021 9031

Tot ce trebuie sa stii despre izolatia exterioara

izolare exterioara

Izolatia exterioara este o măsură excelentă pentru eficientizarea energetică și scăderea facturilor de încălzire, dar și pentru reducerea amprentei de carbon și protejarea mediului.

Costurile de încălzire sunt în continuă creștere, motiv pentru care păstrarea căldurii în interiorul locuințelor a devenit o provocare, mai ales în cazul clădirilor vechi.

De ce ar trebui să alegi izolaţia exterioară a pereților?

 

Scopul izolaţiei este de a încetini disiparea căldurii prin pereți și de a reduce considerabil necesitatea de încălzire a locuințelor. Pereții reprezinta suprafața cea mai mare de contact cu exteriorul a casei și este bineînțeles unul din locurile unde se pierde o cantitate semnificativă de căldura din casă.

Iată spre exemplu cum arata scanarea termică a unei case cu pereții neizolați pe timp de iarnă.

 

 

Procesul de izolare implica acoperirea zidurilor originale şi poate modifica semnificativ aspectul clădirii, de aceea este recomandat să se apeleze la serviciile profesionale.

 

Tipuri de izolaţii exterioare

 

Există multe tipuri de izolaţii exterioare şi materiale care se pot folosi pentru a fi atașate pe fațada zidurilor:

    • Polistiren expandat/extrudat – este cel mai popular şi, totodată, cel mai eficient mijloc de rentabilizare termică a clădirilor;

 

izolatie polistiren

 

    • Vată bazaltică– pe lângă faptul că oferă un sistem de evaporare eficient, este şi un bun izolator acustic;

 

izolatie vata bazaltică

 

    • Fibre de lemn – este o metodă naturală de izolare care permite peretelui să se aerisească, dar este mai costisitoare;

 

izolatie fibre lemnoase

 

    • Celuloză – este un material ecologic, deși performantele sale sunt reduse. ;

 

Izolatie polistiren

 

    • Izolaţia cu spumă poliuretanică – este o metodă modernă, ecologică și foarte eficientă

 

izolatie spuma pereti

 

Reguli care trebuie respectate în izolatia exterioara

 

Când este instalată o izolaţie exterioarea a pereţilor, trebuie ţinut cont de regulile de construcție și de arhitectura zidurilor. Doar în acest mod se poate obține performanta termică a izolației, care ar trebui să atingă valoarea U de 0.30 watt / mp.

Astfel, dacă se va folosi polistiren expandat, va fi nevoie de un strat de cel puţin 90 mm de izolaţie. Desigur, cu cât materialul izolant este mai gros, cu atât performanțele sale de izolare sunt mai bune, valoarea U fiind mai mică. Cu o grosime suficientă, de minim 200mm putem ajunge chiar în zona caselor pasive.

 

eficieta izolatiei

 

Pentru vată minerală este nevoie de 110 mm de izolaţie pentru a atinge valoarea necesară, iar pentru izolarea cu fibre de lemn este nevoie de un strat de 110 – 120 mm de material izolant pentru a atinge aceleași standarde de eficienta energetică.

 

Etapele instalării izolaţiei exterioare a pereţilor

 

În cazul în care clădirea este veche, ar trebui efectuat un test pentru a vedea dacă zidurile sunt suficient de puternice pentru a menține izolația. În caz contrar, se va asigura rezistenta zidurilor şi abia apoi se va trece la izolarea acestora.

Un alt pas important în izolatia exterioara este eliminarea conductelor, a burlanelor si a altor accesorii de pe ziduri. Acestea vor fi reinstalate la sfârșitul procesului şi poate chiar extinse, dacă va fi necesar. Cu toate că acest lucru este costisitor şi consumator de timp, este necesar pentru a realiza o lucrare de calitate, durabilă şi care să aducă eficienta energetică dorită.

 

Aplicarea izolaţiei exterioare pe pereţi şi finisare

 

Procesul de aplicare a izolaţiei exterioare este relativ complex, dar trece prin câteva etape bine definite:

  • Fixarea pe pereţi a panourilor termoizolante cu mortar adeziv;
  • Montarea elementelor de susţinere prin panourile izolatoare şi perete pentru a fixa cât mai bine panourile de zid;
  • Aplicarea mortarului pe panourile izolatoare şi pe elementele de fixare;
  • Fixarea unei plase îmbibate cu mortar pentru a menţine panourile pe poziţie;
  • Şlefuirea mortarului şi vopsirea cu grund pentru realizarea faţadei;
  • Aplicarea finisajelor necesare, în orice culoare disponibilă.

 

Finisaje pentru izolaţiile exterioare

 

Deoarece izolatia exterioara este vizibilă, este necesar ca, după instalare, să se realizeze finisajul dorit.

 

vopsire exterior

 

În general, cel mai eficient mod de a finisa pereții izolați este prin vopsirea cu alb. Cu toate acestea, există o mare varietate de finisaje – netede, texturate, vopsite în culori variate, cu gresie, cu panouri, cu pietricele sau cu imitaţii de cărămidă.

 

Izolatia exterioara şi umiditatea

 

Izolatia exterioară a pereţilor este o modalitate excelentă de a te proteja de pătruderea umidităţii, creând în exteriorul clădirii un strat rezistent la intemperii şi reducând circulaţia căldurii prin pereţi.
Un avantaj al izolaţiei exterioare a pereţilor este că va ajuta la creşterea temperaturii pereţilor interiori. Acest lucru înseamnă că, dacă în interior sunt vapori de apă în aer (de la gătit sau dus), nu se va mai produce condens pe pereţi.

 

izolatia impiedica aparitia condensului

Cu toate că acest lucru este un mare beneficiu, este important să asiguri o ventilaţie corespunzătoare în interior, indiferent dacă ai izolat sau nu exterior pereţii. Acest lucru îl poţi realiza prin crearea mai multor orificii de aerisire sau prin adoptarea unei rutine de aerisire regulată, în special atunci când găteşti.

 

Costurile izolaţiilor exterioare a pereţilor

 

Costul izolaţiei exterioare este undeva între 5-20 euro / mp, deci nu este mic. Cu toate acestea, pe termen lung, izolaţia exterioară va fi foarte utilă. În plus, statul oferă periodic subvenții pentru eficientizarea energetică a clădirilor pe care le poți accesa.

costuri izolatie mansarda

Un factor comun care poate creste preţul izolaţiei exterioare este numarul de ferestre care necesită secțiuni de pervaz și lucrări suplimentare pentru păstrarea detaliilor. La o casă deja existentă, dacă există accesorii pe ziduri – burlane, cabluri, țevi, etc. – lucrările de pregătire sunt mai elaborate și, prin urmare, și costurile mai mari.

 

Izolaţia pereţilor – eficacitatea materialului izolant

 

Încălzirea unei case poate fi o provocare în condițiile în care se doreşte reducerea impactului asupra mediului şi, totodată, a facturilor la energie. O soluţie pentru a eficientiza din punct de vedere energetic o casă, o reprezintă izolatia exterioara sau interioară a pereţilor.
Eficacitatea materialului izolant este măsurată de valoarea U care reprezintă cantitatea de căldură care trece printr-un obiect, cum ar fi un perete sau o fereastră, în condiţiile în care există o diferenţă de temperatură între suprafaţa interioară şi cea exterioară de 1 grad Celsius. Cele mai bune materiale izolante au valori U mici.
Reglementările de constuctie prevând valori U de 0.18 W / mp pentru pereţi, 0.15 W / mp pentru acoperişuri şi 1.4 W . mp pentru ferestre.
Adăugarea izolaţiei îmbunătăţeşte valoarea U. De exemplu, un zid de cărămidă neizolat de 225 mm grosime ar putea avea o valoare U de 2.7 W / pm.
Dacă acest perete este izolat cu 100 mm de polistiren expandat, valoarea U va scădea până la 0.27 W / mp, fiind mult mai aproape de reglementările privind clădirile noi.
Înainte de a apela la izolarea zidurilor, însă, este important să fie rezolvate toate problemele care generează umiditate.

 

Avantajele izolării exterioare a pereţilor

 

  • Izolatia exterioara a pereţilor va creşte valoarea energetică a pereţilor cu până la 0.3 W / mp, prin urmare facturile la încălzire sau curent se vor reduce semnificativ.
  • Izolatia exterioara a tuturor pereţilor scade consumul de energie cu până la 35%.
  • Izolatia exterioara a pereţilor creşte durabilitatea pereţilor, protejând zidurile.
  • Izolatia exterioara reduce umiditatea din locuinţe.
  • Izolatia exterioara îmbunătăţeşte aspectul unei case.
  • În funcţie de materialul utilizat, izolaţia exterioară poate izola fonic. Faptul că reduce zgomotul care intră în casă, poate fi de mare folos dacă locuieşti într-o zonă aglomerată, bulversată de zgomotele din trafic.
  • Deoarece asigura încălzirea pereţilor şi acţionează ca un depozit de căldură, în interior căldura se va menţine mai mult timp în anotimpul rece. Acesta este un beneficiu esenţial ai izolaţiei exterioare. Pereţii continuă să se încălzească de la sistemul de încălzire şi, când acesta se opreşte, căldura stocată va fi eliberată lent, ceea ce va asigura păstrarea uniformă a temperaturii în locuinţă. De asemenea, datorită faptului că pereţii sunt mereu calzi, nu se va mai produce condens şi nu se mai formează igrasie şi mucegai.
  • În timpul realizării izolaţiei exterioare nu este afectată activitatea din interiorul casei. Datorită faptului că toate lucrările sunt realizate extern, activitatea nu ar trebui să aibă impact supra celor care locuiesc în acea casă.
  • În cele mai multe cazuri, când se realieaza izolaţia exterioară, sunt înlăturate jgheaburile şi burlanele, ceea ce oferă posibilitatea de a verifica integritatea acestora şi de a le înlocui, înainte de remontarea pe ziduri.

 

Care este cea mai buna izolatie termica exterioara?  

 

Cea mai bună izolație termică exterioară este izolația cu spumă  poliuretanică. În cazul izolaţiei cu spumă poliuretanică este nevoie de un strat de 3 – 6 cm pe partea exterioară a cadrului peretelui. Deschiderile ferestrelor, deschiderile ușilor şi marginile acoperișului vor fi bine încadrate și detaliate pentru a preveni infiltrarea apei, înainte de fixarea elementelor finale.

Cu toate că izolarea exterioară cu spumă poliuretanică ar fi ideal să se realizeze în faza de construcție a locuinței, aceasta poate fi realizată şi la casele deja finalizate.

 

izolatie exterioara casa

 

Totuși, în cazul caselor deja existente, formele complexe ale casei pot necesita o atenție sporită a detaliilor de hidroizolație. Cu toate acestea, adăugarea izolaţiei exterioare poate eficientiza locuințele mai vechi, păstrând totodată farmecul şi caracteristicile acestora.

 

De ce ar trebui să iei în calcul izolatia exterioara cu spumă poiluretanica

 

Ușurința instalării izolaţiei exterioare de spumă poliuretanică poate surprinde. Cu toate că este un proiect de dimensiuni mari, realizarea acestuia nu este dificilă. În ciuda tuturor lucrărilor care trebuie realizate pentru izolarea exterioară – instalația de izolare, hidroizolarea şi finisajele – proiectul nu este dificil și nici nu durează mult.

Marele avantaj în izolatia exterioare cu spumă poiluretanica îl reprezintă posibilitatea de a păstra caracteristicile arhitectonice ale clădirilor. Sistemele de izolare exterioară reprezintă una dintre singurele modalități de a îmbunătăți valoarea energetică a unei case existente, menținând totodată caracteristicile şi farmecul original al construcției.

 

izolatia exterioara a peretilor

 

Un alt motiv pentru care ar trebui să te gândeşti la izolaţia exterioară cu spumă poliuretanică este faptul că această soluţie poate îmbunătăţi retenţia de căldură a clădirii. Dacă este corect realizată, izolaţia exterioară cu spumă poliuretanica creează o barieră continua de aer şi asigură o locuinţă mai confortabila şi mai eficientă din punct de vedere energetic.

Mai mult, datorită faptului că normele de construcție și energie continua să se schimbe, izolaţia exterioară cu spumă poliuretanică este în acest moment cea mai bună opțiune pentru creșterea eficientei energetice a locuințelor mai vechi.

Izolaţia cu spumă poliuretanică – etape de realizare

 

O altă metodă de izolație a locuinței, fără a sacrifica spațiul interior, este aplicarea spumei poliuretanice, sau a spumei pulverizate, pe exteriorul pereților casei.

 

izolatia exterioara

 

Iată care sunt etapele realizării izolaţiei cu spumă poliurenatica pe pereţii exteriori:

    • Evaluarea stării peretelui și reperarea imperfecțiunilor care ar putea duce la crearea unei suprafețe neuniforme și ondulate.
    • Decopertarea tencuielii vechi pana la zidul de caramida sau BCA(pentru construcții vechi).
    • Optional – În cazul caselor cu fațadă ventilată, trebuie poziționați mai întâi montanții pentru plăcile de PVC sau ceramice.
    • Aplicarea spumei poliuretanice în mai multe straturi pentru a obține grosimea dorită.
    • Aplicarea unei plase de Buzău peste spuma poliuretanică sau a unei plase de polistiren(varianta mai puțin recomandată).

 

izolatie exterioara spuma

 

  • Tencuirea spumei pentru uniformizare. Se folosește în acest sens adeziv de polistiren. Alternativ, în cazul fațadelor ventilate, se plachează pur și simplu peste spumă.
  • Aplicarea finisajului decorativ.

Avantajele izolaţiei cu spumă poliuretanică

 

Am văzut că o altă metodă pentru realizarea izolaţiei exterioare a pereţilor o reprezintă utilizarea spumei poliuretanice. Iată câteva dintre avantajele acesteia, comparativ cu izolația cu plăci de polistiren:

  • Spumă poliuretanică este o soluție de izolare continuă cu densitate medie care depășește izolarea cu plăci de polistiren din toate punctele de vedere – de la performante până la costuri;
  • Izolatia exterioara cu spumă poliuretanică este soluția ideală pentru suprafețele curbate sau cu forme unice.
  • Reduce costurile înregistrate cu forța de muncă și, totodată, necesita mult mai puține materiale.
  • Asigura o etanșare perfectă peste orice suprafața de zid – de la cărămidă la beton.
  • Izolatia exterioara cu spumă poliuretanică asigură acoperirea fără probleme şi, totodată, completă pe toată suprafața. Acest lucru elimină formarea punților termice.
  • În vreme ce izolaţia cu plăci de polistiren necesită adăugarea unui material de barieră aeriană care creste costurile, izolaţia cu spumă poiluretanica le conţine pe toate – izolaţie, barieră de aer și barieră de vapori.
  • În cazul plăcilor de polistiren, din cauza fixării mecanice, pereții sunt găuriți. Izolatia exterioara cu spumă poliuretanică elimină acest neajuns, extrem de neplăcut în cazul clădirilor vechi.
  • Izolația exterioară cu spumă poliuretanică generează mult mai puține deșeuri decât alte metode de izolație, fiind mai ecologică.

 

Izolarea exterioară sau interioară a pereţilor – care este mai bună?

 

Pentru izolarea pereţilor există metode exterioare sau metode interioare. Se pune firesc întrebarea, care dintre cele două metode este mai recomandată şi pe care ar trebui să o alegem?

izolatie pereti

 

Iată câteva observaţii care te vor ajuta să decizi:

  • Izolaţia exterioară nu perturba activitatea membrilor din casă, munca desfăşurându-se în afara acesteia. Pe de altă parte, izolaţia interioară este perturbatoare, fiind o operaţie dificilă, mai ales în băi şi bucătarii.
  • Izolaţia exterioară creşte rezistenta peretelui la factorii de mediu, ceea ce izolaţia interioara nu poate face.
  • Izolaţia exterioară durează peste 30 de ani, la fel şi cea interioară.
  • Izolaţia exterioară poate avea o grosime de până la 300 mm ceea ce facilitează obţinerea unor valori U excelente. Izolaţia interioară nu poate fi foarte groasă pentru a nu micşora suprafaţa camerelor.
  • Izolaţia exterioară poate schimba aspectul clădirii, fiind nerecomandata pentru clădirile cu valoare arhitectonică şi istorică. Pe de altă parte, izolaţia interioară nu schimba aspectul exterior al clădirii, fiind o opţiune în cazul clădirilor care se afla într-o zonă de conservare.
  • Sunt situaţii în care ai nevoie de aprobare pentru izolaţia exterioară, în vreme ce izolaţia interioară se poate implementa oricând, fără aprobări speciale.
  • Izolaţia exterioară nu poate asigura, uneori, în întregime, izolaţie termică. În acelaşi timp, izolaţia interioară poate fi aplicată în cavităţi pentru a asigura izolaţie termică.
  • În cazul pereţilor care nu sunt solizi, nu se recomandă izolaţia exterioară. În aceste situaţii se poate apela la izolaţia interioară.

Nu există nici o îndoială că izolaţia pereţilor creşte eficienţa termică a clădirii şi te ajută să reduci costurile cu încălzirea şi să diminuezi impactul emisiilor de cabon asupra mediului. Indiferent dacă vei alege izolaţia externă sau internă, important este să optezi pentru ce se potriveşte mai bine clădirii tale, ţinând cont şi de costuri, materiale şi modul în care va arăta.

 

Cum se face izolatia cu spuma poliuretanica pentru standardul nZEB

 

Stardardul nZEB este cel mai riguros standard atunci cand vorbim de izolații. nZEB sau near Zero Energy Building înseamnă atingerea unui standard de izolație în care consumul de energie este aproape zero.

 

izolatie casa nzeb cu spuma

 

 

Pentru a atinge standardul nZEB este nevoie de o grosime de 10-15cm celulă închisă, în functie de celelalte elemente constructive ale casei, cum ar fi zidaria.

 

Lucruri pe care ar trebui să le ştii despre lucrarile de izolaţii exterioare

 

Dacă ai contractat o firmă pentru realizarea unei izolaţii exterioare, înainte de a accepta lucrarea ca fiind bine realizată, sunt câteva aspecte de care ar trebui să ţii cont, atât la terminarea ei, cât şi în timpul desfăşurării.

 

izolatia exterioara cu vata

Iată câteva dintre acestea:

  • Analizează cu atenţie modul în care s-a realizat izolaţia în jurul tuturor ferestrelor şi uşilor. Ar trebui ca izolaţia să încadreze perfect rama ferestrei şi să existe o continuitate a izolării.
  • Izolaţia ar trebui să înceapă de la minim 150 mm de la nivelul solului sau a liniei de protecţie de umezeală a casei. Îmbrăcarea părţii inferioare a casei ar trebui să înceapă de la acest nivel pentru a asigura izolaţia corespunzătoare.
  • Îmbinările de expansiune trebuie să se formeze în stratul de izolare a pereţilor externi pentru a permite dilatarea şi contracţia materialului în timp. Amplasarea exactă şi realizarea acestor articulaţii variază în funcţie de materialul izolant utilizat. Cu o planificare atentă, însă, acestea pot fi astfel aranjate încât să formeze un tot unitar în aspectul final al casei.
  • Riscul de extindere a incendiilor şi oprirea acestora trebuie asigurată la zonele de îmbinare cu casele vecine. Astfel, materialul trebuie separat printr-un coş de cărămidă sau un bloc de minimum 200 mm de conducta de ardere.
  • Toate fixările stratului de izolaţie trebuie să fie realizate în conformitate cu cerinţele produsului. În acest mod se obţine garanţia că materialul este intact şi în siguranţă la suprafaţa peretelui exterior.
  • Înainte de aplicarea finisajului şi a plaselor de armare asociate, toate ferestrele şi uşile existente trebuie protejate cu atenţie. Pe vreme însorită, lucrările trebuie să fie efectuate pe partea umbroasă a casei pentru a preveni uscarea rapidă sau inegală a materialelor.

 

Concluzie

Cu toate că izolaţia exterioară a unei case poate însemna o cheltuială considerabilă, în timp, datorită reducerii costurilor cu energia, a protejării zidului la condiţii nefavorabile de mediu, a confortului termic şi fonic şi al celorlalte beneficii pe care le-am trecut în revistă, va deveni o investiţie inteligentă care se va amortiza în numai câţiva ani. Asigură-ţi confortul şi protejează-ţi zidurile exterioare ale casei, apelând la serviciile unei firme de izolaţii exterioare cu spumă proliuretanică, aceasta fiind o metodă revoluţionară, cu mult mai eficientă decât cea cu polistiren expandat.

Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre modul în care se face o termoizolație la o casă…