021 9031

Cum obtinem standardul de casa nZEB?

ce este o casa nZEB

 

În contextul scumpirilor constante, dar și a nevoii acute de a reduce consumurile, casele au nevoie de cele mai bune soluții de optimizare din punct de vedere al consumurilor. Această preocupare firească a condus la apariția standardului nZEB, care de altfel conferă și locuințelor aceeași titulatură.

 

 

Discutăm așadar despre case nZEB, dar și despre avantaje pe care le aduc acestea și alte detalii importante pe care ar trebui să le cunoști pentru a-ți transforma locuința într-un spațiu confortabil și durabil.

 

 

Ce este standardul nZEB?

 

 

nZEB este acronimul de la sintagma Nearly Zero Energy Building, echivalentul în română a ideii de clădiri cu zero consum de energie. Cunoscând acest aspect este ușor de intuit la ce anume face referire sintagma, mai ales în contextul lucrărilor de izolare termică.

 

case pasive

 

Astfel, nZEB este un standard de performanță energetică pentru construcții, care solicită, în contextul performanțelor energetice, ca locuințele să fie optimizate astfel încât consumul de energie să fie cât mai redus, aproape de zero. Desigur, poate fi dificil să aduci o locuință, cu toate dependințele și numărul de utilizatori, la un consum aproape de zero în ceea ce privește energia, așa că standardul prevede câteva opțiuni care o dată implementate să conducă spre acest aspect. Primul lucru important este generarea de energie regenerabilă, care să funcționeze ca un substituent al energiei convenționale. Însă dincolo de acesta, există câteva ramificații fără de care acest lucru nu ar putea fi posibil.

În contextul explicației anterioare, standardul nZEB reprezintă un standard care solicită construirea caselor noi și optimizarea clădirilor noi astfel încât acestea să aibă zero consum de energie convențională sau să genereze un tip de energie regenerabilă care să suplinească energia convențională.

Deși la prima vedere poate fi destul de dificil să implementezi măsuri care să garanteze acest lucru, în realitate soluțiile există și mai mult decât atât, ele par să fie soluțiile viitorului. Iată care sunt acestea.

 

Izolarea termică cu materiale potrivite

 

Nu mai este un secret faptul că, deși izolarea termică este un proces care oferă o panoplie de materiale, fiecare dintre acestea au coeficienți diferiți de conductivitate termică. Din diversitatea de materiale ce pot fi folosite pentru izolare, spuma poliuretanică este una dintre cele mai fiabile alegeri.

Atât spuma poliuretanică cu celulă închisă, cât și spuma poliuretanică cu celulă deschisă reprezintă opțiuni foarte bune de izolare a interioarelor și exterioarelor clădirilor, datorită faptului că aceste materiale izolează perfect și protejează suprafețele de pericolul apariției fenomenului de condens.

Este important ca izolarea să se realizeze în mod corect, iar alegerea materialului este primul pas. Următorul, în ordinea importanței, este ca grosimea de strat a izolației să fie calculată și respectată. Grosimea de strat a izolației va influența transferul termic, dar și capacitatea izolației de a păstra o temperatură potrivită la interior.

 

 

Întorcându-ne așadar la standardul de casă NZEB observăm că această caracteristică a păstrării temperaturii la interior este deosebit de importantă pentru că logica standardului este aceea de a alinia locuințele la consumuri cât mai reduse de energie. O izolație realizată cu spumă poliuretanică are o eficiență dublă față de sistemele tradițională cu polistiren sau vată minerală, iar acest lucru înseamnă, în mod cert, că alegerea acestui material te va conduce cu un pas mai aproape de alinierea la standard.

 

Spuma poliuretanica pe timp de vara

 

Cu ajutorul unei izolații din spumă poliuretanică vei putea implementa sisteme moderne de încălzire, cu consumuri mai mici, iar în unele situații poți observa cum simpla anvelopare a unei locuințe conduce la creșterea cu cel puțin 2-3 grade a temperaturii interioare, iar acest lucru în mod cert o reducere a nevoii de consum de energie în vederea încălzirii unui spațiu.
Spuma poliuretanică poate izola orice tip de element constructiv, de la planșee la pereți și ziduri, dar și acoperișuri, mansarde, poduri locuite și nelocuite.

 

Cât de groasă să fie izolația pentru obține standardul de casa nZEB?

 

Grosimea izolației se alege în funcție de calitățile fiecărui material în parte. Un material cu un coeficient de conductivitate mic, va avea nevoie de o grosime mai mică pentru a obține standardul de casa nZEB. În funcție de acest coeficient de conductivitate și grosimea materialului, putem obține rezistența termică(R) sau coeficientul de transfer termic (U).

 

izolatie casa nZEB

 

Vom încerca în continuare să recomandam materialele și grosimile necesare pentru fiecare zona a casei:

 

1. ACOPERIȘ

  • Valoare U de referință: U<0.11 W/mK
  • Tipul de spuma și grosime necesare: Spuma cu celula deschisă la 30cm sau celula închisă la 15cm
  • Costuri: între 19-38EUR/mp plus TVA.

 

2. PEREȚI

  • Valoare U de referință: U<0.13 W/mK
  • Tipul de spuma și grosime necesare: Spuma cu celula deschisă la 20cm sau celula închisă la 10cm(luând în calcul și zidăria)
  • Costuri: între 15-28EUR/mp plus TVA.

 

3. Planșeu

  • Valoare U de referință: U<0.15 W/mK
  • Tipul de spuma și grosime necesare: Spuma cu celula deschisă la 20cm sau celula închisă la 10cm
  • Costuri: între 15-28EUR/mp plus TVA.

 

SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST

 

Alegerea unor sisteme de încălzire potrivite

 

Și în cazul sistemelor de încălzire se pune problema folosirii panourilor fotovoltaic, deoarece acestea se pot folosi combinat cu alte metode de încălzire. Pot fi alese, spre exemplu, centralele termice, însă este important de reținut că în cazul acestora există emisii destul de mari de gaze cu efect de seră.

 

pompa de caldura nzeb

 

Pe de altă parte pot fi alese sistemele tradiționale de încălzire sau sisteme de pompe de căldură, cele din urmă fiind una dintre cele mai bune soluții de eficientizare a consumurilor și a costurilor. În principiu folosirea oricărui mijloc de încălzire, cumulat cu o izolare foarte bună a suprafețelor, va conduce la o apropiere cât mai mare de conceptul de casă nZEB, adică o casă cu aproape zero consum de energie.

 

Implementarea unor soluții de iluminat eficiente

 

Iluminatul este una dintre cauzele principale ce conduc la consumuri foarte mari. Din acest motiv este important ca la dimensionarea sistemului de iluminat să se țină seama și de eficientizarea resurselor, luând în calcul reducerea consumului inutil.

Pentru a atinge aceste obiective, iluminatul în casele NZEB trebuie să fie proiectat și instalat cu atenție. Acest lucru poate include utilizarea de iluminat LED eficient din punct de vedere energetic și senzori de mișcare sau senzori de lumină pentru a reduce consumul de energie electrică. De asemenea, amplasarea ferestrelor și a altor deschideri pentru iluminat natural trebuie să fie bine gândite pentru a maximiza lumină naturală și pentru a reduce necesitatea de iluminat artificial.

 

lumina led nZEB

 

În plus, în casele NZEB, se poate utiliza energie solară pentru a alimenta iluminatul. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul panourilor solare fotovoltaice care convertesc energia solară în energie electrică pentru a alimenta iluminatul și alte echipamente din casă.

 

Obiceiuri de consum

 

Este important de reținut faptul că o casa nZEB este un cumul de factori și că un aspect important îl constituie însuși obiceiul de consum. Desigur, este foarte important să izolăm locuințele cu spumă poliuretanică și să alegem metode moderne de iluminat sau încălzire. În același timp însă este important ca și obiceiurile de consum să fie aliniate la cerințele unei case eficiente.

 

consum redus casa nZEB

 

Acest lucru presupune valorificarea resurselor și mai important decât atât înseamnă înțelegerea limitării consumurilor. Desigur, acest lucru nu ar trebui să între în contradicție cu cerințele de confort, așa că fiecare gospodărie trebuie să adopte soluții practice de limitare a consumurilor în concordanță cu propriile nevoie.

 

Care sunt avantajele pe termen lung pe care le aduce standardul nZEB?

 

Implementarea standardelor nZEB aduce avantaje notabile pentru clădiri și mediu, iar aceste aspecte pot fi grupate după cum urmează:

Economii semnificative la factura de energie

Beneficiarii caselor nZEB economisesc bani prin reducerea facturii de energie, deoarece aceste case consumă foarte puțină energie din surse convenționale, necesarul fiind asigurat prin sursele ecologice.

 

Eficiența energetică

 

Casele nZEB sunt proiectate să fie eficiente din punct de vedere energetic, prin utilizarea materialelor de construcție adecvate și a sistemelor avansate de încălzire, răcire și ventilare.

 

casa nZEB

 

Aici intră în calcul folosirea spumei poliuretanice cu celulă închisă sau deschisă sau închisă pentru izolare, folosirea betoanelor ecologice pentru construire sau implementarea soluțiilor eficiente din punct de vedere termic de încălzire a spațiilor.

 

Confortul interior

 

Dincolo de a lua toate aceste decizii pentru a construi durabil și pentru a reduce impactul asupra mediului, este important și confortul resimțit de către utilizatori.

 

ventilatie casa nzeb

 

Datorită sistemelor avansate de ventilare și încălzire, casele nZEB oferă un confort termic și acustic excelent, care se păstrează de-a lungul perioadei de utilizare a locuinței.

 

Beneficii asupra sănătății

 

Unul dintre avantajele mai puțin vizibile, dar cu un impact semnificativ, este cel care ține de sănătatea beneficiarilor. Casele nZEB sunt mai sănătoase și mai ecologice decât casele tradiționale, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, sunt reduși și alți agenți poluanți, deoarece accentul se pune pe folosirea materialelor de calitate, cu impact redus asupra mediului, sau pe soluții eficiente de amenajare, iluminat și încălzire, care nu afectează sănătatea umană.

 

case nZEB

 

Dacă luăm particular cazul spumei poliuretanice, vom observa că acest material este unul care se pliază foarte bine pe nevoile actuale, deoarece nu emană substanțe poluante și nu își modifică în timp proprietățile. Am discutat despre modul de comportare a spumei poliuretanice în acest studiu de caz care atestă faptul că materialul este potrivit pentru utilizare în locuințe și implicit în cazul locuințelor nZEB.

 

Creșterea valorii proprietății

 

Desigur, dincolo de avantajele fizice, curente, pe care le putem identifica cu ușurință, există și aspecte recesive ale implementării standardelor nZEB. Unul dintre acestea este faptul că locuințele nZEB au o valoare mai mare, tocmai pentru că sunt îmbunătățite să răspundă atât cerințelor de eficiență și exe mediu, cât și exigențele de confort.

 

salvare energie casa nZEB

 

Casele nZEB sunt strâns legate de ideea de eficiență, mai ales energetică, iar acest lucru conduce la încadrarea acestor locuințe în clase ridicate de eficiență. Acest lucru de cele mai multe ori constituie o garanție superioară pentru cumpărători, care vor prefera oricând un cost mai mare pentru o locuință deja optimizată, decât să investească ulterior pentru a o alinia pe aceasta la cerințele actuale de eficiență. În consecință, proprietarii de case nZEB beneficiază de o valoare mai mare a proprietății lor, deoarece aceste case sunt mai rare și mai căutate de către cumpărători.

 

Alte aspecte relaționate de casa nZEB

 

Casele nZEB sunt în mod cert tendința viitorului, așa că este necesar ca fiecare constructor sau beneficiar să fie la curent cu aceste cerințe. Ar fi important de știut faptul că s-ar putea ca la nivel de costuri inițiale investițiile să oară mari, însă că acestea se amortizează în timp tocmai datorită avantajelor pe care le aduce alinierea la aceste cerințe.

De asemenea, pentru a putea beneficia de o locuință nZEB, este foarte importantă conlucrarea cu un proiectant și constructor care să cunoască aceste noi reglementări. Beneficiind de un astfel de ajutor este cu mult mai simplu să alegi materialele folosite pentru izolare, sisteme de iluminat, panourile solare sau sistemele de încălzire.

 

Specialiștii cunosc foarte bine importanța construirii și amenajării de locuințe eficiente din punct de vedere al consumurilor, așa că primul pas este acela să găsești specialiști care să creadă în aceleași valori ca și tine. Chiar dacă acest domeniu este relativ nou, vei vedea că există specialiști care deja cunosc cerințele și știu și care sunt cele mai bune soluții de amenajare.

De asemenea, casele nZEB au nevoie de sisteme avansate de ventilare pentru a asigura un aer interior sănătos și confortabil. Aceste sisteme trebuie să fie bine proiectate și instalate pentru a funcționa eficient. Este important să se efectueze întreținerea regulată a locuințelor, a sistemelor de ventilație, răcire și încălzire, pentru a menține eficiența energetică și confortul interior.

La fel de important este și faptul că aceste locuințe pot fi personalizate în funcție de nevoile beneficiarilor, propunerile și soluțiile adopte fiind în general sarcina inginerilor constructori și a proiectanților. Este importantă de asemenea și relația cu furnizorii materialelor, care cunosc cel mai bine caracteristicile acestora.

 

 

Casele nZEB sunt în mod cert noile modele de locuințe, la care va trebui să ne aliniem în viitor. Află mai multe detalii despre acestea de la specialiștii noștri și alege cele mai eficiente soluții de amenajare, care să îți permită să te bucuri de casa ta și de confortul pe care îl oferă aceasta.