Ventilație cu recuperare de căldură
Într-o locuință confortul este definit de un cumul de factori, de la temperatură la un aer curat și o ventilație foarte bună a acestuia.
Ventilația poate fi realizată manual, prin deschiderea ferestrelor pentru a permite schimburile de aer, sau mecanizat cu ajutorul sistemelor de ventilare cu recuperare de căldură.

Pentru a obține o ambianță plăcută, o ventilație cu recuperare de căldură (centralizată sau descentralizată) devine esențială, mai ales atunci când casa este izolată cu spumă poliuretanică și etanșată corespunzător..
Ce este un sistem de ventilație cu recuperare de căldură?
În domeniul climatizării cel mai cunoscut aparat era până nu demult aparatul de aer condiționat, care oferă și în prezent un real ajutor în menținerea unor temperaturi optime în funcție de fiecare sezon. Totuși, evoluția tehnologiei a mers mai departe de atât și condus la apariția unor dispozitive moderne al cărui rol nu este doar cel de climatizare, ci și cel de reducere a costurilor aferente încălzirii sau răcirii spațiilor.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură s-au dezvoltat dincolo de clasicele aparate de aer condiționat. Rolul lor principal nu este doar răcirea sau încălzirea aerului, ci și menținerea temperaturilor interioare prin recircularea maselor de aer și refolosirea căldurii extrase din spațiile viciate. Prin această tehnologie:
- Se elimină aerul viciat și se introduce aer proaspăt, fără a pierde o cantitate semnificativă de căldură sau răcoare.
- Se păstrează temperatura interioară, ceea ce reduce costurile cu încălzirea și răcirea.
Tipuri de ventilație cu recuperare de căldură
Ventilația centralizată
Vorbim despre ventilație centralizată cu recuperare de căldură atunci când există o singură sursă sau unitate de ventilație, cu ajutorul căreia este realizată ventilația aerului.

Această unitate, numită centrală de ventilație, extrage aerul viciat dintr-o incintă și recuperează căldura înainte de a-l elimina în exterior. La admisia aerului proaspăt, cantitatea de căldură este refolosită, reducându-se astfel destul de mult costurile în ceea ce privește încălzirea spațiului.
- Recomandare: Se potrivește excelent în construcțiile noi, unde se poate integra direct în proiect. Deși poate fi implementată și ulterior, costurile și timpul de execuție pot fi mai ridicate dacă se face într-o locuință deja finalizată.
- Avantaje:
- Cost inițial relativ mai mic pentru întreaga locuință, deoarece este un singur sistem.
- O singură centrală de ventilație deservește toată casa.
- Dezavantaje:
- Mai puțin eficientă față de varianta centralizată
Ventilația descentralizată
Similară ventilației centralizate, ventilația descentralizată presupune folosirea unei unități de ventilare pentru fiecare încăpere a spațiului unei locuințe.

Ventilația descentralizată rezolvă unul dintre dezavantajele ventilației centralizate și anume folosirea unui sistem simplu de instalare, fără conducte și astfel fără necesitatea realizării unor lucrări foarte complexe.
- Avantaje:
- Instalare mai simplă, fără a construi rețele de tubulatură.
- Eficiență sporită, deoarece fiecare cameră poate fi reglată individual.
- Dezavantaje:
- Investiția inițială poate fi semnificativă, însă se amortizează în timp datorită economiilor la încălzire/răcire.
- Cost inițial mai mare, pentru că este nevoie de mai multe unități de ventilație.
Importanța ventilației într-o clădire bine izolată cu spumă poliuretanică
Atunci când o clădire este izolată termic, există riscul ca spațiile să nu fie corect ventilate, mai ales dacă beneficiarii ignoră nevoia de ventilație manuală.

Ventilația mecanică, centralizată sau descentralizată, poate aduce beneficii însemnate în contextul unui spațiu izolat, mai ales datorită faptului că eliminarea aerului viciat se păstrează totuși căldura interioară. Ventilația unui spațiu este absolut necesară din mai multe considerente, nu doar cele care țin de sănătatea umană, ci și de protecția structurală a locuinței. Dacă spațiul nu este ventilat atunci umiditatea și dioxidul de carbon rămân la interior. Umiditatea poate afecta elementele cimentoase, dar și izolația termică, producând formarea condensului în interiorul structurilor.
Vrei o ofertă personalizată pentru un sistem de ventilație? Hai sa discutăm!
Etanșeitatea clădirilor
Atunci când vorbim despre izolarea termică a clădirilor, una dintre preocupări este aceea de asigura etanșeitatea. În construcții, etanșeitatea se exprimă ca fiind proprietatea unei clădiri de a reduce schimburile de temperatură dintre interior și exterior, fiind îmbunătățită astfel eficiența termică a spațiilor și reducându-se consumurile inutile de resurse.
Izolația cu spumă poliuretanică îmbunătățește foarte mult acest aspect, fiindcă:
- Blochează puntile termice prin expansiunea spumei.
- Elimină rosturile care ar permite circulația aerului și apariția condensului.

Care sunt factorii care influențează etanșeitatea structurilor?
Clădirile prezintă dezavantajul de a nu fi realizate monolit, ceea ce înseamnă că prin definiție nu sunt complet etanșe. Unele zone, cum ar fi îmbinările la nivel de fundație, pereți, podea, acoperiș și golurile pentru uși și ferestre reprezintă o problemă în contextul etanșeității, iar acest lucru se poate remedia prin izolare termică.
Izolațiile cu spumă poliuratenică sunt deosebit de eficiente, spuma poliuretanică oferind de fapt acea acoperire de care au nevoie elementele de construcție care monolitizează spațiile și joncțiunile cu potențial de transfer termic.

Spuma poliuretanică expandează în momentul pulverizării pe suprafețe, iar acest lucru conduce la o etanșare fără rosturi și la o izolare termică eficientă, care nu permite maselor de aer să migreze spre exterior.
Etanșeitatea structurilor poate fi influențată de mai mulți factori cum ar fi:
Materialele de construcții folosite
Materialele utilizate pentru realizarea barierei de izolare termică- includem aici spuma poliuretanică pentru suprafețe, membranele de etanșare, benzile de etanșare punctuale pentru izolarea ferestrelor și ușilor.
Calitatea execuției lucrărilor de izolare
Punerea în operă a materialelor și calitatea execuției – punerea în operă a materialelor și aplicarea contribuie foarte mult la realizarea unei izolații termice eficiente și, desigur, la obținerea unor spații etanșe. Îmbinările dintre pereți, acoperiș și fundație trebuie sigilate corect cu ajutorul spumei poliuretanice, iar în cazul golurilor pentru uși și ferestre este necesar ca benzile și membranele să acopere corect zonele de îmbinare dintre tâmplărie și substrat.
Tipul de sistem de ventilație folosit
Izolarea termică a structurii și implicit etanșarea acesteia necesită în același timp o ventilație corect realizată. Chiar dacă ventilația manuală face parte din rutina zilnică, este necesară asigurarea ventilației mecanice, iar în general se recomandă ca aceasta să fie făcută cu recuperare de căldură, pentru a reduce costurile aferente încălzirii.

Din acest punct de vedere folosirea ventilației centralizate sau descentralizate joacă un rol foarte important, deoarece masele de aer de la interior pot fi ventilate, eliminate în exterior, însă datorită mecanismului de recuperare a căldurii se păstrează temperatura interioară, ceea ce înseamnă o eficiență energetică mai mare la nivelul clădirii.
Ce avantaje aduce ventilația în clădirile izolate termic?
Folosirea sistemelor de ventilație îmbunătățește semnificativ confortul în interiorul locuințelor, aducând o multitudine de beneficii. Practic cu ajutorul ventilației este redusă etanșeitatea, deoarece prin izolare termică sunt închise punțile termice, ceea ce conduce la o reducere a permeabilității maselor de aer de a se mișca liber.
Care sunt avantajele clădirilor izolate termic și ventilate cu sisteme cu recuperare de căldură?
Atunci când o clădire este izolată termic cu spumă poliuretanică aceasta beneficiază de toate beneficiile pe care spuma le oferă: eficiență energetică, o izolare de calitate, fără rosturi, care nu permite apariția dăunătorilor și a cuiburilor lor.

Pe de altă parte, o clădire ventilată aduce avantajul circulației aerului și implicit a menținerii calității aerului interior. Cumulate, cele două sisteme aduc împreună o serie de avantaje notabile clădirilor izolate cu spumă poliuretanică, după cum urmează:
- Eficiență energetică ridicată
- Se reduc consumurile de energie pentru încălzire și răcire.
- Clădirea poate obține o clasă energetică superioară.
- Costuri mai mici pe termen lung
- Pierderile de căldură sunt reduse, ceea ce scade valoarea facturilor.
- Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură în combinație cu izolația performantă scade consumul de energie cu până la 50%
- Confort termic îmbunătățit
- Temperatura interioară rămâne constantă chiar și atunci când se face schimb de aer.
- Dispare nevoia de a compensa termic după aerisirea încăperilor.
- Calitatea aerului interior
- Se reduce nivelul de umiditate, substanțe poluante, noxe și dioxid de carbon.
- Se previne apariția mucegaiului și a condensului, protejând structura și izolația din spumă poliuretanică.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi sistemul de ventilație pentru o casă izolată cu spumă poliuretanică?
Izolarea locuințelor cu spumă poliuretanică nu mai este de multă vreme o simplă cerință care crește valoarea unei proprietăți. În contextul fluctuațiilor de temperatură ai nevoie de o soluție optimă de izolare care să te ajute să menții constantă temperatură exterioară și un climat confortabil pentru activitățile tale.

Nu uita însă că la fel de necesar este să iei în calcul folosirea unui sistem de ventilație cu ajutorul căruia să echilibrezi umiditatea aerului, fără a periclita însă temperatura, iar sistemele mecanice cu recuperare de căldură sunt o soluție eficientă.
Cum alegi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru casa ta?
- Stabilește bugetul
- Analizează costul echipamentelor și manopera de instalare.
- Ia în calcul că un sistem centralizat implică o singură centrală, iar unul descentralizat mai multe unități de ventilație.
- Evaluează complexitatea instalării
- Analizează costul echipamentelor și manopera de instalare.
- Ia în calcul că un sistem centralizat implică o singură centrală, iar unul descentralizat mai multe unități de ventilație.
- Verifică eficiența energetică
- Discută cu specialiști care pot realiza calcule termice și pot recomanda soluția potrivită nevoilor specifice ale locuinței tale.
Isoterm este partener NovingAir
Colaborarea dintre Isoterm și NovingAir reprezintă un parteneriat strategic în domeniul soluțiilor de tratare a aerului și asigurării confortului termic.

Isoterm, cu experiența îndelungată în proiectarea și execuția sistemelor de izolare și climatizare, contribuie la optimizarea performanțelor tehnice și energetice ale proiectelor.
Vrei o ofertă personalizată pentru un sistem de ventilație NovingAir? Hai sa discutăm!
NovingAir, specializată în soluții avansate de ventilație și purificare a aerului, aduce inovație și expertiză în dezvoltarea unor echipamente eficiente și sustenabile. Împreună, cele două companii își unesc resursele și cunoștințele pentru a oferi clienților sisteme integrate, fiabile și adaptate cerințelor specifice, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții și la protejarea mediului înconjurător.
Concluzie: ventilație cu recuperare de căldură + izolație cu spumă poliuretanică = Confort și sănătate
Clădirile izolate cu spumă poliuretanică au nevoie de o ventilație eficientă a aerului interior, pentru a putea menține un climat sănătos și o calitate ridicată a aerului (fără noxe, pre, poluanți, dioxid de carbon etc.). Ventilarea mecanică a spațiilor, cu recuperare de căldură, centralizată sau descentralizată, te poate ajuta să te bucuri de un confort ridicat în locuința ra, unul dintre cele mai importante roluri ale dispozitivelor de ventilare fiind prevenirea apariției umidității excesive, a condensului și mucegaiului.

Cu ajutorul ventilației cu recuperare de căldură plătești mai puțin în timp ce temperatura rămâne constantă la interior, te bucuri de o calitate mai bună a aerului și protejezi izolația termică cu spumă poliuretanică de influența vaporilor de apă care condensează pe suprafețe atunci când acestea înregistrează variații însemnate de temperatură.
Discută cu specialiștii noștri despre soluțiile de izolare termică cu spumă poliuretanică și despre cerințele pe care le ridică acestea în contextul confortului și al durabilității. Îți stăm la dispoziție cu toate informațiile și cu oferte de preț adaptate oricărui buget.