Astfel, atunci când vorbim despre izolarea termică a clădirilor avem în vedere același elemente constructive de fiecare dată, cum ar fi acoperișul, pardoseala, fundațiile sau zidurile. În acest material discutăm despre cazul particular al planșeelor, aceste elemente jucând un rol foarte important pentru structura clădirii, din mai multe puncte de vedere.
În același timp discutăm și despre soluțiile de izolație planșeu cu spumă poliuretanică, care te pot ajuta să te bucuri de confort și de o eficiență termică ridicată.
Tot ce trebuie să știi despre o izolație pardoseala – rol, beneficii, proprietăți, particularități
Pardosealaeste un element structural orizontal, dispus pe fiecare etaj al clădirii în funcție de regimul de înălțime al acesteia (respectiv intermediar, peste subsol și la nivel de acoperiș), caracterizat prin rezistențe mari obținute cu ajutorul mixului dintre beton și o cantitate foarte mare de armătură.
Planșeele reprezintă elementele constructive dacă nu cele mai importante măcar ocupante a locului secund, într-un top al utilității, deoarece trebuie să răspundă simultan unor cerințe deosebit de importante.
1. Rezistență structurală
Planșeele sunt structuri care trebuie să preia încărcări foarte mari, care provin din trafic, greutate structurală proprie a clădirii și încărcări punctuale, generate de mobilier sau persoane. Pentru ca un planșeu să poată răspunde cerințelor de rezistență este nevoie să se folosească materiale de calitate pentru realizare, acestea constând în cimenturi și betoane cu clasă de rezistență foarte bună.
Peste placa de beton pot fi turnate ulterior șape, iar zonele sunt ulterior izolate, în vederea limitării pierderilor de temperatură.
2. Rigiditate
Planșeele sprijină pe toate laturile pe ziduri, astfel că nu există zone ale planșeului care să fie în consolă, însă rigiditatea nu se manifestă doar la acest nivel. Cedarea planșeului pe zona de mijloc este un aspect deosebit de periculos, acesta fiind generat de transferul încărcătorilor gravitațional spre centru.
Rigiditatea planșeului se realizează prin armare, barele de armătură și plasa de armare fiind dispuse astfel încât să mențină planșeul într-o poziție perfect plană, fără zone denivelate.
3. Transmiterea încărcărilor către fundație
Planșeul este un element structural care asigură transmiterea încărcărilor către fundații, pentru ca acestea să transmită ulterior întreaga încărcare terenului de fundare. În acest fel clădirea este protejată de suprasarcini și implicit de cedare în cazul în care solicitările devin mai mari decât capacitatea portantă a structurii.
Izolarea podelei și rolul izolației
Pardoseala, în cazul în care vorbim despre planșeele peste etaj, are rolul de a delimita zonele (etajele) și de izola termic încăperile astfel delimitate, alături de ziduri. Din păcate însă planșeele sunt realizate de cele mai multe ori din beton, iar betonul este cunoscut pentru faptul că nu este eficient în prezervarea temperaturilor.
Betonul face parte din categoria materialelor reci, care nu înglobează căldura și mai ales care nu reflectă căldura spre interiorul clădirii. Din contră, betonul este un material care permite transferul sau migrația aerului cald spre exterior, ceea ce conduce la necesitatea de a instala o izolație pardoseala.
Izolația planșeului are rolul de a reține căldura (sau răcoarea) la interior, iar în acest sens sunt necesare materiale eficiente precum spuma poliuretanică. Spuma poliuretanică se aplică în grosimi de strat diferite, în funcție de grosimea elementului structural, dar și în funcție de tipul acesteia. Așa cum am atras atenția de-a lungul timpului, spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru izolație planșeu va necesita aplicare într-un strat cu o înălțime mai redusă (circa 7 cm) deoarece este mai compactă, mai densă și mai rezistentă, comparativ cu spuma poliuretanică cu celulă deschisă.
Cat costa izolatia planseului si ce material recomandam
Mai jos veti putea regasi mai multe variante de materiale pentru izolatia pardoselii:
- Celula deschisa. Izolatie pardoseala cost pentru 20cm celula deschisa – intre 60-100 RON /mp in functie de suprafata
- Celula inchisa. Izolatie pardoseala cost pentru 10cm celula inchisa – intre 90-180RON/mp in functie de suprafata
Vrei sa afli un cost exact? Compleateaza formularul de mai jos sau instaleaza Aplicatia Isoterm din AppStore sau Google Play.
Izolatie pardoseala peste subsol și pardoseala acoperiș
Discuția despre izolație planșeu comportă mai multe valențe, fiind un caz particular de izolare tocmai datorită poziționării și cerințelor pe care le are elementul structural. Planșeul între nivele este un element structural intermediar, a cărui izolare se face doar la interior. Astfel, vorbim doar despre izolație planșeu interioară, iar materialele folosite trebuie să aibă în vedere cerințele fonic, termice și de hidroizolare pe care le ridică acest tip de lucrare.
În cazul în care este nevoie de o izolație planșeu peste subsol, cerințele devin mult mai mari, mai ales în contextul în care subsolul este grevat de anumite probleme sau de o utilizare excepțională. Izolarea subsolului ajută la îmbunătățirea confortului termic, iar prin folosirea spumei poliuretanice pentru izolare se reduc și problemele care țin de apariția și infiltrarea apei, pe lângă problemele care țin de izolarea termică a planșeului.
Alte beneficii ale izolației planșeului cu spumă poliuretanică sunt:
Reducerea consumurilor
Atunci când vorbim despre un subsol neîncălzit crește nevoia încălzirii camerelor de deasupra acestuia. Desigur, tocmai pentru că subsolul este neîncălzit, pierderile de căldură pot fi masive, ducând chiar la o echivalare negativă a temperaturilor din cele două incinte delimitate de către elementul structural.
Izolarea termică a subsolului previne transferul de căldură între subsolul neîncălzit și camerele de deasupra și reduce astfel necesitatea de a încălzi suplimentar aceste camere. Fără a mai investi suplimentar în încălzire se reduc foarte mult și costurile, ceea ce înseamnă că vei plăti mai puțin atunci când iei în calcul folosirea spumei poliuretanice pentru izolarea subsolului.
Confort termic la nivelul extremităților
În cazul planșeelor peste etaje, planșee intermediare altfel spus, riscul ca pardoselile să fie foarte reci este mai redus decât în cazul planșeului peste subsol. O izolație planșeu eficient ajută la menținerea unei temperaturi potrivite la nivelul extremităților, reducând astfel disconfortul termic. Dacă vrei să te bucuri de un grad de confort și mai ridicat, atunci poți lua în calcul izolarea planșeului cu ajutorul spumei poliuretanice și instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală, conferind astfel încăperilor o temperatură pozitivă constantă, perfectă la nivel de confort termic.
Reducerea apariției infiltrațiilor și al apariției condensului
Subsolurile sunt încăperi care mențin în general umiditatea, mai ales datorită faptului că sunt structuri aflate în contact direct cu solul. Acolo unde hidroizolația lipsește este normal ca infiltrațiile să apară, iar o dată cu ele să apară condensul și mucegaiul. Ascensiunea în capilaritatea betonului este o problemă deosebit de gravă, deoarece apa poate făina cimentul și poate coroda armăturile, atunci când ajunge la acestea. În plus, mucegaiul este o ciupercă ce are o multitudine de efecte negative asupra sănătății ocupanților clădirii, așadar este nevoie de o izolare planșeu cu materiale care să țină apa și umiditatea la distanță.
Spuma poliuretanică funcționează foarte eficient atât ca izolație subsol din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere al difuziei vaporilor, așadar poți opta pentru acest material pentru reducerea potențialelor probleme pe care le întâmpină cel mai adesea subsolurile.
Izolare fonică eficientă
Spuma poliuretanică este un material cu proprietăți de reducere a zgomotelor, astfel că dacă subsolul este folosit ca o cameră tehnică pentru diferite dispozitive,
zgomotul pe care îl fac acestea nu va fi auzit în interiorul casei. Poți folosi spuma poliuretanică pentru izolarea planșeului, reducând numărul de decibeli emis de echipamente precum centralele termice, hidrofoarele sau pompele submersibile.
Izolatie pardoseala cu spumă poliuretanică- etape de lucru
Alegerea materialului izolant
Un prim pas pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vorbim despre izolarea planșeului este alegerea corectă a materialului izolant. Poți realiza o izolație planșeu cu spumă poliuretanică, aceasta fiind cea mai eficientă metodă, însă și celelalte materiale pot fi de ajutor. Discuția se poartă în funcție de cerințele planșeului, deoarece așa cum am arătat anterior, există diferite tipuri de planșeu, care pot deservi mai multe zone.
În plus, în cazul planșeului peste subsol sau în cazul planșeelor aferente camerelor umede acestea au cerințe mari nu doar din punct de vedere al confortului termic ci și din perspectiva hidroizolării. Umiditatea este o problemă care în timp își poate pune amprenta asupra zidurilor, planșeelor și a altor elemente structurale, astfel încât este necesar să realizezi o izolație planșeu cu barieră de vapori și efect hidroizolant, astfel încât locuința sau clădirea să fie protejată.
Spuma poliuretanică pentru izolație planșeu este o opțiune deosebit de eficientă deoarece permite realizarea lucrărilor într-un timp scurt și de asemenea permute utilizarea zonelor izolate la doar câteva ore după încheierea lucrărilor și uscarea materialelor.
Spuma poliuretanică reține o temperatură potrivită la interiorul camerelor, reușind astfel să și limiteze circulația căldurii prin planșeu. Astfel, chiar și în ipoteza unei locuințe neizolate la nivel superior sau inferior nivelului tău, casa ta nu va întâmpina dificultăți din punct de vedere al temperaturilor. O izolație planșeu cu spumă poliuretanică îmbracă practic elementul structural și reține temperatura, conferind astfel protecție și confort.
Decopertarea materialelor preexistente
Următorul pas în vederea izolării subsolului îl constituie decopertarea materialelor existente pe suprafața pardoselii, deoarece materialul izolant va avea nevoie de o dispunere pe zone curate, astfel încât să aibă o aderență foarte bună. După decopertare este necesar să cureți foarte bine zonele, pentru a nu lăsa materiale care să influențeze aderența sau impurități, precum uleiurile, hidrocarburile sau praful.
Turnarea unei șape de egalizare
În unele situații, înainte de aplicarea izolației termice pentru planșeu poate fi necesară aplicarea unei șape, care va avea rolul de a egaliza suprafețele.
Este nevoie ca șapa să fie continuă, fără rosturi, tocmai pentru a nu permite dezvoltarea unor zone potențial periculoase, prin care să apară apa sau prin care să existe schimburi de temperatură cu exteriorul.
Opțional- instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală
Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi dispuse sub sau în zona izolației termice, permițând astfel menținerea unei temperaturi potrivite la nivelul extremităților. În plus, un sistem de încălzire în pardoseală constituie un mod bun de a crește temperatura la interior cu 1-2 grade, ceea ce permite o diminuare a consumurilor la nivel de energie electrică sau gaze naturale ca urmare a utilizării centralei.
Aplicarea izolației termice
În funcție de materialele alese pentru izolație planșeu, dar și de grosimea de strat stabilită în proiectul de izolare, se poate trece și la ultima etapă și anume aplicarea materialului izolant.
În cazul în care alegi spuma poliuretanică pentru izolare acest material îți permite aplicarea facilă și umplerea chiar și a celor mai dificile spații, iar în plus te bucuri de o izolație fără rosturi.
Izolație planșeu-importanța izolării joncțiunii perete-podea
Discuția despre izolarea planșeului are în vedere mai ales pierderile de temperatură de la nivelul joncțiunii perete-podea. Mai precis, zona de îmbinare dintre planșeu și pereți este întotdeauna una problematică mai ales în contextul realizării construcțiilor din elemente prefabricate, care permit astfel trecerea aerului dinspre interior spre exterior și invers.
Pentru că zonele nu sunt monolitizate, este nevoie de materiale de izolare care pot umple în mod corect spațiile, fără a permite apariția sau propagarea fisurilor în zonele problematice.
Nevoia izolării planșeului se poate verifica cu ajutorul termografiei, metodă care presupune analizarea suprafețelor unei clădiri cu ajutorul unei camere, evidențiindu-se zonele problematice, care suferă ca urmare a pierderilor. Poți verifica nevoia izolării elementelor constructive ale casei tale cu ajutorul certificatului energetic oferit de specialiștii Isoterm. Aplicația dedicată și resursele pe care ți le oferim te pot ajuta să calculezi costurile pe care le presupune o astfel de lucrare de izolare planșeu, dar și efectele pe termen lung pe care le oferă izolarea elementelor structurale de acest tip.
O izolație planșeu cu spumă poliuretanică îți oferă așadar o multitudine de beneficii- te bucuri de o eficiență termică ridicată, ca urmare a acoperirii punților termice și reduci consumurile și implicit costurile, prin folosirea rațională a resurselor.
Alături de izolarea termică a clădirii, atât la interior cât și la exterior, soluția te ajută să te bucuri de spații pe care le poți întreține fără prea mari eforturi, cu efecte pe termen lung.
Alege o izolație termică eficientă pentru casa ta și pentru elementele structurale ale acesteia. Folosește spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru a închide zonele problematice, prin care căldura s-ar putea propaga spre exterior în timpul iernii.