021 9031

Avantaje spumă poliuretanică

avantaje spuma poliuretanica

După ce am discutat în articolul anterior despre dezavantajele spumei poliuretanice, a venit rândul să discutăm și despre avantajele spumei poliuretanice.

Izolarea termică a locuințelor a devenit în scurt timp un adevărat sine qua non a zilelor noastre, deoarece în contextul temperaturilor tot mai extreme avem nevoie de o protecție eficientă la nivelul caselor, care să ne ofere confort termic.

Izolațiile termice diferă în funcție de tipul materialului, deoarece fiecare dintre acestea își aduce aportul în ceea ce privește eficiența. De asemenea, fiecare dintre materiale prezintă caracteristici diferite de montaj, care de cele mai multe ori influențează performanțele termice ale clădirilor. Discutăm în cele ce urmează despre importanța izolațiilor continue cu spumă poliuretanică și despre avantajele pe care acestea le oferă clădirilor.

 

Eficiența termică

 

Cel mai important atu pe care îl are izolația cu spumă poliuretanică, este eficiența termică ridicată, ce se reflectă prin coeficientul de conductivitate scăzut. Acesta reprezintă capacitatea materialului de a se opune schimbului de căldură. Cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât materialul este un izolator mai bun.

Spuma poliuretanică este de departe cel mai eficient material izolator existent, având un coeficient de conductivitate λ=0.020-0.028W/mK, dacă vorbim de celulă închisă sau λ=0.033-0.038W/mK, dacă vorbim de celulă deschisă.

 

avantaj spuma eficienta

 

Spre comparație vata bazaltică sau celuloza au coeficientul de conductivitate λ=0.033-0.040W/mK și aici vorbim de conductivitate efectivă, adică λ0, măsurată în fabrică la umiditate 0. În realitate, coeficientul de conductivitate al acestor materiale, este reprezentat de conductivitatea de calcul, λc și depășește valoarea de 0.04W/mK, atunci când luăm în calcul și umiditatea din aer.

Astfel spuma poliuretanică cu celulă închisă este de aproximativ de 2 ori mai eficientă decât materialele clasice, fără a lua în calcul eliminarea punților termice, pe care o vom discuta la punctul următor.

 

Aplicarea continua

 

Atunci când vorbim despre avantajele spumei poliuretanice, trebuie să menționam avantajul aplicării continue. Spuma poliuretanică se aplică prin pulverizare sub formă solid/gazoasă, expandarea ei având loc direct pe suportul peste care este aplicată.

 

avantaj spuma poliuretanica etansare

 

Astfel, spuma pătrunde în cel mai mici spații și expandează, eliminând complet toate punțile termice. Despre importanța punților termice am mai discutat mult în acest articol.

 

Cea mai “sănătoasă” izolație

 

Deși am auzit de multe ori mitul legat de toxicitatea spumei poliuretanice, paradoxal, acesta este cel mai prietenos material izolator cu sănătatea voastră.

Gândiți-vă pentru un moment la următoarele lucruri:

  • Salteaua pe care dormiți conține sau este făcută integral din spumă poliuretanică;
  • Frigiderul în care țineți mâncarea este izolat cu spumă poliuretanică;
  • Scaunele mașinii sunt făcute din spuma poliuretanică;
  • Mâncarea va este livrată în recipiente din spumă poliuretanică;

Nu v-am convins? Am scris un articol întreg despre acest subiect, fiind bazat pe multiple studii realizate în laboratoare independente, ce arată faptul că spuma poliuretanică este cel mai “sănătos” material izolator existent. Aceasta nu emana deloc compuși organici volatili, fiind încadrată în clasa A+.

 

spuma poliuertanica toxica

 

Pentru comparație celuloza are valori și de 4 ori mai mari decât limita normală, deși este considerat un material “ecologic”.

 

Izolarea fonică

 

Având o structură poroasă, cu un conținut ridicat de aer, spuma poliuretanica cu celulă deschisă este unul dintre cei mai buni fonoizolanți existenți. Asa cum am detaliat în acest articol, prin utilizarea fonoizolației cu spumă poliuretanică, zgomotul este redus cu până la 30dB, în funcție de frecvență.

 

avantaj spuma izolare fonica

 

Pentru izolația fonică, folosim spumă poliuretanică marca Huntsman, cel mai mare producător de spumă din lume. Acest tip de spumă vine la pachet cu numeroase acreditări cu privire la izolația fonică.

 

Durată de viață foarte mare

 

Fiind un polimer, deci practic un derivat de plastic, spuma poliuretanică se degradează foarte greu. Mulți clienți ne-au întrebat cum se poate înlătura spuma după ce aceasta iese își depășește durata de viață. Ei bine, nu va fi necesar să o înlăturați întrucât va rezista la fel de mult precum casa. Singurul inamic al spumei poliuretanice este soarele. Astfel, daca nu râmăne în permanență expusă la soare, spuma poliuretanică nu se va degrada și nu se va măcina, temere pe care am mai auzit-o de la unii din clienții noștri.

 

spuma poliuretanica durata de viata

 

De asemenea, comparativ cu alte materiale izolatoare, unul din avantajele spumei poliuretanice este acela că își va păstra proprietățile pe toata durata de viață. Cu alte cuvinte, va avea aceeași eficiență termică și peste 50 ani.

 

Rezistența la temperaturi foarte mari

 

Un alt avantaj al spumei poliuretanice este faptul că rezistă la temperaturi foarte mari, între -100 si +500 grade C. Cu alte cuvinte spuma se poate aplica direct pe sub tablă și nu se va deteriora în zilele călduroase de vară, atunci când tabla este încinsă. Aplicând spuma direct pe tablă vei putea astfel face economii, nemaifiind nevoie să montezi astereala.

 

spuma poliuretanica care arde

 

Spuma poliuretanică folosită de noi rezistă foarte bine chiar și la foc, fiind încadrată în clasa B2/D0(standard DIN) sau E(Euroclass). Ea nu va întreține și nu va propaga arderea, iar în locul în care a fost arsă spuma, dacă veți scobi câțiva milimetrii, spuma va fi intactă.

 

Instalare rapidă

 

În vremea vitezei, timpul costă bani. Iar spuma poliuretanică este cea mai rapidă izolație posibilă. 150mp de izolație se pot executa în 2-5 ore în funcție de grosimea și tipul de spumă solicitat, iar Isoterm® are posibilitatea de a executa 2000+ mp de izolație pe zi(n.r. cu 10cm celulă deschisă). De asemenea, pregătirile necesare sunt minime, iar daca se folosește celulă închisă, nu mai este nevoie de barieră de vapori.

 

avantaj spuma instalare rapida

 

Pentru a eficientiza și mai mult procesul, recomandarea noastră este ca în cazul mansardelor locuibile, sa se monteze înainte de aplicarea spumei, bridele/montanții pentru structura de gips carton. În felul acesta vom putea izola și căpriorii, fiind punți termice majore și îți va fi foarte ușor după, să montezi structura de gips carton, nemaifiind nevoie să tai spuma.

 

Costul

 

Da, ați citit bine. Deși spuma poliuretanică are în general un cost mai mare raportat la cm pătrat, comparativ cu celelalte materiale, dacă vom lua în calcul eficiența ridicată, manopera inclusă în preț, etanșarea perfectă și durata mică de execuție, spuma poliuretanică poate ajunge la un preț avantajos.

 

izolatie reducere costuri

 

Spre exemplu, la spuma poliuretanică cu celulă închisă, la o grosime de 20cm, putem avea un preț de 75RON + TVA, cu manopera inclusă(n.r. pentru suprafețe ce depășesc 250mp).

 

SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST

 

Este spuma poliuretanică cea mai bună soluție de izolare continuă?

 

Din fericire atât spuma poliuretanică cu celulă închisă cât și spuma poliuretanică cu celulă deschisă reușesc să izoleze foarte bine structurile, conferindu-le astfel acestora gradul de eficiență energetică meritat.

Luând în calcul performanțele termice, aplicarea fără rosturi, dar și proprietatea de a beneficia de un tip de izolare dedicat, pentru fiecare tip de element constructiv în parte, putem afirmă că spuma poliuretanică este în mod cert o alegere foarte bună în vederea reducerii infiltrațiilor de aer și a pierderilor de temperatură.

 

avantajele spumei poliuretanice

 

Este important însă să fie luat în calcul și aspectul utilizării corecte a materialului izolator, pentru că performanțele cresc în funcție de acest aspect. Grosimea de strat, aplicarea corectă a materialului, respectarea cerințelor care țin de pregătirea substratului, fiecare dintre aceste lucruri devin importante în contextul realizării unei izolații continue cu spumă poliuretanică.

Pentru că izolarea vizează și analiza structurală, dar și tipul izolației, o izolare continuă este deosebit de importantă pentru locuințe sau clădiri industriale, acolo unde este imperios necesar să fie aplicate izolații care să adere la substrat, care să protejeze și care să aibă un comportament cât mai bun în timp.

Pe lângă avantajele spumei poliuretanice enumerate mai sus, mai sunt multe altele precum:

 

Avantaje spumă poliuretanică

  • Protecția substratului peste care este aplicată;
  • Protejarea lemnului de dăunători;
  • Protecția împotriva gazului Radon;
  • Bariera de vapori(n.r. în cazul celulei închise);
  • Rigidizarea structurii;
  • Greutatea redusă;

 

Dacă dorești sa afli mai multe detalii despre avantajele spumei poliuretanice, solicită sfatul consultanților noștri. Investește în calitate și în viitorul casei tale și alege spuma poliuretanică pentru o izolație continuă.