A-ți face vara sanie și iarna car nu este doar un clișeu motivațional, ci este de departe un îndemn pe care ar trebui să îl ai în vedere dacă vrei să te bucuri de confort indiferent de anotimp. Adevărul e că pregătirile locuinței pentru orice sezon ar trebui să fie făcute de timpuriu, tocmai pentru ca soluțiile adoptate să își poată produce efectele cât mai curând. Discutăm astăzi despre pregătirea locuinței pentru iarnă, atât în contextul izolării cu spumă poliuretanică, dar și în ideea unor investiții în echipamente menite să crească gradul de eficiență energetică a casei tale.
Izolarea termică a construcției
Izolarea termică a unei clădiri are un efect benefic asupra păstrării unui ambient potrivit, indiferent de anotimp. Pentru izolarea termică eficientă a unei clădiri ar trebui să ai în vedere un raport între costurile necesare pentru execuție și amortizarea în timp a acestora. În vreme ce alte materiale de izolare au efecte limitate sau își arată efectele mai târziu în timp, spuma poliuretanică este un material ale cărui efecte sunt imediate.
Spuma poliuretanică este un material care o dată aplicat începe să protejeze clădirea imediat după uscare. Acesta este de fapt și unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă spuma poliuretanică, deoarece aceasta are nevoie de un timp foarte scurt pentru uscare, pentru ca ulterior clădirea să fie exploatată rapid. Astfel, spre deosebire de vata bazaltică sau polistiren, spuma poliuretanică, fie că vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă închisă, fie că vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă deschisă, îți permite să exploatezi clădirea la o zi- două distanță de la aplicarea materialului.
Astfel, judecând după raportul investiției, vei vedea că acest lucru este benefic, deoarece vei simți rapid și eficient efectul izolării, chiar și fără a fi nevoit să aștepți un timp îndelungat până la exploatarea locuinței.
La nivel de preț, vei vedea că spuma poliuretanică este deosebit de accesibilă, pentru că deși necesită aplicare în condiții speciale de utilizare, cu operatori specializați și echipați corespunzător, în realitate ea nu aduce aceleași costuri pe care le-ar presupune alte sisteme de izolare.
Dacă luăm spre exemplu vata bazaltică, vom vedea că în prețul lucrării intră materialul (vata pentru izolare) pofilele metalice pentru susținerea structurii, folia adezivă pentru rosturile de îmbinare al plăcilor de vată bazaltică, accesorii de prindere, folie barieră de vapori, dar și o manoperă consistentă, pentru că sistemul necesită operatori specializați. În plus, întreaga desfășurare de forțe, un adevărat șantier în casă vreme de câteva zile și imposibilitatea de a exploata locuința, sunt aspecte pe care nu le întâlnești în cazul izolării cu spumă poliuretanică.
De asemenea, tot în cazul izolării clădirii trebuie să ai în vedere faptul că unele dintre materialele de izolare nu se potrivesc la exterior. Spre exemplu, vata bazaltică este recomandată pentru interior, pentru ca polistirenul să fie folosit pentru interior. De asemenea, chiar și în cazul izolării unor elemente de construcții vei avea nevoie de accesorii și materiale speciale, în vreme ce prin folosirea spumei poliuretanice ai acces la o izolare continuă, fără rosturi, indiferent de zonele pe care le izolezi.
Izolare plansee cu spumă poliuretanică
Izolarea planșeelor este un detaliu foarte important al izolării, deoarece planșeele sunt unele dintre cele mai cunoscute și periculoase punți termice.
Pentru planșee poți folosi așadar spuma poliuretanică pentru izolare, cu specificația că tipul acesteia se alege în funcție de elementul constructiv, după cum urmează:
- izolație planșeu beton: un strat de cel puțin 7cm de spumă poliuretanică cu celulă închisă.
- izolație planșeu din lemn: minim 5 cm grosime de strat spumă poliuretanică cu celulă închisă sau minim 10 cm grosime de strat spumă poliuretanică celulă deschisă.
Izolare pereți cu spumă poliuretanică
De asemenea, spuma poliuretanică poate fi folosită și pentru pereți, indiferent de tipul acestora. Astfel, pentru a-ți pregăti locuința pentru iarnă ia în calcul un minim de 5 cm izolație cu spumă poliuretanică cu celulă închisă pentru pereții din zidărie sau 10cm celulă deschisă pentru pereții pe structură de lemn.
Vei atinge astfel maximul de eficiență termică pentru locuința ta.
Izolare acoperiș cu spumă poliuretanică
Acoperișurile sunt unele dintre cele mai pretențioase punți termice, iar cea mai mare parte a căldurii unei locuințe se poate pierde pe aici. Dacă apelezi la o termografiere în infraroșu vei observa că un acoperiș neizolat poate pierde până la 80% din temperatura unei locuințe, în vreme ce izolația cu spumă poliuretanică reduce aceste pierderi aproape de zero.
Pentru zona de acoperiș, în funcție de destinația spațiului se aplică fie celula deschisă(poduri) fie celulă închisă(mansarde).
Izolare soclu cu spumă poliuretanică
Izolarea exteriorului casei este foarte importantă pentru protecția locuinței, iar un aspect vital în reprezintă izolarea soclului, tocmai pentru că acesta este un element în contact direct cu solul, așadar cu temperaturi cu adevărat scăzute.
Pentru soclu se recomandă un strat de minim 7cm celula inchisă. Dacă spuma este aplicată pe exterior, atunci se poate aplica și un strat de poliuree peste, pentru o hidroizolație eficientă.
Achiziționare sisteme de încălzire
Pentru a-ți asigura un microclimat potrivit în interiorul locuinței în orice anotimp, dar cu precădere în timpul iernii, va fi necesar să optezi pentru sisteme de încălzire potrivite. Acestea se aleg în funcție de suprafața camerelor pe care trebuie să le izolezi și de numărul de utilizatori.
Centrala termică
Centralele termice moderne îți oferă posibilitatea de a face din casa ta o adevărata oază de relaxare, deoarece te ajută să îți setezi temperatura în funcție de preferințe, fără a înregistra consumuri foarte mari la nivel de energie.
Față de modelele mai vechi de centrale termice, centralele termice în condensare îți aduc o multitudine de avantaje. Aceste sisteme de încălzire sunt eficiente energetic și reduc așadar costurile și consumurile, au emisii reduse de noxe și sunt echipate cu sisteme inteligente de diagnoză.
În plus, centralele termice pentru încălzirea locuinței pot fi dotate cu termostate acționate la distanță, astfel încât să poți seta temperatura în mod eficient, personalizat, în funcție de preferințele tale. Unele modele de termostate pot fi programate chiar și cu ajutorul smartphone-ului, drept pentru care procesul de încălzire devine mai inteligent, termostatul comandând centralei termice pornirea și oprirea, în funcție de intervalele definite de către utilizator.
Sisteme de încălzire în pardoseală
Sistemele de încălzire în pardoseală nu mai sunt în prezent o necunoscută, ci din contră, o necesitate a vremurilor moderne. Sistemele de acest tip reprezintă rețele de țevi dispuse sub pardoseala, prin care trece agentul termic (apa încălzită). Fiecare țeavă are un traseu bine stabilit, iar țevile au ca punct comun o cutie distribuitor, la care tu vei avea acces în cazul în care va fi nevoie să intervii.
Sistemele de încălzire în pardoseală sunt deosebit de eficiente în prezent, mai ales în contextul folosirii pardoselilor reci precum cele din: marmură, granit, travertin, gresie și faianță sau pardoseli epoxidice.
Tot aici este de menționat și faptul că poți crește foarte mult eficiența termică a unei camere încălzite cu un sistem de încălzire în pardoseală, pentru că poți dispune și un strat de izolare la nivelul acesteia. Spuma poliuretanică este un material potrivit pentru a realiza acest lucru, drept pentru care poți cere specialiștilor noștri detalii despre cum poți integra un astfel de sistem în structura pardoselii tale.
Radiatoare si calorifere
Pentru a încălzi o locuință ca tot unitar vei avea nevoie și de sistemele prin care agentul termic trebuie să treacă pentru a putea încălzi spațiile. Caloriferele și radiatoarele sunt o soluție foarte potrivită, mai ales în contextul utilizării elementelor noi și inovatoare de acest tip.
Astfel, dacă în trecut caloriferele din fontă erau considerate a fi cea mai bună opțiune ca sisteme de încălzire prin care trece agentul termic, în prezent paleta de opțiuni este mul mai amplă. Poți alege calorifere din oțel sau din aluminiu, racordate cu țevi din cupru, pentru igienă și rezistență.
Caloriferele din aluminiu și caloriferele din oțel sunt deosebit de elegante și de estetice, sunt ușor de curățat și sunt mult mai accesibile din punct de vedere al prețului. De asemenea, acestea au și o durată îndelungată de viață, drept pentru care banii investiți în aceste produse rentează pe deplin câtă vreme folosirea lor se reflectă la nivel de ani.
Termostat pentru centrala termică
Nu trebuie să te gândești la termostat ca la un moft pentru că într-o lume dominată de tehnologie vei vedea că fiecare lucru care aduce confort merită investiția făcută. Așa cum am spus anterior, termostatele îți ușurează munca și te ajută să automatizezi niște procese care țin de eficiența termică a casei tale.
Când este ideal să începi pregătirea locuinței pentru iarnă?
Pregătirea locuinței pentru iarnă este recomandat să se facă în sezonul cald, pentru că cele mai multe dintre lucrări necesită uscarea unor materiale de construcții.
În cazul izolației termice cu spumă poliuretanică, aceasta va avea nevoie de o temperatură potrivită, între 5 și 25 de grade Celsius, fiind un material mai puțin pretențios. Atenție totuși la umiditatea aerului, pentru a nu influența structura pe care se va aplica spuma poliuretanică.
De asemenea va trebui să iei în calcul și nivelul de umiditate din structura betonului, deoarece la exterior există întotdeauna pericolul infiltrării apei provenite din scurgerea apei de pe acoperiș, în lipsa unor sisteme pluviale potrivite sau din sol, în lipsa trotuarelor perimetrale.
Pentru lucrările de instalare a centralelor, a boilerelor sau a caloriferelor nu este neapărat nevoie să asiguri un anumit climat, fiind lucrări pe care le faci la interior, însă ia în calcul faptul că aceste lucrări trebuie făcute înainte de sosirea sezonului rece tocmai pentru a avea timp să testezi rezultatele.
Va fi nevoie de verificare instalației, de verificarea alimentării cu gaz și apă în cazul centralelor, de aerisirea caloriferelor și în mare va fi nevoie să pregătești fiecare sistem astfel încât în timpul iernii el să funcționeze într-un mod cât mai eficient.
Pregătirea casei pentru iarnă în contextul eficienței energetice și a costurilor
Amenajarea casei pentru iarnă nu este un proces complicat câtă vreme ai o planificare a etapelor și știi exact care sunt soluțiile pe care vrei să le implementezi la nivelul locuinței tale. Dintre toate elementele expuse anterior, izolarea casei ocupă un rol deosebit de important deoarece eficiența energetică a unei locuințe nu se vede în echipamente și dispozitive folosite pentru încălzire, ci în măsurile luate pentru a păstra căldura la interiorul casei.
Izolarea planșeelor cu spumă poliuretanică, izolarea exteriorului cu spumă poliuretanică, la nivelul pereților și a soclului, izolarea acoperișului și înlocuirea tâmplăriei reprezintă cele mai eficiente soluții care te vor ajuta să faci din casa ta un spațiu cu adevărat eficient din punct de vedere energetic.
Acest lucru va conduce către investiții mai mici în încălzirea casei, în facturi mai mici în ceea ce privește alimentare cu energie și în costuri sustenabile și economii susținute.
Dacă și tu vrei să îți pregătești locuința pentru iarnă ia în calcul acest măsuri și contactează-ne pentru a afla cum te poate ajuta spuma poliuretanică personalizat, pentru locuința ta.