021 9031

Izolarea termică a locuințelor vechi cu spumă poliuretanică

Izolarea termică a locuințelor vechi

Dacă privim în urmă, la modul în care erau construite odinioară locuințele, vom vedea că nu există foarte multe schimbări la nivelul respectării normativelor și a breviarelor de calcul. Se lucrează în continuare pe aceleași calcule și coeficienți de calcul, însă beneficiem în prezent de aportul fenomenal al tehnicii digitale.
Digitalizarea ne permite să modelăm structural case și să le verificăm sub aspectul rezistenței, însă cel mai important lucru, cea mai importantă schimbare constă de fapt în ideea de a calcula o casă și la nivelul răspunsului termic oferit. În acest context, discutăm astăzi despre casele vechi și despre izolarea termică a acestora.

 

izolatia terminca a locuintelor vechi
 

Izolarea locuințelor vechi era aproape inexistentă până acum câțiva ani, iar acest lucru se datora atât lipsei de informații în ceea ce privește necesitatea de a izola, cât și lipsei de materiale speciale de izolare. De aceea, în prezent, în cele mai multe dintre cazuri vorbim despre case reci, incapabile să păstreze căldura, pentru că, așa cum bine știm, betonul este unul dintre cele mai disfuncționale materiale de izolare, cu un coeficient de conductivitate termică de 2 W/ mK.
La o primă vedere valoarea acestui coeficient nu pare a spune multe lucruri, însă dacă punem alături același coeficient de conductivitate termică dar pentru spumă poliuretanică, de 0.02 W/mK, abia atunci vom înțelege cu adevărat importanța izolării locuințelor vechi. Betonul este pur și simplu un material care permite schimburi de temperaturi cu exteriorul, este un material deosebit de rece și total neprietenos cu persoanele în căutare de confort.

 

De ce avem nevoie de izolații la case vechi

 

Cea mai mare parte a locuințelor vechi, construite în perioada 1960-1980, au fost realizate din panouri prefabricate din beton. Panourile prefabricate reprezintă elemente structurale de mari dimensiuni, realizate conform unei matrițe, care mai apoi sunt monolitizate în zonele de joncțiune. Dacă ne este permisă comparația, este ca și cum am construi un cub, din blaturi de tort, pe care le unim folosind o cremă.
 

izolarea locuintelor din beton
 

În cazul nostru, blaturile de tort sunt elementele prefabricate, elemente de sine stătătoare, cu o masivitate ridicată. Ca liant, betonul are proprietatea monolitizării. Pentru că nu vorbim despre structuri turnate, în mod automat apar și punțile termice, în dreptul zonelor de unire a plăcilor. Astfel, clădirile din beton din elemente prefabricate devin cele mai puțin eficiente tipuri de clădiri, din punct de vedere termic, mai slabe din punct de vedere energetic decât betonul turnat monolit sau zidăria de cărămidă plină.

 

Spuma poliuretanică – soluția pentru izolarea termică a locuințelor vechi

 

Spuma poliuretanică este un material de izolare total diferit față de tot ceea ce se știa până acum. Practic, cu ajutorul unui produs inovativ, precum spuma poliuretanică, se poate anula coeficientul atât de mare de conductivitate termică al betonului, astfel încât o locuință veche să devină primitoare.

 

izolare mansarda veche
 

În plus spuma poliuretanică îți oferă posibilitatea de a alege o personalizare a materialului izolator, dar și a grosimii de strat, în funcție de elementul structural care necesită izolare.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este astfel un material aerat, cu o densitate mai mică decât spuma poliuretanică cu celulă închisă și care poate fi folosit cu precădere în cazul elementelor structurale de tipul pereților interiori din lemn, pereților exteriori din lemn, sau pentru izolarea podurilor tehnice, iar grosimea de strat recomandată este de circa 10 cm.
Pe de altă parte, spuma poliuretanică cu celulă închisă este un material deosebit de potrivit pentru izolarea elementelor structurale din beton, grosimea minimă de strat a acesteia fiind de 5 cm. Poți izola planșeele din beton și pereții, soclul casei, subsolurile, demisolurile sau casele container.

 

Avantajele izolării unei case vechi cu spuma poliuretanica

 

Casele vechi au nevoie de izolații bine făcute, deoarece acestea au rolul de a reda confortul acestor locuințe, dar și de a le proteja de costuri foarte mari și degradare. Fără o izolare temeinică, o locuință se degradează rapid pentru că la nivelul suprafețelor pot apărea igrasia și mucegaiul, pe fondul diferențelor de temperatură.
Spuma poliuretanică va constitui așadar un strat protector, un înveliș care va avea menirea de a egaliza temperatura la suprafața de contact, lucru care nu va mai permite vaporilor să condenseze.
 

izolatia caselor vechi 

În plus, vorbim despre avantajul major al limitării consumurilor și de asemenea de avantajul facturilor mai mici la energie, deoarece izolarea termică a locuințelor vechi joacă un rol foarte important în ceea ce privește păstrarea unui ambient plăcut la interior (căldură iarna și un mediu răcoros vara).

 

Cum se izolează cu spumă poliuretanică locuințele vechi

 
Locuințele vechi pot necesita operațiuni suplimentare de renovare înainte de a te apuca să izolezi. Va fi nevoie de o pregătire a substratului iar pentru aceasta va trebui să verifici foarte bine suprafețele, în vederea identificării zonelor cu goluri sau fisuri. Acestea vor trebui deschise mai tare, pentru a fi reparate, pentru ca mai apoi să poți interveni la nivelul desprăfuirii și al aplicării spumei poliuretanice, spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă, în funcție de tipul elementelor.

  • Izolarea exteriorului caselor vechi

  • Exteriorul caselor vechi este de cele mai multe ori supus din plin intemperiilor. Zăpada, ploaia sau soarele puternic influențează foarte mult felul în care o construcție se comportă, din punct de vedere termic. În plus, în funcție de orientare, este posibil ca apa să producă daune la nivel de structură, prin infiltrarea în structura de beton.

     

    izolarea casei cu spuma poliuretanica
     

    Spuma poliuretanică este un material care protejează locuința, chiar dacă vorbim despre o casă veche, pentru că ea poate fi aplicată în mod continuu, fără rosturi, pe întreaga suprafață exterioară a clădirii (cu excepția ferestrelor și a ușilor)

  • Izolarea la interior a caselor vechi

  • La interior este foarte important să știi din ce materiale este realizată o locuință, pentru a ști exact ce grosime de spumă poliuretanică să aplici.
     

    izolatie interioara casa veche
     

    Majoritatea construcțiilor vechi sunt realizate din beton, drept pentru care va trebui să ai în vedere un minim de 5 cm de spumă poliuretanică cu celulă închisă cu care să acoperi suprafețele. Va fi necesară o pregătire a substratului, urmată de aplicarea izolației.

  • Izolarea planșeelor caselor vechi

  • Ca și în cazul caselor moderne, planșeele caselor vechi reprezintă punți termice. Acest lucru înseamnă că ele permit schimbul de temperatură și pierderea căldurii la nivelul suprafeței de contact, iar din acest motiv este necesară o izolare temeinică.
     

    izolarea planseelor vechi
     

    O importanță aparte o au planșeele de la nivelul mansardelor sau a podurilor nelocuite și neîncălzite, deoarece în aceste zone temperaturile sunt mici, datorită apropierii de acoperiș. Un minim de 5-10 cm grosime de strat de spumă poliuratenică cu celulă închisă poate remedia problema temperaturilor scăzute, dar și pe cea a ineficienței energetice a unei case vechi.

  • Izolarea mansardei caselor vechi

  • Mansardele sunt zonele cele mai expuse intemperiilor. Spre deosebire de parter sau etaje, mansardele au ca strat final acoperișul, iar acest lucru contribuie foarte mult la ambientul locuinței tale. Mansardele caselor vechi sunt realizate în general pe structură de lemn și învelitoare metalică. În mod normal am fi tentați să spunem că astereala, alături de popi, căpriori, coamă și pene sunt suficiente pentru izolarea spațiului, însă în realitate acest lucru pur și simplu nu este suficient.
     

    izolatie casa veche
     

    Izolarea mansardei ar trebui să privească atât zona planșeului, cât și acoperișul propriu-zis. Este nevoie de izolare la nivelul spațiului interior, pentru a preveni infiltrarea apei la nivelul elementelor din lemn și pentru a preîntâmpina pierderile la nivel de temperatură. Spuma poliuretanică, cu o grosime de minim 10 cm te poate ajuta să creezi un spațiu eficient din punct de vedere termic.

 

De ce să alegi izolarea cu spumă poliuretanică a caselor vechi?

 

Pentru izolarea locuințelor există mai multe opțiuni din care poți alege, la nivel de materiale de izolare. Totuși, aceste materiale trebuie alese în funcție de caracteristicile locuinței, de materiale de construcție și da, și de vârsta acestor case. Unele case vechi pot fi construite din beton, pe structură de metal sau lemn, în vreme ce alte case pot avea un ușor schelet din bare de fier, acoperit cu chirpici. Pentru că o locuință veche are deja ani de când se află ”în picioare” ea va trebui protejată sub aspectul rezistenței.
Dacă te întrebi de ce ar trebui să folosești spumă poliuretanică în loc de polistiren sau vată minerală, atunci răspunsul poate fi concretizat în câteva explicații simple.

  • Spuma poliuretanică nu încarcă construcția

  • Spuma poliuretanică este un material foarte ușor, tocmai pentru că este o structură aerată. Este nevoie să folosești materiale de izolare care să nu încarce construcția, dar care în același timp să protejeze structura și să îi ofere prerogativele unui spațiu confortabil. Dintre toate materialele de izolare, spuma poliuretanică și polistirenul sunt cele mai ușoare materiale, însă la nivel de facilitate a aplicării, mai ales în cazul detaliilor arhitecturale complicate, spuma poliuretanică este cu siguranță mai eficientă.
     

    spuma cu celula deschisa
     

    În plus, spuma poliuretanică nu se degradează în timp și nici nu permite dăunătorilor să o degradeze. Practic, vorbim despre structuri atât de compacte încât este pur și simplu imposibil ca dăunătorii să își construiască cuiburi. Totodată, spuma poliuretanică protejează împotriva apei, deoarece aceasta nu va avea cum să se infiltreze în structura poroasă.

  • Spuma poliuretanică se aplică fără rosturi

  • Indiferent de tipul locuințelor, fie că vorbim despre case vechi sau despre ansambluri rezidențiale noi, aplicarea izolației ar trebui să fie pe cât posibil făcută fără rosturi. Rosturile structurale vor permite pierderi de căldură, iar acest lucru va însemna că izolația nu este tocmai eficientă. Astfel, dintre toate materialele, spuma poliuretanică este singurul material care se aplică fără rosturi, continuu pe suprafață.

     

    izolatie spuma punti termice
     

    Polistirenul are nevoie de materiale care să acopere joncțiunile plăcilor, la fel cum și vata minerală are nevoie de izolare a rosturilor de izolare. În cazul spumei poliuretanice acest lucru nu este necesar, pentru că spuma poliuretanică se aplică cu mișcări de tip stânga-dreapta, sus-jos, astfel încât suprafețele să fie perfect acoperite.

  • Spuma poliuretanică este o investiție sigură

  • Cu siguranță întrebarea cea mai arzătoare este cea care vizează costurile. Ei bine spuma poliuretanică se încadrează în topul materialelor de izolare, iar acest lucru poate însemna și costuri poate mai ridicate. Totuși, raportându-ne la durata de viață, la monolitizare termică și la confort, vei vedea că de fapt aceste caracteristici echilibrează investiția. Casa ta are nevoie de cele mai bune materiale de izolare, pentru că în caz contrar, confortul tău nu va mai fi același.

  • Spuma poliuretanică este un material de izolare cu caracteristici ideale ​

  • Faptul că spuma poliuretanică are cel mai mic coeficient de conductivitate termică certifică încă o dată faptul că acest material este perfect pentru orice tip de izolare. Este important să știi acest lucru pentru că un coeficient mic de conductivitate termică înseamnă de fapt un grad mare de izolare, iar acest lucru conduce inevitabil către economisirea energiei și către facturi mai mici la întreținere.
     

    izolatie spuma case vechi
     

    Subiectul este deosebit de sensibil mai ales dacă avem în vedere faptul că ideea de izolare termică a locuințelor a apărut în țara noastră relativ târziu, iar descoperirea posibilităților se face încă cu greutate, în lisa informațiilor accesibile.
    Practic, este nevoie ca lumea să afle că nu este neapărat importantă vârsta unei locuințe, câtă vreme aceasta poate fi reabilitată structural și termic, pentru că spuma poliuretanică este un material inovator, pe care te poți baza atunci când ai nevoie de un plus în ceea ce privește confortul.

 

Concluzie

 
Spuma poliuretanică este un material inovativ și inteligent care cu siguranță va ajunge să dețină monopolul la nivel de lucrări de izolare. Caracteristicile tehnice speciale, rezistența și durabilitatea în timp, toate aceste lucruri înseamnă de fapt avantaje pe care le poți primi o dată cu opțiunea aleasă. Investește în casa ta și crește-i durata de viață, în timp ce îți sporești și ție confortul.
Ia legătura cu specialiștii noștri și află detalii despre izolarea cu spumă poliuretanică a caselor vechi sau noi sau despre tipul materialelor pe care le poți utiliza în acest sens.