021 9031

Spuma poliuretanica si eficienta energetica

spuma poliuretanica si eficienta energetica2

Spuma poliuretanica si eficienta energetica: Cum te ajută spuma poliuretanică să reduci consumul energetic în contextul scumpirilor energiei electrice și a gazelor?

 

În contextul scumpirii energiei electrice și a gazelor, devine mai important decât oricând să discutăm despre eficiența energetică. Termenul este generic și ne conduce cu gândul la certificarea energetică a clădirilor, în funcție de modul de comportare al acestora în raport cu temperaturile exterioare.
O casă presupune un grad sporit de confort mai înainte de orice, iar confortul termic este un aspect deosebit de important. Confortul este însă strâns legat de ideea de eficiență energetică, pentru că între cele două aspecte apare și ideea de cost.

 

Ce este eficiența energetică și care sunt soluțiile pe care le ai pentru a economisi?

 

Eficiența energetică reprezintă capacitatea unei clădiri sau locuințe de a limita consumurile, în încercarea de a folosi resurse proprii în acest demers. Altfel spus, potrivit directivei europene privind eficiența energetică, proiect numit Orizont 2030, se propune ca până în acel an toate statele membre UE să se plieze în jurul unui obiectiv comun, mai exact reducerea cu 30% a consumurilor de energie.
 

izolatie reducere costuri
 

Pentru a reuși acest lucru, Comisia Europeană a propus și câteva măsuri, dintre care amintim următoarele:

  • folosirea unor sisteme de iluminat pe bază de tehnologii inovative, așa cum este tehnologia LED, care să echilibreze consumurile de electricitate.
  • folosirea pe cât posibil a sistemelor de regenerare a energiei (în principal a panourilor fotovoltaice). Se încearcă implementarea unor măsuri prin care să se folosească cât mai mult energia verde (energia solară, energia eoliană etc).
  • reducerea consumurilor inutile și monitorizarea acestora, eficientizarea consumurilor.
  • izolarea locuințelor cu materiale inteligente și sigure (spumă poliuretanică, vata minerală, polistiren) și încadrarea lor în clase de eficiență energetică, pentru a putea avea o evidență clară a imobilelor care au nevoie de implementarea unor soluții noi de eficientizare energetică.
  • Implementarea unor soluții cu costuri mici, la nivel de încălzire (cum ar fi, spre exemplu sistemele de încălzire în pardoseală).

 

izolatia cu spuma si eficienta energetica
 

Dintre toate aceste cerințe, izolarea termică este subiectul discuției noastre și de aceea încercăm să atragem atenția asupra beneficiilor și a avantajelor majore pe care sistemul de izolare ales le poate avea în ceea ce privește costurile aferente facturilor de energie.
Prin izolare termică pot fi reduse consumurile în ceea ce privește energia și pot fi eficientizate costurile. Totul însă este posibil doar dacă izolația lucrează eficient și dacă procesul de aplicare decurge este corect.
De aceea, deși aplicarea spumei poliuretanice se poate face în regie proprie grație simplității, se recomandă colaborarea cu echipe specializate, echipate potrivit, care să aplice materialul izolator în cele mai bune condiții. Te protejezi astfel de vicii ascunse ale lucrării, dar și de problemele ce pot deriva din aplicarea incorectă a materialelor.

 

Ce trebuie să facă o izolație termică pentru a eficientiza energetic o clădire?

 

În ultimii ani s-a pus un foarte mare accent în toată lumea pe reducerea consumurilor energetice. Practic, la nivel mondial au apărut reglementări care impun reducerea consumurilor și implementarea de metode prin care locuințele pot deveni mai puțin costisitoare raportat la prețul facturilor.
Din acest motiv izolarea termică a clădirii devine imperios necesară, pentru că în momentul în care este realizat acest lucru, întreaga structură devine echilibrată din punct de vedere al schimburilor de temperatură cu mediul exterior.
 

izolare case lemn vata
 

Așadar, soluția nu este să renunți la sistemele de încălzire pentru a consuma mai puțin și implicit pentru a plăti mai puțin, ci să implementezi o măsură de izolare a locuinței, cu un material cu caracteristici deosebite de protecție.

 

Ce legătură este între spuma poliuretanica si eficienta energetica?

 
De-a lungul timpului s-a discutat foarte mult despre spuma poliuretanică, atât individual, cât și la nivel comparativ cu celelalte materiale de construcții. Mulți beneficiari s-au convins de capacitatea extraordinară a materialului de a izola și de efectele pe care acest produs le are în timp asupra clădirilor.
 

izolatie casa lemn cu spuma poliuretanica
 

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă și mai ales spuma poliuretanică cu celulă închisă sunt materiale care ajută la eficientizarea energetică a unei clădiri, pentru că structura în sine a materialului izolator oferă beneficii multiple:

  • Greutatea redusă la nivel de clădire

  • Știm cât este de important ca o clădire să nu aibă o greutate foarte mare, pentru că aceasta se răsfrânge la nivelul terenului de fundare. Izolarea pe bază de spumă poliuretanică cu celulă deschisă la nivelul planșeelor, plăcilor sau pereților, sau chiar izolarea cu spumă poliuretanică cu celulă închisă nu îngreunează o construcție, tocmai pentru că are o structură aerată.
     
    spuma greutate redusa
     

    Similar polistirenului, care are un conținut foarte mare de aer în structură, spuma poliuretanică izolează foarte bine orice suprafață, oferind o densitate mare a materialului izolator care protejează elementele constructive, fără a le îngreuna.
    În același timp, spuma poliuretanică cu celulă închisă rigidizează elementele, oferindu-le din rezistența ei, însă chiar și așa, ea nu influențează aproape deloc greutatea proprie a construcției.

  • Izolare foarte bună chiar și în zone dificile ​

  • O casă eficientă energetic trebuie să fie anvelopată în totalitate, iar acest lucru înseamnă că existența unor breșe la nivel de structură nu este permisă. Și totuși, există situații în care atunci când vrei să izolezi, materialele izolatoare tradiționale nu ajung în anumite spații.
    Constructiv vorbind, acele spații sunt breșe prin care pot avea loc pierderi de căldură și prin care poate începe degradarea structurii.
    Spuma poliuretanică este eficientă în aceste cazuri pentru că fiind pulverizată și având o consistență lichid-vâscoasă, ea poate ajunge chiar și în zonele acestea dificile. În plus, faptul că ulterioru aplicării, la contactul cu suprafața și aerul se produce o expandare a volumului, salvează în totalitate situația. Astfel, dacă folosim spuma poliuretanica si eficienta energetica va crește considerabil.
     

    izolatie mansarda spuma poliuretanica
     

    Astfel, chiar și cel mai subțire strat de spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă poate acoperi zonele în care accesul nu se face cu ușurință, iar acest lucru face ca acele zone să devină eficiente din punct de vedere termic și energetic, deoarece schimburile de mase de aer nu mai au loc.
    O soluție perfectă pentru a verifica acest lucru este analiza clădirilor prin termografie, analiză care poate evidenția zonele în funcție de temperatură, astfel că te poți convinge de faptul că spuma poliuretanică izolează complet și etanșează în siguranță orice zonă cu potențial de punte termică.

 

Izolația cu spumă poliuretanică- soluția în lanțul pierderilor de energie

 
O dată cu Directiva Europeană, dar și cu măsurile care trebuie implementate de către fiecare stat în parte, apare și necesitatea de a păstra un mediu curat. Astfel, se încearcă reducerea emisiilor de dioxid de carbon, însă pentru a face acest lucru lanțul poluării trebuie să fie ”rupt” undeva.
Spuma poliuretanică îți oferă cadrul perfect pentru a face acest lucru. Fără a mai consuma combustibili, de orice tip ar fi aceștia, fie că vorbim despre gaz, peleți, brichete sau lemn, se reduc noxele. Pentru a încălzi însă spațiile este nevoie totuși de acest consum.
 

reducere costuri facturi
 

Spuma poliuretanică cu celulă închisă sau spuma poliuretanică cu celulă deschisă închide acest cerc, pentru că prin izolarea cu ajutorul unui material calitativ sunt evitate consumurile mari și suplimentările care ar fi necesare pentru a asigura un microclimat potrivit la interiorul spațiilor.

 

Certificarea energetică a clădirilor înainte și după izolare cu spumă poliuretanică​

 

Eficiența termică a unei clădiri este menționată într-un document numit certificat energetic al clădirilor. Pe acest certificat sunt menționate clasele de eficiență energetică a unui spațiu, iar mai mute detalii despre acest lucru am scris în acest material.
 

certificat energetic izolatie
 

Izolarea termică este deosebit de eficientă în contextul creșterii prețurilor la energia electrică, iar studiile arată că o casă izolată cu spumă poliuretanică are șanse mari să ridice încadrarea spațiului într-o clasă superioară de eficiență energetică, prin simpla implementare a sa.

 

Care sunt zonele pe care trebuie să le izolezi cu spumă poliuretanică? ​

 

Zonele prin care au loc transferurile de mase de aer se numesc punți termice. Acestea pot fi adesea intuite destul de ușor, cum ar fi în cazul golurilor pentru uși și ferestre, însă există și situații în care aceste punți trebuie să fie evidențiate cu ajutorul termografiei în infraroșu.
 

termografiere
 

Astfel, vei vedea că punțile termice pot fi prezente în următoarele situații:

  • la nivelul acoperișului, la nivel de învelitoare și astereală
  • la nivelul planșeului peste ultimul etaj și la nivelul planșeelor intermediare
  • la nivelul plăcii peste subsol sau demisol
  • la nivelul pereților, la joncțiunea acestora, mai ales dacă vorbim despre construcții din elemente prefabricate din beton, care sunt monolitizate parțial, în șantier
  • la nivelul instalațiilor, acolo unde există goluri speciale pentru treceri de cabluri sau țevi
  • la nivelul suprafețelor vitrate, la îmbinarea zonelor de tâmplărie cu elementele de beton.

O clădire poate fi izolată cu spumă poliuretanică indiferent de tipul materialelor folosite pentru realizarea sa. Prin aplicarea spumei poliuretanice se obțin suprafețe perfect protejate, iar faptul că timpul de uscare este redus la nivel de câteva ore sau zile este un avantaj major pe care îl oferă spuma poliuretanică pentru izolare.
 
izolatie mansarda spuma poliuretanică
 

Spuma poliuretanică poate fi aplicată atât la interior, cât și la exterior, acoperă în totalitate suprafețele și are și proprietatea de a izola eficient zone pe care alte materiale nu ar reuși să le acopere în mod uzual. În special în zona trecerilor pentru țevi, acolo unde spațiile sunt deosebit de restrânse sau în zonele de izolare ale sistemelor de încălzire în pardoseală vei avea nevoie de materiale pe care să le poți aplica fluid și care să poată pătrunde adânc în zonele care necesită a fi izolate. Acest lucru va reduce pierderile la nivel de temperatură, iar casa ta va deveni mai eficientă din punct de vedere energetic.
Astfel, dacă vrei să eficientizezi costurile și să nu mai plătești atât de mult pentru facturile de energie și pentru întreținere, atunci va trebui să iei în calcul ideea de a izola locuința sau spațiul, pe lângă celelalte măsuri pe care le poți lua pentru a îmbunătăți performanța termică a acestor spații.

 

Isoterm® îți oferă soluția de izolare potrivită pentru casa ta ​

 

Liberalizarea pieței energiei și creșterea costurilor la gaze naturale reprezintă probleme de care ne lovim cu toții și pentru care trebuie să găsim soluții împreună. Noi știm că produsele noastre, spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă pot ajuta fiecare locuință să devină mai eficientă din punct de vedere energetic și să reducă prin aceasta consumurile.
 

isoterm pareri
 

Știm, de asemenea, că mai există materiale prin care se poate realiza izolarea termică, însă soluția noastră, spuma poliuretanică, este un produs all-in-one care te poate ajuta indiferent de provocările cu care te confrunți. Spuma poliuretanică are proprietăți excelente de izolare, iar acest lucru este dovedit prin coeficientul extrem de redus de conductivitate termică. În topul materialelor de izolare, spuma poliuretanică cu celulă închisă ocupă prima poziție, fiind urmat de spuma poliuretanică cu celulă deschisă, de vata minerală și de polistiren.
În plus spuma poliuretanică nu putrezește, nu se evaporă, nu se tasează, nu își pierde caracteristicile în timp și ninci nu necesită alte investiții costisitoare pentru mentenanță, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de sisteme și materiale de izolare.
Îți oferim așadar consultanță pentru a identifica tipul de spumă poliuretanică potrivit pentru construcția ta, fie că vorbim despre izolarea locuințelor, a spațiilor de birouri, a halelor metalice sau a spațiilor industriale.

 

Întrebări frecvente: ​​

 

  • Este spuma poliuretanică un material sigur pentru sănătatea mea?

  • Da, spuma poliuretanică este un material sigur pentru sănătate, aceste fiind supus de-a lungul timpului verificărilor celor mai mari instituții de control a materialelor de construcții. În acest articol am discutat despre detaliile ce privesc siguranța folosirii izolațiilor pe bază de spumă poliuretanică.

  • Izolarea cu spuma poliuretanică scade costurile la facturile de gaz și electricitate?

  • Da, prin izolarea termică a locuințelor cu spumă poliuretanică sunt reduse pierderile de căldură din timpul iernii și procesul de încălzire a locuinței în timpul verii. Află ce costuri are spuma poliuretanică.

  • Mai am nevoie de alte materiale pentru realizarea izolației?

  • Nu, izolația cu spumă poliuretanică nu necesită amorsare sau structuri adiacente de susținere. Este necesară doar pregătirea substratului prin curățare, pentru a beneficia de un suport curat și reparat.

  • Când începe să se simtă efectul izolării cu spumă poliuretanică?

  • Spuma poliuretanică cu celulă deschisă, dar și spuma poliuretanică cu celulă închisă sunt soluții profesionale de izolare termică cu efect imediat.

Pentru orice alte întrebări ia legătura cu un consultant Isoterm.