021 9031

Cum se comportă izolația cu spuma poliuretanică la cutremure?

izolatia cu spuma si miscarile seismice

Spuma poliuretanică este un material care, așa cu am tot discutat până acum, oferă beneficii reale la nivel de izolare a construcțiilor. Pe de altă parte însă, spuma poliuretanică pentru izolare aduce beneficii și la nivelul comportării construcțiilor la încărcări seismice, drept pentru care ne-am propus ca astăzi să discutăm despre aceste fenomene- cutremurele, foarte importante dealtfel, dar și despre felul în care se comportă izolația cu spuma poliuretanică la cutremure.

 

Ce sunt cutremurele?

 

Cutremurele sau mișcările seismice reprezintă mișcări la nivelul scoarței terestre, produse de deplasări în timp ale acestora. Pe scurt, când două plăci se întâlnesc și se împing, presiunea la nivelul suprafeței de contact crește semnificativ. Pentru că această presiune trebuie să fie eliminată cumva, cel mai adesea felul în care se comportă plăcile dă naștere cutremurelor. Plăcile fie se “încalecă”, fie una dintre ele se rupe ca urmare a încărcării și a presiunii.
 

cum se produc cutremurele
 

În oricare dintre cazuri însă, vorbim despre o eliberare bruscă de presiune care determină mișcarea seismică, iar în funcție de cantitatea de energie eliberată, cutremurul va avea o anumită putere, denumită în limbajul de specialitate cu termenul de magnitudine.

Deși se consideră că România a trecut printr-un singur cutremur notabil, și anume cel de la data de 4 martie 1977, care a înregistrat o magnitudine de 7.2 grade, adevărul e că la noi a mai fost înregistrat un seism intens, mult mai puternic și devastator, în anul 1940, cel care de altfel a pus la pământ orașul Panciu. 7,4 grade magnitudine, un număr semnificativ de clădiri dărâmate și un număr imens de pierderi de vieți omenești (16000), acest cutremur a stat la baza actualizării normativelor în construcții pe care le studiem în prezent, alături de cutremurul din 1977.

 

Nu cutremurele omoara oameni, ci casele omoară oameni

 

Felul în care construim este important deoarece prin tehnologia și cunoștințele acumulate până în prezent avem ocazia să construim case durabile, care să reacționeze în mod corect la cutremur. Comportarea unei construcții în timpul mișcărilor seismice este cea care de fapt influențează și pagubele înregistrate, iar ceea ce trebuie înțeles din această afirmație este că avem nevoie de construcții sigur și durabile, realizate din materiale de calitate și în conformitate cu standardele și normativele de construcții.

 

izolatie cu spuma poliuretanica cutremur
 

Este indicat să nu ne abatem de la proiectul tehnic (nici nu este legal acest lucru, deoarece este pusă în pericol siguranța utilizatorilor) și să fim deschiși soluțiilor inovative de realizare a construcțiilor cu materiale noi, care să ofere clădirilor exact caracteristicile de care au nevoie pentru ca acestea să se comporte în mod corect la cutremur.
Spuma poliuretanică este unul dintre aceste materiale inovative, având un grad de comportare excelent în raport cu mișcările seismice, dar și cu izolarea termică a construcțiilor.

 

Spuma poliuretanică la cutremure reduce riscul intrării în rezonanță a clădirii

 

Rezonanța este cel mai periculos fenomen atunci când vine vorba despre construcții. Rezonanța definește de fapt momentul în care clădirea ajunge să se miște o dată cu mișcările de suprafață induse de către cutremur, iar acest lucru devine periculos prin prisma faptului că la un moment dat, din cauza efortului, există posibilitatea ruperii elementelor de construcție.

 

spuma poliuretanica la cutremure
 

Ca idee, pentru exemplificare, gândiți-vă la felul în care îndoiți o sârmă de mai multe ori, iar sârma urmează mișcarea imprimată de către mâini. La un moment dat, sârma se va rupe sub efectul încărcării, caz pe care îl putem folosi pentru exemplificarea mișcărilor seismice. Rezonanța poate fi redusă în primă fază prin folosirea unor elemente elastice pentru construire, iar spuma poliuretanică la cutremure joacă un rol important.
 

Așa cum știm deja, elementele de construcție au în general elasticitate redusă pentru că ele trebuie să asigure în primul rând rezistența clădirii. De aceea izolațiile pot contribui la menținerea unui efect de elasticitate, deoarece ele îmbracă aceste elemente de construcție. Astfel, spuma poliuretanică la cutremure poate oferi exact sistemul de acoperire elastic de care avem nevoie. Este nevoie însă de un strat de izolare temeinic, de minim 10 cm, iar ca alegere a materialului ar trebui să folosim spumă poliuretanică pentru izolare cu celulă deschisă, acolo unde acest lucru este posibil.
 

spuma poliuretanica usoara
 

Firește, așa cum am discutat într-un material anterior, unele elemente de construcții, punți termice în ceea ce privește transferul de căldură, au nevoie de o izolare specială, cu spumă poliuretanică cu celulă închisă. Acest material nu este foarte elastic, ci este chiar rigid, având chiar proprietatea de a rigidiza la rândul său elementul de construcție izolat.

 

Spuma poliuretanică are greutate redusă

 

Una dintre cele mai mari probleme atunci când vine vorba de seisme este aceea că în cazul clădirilor foarte înalte greutatea contează foarte mult. O clădire foarte înaltă poate flamba cu ușurință atunci când vorbim despre mișcări seismice, iar acest lucru poate conduce către ruperea acesteia chiar de la etajele inferioare.
 

spuma cu celula deschisa
 

Orice greutate suplimentară la nivelul etajelor superioare înseamnă foarte mult în cazul seismelor, așa că spuma poliuretanică la cutremure oferă un avantaj notabil, prin faptul că este un material izolator cu greutate redusă, abia perceptibilă. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să folosești pentru izolare materiale foarte grele, încărcând astfel construcția, ci vei putea utiliza o soluție ușoară, care să păstreze întreg ansamblul în siguranță.

 

Spuma poliuretanică este un material neinflamabil

 

În cazul unui cutremur, cel mai adesea nu este mișcarea telurică în sine periculoasă cât efectele seismului. Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le facem, pe lângă a căuta adăpost, este ca în momentul în care un seism se oprește, să încercăm să oprim rețeaua de alimentare cu gaze. Gazele nu ar face altceva decât să stârnească și să provoace incendii, iar de aici se ramifică și discuția în ceea ce privește izolațiile.
 

Spuma poliuretanica test foc
 

În cazul unui incendiu, spuma poliuretanică pentru izolații nu arde și nici nu provoacă scântei care să propage un incendiu. Acest lucru este foarte important în cazul alegerii materialului izolator pentru locuință, deoarece dincolo de caracteristicile termice de izolare ar fi indicat să ne oprim atenția și asupra siguranței. Am discutat aici și despre o serie de mituri despre spuma poliuretanică, pentru a vedea cât este de sigur acest material de izolare.

 

Spuma poliuretanică are aplicare continuă, ceea ce contribuie la rigidizarea elementelor

 

Spre deosebire de izolațiile realizate din material tradiționale, spuma poliuretanică pentru izolații prezintă avantajul aplicării facile, fără rosturi sau elemente de îmbinare. Spre exemplu, în cazul montării plăcilor de vată minerală bazaltică trebuie să ai în vedere și acoperirea rosturilor dintre plăci, pentru a nu permite căldurii să se piardă prin aceste zone. Zonele de îmbinare înseamnă adesea și puncte sensibile, deoarece în cazul unei mișcări seismice acolo se vor petrece cedările.

Spuma poliuretanică depășește acest inconvenient, deoarece aplicarea se face fără rosturi, deci fără puncte în care să fie nevoie de soluții de etanșare și fără slăbiri. Pe de altă parte, spuma poliuretanică aduce și avantajul timpului de montaj, deoarece dacă o izolație clasică se face la nivel de zile, spuma poliuretanică poate fi aplicată în doar câteva ore. Uscarea este rapidă, iar după aceasta materialul se întărește, creând o structură perfectă pentru izolare.
 

spuma poliuretanica pereti
 

Spuma poliuretanică, spre deosebire de alte materiale de izolare care se topesc sau care efectiv ard, îți asigură siguranța și îți oferă caracteristici superioare de izolare termică, la un preț mai mult decât decent. Așadar ai toate prerogativele pentru a alege spuma poliuretanică, indiferent dacă vorbim despre spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau despre spumă poliuretanică cu celulă închisă.

 

Concluzie

 

Este important de știut faptul că investiția într-un material izolator, precum spuma poliuretanică, este foarte avantajoasă deoarece aceasta este durabilă în timp și nu necesită intervenții în vederea reparării.
Spuma poliuretanică nu suferă contrageri, nu se usucă în timp și nici nu își modifică forma, drept pentru care este un material de sine stătător, foarte potrivit pentru orice tip de element de construcții. În plus, metoda de aplicare permite chiar și umplerea de goluri și cavități în care alte materiale izolatoare nu ar putea ajunge, așadar izolarea nu se face doar complet ci și corect. De asemenea, în timpul aplicării materialul nu are nevoie de adezivi sau de o curățare în profunzime a suprafeței, nici de aplicarea unei amorse, deoarece spuma poliuretanică se lipește perfect de suprafețele pe care este nevoie să le izoleze.
 

spuma poliuretanica anti cutremur
 

Spuma poliuretanică aduce avantaje noi exploatării clădirilor, chiar și în cazul unor încărcări puternice, așa cum este cazul seismelor. Ce ar fi de reținut este faptul că proiectarea clădirilor din țara noastră, conform normativului de proiectare seismică în construcții P100-1, impune oricum folosirea unui coeficient de siguranță cu care este calculată clădirea, așa că fiecare operațiune de îmbunătățire a caracteristicilor nu face altceva decât să ofere un plus din punct de vedere al rezistenței și al durabilității construcțiilor.
Dacă ești în căutarea unor materiale care să te ferească de frigul de afară și care să îți ofere durabilitate la nivel de izolare a punților termice ale construcției, dar care să aibă și un mod de comportare eficient în ceea ce privește seismele, atunci ia în calcul folosirea spumei poliuretanice.
Discută acum cu unul dintre consultanții noștri pentru a vedea care este varianta corectă de izolare: spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă pentru protecția locuinței tale.