aici. Există însă și situații în care poate fi nevoie de un calcul prealabil, mai ales dacă există condiționări de spațiu, așa cum se întâmplă în cazul mansardelor, podurilor locuite sau nelocuite sau casei scării. De aceea se recomandă ca acest calcul al grosimii izolației termice să fie realizat de către un inginer, pentru ca gradul de eficiență a izolației să se ridice la nivelul cerințelor fiecărui beneficiar.
Calculul grosimii de strat pentru izolarea termică- 3 cerințe importante
Pentru a calcula grosimea de strat de izolație pe care trebuie să o dispui este necesar să ai în vedere 3 caracteristici importante, după cum urmează: conductivitatea termică a materialului, rezistența termică și grosimea materialelor.
Conductivitatea termică
Conductivitatea termică a materialelor indică capacitatea unui material de a conduce căldura prin transfer de energie termică între particulele sale. Acest lucru se referă la cât de ușor căldura trece prin material, iar caracteristica este determinată de proprietățile fizice și structurale ale materialului. Conductivitatea termică se măsoară în unități de putere pe unitate de suprafață per grad Kelvin (W/m*K).
Materialele care au o conductivitate termică mare permit trecerea căldurii prin ele cu ușurință (betonul, spre exemplu), în timp ce materialele cu conductivitate termică mică sunt mai izolante și permit un transfer de căldură redus (vată bazaltică, rigips, spumă poliuretanică. Această proprietate este importantă în multe aplicații, cum ar fi proiectarea de clădiri eficiente din punct de vedere energetic, izolația termică a conductelor și a aparatelor electronice sau proiectarea de mașini și echipamente care trebuie să rămână la o temperatură constantă.
Rezistența termică a materialelor
Rezistența termică a materialelor face referire la capacitatea unui material de a rezista transferului de căldură prin conductivitate termică. Este o proprietate fizică a materialului prin care se determină cât de multă căldură poate fi transferată prin material dar și cât de repede aceasta poate fi transferată.
Materialele de construcții care prezintă o rezistență termică ridicată, cum ar fi pereții cu o izolație bună, realizată într-o grosime de strat suficient de mare, reduc transferul de căldură prin pereți și permit o mai bună menținere a temperaturii interioare constante, fără a fi nevoie de o cantitate mare de energie de încălzire sau răcire. Este important însă ca materialul izolator să fie foarte bun și să permită Aceasta poate duce la un confort termic crescut și la costuri mai mici de încălzire și răcire.
De asemenea, rezistența termică a materialelor de construcții este importantă și din punct de vedere al durabilității clădirii. O izolație slabă din punct de vedere constructiv și calitativ poate duce la probleme cu umiditatea și cu condensul, care pot afecta negativ structura clădirii și pot cauza probleme de mucegai și deteriorare a materialelor.
Grosimea izolației termice poate fi calculată folosind formula R = d / λ, unde R reprezintă rezistența termică a izolației, d reprezintă grosimea izolației, iar λ reprezintă conductivitatea termică a materialului izolator
Astfel, selectarea materialelor de construcții cu o rezistență termică corespunzătoare este esențială pentru obținerea unei clădiri durabile, confortabile termic și cu costuri reduse de încălzire și răcire.
Grosimea elementelor structurale sau a materialelor folosite pentru structură
Grosimea materialelor structurale este importantă deoarece în funcție de acestea trebuie calculată grosimea de strat de izolație termică. Din acest punct de vedere spuma poliuretanică este cel mai important material deoarece grosimea acesteia poate fi reglată din aplicare, în vreme ce în cazul izolațiilor cu vată bazaltică sau polistiren grosimea nu poate fi personalizată.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă va putea izola zonele în care este nevoie de o grosime mai mare de strat, deoarece aceasta expandează și creează o barieră aerată, deosebit de eficientă împotriva pierderilor de temperatură. Pentru straturi cu grosime mai mică se poate folosi spuma poliuretanică cu celulă închisă, mult mai densă, care nu necesită tăiere și uniformizare, fiind un material cu putere mică de expansiune.
Pe lângă acești factori enumerați anterior, pentru calcularea grosimii de strat a materialului izolator trebuie avute în vedere și următoarele detalii: poziționarea geografică a locuinței (în zonele reci este nevoie de o izolare temeinică, în vreme ce în zonele calde se poate folosi o izolație în strat mai mic), tipul acoperișului, tipul pereților, numărul de punți termice (conform analizei în infraroșu, care se realizează pentru eliberarea certificatului de eficiență energetică), dar și de tipul fundației și numărul golurilor pentur uși și ferestre.
Izolațiile cu spumă poliuretanică în timpul verii- comportare și eficiență
Vara temperaturile pozitive pot da bătăi de cap la fel de mari precum temperaturile negative, deoarece o locuință care nu este izolată nu va avea capacitatea de a păstra o temperatură confortabilă la interior. Acest lucru este vizibil mai ales în cazul blocurilor construite în timpul sistematizării comuniste (construire de blocuri după modelul sovietic), blocuri realizate exclusiv din beton armat sau cadre de beton.
Betonul este un material care are potențial redus în ceea ce privește izolarea termică, fiind considerat a fi un material rece. Din acest motiv, betonul trebuie izolat astfel încât în timpul iernii casele să nu fie reci și neprimitoare, ci să ofere un microclimat potrivit. Dar ce este de făcut cu betonul în timpul verii, atunci când el ar putea fi eficient, am putea întreba?
Ei bine răspunsul are câteva particularități aparte. Betonul este un material răcoros, însă nu se recomandă sub nicio formă să locuiești într-o casă exclusiv din beton, fără alte straturi de acoperire (tencuială, vopsea lavabilă și neapărat izolație), deoarece betonul păstrează umiditatea, iar aceasta poate produce diferite afecțiuni pulmonare. În plus betonul este un material predispus la apariția mucegaiului și condensului, vaporii de apă condensând pe suprafață și ajungând astfel în structura poroasă a betonului.
Este așadar important ca în timpul verii să nu privești o casă neizolată din beton ca pe un avantaj, deoarece acest lucru este o iluzie. Practic, nu am face altceva decât să locuim în beciuri răcoroase vara, dar extrem de reci iarna, care favorizează apariția bolilor pulmonare.
Este nevoie de izolarea temeincă a pereților, iar un aspect important în acest caz este exact grosimea de strat despre care am discutat anterior. Grosimea izolației termice poate fi calculată folosind formula R = d / λ, unde R reprezintă rezistența termică a izolației, d reprezintă grosimea izolației, iar λ reprezintă conductivitatea termică a materialului izolator. Totuși, pentru că grosimea de strat este dependentă de atât de multe variabile expuse anterior, este nevoie să discuți cu specialiștii în construcții sau materiale de construcții care să te îndrume către grosimea potrivită de strat conform standardelor și normativelor actuale.
Care sunt avantajele pe care le aduce izolația cu spumă poliuretanică în timpul verii?
Izolațiile cu spumă poliuretanică sunt deosebit de avantajoase mai ales din punct de vedereal raportului calitate- eficiență-preț. Dincolo de aceste aspecte ai putem menționa următoarele avantaje notabile pe care spuma poliuretanică le bifează din plin.
Împiedică pătrunderea căldurii în interiorul incintelor
Izolația cu spumă poliuretanică ajută la reducerea transferului de căldură prin pereți și acoperiș, ceea ce face ca temperatura interioară să fie mai răcoroasă și mai confortabilă în timpul verii.
Principiul care se aplică este tot cel al punților termice, care trebuie astfel acoperite pentru a nu permite transferul de aer de la interior spre exteriorul clădirii. Este important de calculat zonele cu potențial de transfer termic și de aplicat spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau spuma poliuretanică cu celulă închisă în grosimea de strat recomandată.
Reduce consumul de energie
Am tot discutat de-a lungul timpului despre spuma poliuretanică în raport cu consumurile din timpul iernii, atunci când pentru o locuință neizolată este nevoie de o suplimentare a alimentării cu căldură, care aduce cu sine costuri destul de mari. În realitate spuma poliuretanică aduce același avantaj și în timpul verii, deoarece te ajută să economisești energia.
Pentru a răci o locuință care nu este izolată sunt necesare consumuri foarte mari și de asemenea o suplimentare a acestora. În același timp, o locuință izolată termic nu va permite aerului rece să iasă din incintă, iar acest lucru înseamnă costuri mai reduse și consumuri de asemenea mai mic. Putem spune așadar că reducerea transferului de căldură prin izolația cu spumă poliuretanică poate ajuta la reducerea consumului de energie pentru răcirea clădirii în timpul verii.
Protecție împotriva radiațiilor
Izolația cu spumă poliuretanică poate reduce absorbția radiațiilor solare, care pot încălzi clădirea.
Spuma poliuretanică poate fi aplicată atât la interior cât și la exterior, astfel că locuința poate fi protejată din ambele unghiuri. Spuma poliuretanică rezistă foarte bine la variații de temperatură și la temperaturi foarte ridicate, lucru care o face să fie un material perfect pentru izolare.
În încheiere
Creșterea temperaturilor în mod excesiv în timpul verii conduce la nevoia izolării materialelor de construcții și a elementelor structurale, având în vedere grosimile de strat necesare. Alege eficiența, iar casa ta te va răsplăti cu un plus de confort. Contactează-ne pentru orice întrebări legate de alegerea tipului de spumă poliuretanică dorit, de grosimea de strat sau de multitudinea de avantaje pe care acest produs le are de oferit.