021 9031

Ce este gazul radon și cum ne protejăm de acesta?

cum ne protejam de gazul radon

De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre locuințe sigure și eficiente, avem în vedere doar protecția și izolarea împotriva pierderilor de temperatură. Desigur, aceste lucruri sunt importate, însă există și alte situații potențial periculoase pentru sănătatea umană care necesită folosirea unor materiale de protecție adecvate, cum ar fi în cazul gazului radon și al efectelor sale în ceea ce privește construcțiile.

 

Despre radon se discută din ce în ce mai mult în prezent, mai ales că acest gaz este un compus natural, a cărui prezență nu poate fi prevenită. Pe scurt, știm că acesta există, știm că are efecte devastatoare la nivel de sănătate, însă nu avem cum să îl vedem sau simțim. Discutăm așadar în cele ce urmează despre gazul radon, despre efectele nocive ale acestuia, dar și despre folosirea spumei poliuretanice pentru protecția locuințelor.

 

Ce este gazul radon?

 

Despre gazul radon am discutat într-un material anterior, însă fără a insista foarte mult asupra acestuia. Gazul radon este un gaz natural, format prin descompunerea radioactivă a uraniului.

cum se formeaza gazul radon

 

Uraniul se regăsește în sol și în roci, făcând astfel parte din scoarța terestră. Pentru că este un element natural, este destul de dificil să afli cât de periculos este solul pe care vei construi, mai ales că vorbim despre procese de descompunere care se realizează în timp.

 

De ce este periculos gazul radon?

 

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le aduce gazul radon este cel al apariției cancerului pulmonar. Desigur, acest risc crește o dată cu durata de expunere la gaz și cu concentrația de gaz existentă în locuințe.

 

de ce este periculos gazul radon

 

Radonul este un gaz pe care oamenii nu îl pot percepe la nivel de simțuri, iar acest lucru contribuie la riscurile asociate. Gazul este incolor și inodor, iar din acest motiv nu îți poți da seama atunci când acest gaz este eliberat în atmosferă. O dată ce acest gaz este prezent în aer, el este inhalat în plămâni, acolo unde poate determina riscul de apariție a cancerului pulmonar.

 

Cum protejează spuma poliuretanică de efectele gazului radon?

 

Gazul radon este un compus pe care nu îl putem bloca la nivelul scoarței terestre, însă ce putem face este să protejăm locuința de efectele acestuia. Spuma poliuretanică este un material destul de dens cât să blocheze trecerea gazului spre interiorul locuinței.

 

spuma poliuretanica radon

 

Astfel, pe lângă avantajele excepționale pe care le au spuma poliuretanică cu celulă închisă și spuma poliuretanică cu celulă deschisă, despre care am discutat aici, putem vorbi și despre acest avantaj, cât se poate de actual.

 

Harta gazului Radon?

 

Gazul radon apare din sol, ca urmare a descompunerii uraniului și este considerat a fi un gaz nobil. Traseul pe care îl urmează așadar gazul radon este prin sol, în principal, însă există și alte surse prin care acesta poate apărea în locuințe.

Gazul radon se poate găsi și în apă, mai ales în sursele de apă contaminate de către sol. Acest lucru este periculos pentru sănătatea umană, deoarece apa poate fi folosită pentru procese casnice, iar contaminarea devine astfel posibilă.

Pentru că vorbim despre un gaz care practic nu se simte, acest lucru îngreunează practic identificarea acestuia. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, instituțiile specializate au cartografiat zonele lumii pentru a afla care sunt spațiile cu cel mai mare conținut de gaz radon.

Chiar dacă acestea nu sunt complete, ele sunt actualizate la anumite perioade de timp, astfel încât să putem avea o imagine de ansamblu cu privire la acest pericol. Spre exemplu, în țara noastră, cea mai mare parte a zonei de vest este contaminată cu gaz radon, dar nu numai.

 

harta romania gaz radon

 

Sursa hărții: UBB Cluj – Laborator LiRaCC.

 

Există de asemenea și sisteme speciale de determinare a conținutului de radiații, iar acestea se prezintă sub forma unor detectoare cu ajutorul cărora sunt identificate nivelurile de radon.

 

Ce soluții avem ca protecție anti-radon?

 

Pe lângă izolarea termică cu spumă poliuretanică, mai există și alte aspecte pe care le putem avea în vedere. Una dintre soluții este aceea de a ventila spațiile.

 

gazul radon si spuma poliuretanica

 

Este nevoie de o ventilare continuă a spațiilor, în special dimineața, pentru a elimina surplusul de radon din locuință. De asemenea, folosirea unor soluții mecanice de ventilare, mai ales în cazul spațiilor aflate în contact direct cu fundațiile, este o alegere potrivită pentru protejarea locuințelor de gaz-radon.

 

Spuma poliuretanică ca barieră anti-radon

 

Față de oricare alt material de izolare, spuma poliuretanică este o excelentă protecție anti-radon. Acest lucru se datorează în principal faptului că spuma este o structură densă, care permite totuși ventilarea, dar și faptului că izolația se realizează fără rosturi.

 

bariera radon fundatie

 

Spuma poliuretanică se aplica prin pulverizare, bariera realizându-se într-un timp foarte scurt. Astfel, nu este nevoie de realizarea unor etape premergătoare complicate și nici nu este nevoie de alte tipuri de materiale pe care să le aplici pentru a realiza sistemul continuu de protecție.

Tot ce trebuie să faci este să alegi materialul corect și grosimea de strat necesară, pentru ca izolația să poată funcționa în mod corect.

 

Izolarea cu spumă poliuretanică a clădirilor existente

 

Gazul radon este o problemă ce poate afecta orice locuință, indiferent de momentul în care a fost construit aceasta. Dacă vorbim despre locuințele vechi, acestea sunt în cel mai mare pericol de expunere la gaz radon, deoarece cele mai multe dintre acestea nu au fost prevăzute cu izolații. În încercarea de reducere a costurilor, dar și din dorința de a fi date în exploatare mai repede, locuințele au fost prevăzute cu strictul necesar: fundație din sezon, ziduri și structură acoperiș. Niciunul dintre aceste elemente însă nu oferă protecție la gaz radon, astfel că izolarea clădirilor cu spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă devine o necesitate.

 

protectie radon planseu

 

Aplicarea spumei poliuretanice depinde foarte mult de grosimea elementelor structurale, de gradul de expunere al clădirilor și de tipul izolării, respectiv interior sau exterior. Este important ca grosimea de strat să fie aplicată în mod corect, deoarece protecția întregii clădiri depinde de acest aspect.

În cazul clădirilor existente, aplicarea unui strat de spumă poliuretanică se face cu dublu scop, pe de o parte ca izolație termică, iar pe altă parte ca sistem de protecție anti-radon. Pentru aplicarea spumei poliuretanice nu sunt necesare etape complexe de pregătire a substratului, însă este nevoie de curățarea și de repararea suprafețelor. Trebuie așadar umplute golurile, fisurile și găurile, iar în acest sens este nevoie și de observarea acestora. Dacă se observă fisuri prin care curge apa, mai ales la nivelul pereților sau la nivelul fundației, este necesar să se facă umplerea cu rășină poliuretanică, cu ajutorul căreia să se stopeze apa. De asemenea este nevoie de hidroizolarea suprafețelor, astfel încât acestea să fie protejate de infiltrarea apei.

 

Izolarea cu spumă a clădirilor noi

 

Gazul radon este un pericol și pentru construcțiile noi, astfel că este nevoie de protecție. În cazul clădirilor noi este mult mai ușor de aplicat spuma poliuretanică, deoarece aceasta etapă face parte din ansamblul elementelor incluse în proiectare.

Cele mai multe dintre clădirile proiectate în prezent necesită proiectarea izolației, atât din punct de vedere termic, cât și din ca protecție împotriva gazului radon. Dacă în anii trecuți nu se discuta atât de mult despre radon, pentru că efectele sale nu erau atât de cunoscute, în prezent studiile arată cât de nociv este acest gaz.

 

izolare pentru radon a cladirii existente

 

Dispunerea spumei poliuretanice se face cu o mai mare ușurință în cazul unei structuri noi, deoarece lucrările pot fi realizate continuu, fără întreruperi. În același timp substratul nu are nevoie de reparații, tocmai pentru că acea construcție este gata realizată.

 

Grosimi recomandate de strat

 

Pentru a forma o barieră împotriva gazului radon, se poate folosi atât spuma poliuretanică cu celulă deschisă cât și spuma cu celulă închisă.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă este un material rigid, care poate fi folosit pentru pereți și planșee, având un coeficient de conductivitate termică λ~0.021 W/(m.K). În general se recomandă o grosime minimă de 5cm.

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este un material flexibil, care poate fi folosit în general la tavane, având un coeficient de conductivitate termică λ~0.036 W/(m.K). În general se recomandă o grosime minimă de 10cm.

 

spuma planseu radon

 

Ambele tipuri de spumă poliuretanică constituie bariere foarte bune împotriva gazului radon, așadar este important să discuți cu specialiștii cu privire la alegerea tipului potrivit de spumă poliuretanică pentru elementele structurale pe care vrei să le izolezi.

 

Gazul radon versus fumat

 

Gazul radon este comparabil ca efecte cu fumatul, cele două probleme aducând cu sine același tip și anume cancerul pulmonar. Gazul radon se eliberează în permanență pe pământ, astfel că este destul de greu să revii efectele acestui gaz, spre deosebire de fumat. De asemenea, împotriva fumatului nu există protecții speciale și nu este nevoie de o izolare specială a locuinței. În cazul radonului, acest lucru este posibil și recomandat, pentru a avea certitudinea siguranței și a protecției împotriva efectelor sale nocive.

 

rigarile si gazul radon

 

Gazul radon este un pericol real, în ciuda faptului că este un gaz fără culoare, gust sau miros. Cele mai multe dintre efecte sunt devastatoare asupra sănătății umane, deoarece gazul radon produce cancer la nivelul plămânilor, lucru observat mai ales în cazul persoanelor nefumătoare.

Gazul radon are un efect major asupra mediului și a organismelor vii, deoarece afectează imediat celulele, fiind absorbite de acestea. În ciuda faptului că există o multitudine de tipuri de radiații, gazul radon este unul dintre cele mai periculoase. În consecință este nevoie de protecție, deoarece nu avem cum să știm unde și când apare acest gaz.

Consultanții noștri te așteaptă cu informații actuale despre beneficiile spumei poliuretanice și despre efectele gazului radon asupra sănătății umane. Solicită informațiile de care ai nevoie și protejează-ți casa de efectele nocive ale acestui gaz.