Izolare Fundație – Fundațiile sunt elemente constructive cu o importanță deosebit de mare pentru construcții, acestea asigurând stabilitatea și rezistența întregului ansamblu structural.
Pentru că sunt atât de importante pentru o construcție, fundațiile necesită la rândul lor un grad sporit de protecție. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință prin intermediul izolării termice și a hidroizolării. Discutăm așadar în acest material despre tipuri de fundații, dar și despre tipul izolației cu spumă poliuretanică Isoterm pe care este recomandat să îl folosești.
Tipuri de fundații- clasificare
În funcție de tipul de sol, caracteristicile terenului și cerințele structurale, există mai multe tipuri de fundații utilizate în lucrările de construcții. O clasificare a acestora se poate face după cum urmează:
Fundații de suprafață
Fundațiile de suprafață sunt fundații care turnate care au legătură cu straturile superficiale ale solului, în general la o adâncime relativ mică.
Cel mai adesea aceste tipuri de fundații sunt realizate pentru construcții pe structuri ușoare, fiind capabile să preia cu ușurință încărcările pentru a le distribui la terenul de fundare. Clădirile ușoare la care se pretează cel mai bine fundațiile de suprafață sunt: casele mici, clădirile de birouri sau garaje sau ansambluri rezidențiale. Desigur, alegerea unui astfel de tip de fundație izolată depinde și de regimul de înălțime al clădirii, dar și de suprafața totală, raportată la numărul de etaje.
Fundațiile de suprafață sunt:
Fundația continuă
Fundația continuă, cunoscută și sub numele de fundație continuă sub ziduri este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de fundații. Caracteristica acestui tip de fundație este faptul că aceasta se extinde sub întreaga suprafață a perimetrului clădirii și distribuie greutatea uniform în terenul de fundare.
Fundația continuă se toarnă fără rosturi, iar izolarea termică ar trebui făcută cu un material izolator precum spuma poliuretanică cu celulă închisă la minim 7cm grosime.
Placa continuă
Similară fundației continue, placa de fundare reprezintă o fundație care în loc să fie dispusă sub formă de centură sub zidurile casei, este dispusă sub întreaga suprafață a acesteia. Placa de beton este o fundație realizată din beton armat cu rezistențe foarte mari și este folosită cu precădere în cazul solurilor semi-coezive, unde există riscul apariției unor „pungi” de soluri cu o coeziune slabă.
Izolarea acestui tip de fundație se face cu spumă poliuretanică aplicată pe suprafața exterioară a fundației, după decopertarea zidurilor și poate fi folosită spuma poliuretanică cu celulă închisă. Pentru aceste tipuri de fundații este însă necesară și izolarea elementelor adiacente cum ar fi: izolarea subsolurilor sau a demisolurilor și de asemenea este nevoie să fie făcută izolația termică la placa peste primul nivel.
Fundație izolată
Un alt tip de fundație foarte comun, dar în același timp și foarte important, este fundația izolată. Aceasta se utilizează în mod obișnuit pentru coloane sau pereți izolați, având o fundație separată pentru fiecare element structural.
În general se folosește acest tip de fundare atunci când solul prezintă punctual anumite probleme sau, acolo unde din considerente financiare, bugetul prevede reducerea costurilor. Izolarea cu spumă poliuretanică a fundațiilor izolate se face separat, individual, pe fiecare fundație, la fel ca și în celelalte cazuri prin decopertarea zidurilor.
Fundații de adâncime
Am discutat până acum despre tipurile de fundații de suprafață, despre caracteristicile lor, dar și despre modalitatea de izolare termică. Dincolo de acestea însă mai există și cazul fundațiilor de adâncime, adică a acelor fundații care au rolul de a pătrund adânc în teren în vederea creșterii stabilității structurale a clădirilor.
Pe scurt, atunci când un pilon este introdus foarte adânc în sol, acesta nu va permite mișcarea necontrolată a construcției ca urmare a mișcării solului.
Fundațiile de adâncime ce pot fi folosite în construcții sunt:
Piloți forați
Stabilizarea unei construcții se poate face cu ajutorul piloților forați, special construiți pentru transmiterea eforturilor cât mai adânc la teren. Sistemul de fundare pe bază de piloți forați constă în folosirea unor coloane verticale de beton armat sau de oțel, care se introduc adânc în pământ pentru a asigura suportul structural.
Fundațiile pe bază de piloți forați se utilizează în special pentru construcții cu dimensiuni mari și implicit cu greutăți mari, sau mai pot fi folosite în condițiile în care construim pe soluri instabile sau foarte slab coezive.
Piloni
Ca și în cazul piloților, pilonii sunt coloane verticale introduse în pământ, în vederea sporirii rezistenței, durabilității și stabilității unei construcții. Diferența este aceea că pilonii au o secțiune transversală mai mică comparativ cu piloții forați, iar acest lucru poate influența și numărul de piloni folosiți.
Această soluție de fundare se utilizează în special în cazul solurilor foarte umede sau acolo unde pânza de apă freatică este foarte ridicată.
De ce să alegi spuma poliuretanică pentru fundații?
De cele mai multe ori atunci când vorbim despre spumă poliuretanică aducem în discuție doar caracteristica acestuia de a izola foarte bine din punct de vedere termic. Dincolo de acesta însă, spuma poliuretanică mai oferă și alte motive pentru care ar trebui aleasă pentru izolarea fundațiilor.
Spuma poliuretanică este un material versatil, cu aplicabilitate în mai multe zone constructive și pe mai multe tipuri de materiale. Dincolo de a fi un material izolator termic, spuma poliuretanică este un are o durată de viată nelimitată și se aplică continuu, fără punți termice. Astfel riscul ca izolația să cedeze este eliminat.
SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST
Spuma poliuretanică prezintă avantajul de a putea fi aplicată pe aproape orice tip de substrat datorită modalității de aplicare prin pulverizare, cu presiune. Datorită acestui fapt se constată o aderență sporită a materialului, dar și o rezistență mai bună, nefiind nevoie de alte etape de ajustare.
Cum se izolează fundațiile?
Fundațiile se izolează pe exterior, cu o decopertare prealabilă a zonelor asupra cărora se realizează lucrări. Este nevoie de îndepărtarea stratului de pământ și de expunerea suprafeței fundației în totalitate. Ulterior, dacă sunt necesare eventuale reparații sau mici intervenții acestea ar trebui efectuate ca parte din pregătirea substratului.
Tot în această etapă intră și umplerea fisurilor și a golurilor, cu accent pe zonele prin care se poate infiltra cu ușurință apa provenită din sol, fie din pânza freatică, fie din precipitații. Dacă există o cantitate ridicată de apă și un risc crescut al apariției infiltrațiilor, atunci poate fi nevoie și de o hidroizolare cu ajutorul unei hidroizolații pe care o poți aplica înainte de izolarea termică a fundației.
Etapele care țin de izolarea termică a fundațiilor sunt:
Pregătirea stratului suport sau a substratului
Înainte de aplicarea spumei poliuretanice, suprafața fundației trebuie să fie curată, uscată și lipsită de praf sau alte impurități. Se recomandă curățarea și degresarea suprafeței pentru a asigura o aderență bună a spumei. În cazul în care suprafața betonului prezintă urme de ulei sau de hidrocarburi, se poate merge mai departe la curățarea substratului prin sablare.
Este nevoie de o desprăfuire temeinică a suprafeței și de o curățare eficientă a acesteia, deoarece acest lucru poate influența în mod negativ aderența spumei poliuretanice. Aceasta poate pătrunde chiar în cele mai mici spații însă este necesar ca acestea să fie curate, tocmai pentru ca spuma să rămână fixată, creând o barieră eficientă de protecție la nivelul suprafeței.
Aplicarea spumei poliuretanice
Spuma poliuretanică se aplică cu ajutorul unui pistol cu pulverizare, presiunea fiind cea care ajută la ușurința lucrării și la eficiență deopotrivă. Este important de reținut faptul că în vreme ce în cazul celorlalte materiale convenționale de izolare (vată minerală bazaltică, vată minerală de sticlă sau polistiren) există pierderi destul de mari cauzate de dimensionarea suprafeței fundației, în cazul folosirii variantei cu spumă poliuretanică acest lucru nu se întâmplă. Aplicată prin pulverizare, spuma ajunge pe suprafață, unde expandează.
Pentru această etapă este important să apelezi la specialiști, deoarece aplicarea corectă a spumei poliuretanice ajută la distribuția uniformă a materialului pe suprafața fundației, umplând crăpăturile, golurile și zonele cu potențial de infiltrare a apei.
Finisarea izolației
Spuma poliuretanică are proprietatea de a expanda în contact cu aerul, ulterior aplicării. După întărire, spuma poliuretanică în exces poate fi tăiată sau șlefuită pentru a obține o suprafață uniformă și netedă, daca fundația rămâne aparent. Alternativ, se poate trece la acoperirea zonelor și mai târziu la acoperirea zidurilor cu pământ.
Ce beneficii financiare aduce izolarea cu spumă poliuretanică a fundațiilor?
Ca orice lucrare de izolare termică, izolarea fundațiilor și hidroizolarea acestora, după caz, aduce beneficii pe termen lung și beneficii imediate. Desigur, atunci când izolăm este mai important să avem în vedere beneficiile pe termen lung, deoarece în definitiv acesta este rolul izolării, acela de a conferi protecție și suport pe viitor.
Beneficii pe termen lung izolare fundație cu spumă poliretanică:
1. Eficiență energetică crescută
Prin izolare termică sunt reduse pierderile de energie și căldură la nivel de punte termică, clădirea devenind astfel mai eficientă din punct de vedere energetic, contribuind și la reducerea consumului de energie și la protejarea mediului înconjurător prin scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În plus, eficiența energetică poate fi consemnată în certificatul energetic al clădirii, deoarece fiecare îmbunătățire are rolul de a crește clasa de eficiență a spațiilor. Astfel, pe baza auditului energetic se poate ajunge la o locuință de tip nZEB, prin reducerea semnificativă a consumurilor.
2. Adaptabilitate la forme și dimensiuni variate
Spuma poliuretanică este un material versatil care poate fi aplicat pe o varietate de suprafețe și forme, inclusiv pe fundații cu forme complexe sau neuniforme.
Această adaptabilitate face ca izolarea cu spumă poliuretanică să fie o opțiune viabilă pentru diferite proiecte de construcție.
3. Durabilitate și rezistență
Odată aplicată corect, spuma poliuretanică formează un strat izolator durabil și rezistent, care poate rezista la condiții variate de mediu și la trecerea timpului.
Această durabilitate contribuie la creșterea duratei de viață a fundației și la reducerea necesității de întreținere și reparații ulterioare.
4. Etanșare eficientă
Spuma poliuretanică formează o etanșare strânsă în jurul fundației, reducând riscul de infiltrare a aerului și a altor elemente nedorite în spațiul subteran sau în interiorul clădirii. Această etanșare poate contribui la creșterea confortului termic și la reducerea costurilor de încălzire și răcire.
5. Creșterea valorii proprietății
Atunci când cumperi o locuință sau un spațiu, fiecare îmbunătățire adusă la nivel constructiv este benefică. Desigur, în cazul izolării termice nu discutăm în termeni de egalitate cu a placa o baie cu gresie sau a monta un geam termopan, elemente care pot fi eliminate dacă nu sunt pe placul beneficiarului. Izolarea termică a fundațiilor este o măsură protectivă care contribui la un grad sporit de confort și pe care o facem în ideea de a prezerva cât mai mult caracteristicile de rezistență și durabilitate ale clădirii.
Astfel, investiția pe termen lung, care de altfel poate părea o investiție inițială ridicată, este de fapt una în viitor, indiferent de ce va aduce acesta. Poți locui într-o casă izolată termic sau o poți vinde, însă izolarea termică a clădirii aduce beneficii financiare majore în primă fază chiar prin creșterea valorii proprietății.
Izolare fundație – Concluzii
Concluzia este că izolarea fundațiilor este un proces necesar dacă vrei să te bucuri de o locuință sau de un spațiu în care să te simți confortabil. Află detalii despre izolarea cu spumă poliuretanică cu celulă închisă și deschisă și solicită oferta pentru lucrările tale de izolare. Consultanții noștri îți stau la dispoziție cu detaliile necesare pentru ca spațiul pe care vrei să îl îmbunătățești să devină eficient din punct de vedere energetic și termic.