021 9031

Înlocuire izolație veche – Alege spuma poliuretanică

inlocuire vata cu spuma

 

Într-o lume preocupată tot mai mult de sustenabilitate și eficiență energetică, actualizarea și modernizarea caselor devin priorități importante pentru mulți proprietari. Un aspect crucial al acestui proces este înlocuirea izolației vechi a locuinței. Deși poate părea o sarcină monumentală la început, beneficiile aduse de acest pas sunt pe măsură.

 

 

Izolația vechi poate prezenta numeroase deficiențe care afectează atât confortul, cât și eficiența energetică a locuinței. Printre acestea se numără pierderea de căldură în sezonul rece și intrarea căldurii în sezonul cald, creând astfel disconfort termic și crescând costurile de încălzire și răcire. Mai mult decât atât, izolație veche poate fi deteriorată de umezeală, mucegai sau dăunători, punând în pericol sănătatea locatarilor și integritatea structurii clădirii.

 

izolație veche

 

Materialele naturale au dominat piața, în speță vata minerală de sticlă și vata bazaltică. Prezentul însă impune soluții adaptate schimbărilor climatice, iar spuma poliuretanică pare a fi cea mai bună opțiune de izolare, în contextul extremelor climatice.

 

Izolarea termică – ce facem atunci când izolația există deja?

 

Dacă te-ai hotărât să renovezi, iar o dată cu această modificare vrei să analizezi situația izolației și eventual să o schimbi, ar trebui să știi că există câteva etape pe care ar trebui să le ai în vedere pentru optimizarea izolației. În unele cazuri izolația ar putea avea nevoie doar de mici reparații, însă în cele mai multe dintre cazuri aceasta poate necesita înlocuirea.

 

Inspecția suprafețelor

 

Un prim pas important în optimizarea izolației termice existente este inspectarea atentă a acesteia pentru a identifica eventualele zone cu deficiențe sau deteriorări.

 

inlocuire izolatie veche

 

În acest sens va fi nevoie să observi dacă izolația prezintă goluri sau zone în care izolația a fost comprimată sau deteriorată de-a lungul timpului. În acest caz, în funcție de gravitatea situației va fi nevoie de o înlocuire totală a izolației, deoarece o izolație cu goluri presupune infiltrarea apei, umezirea, apariția mucegaiului sau deteriorarea din cauza uzurii a izolației.

 

Izolare second-skin

 

În unele situații izolația se poate prezenta suficient de bine, însă poți, pentru siguranță, să sporești grosimea suprafeței izolante. Un mod eficient de a îmbunătăți izolația termică existentă este adăugarea unui strat suplimentar de izolație, iar spuma poliuretanică este excelentă din acest punct de vedere. Ea aderă foarte bine pe aproape orice suprafață, are o greutate proprie foarte mică și coeficienți de izolare termică foarte buni, care transformă locuința într-un spațiu eficient din punct de vedere energetic și termic.

 

Verificarea punților termice

 

Pe lângă adăugarea unui strat suplimentar de izolație, este important să fii atent și la gradul de acoperire al punților termice, adică a zonelor în care căldura poate fi transferată mai ușor între interiorul și exteriorul clădirii. De cele mai multe ori, dată fiind uzura acestor zone, poate fi necesar ca izolația să fie foarte bine verificată, astfel încât aceasta să fie eficientă.

 

punti termice vata bazaltica

 

Un alt aspect important în optimizarea izolației termice existente este asigurarea unei bune etanșări a clădirii. Chiar și cea mai bună izolație termică poate fi ineficientă dacă există scurgeri de aer sau infiltrări în clădire. Prin urmare, este recomandabil să sigilăm fisurile sau deschiderile din jurul ferestrelor, ușilor, și a altor deschideri în exteriorul clădirii. De asemenea, putem aplica etanșări suplimentare în jurul cadrului ferestrelor și ușilor pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a îmbunătăți confortul termic în interiorul clădirii.

 

Etape de lucru pentru izolare cu îndepărtarea izolației vechi

 

Evaluarea necesității izolării prin îndepărtarea izolației vechi se face numai după o analiză detaliată și o evaluare din partea specialiștilor. Pe de o parte un simplu audit termic poate scoate în evidență dacă există probleme cu izolația termică, la fel și analiza cu infraroșu. În această situație este nevoie ca specialiștii să calculeze gradul de eficiență termică a clădirii, pentru a putea calcula grosimea izolației și pentru a analiza eventuale particularități.

Schimbarea izolației termice ține cont de următorii pași, după cum urmează:

 

Eliminarea materialului izolator preexistent

 

Primul pas în procesul de înlocuire a izolației vechi constă în identificarea și eliminarea materialelor izolante existente. Deși vata minerală, polistirenul, celuloza sau alte materiale izolante sunt eficiente în termeni de reducere a schimburilor de temperatură, carențele acestora se văd în timp ca urmare a uzurii normale.

 

curatare pod de celuloza veche

 

Celuloza este un material aerat care se comprimă în timp și care „fură” destul de mult spațiu interior si precum vata minerală, permite rozătoarelor și dăunătorilor să își facă cuib, mucegăiesc cu ușurință și păstrează umiditatea, lucru care reduce eficiența energetică.

 

Curățarea substratului

 

Eliminarea materialului izolator trebuie să se facă în totalitate, pentru a permite realizarea celui de-al doilea pas și anume curățarea substratului. Este important ca eliminarea materialului izolator să nu deterioreze structura, ci să creeze un substrat potrivit, curat și lipsit de impurități, pe care noua izolație să poată fi dispusă.

În această etapă pot fi observate cel mai bine deficiențele pe care le au materialele de izolare tradiționale,  mai ales prin prisma deșeurilor din construcții rezultate.

 

eliminare izolatie vata bazaltica

 

Din acest punct de vedere spuma poliuretanică, indiferent dacă vorbim despre spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau despre spuma poliuretanică cu celulă închisă, este un material mult mai eficient deșeurile rezultate fiind semnificativ mai mici, iar impactul asupra mediului fiind de asemenea scăzut.

 

Pregătirea substratului

 

Odată ce am eliminat aceasta izolație veche, următorul pas este pregătirea suprafeței pentru aplicarea noii izolații cu spumă poliuretanică. Aceasta poate implica curățarea și degresarea suprafeței pentru a asigura o aderență optimă a noii izolații, precum și repararea sau înlocuirea eventualelor zone deteriorate sau afectate.

 

pregatirea podului pentru izolatie

 

Înainte de a aplica spuma poliuretanică apare nevoia protejării zonelor sensibile, cum ar fi prizele electrice sau alte instalații, pentru a preveni depunerile nedorite de spumă poliuretanică și pentru a asigura o aplicare uniformă și eficientă. Spuma poliuretanică are o aderență foarte bună, în consecință ar trebui ca zona să fie pregătită și curățată, evacuând obiectele și protejând elementele statice, pe care nu le putem elimina.

 

Aplicarea spumei poliuretanice

 

Odată ce suprafața este pregătită se poate trece la aplicarea spumei poliuretanice. Este deosebit de important să alegi să lucrezi cu specialiști pentru aceste categorii de lucrări, deoarece în general deși lucrările sunt similare, pot apărea anumite particularități care schimbă în totalitate cursul lucrării. Specialiștii Isoterm te pot ajuta în ceea ce privește aplicarea spumei poliuretanice, indiferent de condiții, tocmai pentru că aceștia au o vastă experiență și pot identifica la timp anumite probleme ce pot apărea pe parcursul lucrării.

 

 

După aplicarea spumei poliuretanice se recomandă uscarea acesteia, însă fără a grăbi procesul, ci în condiții de uscare naturală. Spuma poliuretanică cu celulă închisă și spuma poliuretanică cu celulă deschisă au un timp de uscare de la câteva minute.

În final, după ce spuma poliuretanică și-a completat procesul de uscare și întărire, se poate avansa spre finalizarea proiectului prin aplicarea unui strat de finisaj prin aplicarea gips cartonului, lambriu, tencuire sau vopsire pentru a oferi izolației o protecție suplimentară și un aspect estetic plăcut.

 

Izolație veche: Când este justificată schimbarea sa?

 

Este important de reținut că schimbarea izolației nu este un proces justificat în fiecare caz. Este nevoie de o analiză riguroasă a situației și de evaluarea performanței izolației actuale, pentru a identifica eventualele carențe.

Unele dintre cele mai frecvente situații în care poate fi necesară schimbarea izolației termice sunt:

 

Probleme relaționate de eficiența energetică

 

Dacă izolația termică existentă nu asigură o eficiență energetică adecvată, schimbarea acesteia poate fi justificată pentru a reduce pierderile de căldură sau de răcire și pentru a reduce costurile de încălzire și răcire ale clădirii.

 

 

Deteriorare sau degradare

 

Dacă izolația termică existentă este deteriorată sau degradată, schimbarea acesteia poate fi necesară pentru a restabili performanța optimă a izolației și pentru a preveni pierderile de energie sau deteriorarea clădirii. Deteriorarea poate consta în tasări ale izolației, goluri sau chiar fisuri, dacă vorbim despre izolații din materiale cu duritate mare, cum ar fi blocurile BCA.

 

Modernizări sau renovări

 

Uneori spațiile trec prin diferite tranziții, ca urmare a modernizării sau pur și simplu ca nevoie de renovare. În timpul renovării sau modernizării unei clădiri se poate schimba izolația termică tocmai pentru a putea îmbunătăți performanța generală a clădirii.

 

Schimbarea regimului de utilizare al clădirii

 

O situație particulară este cea în care apare necesitatea schimbării regimului de utilizare al clădirii. Un exemplu în acest sens este transformarea unei clădiri industriale în spațiu comercial sau spațiu de birouri, situație în care aceasta izolație veche ar fi un impediment pentru renovare.

 

izolatie cu spuma pensiune

 

În acest caz este posibil să fie necesară o izolație termică mai bună pentru a asigura confortul termic și eficiența energetică, iar aceasta poate fi realizată din spumă poliuretanică tocmai pentru facilita aplicarea și utilizarea rapidă a clădirii. Spuma poliuretanică expandează rapid și se usucă într-un timp foarte scurt, ceea ce înseamnă că orice spațiu poate fi utilizat fără a înregistra timpi morți care să cauzeze dezavantaje financiare.

Schimbarea izolației termice poate fi justificată în funcție de necesitățile specifice ale clădirii și de obiectivele de eficiență energetică sau de confort termic. Este recomandabil să se efectueze o evaluare detaliată a situației pe care doar un specialist în domeniu o poate face astfel încât să ofere cea mai potrivită soluție în fiecare caz particular.

 

Avantajele schimbării izolației unei clădiri și trecerea spre izolații cu spumă poliuretanică

 

Decizia de a schimba izolația termică a unei clădiri implică un oarecare efort, în primă fază financiar. Costurile izolației termice poate părea mare, mai ales dacă există deja un sistem care acoperă aceste nevoi, însă parțial. Prin folosirea spumei poliuretanice însă se elimină unul dintre cele mai mari inconveniente și anume cel că nu mai este necesar să faci verificări ale izolației, deoarece spuma pătrunde chiar și în cele mai dificile spații, facilitând astfel umplerea eficientă și astfel sigilarea perfectă a suprafețelor.

 

spuam cu celula inchisa si punctul de roua

 

În termeni financiari, putem spune că investiția nu doar că este amortizată, ci își produce efectele pe plus, prin prisma asigurării eficienței termice a clădirii și prin reducerea anuală a consumurilor cu energia.

Alte aspecte avantajoase ale schimbării izolației termice sunt:

 

Îmbunătățirea calității aerului exterior

 

O izolație termică cu spumă poliuretanică va contribui la reducerea umidității și a condensului în interiorul clădirii, prevenind astfel formarea mucegaiului sau dezvoltarea unor alergeni (praf, noxe) care pot afecta calitatea aerului.

 

spuma poliuretanica sanatoasa

 

Confort acustic îmbunătățit

 

Izolațiile cu spumă poliuretanică sunt cunoscute pentru efectele lor deosebite în ceea ce privește eficiența energetică, însă în același timp au efecte și în reducerea nivelului de zgomot.

 

Creșterea valorii proprietății

 

O izolare eficientă a spațiilor cu spumă poliretanică este o măsură relativ costisitoare care se contorizează ca o îmbunătățire fundamentală. De aceea, izolarea cu spumă poliuretanică conduce la creșterea valorii proprietății prin aportul său în ceea ce privește reducerea consumurilor.

 

investitie in izolatie

 

Reducerea impactului asupra mediului înconjurător

 

Prin reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate cu încălzirea și răcirea clădirilor, o izolație termică cu spumă poliuretanică poate contribui la protejarea mediului înconjurător și la reducerea amprentei de carbon a clădirii.

 

O izolație nouă

 

Simplul fapt de a schimba izolația termică, mai ales în cazul clădirilor vechi, cu probleme în ceea ce privește eficiența termică și energetică, creează un punct zero de la care se poate porni. O astfel de îmbunătățire nu se face anual, drept pentru care se poate spune că va constitui un punct de plecare eficient pentru amenajarea unui spațiu modern și îmbunătățit.

Spuma poliuretanică este cu siguranță unul dintre materialele care te poate ajuta să izolezi foarte bine orice spațiu. Mai mult decât atât, caracteristicile sale arată că este mai util să faci trecerea spre acest material decât utilizezi o izolație care funcționează deficitar.

 

Concluzie

 

Înainte de a înlocui aceasta izolație veche, este important să consultăm un specialist pentru a determina ce materiale și tehnici sunt cele mai potrivite pentru casa noastră. Procesul poate varia în funcție de tipul de construcție și necesitățile individuale ale locuinței.

 

izolati cu isoterm

 

În concluzie, înlocuirea izolației vechi cu materiale moderne și eficiente energetic poate aduce numeroase beneficii atât proprietarilor, cât și mediului înconjurător. Investiția într-o izolație de calitate este un pas semnificativ în direcția unei locuințe mai confortabile, mai sănătoase și mai sustenabile pe termen lung.