Confortul unei locuințe înseamnă adesea un cumul de factori care împreună concură către același țel și anume starea ta de bine. Nu vei putea avea o casă fără căldură pe care să o numești confortabilă și nici nu te vei mulțumi cu un acoperiș de tablă câtă vreme opțiunile în materiale de țiglă sunt atât de multe. Același lucru poate fi spus și despre izolația fonică, deoarece nicio casă în care nu este liniște nu va putea fi considerată a fi confortabilă, nu-i așa?
Ce este izolația fonică?
Izolația fonică reprezintă materialul cu care se capitonează o structură sau un element structural cu scopul atenuării zgomotului provenit din exterior. Materialele folosite ca izolație fonică sunt diverse însă ceea ce le diferențiază este permeabilitatea la zgomot și implicit densitatea, lucruri care fac adesea diferența la nivel de izolare termică.
Scopul principal atunci când vorbim despre o izolație fonică este acela de a limita pe cât posibil zgomotele provenite din exterior, sunete care au capacitatea de a se propaga prin materialele și elementele de construcții. Un exemplu în acest sens îl constituie plafonul superior (dar și cel inferior), care evidențiază zgomotele de la etajul superior, uneori chiar ajutând la creșterea intensității zgomotului
Care este cea mai bună izolație fonică?
Pentru a realiza o izolație fonică poți folosi o gamă variată de materiale. Dintre acestea însă, unele vor avea caracteristic absolut nemaipomenite în ceea ce privește blocarea zgomotului exterior, iar acest lucru este important de știut deoarece te poate ajuta în vederea luării deciziei corecte.
Vata minerală bazaltică
Vata minerală bazaltică este un material izolant foarte bun, folosit atât ca izolație termică cât și ca izolație fonică.
Ar trebui să știi că acest material este unul dintre cele mai cunoscute și că randamentul este ridicat, în proporție de circa 80-85%, ceea ce înseamnă că din punct de vedere al izolării la nivel fonic se situează printre primele poziții în top.
Vata minerală de sticlă
Pe același principiu ca și vata minerală bazaltică, vata de sticlă este un material natural cu proprietăți foarte bune de izolare. Din punct de vedere termic vata de sticlă are un randament ridicat, însă în ceea ce privește stoparea numărului de decibeli putem afirma cu tărie faptul că nu este un material care să oprească prea eficient zgomotele exterioare.
Spuma poliuretanică
De departe cel mai bun material de izolare termică, datorită densității materialului, spuma poliuretanică se clasează pe poziția fruntașă chiar și în ceea ce privește izolarea fonică.
SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST
O izolare fonică realizată din spumă poliuretanică poate reduce aproape de 0 zgomotul exterior, drept pentru care adesea spuma poliuretanică este considerată a fi un material minune.
Care sunt avantajele folosirii spumei poliuretanice ca izolație fonică?
O izolație fonică ar trebui să ne protejeze de zgomote, iar materialul din care este alcătuită izolația ar trebui să nu ne pună probleme din punct de vedere am montajului, al eficienței sau, de ce nu, al prețului. Iată care sunt doar câteva dintre avantajele spumei poliuretanice folosite ca izolație termică și de ce ar trebui să alegi acest material pentru locuința ta.
Spuma poliuretanică are greutate redusă
Spre deosebire de alte materiale care pot fi folosite ca o izolație termică, spuma poliuretanică are o greutate redusă, de doar 1-1.5kg/mp. Astfel spuma poliuretanica nu va influența deloc procesul de montaj, transport, dar nici greutatea proprie a construcției. Din acest motiv nu vei avea nevoie de autorizație pentru efectuare lucrărilor și nici de recalcularea sarcinilor distribuite de către un inginer proiectant.
Montaj facil, nu necesită personal specializat
Spuma poliuretanică se aplică numai mecanizat, cu instrumente speciale, pe un principiu similar torcretării. Practic, cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat materialul este împroșcat pe suprafețele pe care este necesar să aplici această izolație fonică, iar procesul est foarte simplu și deloc de durată.
Aplicarea se face cu mișcări relativ scurte, stânga-dreapta, pentru a acoperi zona pe care trebuie aplicată spuma poliuretanică, după care va trebui să aștepți ca aceasta să expandeze și să ocupe suprafața pe care o are de acoperit
Consum redus de material
În mod normal, o izolație fonică nu ar trebui să însemne un consum foarte mare de material. Totuși, atunci când materialele se livrează sub formă de plăci sau de rulouri, este aproape imposibil să nu înregistrezi pierderi la nivel de material izolant. Cu spuma poliuretanică este însă chiar mai simplu de atât. Spuma poliuretanică expandează, drept pentru care vei avea nevoie de o cantitate redusă de material pentru a realiza o izolație fonică din spumă poliuretanică. În plus, pierderile de material la aplicare sunt minime, iar acest lucru este semnificativ. Mai mult decât orice însă, un avantaj notabil constă în faptul că pentru a realiza o izolație fonică cu ajutorul spumei poliuretanice poți folosi spumă poliuretanică cu celulă deschisă, ale cărei costuri sunt mai mici decât cele ale spumei poliuretanice cu celulă închisă. Lucrările pot fi realizate totuși chiar și în ipoteza spumei cu celulă închisă, însă eficiența va fi similară ca în cazul izolației cu spumă cu celulă deschisă, însă la nivel de costuri va exista o diferență care ar putea să te ajute să alegi mai ușor și totuși mai eficient.
Spuma poliuretanică are o durată de viață foarte mare
O dată ce realizezi o izolație fonică cu ajutorul spumei poliuretanice știi că vei beneficia de aceasta pentru mult timp, deoarece materialul în sine este durabil și rezistent. Spuma poliuretanică nu este sensibilă la dăunători și nu permite rozătoarelor să își construiască cuiburi. Ea nu poate servi ca sursă de hrană, așa că nu va prezenta interes pentru niciun fel de vietate care s-ar putea aciua în structură. În plus densitatea materialului nu va permite aceste lucruri, deoarece spuma poliuretanică este o structură compactă și destul de rezistentă după întărire.
Izolație termică environment friendly
Dacă în ultima perioadă ochii ne sunt deschiși de materiale care ne îndeamnă să fim prietenoși cu mediu, spuma poliuretanică înclină să păstreze acest trend. Materialul este prietenos cu mediul înconjurător, iar o caracteristică specială este faptul că spuma poliuretanică nu are în timp emisii de substanțe care ar putea influența mediul, așa cum se întâmplă în timp cu vata minerală, ci rămâne un material de sine stătător, fără modificări, pe întreaga durată de exploatare.
O izolație termică economică
Cu ajutorul spumei poliuretanice poți face o economie foarte mare chiar și la nivel financiar, mai ales dacă te gândești să izolezi casa atât din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere fonic. Practic va trebui să te gândești doar la cantitatea necesară de materiale, sau va trebui să discuți cu un specialist despre planurile pe care la ai la nivel de izolare termică și fonică, pentru ca el să îți poată recomanda exact ceea ce ai nevoie, personalizat pe elemente de construcție de izolate.
Vei vedea că pe lângă o izolație fonică foarte bună, te vei bucura și de avantajele de a economisi energia și gazele naturale, lucru care va contribui la obținerea unui certificat de eficiență energetică ce încadrează clădirea într-o clasă superioară. Chiar dacă confortul acustic înseamnă doar o cotă parte din eficiența unei clădiri, în realitate el face parte din suma de elemente care contribuie la crearea unui mediu favorabil, care să îți ofere o stare de liniște și de relaxare în interiorul casei tale.
Avantaje cu privire la sănătatea ta și a casei tale
O izolație fonică foarte bună ar trebui să aibă grijă și de sănătatea casei tale prin a nu permite alergenilor sau a altor substanțe să intre în contact cu mediul tău. Densitatea materialului te va proteja din acest punct de vedere, iar tu te vei putea bucura de un mediu sănătos, fără a-ți face griji cu privire la lucrurile pe care nu le vezi și care ar putea să îți facă rău.
De ce ar trebui să alegi o izolație fonică cu spumă poliuretanică?
În contextul actual este din ce în ce mai clar faptul că mediul online va ajunge să înlocuiască anumite domenii fizice de lucru. Spre exemplu, o creștere semnificativă ca impact au avut în ultimul an vânzările la sisteme audio, foto-video, sau sistemele de prelucrare a imaginilor și a sunetelor. Răspunsul este că din ce în ce mai multe persoane optează pentru munca de acasă, voit sau nu, iar pentru a face acest lucru chiar ai nevoie de spații în care liniștea să te ajute să îți desfășori activitatea.
Conferințele online
Suntem puși în fața unui fapt împlinit și iată că în prezent avem mare nevoie de sisteme performante de izolare care să ne ajute în munca noastră. Cu siguranță nu vei putea participa la o conferință video câtă vreme la etajele superioare sau pe palier se vor desfășura lucrări de construcții.
O izolație fonică însă poate reduce aceste zgomote și te poate ajuta să limitezi efectele, astfel încât munca să nu îți fie afectată.
Creator de conținut
Dacă deja lucrezi în domeniu sau ți-ai dori să faci asta, ar trebui să știi că munca de creator de conținut implică câteva pregătiri pe care este neapărat nevoie să le ai în vedere. Spre exemplu, zona în care vei înregistra va trebui să aibă lumină suficientă, un microfon foarte bună, o cameră profesionistă pentru înregistrare și nu în ultimul rând, un studio sau o cameră în care să ai liniștea necesară pentru a filma. Dacă pentru lumină poți apela la un ring light, ca microfon poți folosi o lavalieră, iar camera poate fi înlocuită cu un telefon de ultimă generație, în cazul zgomotelor nu prea ai ce să faci. Pentru că nu ai cum să filmezi clipurile atunci când zgomotul încetează, singura soluție este aceea de a capitona suprafața camerei și planșeelor cu o izolație fonică, astfel încât sunetul să se audă perfect, fără alți factori perturbatori.
Studio de înregistrări, realizare podcasturi
Dacă ai în plan o activitate de acest tip, ar trebui să te gândești foarte bine la izolația de care ai nevoie.
Vei avea nevoie chiar de mai mult decât atât, deoarece o cerință specială în aceste cazuri este folosirea elementelor de culoare neagră, lucru care ține foarte mult de propagarea sunetelor și a undelor sonore în întuneric, lucru care se încearcă a fi recreat în studiourile de înregistrări. Din acest motiv, nevoia de a aplica o izolație fonică devine imperioasă în acest caz, iar un specialist în domeniu îți poate indica exact care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru studioul tău să funcționeze în parametri optimi.
Unde se folosesc izolațiile fonice pe bază se spumă poliuretanică?
Știm deja că locuințele mai vechi, cum ar fi cele construite în perioada anilor 80, sunt private de orice îmbunătățire la nivelul confortului. Din păcate însă, chiar și casele moderne, la roșu sau la cheie, realizate de către dezvoltatori, au probleme și carențe în ceea ce privește îmbunătățirile.
Apartamentele din blocurile vechi sunt adesea realizate din elemente din beton prefabricate, prin care zgomotul se propagă cu o foarte mare ușurință. Din acest motiv vei avea nevoie de materiale suficient de bune încât să oprească zgomotele de impact sau pe cele de fond, astfel încât tu să te poți bucura de liniște înăuntrul locuinței tale.
Va fi nevoie să ai în vedere suprafețele pe care vrei să le izolezi, dar și elementele constructive, astfel încât să îți poți face o imagine reală cu privire la costuri și necesar de materiale. Cel mai indicat este să ai în vedere planul locuinței, pentru a vedea exact și care sunt elementele aflate în legătură cu procesul de izolare, cum ar fi spre exemplu montarea tavanului fals, a podelelor flotante sau chiar redirecționarea legăturilor electrice.
Concluzie
Izolația fonică este așadar utilă și nu doar un moft, iar mergând mai departe, o izolație fonică cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă este eficientă și sigură și îți oferă nenumărate avantaje. Dacă și tu te gândești la o schimbare în bine pentru casa ta, atunci ia în calcul utilizarea materialelor de ultimă generație care îți oferă posibilitatea de a te bucura pe deplin de casa ta.
Contactează-ne dacă ai nevoie de consultanță specifică sau ajutor în vedere alegerii corecte a sistemelor de izolare, iar noi îți venim în întâmpinare cu soluțiile potrivite, personalizate pe solicitarea și situația ta.
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre modul in care poti accesa fonduri prin programul casa eficienta energetic…