021 9031

Spuma poliuretanică ignifugă

Spuma poliuretanica ignifuga

Este spuma poliuretanică ignifugă?

 

În ultimul timp izolația cu spuma poliuretanică a reușit să acapareze o cota de piață din ce în ce mai mare, în primul rând datorită calităților excepționale ale acestui material.

Fie că vorbim de izolații in spații rezidențiale sau industriale clienții sunt foarte atenți la comportamentul acestui material la foc și ne adresează de foarte multe ori întrebarea: “Este spuma poliuretanică ignifugă?”

Răspunsul scurt este “nu”, spuma poliuretanica este nu este ignifugă. Răspunsul detaliat este puțin mai complex. Spuma poliuretanică are în componența chimică substanțe de autostingere. Aceasta nu va întreține arderea și nu va propaga flacăra.

 

Care sunt temerile clienților?

 

Spuma poliuretanică este un material care există pe piață de foarte multi ani, primele aplicații în spații rezidențiale efectuându-se în 1979. Cu toate acestea exista diferențe majore între materialele care se foloseau acum 40 de ani și cele folosite în izolațiile Isoterm®.
Primele tipuri de spuma apărute luau foc rapid și degajau atât fum cât și picături incandescente în timpul arderii, fiind astfel de înțeles reticența clienților. Lucrurile însă au evoluat și spuma poliuretanica Isoterm® este un material sigur, ignifug, care atinge cu brio cele mai înalte standarde cu privire la reacția la foc.

Spuma poliuretanică folosită de noi este astfel încadrată în clasa B2/D0 de reacție la foc conform standardului DIN, sau clasa E conform standardului Euroclass.

 

  • B2 – semnifică încadrarea la materiale cu inflamabilitate normală.
  • D0 – semnifică faptul că în prezența focului spuma nu va produce picături incandescente.

 

aplicare vopsea ignifuga peste spuma

 

 

Pentru a putea urmări efectele focului asupra unei spume din clasa B2, aceeași clasa cu spuma ignifugă folosită de Isoterm, puteți urmări video-ul următor:

 

spuma poliuretanica care arde

 

Cum se poate obține o clasă de reacție la foc mai buna?

Deși spuma poliuretanică nu întreține și nu propagă arderea, în anumite situații este necesară o clasă de reacție la foc ceva mai buna. Spre exemplu in cazul izolării halelor este nevoie chiar și de o clasificare de A1-s1-d0. Acest standard se poate obține în 2 moduri:

 

     1.  Placarea spumei

Orice material, indiferent de clasa de ignifugare, încastrat între două alte materiale care sunt încadrate în clasa A, va deveni automat încadrat în aceeași clasă. Spre exemplu dacă vom aplica la o hală spumă poliuretanică încadrată în clasa Euroclass E și vom placa spuma la interior cu gips carton rezistent la foc, în acest caz întreg sistemul(tablă, spumă, gips carton), va fi încadrat la clasa A de reacție la foc.

 

    2.  Aplicarea unei vopsele ignifuge

Peste spuma poliuretanică se poate aplica o vopsea poliuretanică ignifugă, ce va duce spuma poliuretanica în clasa A de reacție la foc. O astfel de vopsea poate rezista la foc timp de 30 de minute. Pentru a exemplifica comportamentul unei astfel de sistem, puteți urmări video-ul de mai jos:

 

aplicare vopsea ignifuga peste spuma

 

Un preț mai mic înseamnă un risc mai mare

 

Așa cum am mai spus și în articolele trecute, dacă veți căuta cel mai mic preț la izolația cu spumă poliuretanică, calitatea materialului va fi reflectată în acest preț.

Din dorința de a păcăli clientul cu un preț mai mic, mulți dintre competitorii noștri folosesc materiale de proastă calitate,  cu specificații foarte slabe pentru reacția la foc, de cele mai multe ori fiind încadrate în Euroclass F, adică produse care ard puternic și iau foc ușor.

Este recomandat ca înainte să luați o decizie cu privire la firma cu care efectuați izolația cu spumă, să consultați fișa tehnică pentru a verifica clasa de reacție la foc.

Mai mult de atât, dacă prețul pe care l-ați primit de la o companie este cu mult mai mic decât celelalte oferte primite, este recomandat să verificați dacă eticheta de pe butoaiele de spumă, corespunde cu fișa tehnică primită.

 

spuma poliuretanica care arde

 

O mare parte din costul materiei prime, este dată de ignifugant. Astfel multe firme aleg să lucreze cu spumă încadrată în clasa F de reacție la foc, tocmai pentru a oferi un preț mai mic, sau a realiza un profit mai mare.

Spre deosebire de spuma oferită de noi, aceste materiale ard puternic și răspândesc repede focul, neavând substanțe de auto stingere în compoziție.

Gândiți-va acum dacă pentru o lucrare cu 5-10% mai ieftină doriți să vă transformați casa într-o adevărată bombă cu ceas, gata să ia foc de la cea mai mică flacără.

 

casa in flacari de la spuma poliuretanica

 

Daca sunteți de acord cu noi și țineți la siguranța familiei dumneavoastră, atunci spuma poliuretanică oferită de Isoterm poate fi materialul perfect pentru confortul casei. În acest caz nu mai ramane decât să ne contactați-ne pentru a stabili o întâlnire cu unul din consultanții noștri.

Ți-a placut acest articol? Daca da, poți citi și despre mituri legate de spuma poliuretanică…