Eficiența spumei poliuretanice este un factor major scăpat din vedere în multe cazuri. Deși spuma poliuretanică cu celulă închisă este una dintre cele mai bune metode existente pentru izolație, ocazional auzim de situații în care spuma s-ar fi micșorat, dezlipit de pe suport sau chiar crăpat. Această modificare în formă face ca spuma să nu mai acționeze ca o barieră a aerului. În final nu are aceiași proprietate izolantă, și permite formarea condensului.
Ce este fenomenul de “shrinking”
Una dintre cele mai des întâlnite probleme, când ne sună clienții ce au avut aplicată o spumă poliuretanică aplicată impropriu, este acest fenomen de “shrinking”. Fenomenul de “shrinking” înseamnă creerea unui spațiu între spumă, și suportul pe care este aplicat. Această crăpătură scade din eficiența spumei poliuretanice. În momentul în care spuma nu mai etanșează zona, bariera de aer este distrusă, și automat eficiența izolatoare scade. În cele din urmă apărând condensul.
Dacă toate caracteristicile spumei sunt în regulă, după cum am discutat la începutul articolului, trebuie să urmărim și alegerea tipului de material în funcție de lucrare.
Fenomenele menționate apar din câteva motive destul de simple. Dacă materialul folosit este unul provenit de la diferiți producători de calitate îndoielnică, sau care din dorința de a oferi un preț mic nu oferă și calitatea în conformitate cu standardele internaționale pot apărea probleme. Un al doilea motiv pentru care eficiența spumei poliuretanice cu celulă închisă nu își va păstra proprietățile în timp este aplicarea incorectă, de cele mai multe ori de la un o firmă care nu are certificările și pregătirea necesară pentru o astfel de lucrare.
Eficiența spumei poliuretanice cu celulă închisă de calitate superioară, montată cum trebuie are un efect cu adevărat revoluționar. Spuma poliuretanică este poate una dintre cele mai importante investiții când vine vorba de locuință. Aceasta sigilează „scurgerile” de aer și oferă un ambient grozav pentru locuit și scade considerabil consumul de energie. Izolația cu spuma poliuretanică oferă o rezistență a transferului de căldură inegalabilă, și de durată, ce ar trebui sa aibă o durată de viață cât și cea a casei. Pentru ca toate cele menționate să fie valabile, cuvintele cheie sunt „calitate superioară” și „instalare corectă”.
Deteriorarea spumei apar ca și consecință a următorilor factori:
- Spumă poliuretanică de calitate slabă
- Spumă poliuretanică cu densitate prea mică
- Temperatura din exterior la aplicare
- Temperatura suportului pe care este aplicată
- Temperatura spumei în pistolul de aplicare
- Temperatura spumei din butoaie
- Umiditatea din încăpere
- Umiditatea de pe suport
- Aparatele învechite sau deteriorate
- Amestecarea incorectă a celor doi compuși ce produc spuma poliuretanică
- Suportul pregătit incorect
Care este legătura între între fenomenul de “shrinking” și stabilitatea spumei?”
Toate spumele poliuretanice expandează și se contractă într-o anumită măsură. Această expansiune și contractare este numită stabilitatea dimensională a spumei. Atunci când alegem tipul de spumă pentru o lucrare, este important să luăm în considerare această stabilitate dimensională. Spre exemplu stabilitatea spumei poliuretanice într-o hală frigorifică este alta fața de cea pusă într-o mansardă.
Gradul de stabilitate dimensională al spumei poliuretanice și rezistența la compresie sunt elementele ce trebuie avute în vedere atunci când alegem materialul folosit.
Tipul 1 de spumă este folosit în general la interior, acolo unde temperatura și umiditatea sunt moderate, de exemplu pentru izolat mansarde sau pereți. Tipul 2 de spumă este folosit în zonele unde temperaturile și umiditatea variază destul de mult, cum ar fi la izolarea halelor, a piscinelor, depozitelor frigorifice etc. Tipul 3 de spumă este recomandat în zonele în care spuma este constant supusă unei uzuri mari, cum ar fi aplicațiile direct exterioare. Tipul 4 de spumă este folosit, într-o măsură ceva mai mică, pentru pardoseli, podele, terase, acolo unde este supusă unui trafic intens.
Pentru a ne asigura că eficiența spumei poliuretanice este adecvată pentru fiecare lucrare, Isoterm alege materialul folosit doar după verificarea modului de testare în prealabil. Acest lucru ne permite să oferim lucrări de calitate.
Care sunt principalele cauze ale crăpării spumei, dacă materialul a fost ales corect?
Alegerea materialului nu este factorul definitiv atunci când vorbim de eficiența spumei poliuretanice. Problemele pot apărea și din cauza unei aplicări ineficiente:
Mixarea inegală a materialului
Dozarea corecta a straturilor spumei
Setarea greșită a mecanismului de aplicare, pregătirea ineficientă a materialului
Spuma poliuretanică se produce prin mixarea celor două elemente cheie, izocianat și poliol. Pentru a putea obține un produs performant, trebuie ca aceste două materiale să fie mixate, într-o formulă de 1:1. Variația aceste combinații nu are voie să fie mai mare de 2%. Mixare inadecvată a celor două materiale nu permite producerea unui material stabil. Deci vom avea o stabilitate dimensională slabă sau va fi moale și desprinsă de pe suport. Producând astfel crăpături (“shrinking”)
Din dorința de a reduce costul, unii producători vor apela la o umflare exagerată a materialului la aplicare. Astfel reducând consumul de material. O spumă aplicată corect, apare atunci când expandarea este între 1,5cm – 5cm (atunci când vorbim de celulă închisă). De asemenea este recomandat ca după fiecare strat să existe un timp de răcire de cel puțin 10-15min.
Pentru a obține calitatea optimă a produsului finit trebuie să respectăm indicațiile furnizate de către producător în fișa tehnică(TDS – Technical Data Sheet). Fiecare tip de spumă se lucrează într-o anumită plajă de valori în funcție de temperatura ambientală. O temperatura mai mare decât cea indicată de producător va duce la subțierea pereților celulelor de formează spuma poliuretanică. De asemenea, la anumite tipuri de spuma(cele pe bază de apă), poliolul trebuie amestecat bine înainte și în timpul procesului de aplicare.
Cum se remediază corect problemele de shrinking ?
Atunci când spuma poliuretanică a fost montată impropriu și nu și-a menținut forma, remedierea problemelor se va face în două moduri:
- Dacă crăpăturile în spumă au apărut pe lângă căpriori și spuma este înca bine prinsă de suport, de decupează local zonele problematice și se aplică spuma local.
- Dacă problemele sunt mai grave și spuma nu a aderat de suport(practic cazurile în care spuma cade singură dacă este mișcată), este recomandată o decopertare a întregii suprafețe și reaplicarea în totalitate.
Tocmai de aceea cel mai bine este să se lucreze cu cel mai bun material de către o companie avizată de la bun început.
Cum ne alegem aplicatorul corect ?
Deoarece există un număr foarte mare de aplicatori pe piață, decizia colaborării cu unul dintre ei poate fi destul de dificilă. Cererea izolațiilor cu spumă poliuretanică este destul de mare, și din acest motiv, apar firme noi în mod constant. Din dorința oferirii unui preț cât mai scăzut, nu toți oferă și calitatea promisă. Cum ne putem asigura ca primi calitatea lucrării promise:
- Verificăm credibilitatea firmei aplicatoare – pentru a ne asigura că alegem un aplicator cu experiență, este bine să verificăm vechimea firmei pe piață.
- Verificarea materialului folosit – este important ca materialul folosit să fie de la un producător de renume cum ar fi Huntsman, ATK, Synthesia, Whitechem. În felul acesta riscul care lucrarea să fie una de calitate este considerabilă
- Verificăm durata garanției oferite – spuma poliuretanică are o durată estimată de viață de peste 50 de ani. Este bine să primim și o garanție pentru manoperă. Isoterm oferă o garanție de 10 ani pentru spuma aplicată.
- Cerem și păstrăm toate documentele de pentru lucrarea efectuată – fiecare lucrare, trebuie să fie însoțită de un contract de prestări servicii, factură și garanția lucrării. Având aceste documente, puteți fi sigur că sunteți “acoperiți” în cazul apariției diverselor probleme.
Ce face Isoterm pentru a oferi un produs performant
Tocmai din dorința de a oferi cea mai bună calitate clienților noștri, am ales mereu să lucrăm cu materiale de cea mai bună calitate de la unul dintre cei mai vechi și renumiți producători, și anume Huntsman, ATK, Synthesia, BASF, Whitechem. De asemenea aparatele folosite sunt printre cele mai performante de pe piață și întreținute în conformitate cu cerințele producătorului. Personalul este bine pregătit și participă periodic la sesiuni de pregătire specializată, fiind singura firmă din țară cu aplicatorii certificați de către Huntsman(la data scrierii acestui articol):
Pentru orice altă informație nu ezitați să contactați consultanții Isoterm.
Ți-a plăcut acest articol? Daca da, poți citi și comparația dintre spuma poliuretanică și celelalte materiale de construcții și izolații…