Aplicarea de spumă poliuretanică pe timp de iarnă. O problema?
Spuma poliuretanică se poate aplica și iarna, până temperatura suportului ajunge la -15 grade C, însă procesul este mult mai dificil. Astfel acesta trebuie tratat cu maximă atenție și profesionalism. Lucrarea în sine durează mai mult, iar spuma nu va avea o compoziție corectă dacă nu sunt respectate toate condițiile procesului de lucru pe timp de iarnă. În continuare vă vom prezenta câteva dintre cerințele pentru aplicare spumă poliuretanică și pe timp de iarnă.
1. Alegerea materialului potrivit
Principala cerință care va stabili succesul lucrării este alegerea materialului potrivit. Spuma poliuretanică, la fel ca orice alt material, se găsește în diferite compoziții și de la diferiți producători. Fiecare dintre ele cu recomandari pentru temperatura minimă de aplicare.
Celula inchisă
Spuma poliuretanică cu celulă închisă pe bază de gaz oferită de Isoterm®, vine în formula de iarnă aditivată. În acest fel aceasta poate fi aplicată până când suportul ajunge la o temperatură minimă -5˚C.
Pe de altă parte o spumă poliuretanică neaditivată pentru condiții de iarnă va necesita o temperatură de minim 5-10˚C pe suport pentru a putea fi aplicată. Echipa noastră va face măsurători cu o cameră cu infraroșu înainte de fiecare lucrare de izolație pentru ne asigura de îndeplinirea condițiilor de aplicare.
Celula deschisă
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă folosită de Isoterm se poate aplica până când temperatura suportului ajunge la -15˚C . Folosim spumă poliuretanică Huntsman Building Solutions, fabricată în Canada, Astfel această spumă este testată în cele mai aprige condiții, Canada fiind renumită pentru iernile sale extrem de friguroase. Trebuie doar sa avem grija ca materialul sa aibă temperatura potrivită atât în butoaie cât și în timpul aplicării.
2. Aplicarea corectă a materialului
Spunem mereu că un preț foarte mic va rezulta întotdeauna într-o calitate scăzută a lucrării. Acest lucru este valabil mai ales pe timp de iarnă, atunci când prețul lucrărilor ar trebui să fie mai mare, întrucât consumul de material va fi mai mare din cauza temperaturilor scăzute.
Vom enumera mai jos câteva dintre cauzele unei aplicări incorecte pe timp de iarnă:
Folosirea corectă a materialelor
Trebuie să verificați întotdeauna condițiile de aplicare ale spumei poliuretanice, așa cum sunt indicate de către producător. Aceste condiții sunt regăsite în fișa tehnica(TDS – Tehchnical Data Sheet). În acest document sunt specificate temperaturile minime de aplicare și orice alte condiții specifice de aplicare.
Folosirea unei spume aditivate de vară
Așa cum există spumă poliuretanică aditivată pentru iarnă, așa există și spumă poliuretanică cu aditivi pentru vară. Aceste tipuri de spumă au în compoziție chimicale care fac spuma să funcționeze mai bine pe temperaturi ridicate, însă va mari temperatura minimă la care poate fi aplicată spuma. Astfel, dacă o spumă poliuretanică cu celulă închisă neaditivată poate fi aplicată la 5˚C iar una aditivată pentru iarnă la -5 ˚C, o spuma aditivată pentru vară poate fi aplicată la 10˚C.
Pregătirea și depozitarea materialelor
Este esențial ca pe timp de iarnă produsele să fie depozitate în condiții bune, la temperaturi pozitive. În timpul aplicarii este recomandat ca temperatura substanțelor din butoaie să aibă o temperatură în jurul valorii de 20˚C.
De asemenea, în cazul celulei deschise sau a celulei închise pe bază de apa, unul din materiale(poliolul) trebuie sa fie amestecat în permanență întrucât există riscul sedimentării chimicalelor.
Verificarea suportului pe care se aplică spuma
Temperatura suportului pe care se aplică spuma trebuie verificată înainte de lucrare, astfel încât să se încadreze în parametrii definiți de către producătorul de spumă. De asemenea, pe timp de iarnă există un risc crescut de apariția a condensului. Din acest motiv, este esențial să se verifice umiditatea suportului(lemn, beton, etc) înainte de începerea aplicării spumei.
Umiditatea lemnului spre exemplu, trebuie să fie undeva între 15-20%. Dacă spuma se va aplica porțiuni unde umiditatea este mai mare, atunci există riscul ca aceasta să se presurizeze cu vapori de apă, ce vor fi eliberați după un timp. După eliberare, volumul spumei va scădea și vor apărea crăpături în spuma poliuretanică, lucru discutat într-un articol separat.
Metoda de aplicare a spumei
Dacă la spuma poliuretanică cu celulă deschisă nu există diferențe mari de aplicare de la un sezon la altul, spuma poliuretanică cu celulă închisă se aplică diferit pe timp de iarnă. În general dacă suportul este foarte rece, se recomanda aplicarea unui strat subțire prima dată, precum o amorsă. Acesta are rol de a asigura aderența bună la suport. De asemenea, este recomandat ca următoarele straturi să nu depășească 3-5 cm/strat. Forțarea spumei va implica o densitate scăzută a materialului final și în consecință un coeficient de conductivitate mai slab. În cele din urmă nu veți reuși sa obțineți acel efect izoterm.
3. Pregătirea corespunzătoare a încăperii
Atunci când temperaturile din încăpere sunt prea scăzute, pentru ca spuma reacționează corespunzător este indicat să se încălzească și încăperea. Atunci când lucrarea se efectuează într-o casă locuită spre exemplu, mansarda este deja încălzită datorită căldurii din casă. Dar în cazul unor construcții noi, temperatura este apropiată de cea de afară. În cazul acesta se poate monta o aerotermă care să încălzească camera, sau un tun de căldură.
Încălzirea rapidă a încăperii are consecință imediată, apariția condensului. Din acest motiv este recomandat ca pe lângă o sursă de căldură, sa folosiți și un dezumidificator industrial.
De asemenea trebuie avut în vedere menținerea temperaturii optime în încăpere și după aplicarea spumei, timp de 24 de ore.
Pentru mai multe detalii contactați un consultant Isoterm.
Ți-a placut acest articol? Daca da, poți citi și despre mitul pereților care respiră…