Odată cu sosirea sezonului rece încep să apară și problemele la nivelul construcțiilor. Prea reci sau prea umede, clădirile se deteriorează cel mai repede în timpul iernii. Izolarea clădirii cu spumă poliuretanică reduce pericolul apariției condensului, iar despre efectele nocive ale acestuia asupra clădirilor și sănătății umane discutăm în cele ce urmează.
Ce este condensul?
Condensul reprezintă un proces fizic prin care are loc transformarea de stare a vaporilor de apă. Astfel, are loc trecerea din starea lor gazoasă în stare lichidă, ca urmare a diferențelor de temperatură. Într-o construcție este foarte ușor să apară condensul, tocmai pentru că vor exista întotdeauna diferențe între mediul interior și mediul exterior. La confluența dintre aceste zone sunt pereții de rezistență, ferestrele și planșeele, care sunt de fapt și elemente de trecere sau punți termice.
Puntea termică este zona dintr-o construcție care permite schimburi de temperatură cu exteriorul. Punțile termice sunt considerate a fi o problemă, mai ales în contextul eficienței energetice.
Condensul poate apărea la nivelul clădirii din mai multe cauze, deși cel mai adesea în construcții se discută despre condensul provocat de existența punților termice. Condensul poate fi provocat și de lipsa izolației termice, de gătitul continuu și de aburul produs de acest proces și chiar de simpla respirație. Practic, vaporii expirați în aer condensează, iar acest lucru conduce la apariția condensului.
Când apar problemele generate de condens?
În mod normal există în permanență vapori de apă în aerul unei locuințe. Problemele apar atunci când, din cauza unei cantități prea mari de vapori apare saturația. În condițiile unui aer saturat cu umiditate, devine foarte probabilă condensarea pe suprafețe și implicit apariția igrasiei și a mucegaiului, care nu doar că strică aspectul unei locuințe, ci are și implicații asupra sănătății umane.
Care sunt factorii care predispun la apariția condensului?
Condensul poate avea mai multe cauze, însă în final discutăm despre un cumul de factori. De unii dintre aceștia suntem conștienți, însă cea mai mare parte a factorilor sunt ignorați, considerându-se într-un mod eronat că aceștia nu influențează apariția condensului.
Iată care sunt acești factori:
Poziționarea camerelor cu umiditate mare în raport cu restul locuinței
Băile și bucătăriile sunt zonele cu cel mai mare nivel de umiditate, iar acestea au nevoie de o aerisire foarte bună. De asemenea, acesta este de obicei și motivul pentru care aceste camere sunt amplasate la o distanță rezonabilă unele față de celelalte.
Lipsa izolării termice
Legătura dintre izolația termică și condensul în case este un subiect foarte analizat în prezent, deoarece în funcție de tipul materialului izolator folosit lucrurile pot sta diferit. În cazul izolației termice realizate cu ajutorul spumei poliuretanice se pune cel mai adesea problema izolării continue fără locuri în care aerul să scape.
Astfel de multe ori am auzit problema acestui mit legat de respirația casei și a faptului ca spuma nu lasă casa să respire. Acest lucru este cât se poate de fals. Scopul unei izolații realizate corect este tocmai acesta, de a etanșa perfect structura și a nu mai lăsa aerul sa treacă de izolație. Tocmai această pierdere de aer reprezintă una din cauzele principale pentru formarea condensului. Mai exact atunci când aerul cald din cameră trece de izolație și ajunge la astereala rece(spre exemplu), acolo unde va condensa. Din acest motiv, pentru obținerea certificării de casă pasivă sau nZEB, este recomandat sa se realizeze un test de etanșare(blower door test).
Din contră, atunci când nu este realizată izolarea termică a clădirilor pericolele sunt mai mari. O casă care nu este izolată va avea de suferit de pe urma diferențelor de temperatură de la nivelul pereților. Astfel, în zona pereților se va resimți cel mai mult această diferență de temperaturi, deoarece zidul va funcționa ca un separator între temperaturile de afară și temperaturile de la interiorul locuinței. În vreme ce la interior locuința va fi încălzită, în perioadele de toamnă-iarnă temperatura exterioară va scădea, iar acest lucru va conduce la apariția condensării vaporilor de apă pe suprafața de perete.
Izolarea termică cu spumă poliuretanică reduce pierderile de temperatură și implicit riscul ca pe structura pereților să apară condensul. Prin izolare se crează un strat care permite o creștere continuă a temperaturii la nivelul pereților, fără a mai exista diferențele majore de temperatură care să conducă la formarea condensului.
Poziționarea în locuințe a unor surse generatoare de umiditate
O problemă majoră este aceea a gătitului în casă ori chiar uscarea hainelor în interiorul locuințelor. Aceste procese nu fac altceva decât să producă o cantitate foarte mare de vapori, care în lipsa unei aerisiri corecte se vor depune pe pereții locuințelor.
În această situație se află bucătăriile open space, casele tip studio, folosirea uscătoarelor de cameră, dar și aparatele precum umidificatoarele de aer.
Lipsa încălzirii eficiente a caselor
O casă care nu este încălzită în mod constant prezintă riscuri mai mari de a se confrunta cu condensul deoarece frigul presupune o cantitate foarte mare de vapori.
Este important așadar ca în interiorul locuinței să fie menținută o temperatură constantă, care să permită uscarea aerului și menținerea unei cantități constant echilibrate de vapori.
Lipsa aerisirii constante a camerelor
Este foarte important ca o locuință să beneficieze de o aerisire recurentă zilnică, pentru a putea aduce un echilibru în interiorul camerelor.
De asemenea, este important să nu fie folosite sisteme de acoperire a surselor de aerisire, cum ar fi draperiile sau perdelele foarte groase.
Lipsa unor ferestre potrivite
Golul pentru ferestre trebuie să fie foarte bine izolat, iar în același timp este important și să alegi ferestre de calitate, care să etanșeze foarte bine camerele.
Totuși, este important ca aceste sisteme de fereastră să îți ofere posibilitatea de a aerisi camerele, astfel încât să nu existe diferențe de temperatură nici la nivelul foii de geam și nici la nivelul betonului în care este încastrată fereastra.
Punctul de rouă- ce este și cum ne raportăm la aceasta?
Probabil ai auzit vorbindu-se destul de mult despre punctul de rouă, mai ales dacă te-ai gândit să îți izolezi locuința. Temperatura punctului de rouă reprezintă temperatura la care există posibilitatea să apară condensul pe o suprafață în funcție de umiditatea relativă a unei încăperi.
Umiditatea relativă reprezintă cantitatea de vapori determinată în interiorul unei camere. Această cantitate de vapori este influențată de procesele zilnice care se desfășoară în locuință (spălat, călcat cu aburi), de izolarea termică cu spumă poliuretanică în grosimi de strat potrivite, dar și de numărul de persoane din locuință. Măsurarea se poate face cu ajutorul unui higrometru de cameră, iar exprimarea umidității se face în procente. Ca idee, într-o locuință umiditatea nu ar trebui să fie mai mare de 70%.
Exemplificând, putem lua în considerare următoarele aspecte.
În general se recomandă ca temperatura la nivelul unei locuințe să fie cuprinsă între 21-23 de grade Celsius. Luând ca medie o temperatură interioară de circa 22 de grade Celsius și o umiditate relativă a camerei de circa 65 % vom vedea că temperatura punctului de rouă va fi de 15.2 grade. Explicând pe larg, acest lucru înseamnă că dacă temperatura în interiorul unei camere va fi mai mică de 15.2 grade, există un risc major de apariție a condensului, care crește pe măsură ce temperatura scade.
Ce trebuie făcut în acest caz este să păstrezi o temperatură constantă a obiectelor din casă la valoarea indicată, inclusiv la nivelul pereților. Acest lucru poate fi obținut prin folosirea unor sisteme potrivite de încălzire și prin izolarea termică a locuinței.
Atunci când folosești o centrală termică pentru încălzire vei vedea că și temperatura în cameră crește foarte mult, însă că este necesar să o păstrezi. Dacă locuința are punți termice masive, cantitatea de căldură generală se va pierde, așadar va fi nevoie să optezi și pentru izolarea corectă a pereților și planșeelor.
Spuma poliuretanică este în prezent unul dintre cele mai performante materiale de izolare deoarece poate păstra temperatura constantă la interior și poate acoperi chiar și cele mai dificile zone ale casei, astfel încât izolarea să fie continuă, fără rosturi.
Alături de sistemul de izolare și de centrala termică optează și pentru un termostat cu ajutorul căruia să poți stabili o temperatură potrivită la interiorul locuinței.
Așadar există o interdependență între temperatură și umiditate, dar și între procesele zilnice pe care le realizăm.
Ce poți face pentru a reduce riscul de apariție a condensului?
Condensul este o problemă reală cu care se poate confrunta oricine, însă este important de știut faptul că există soluții prin care poți evita apariția condensului. Iată care sunt aceste opțiuni:
- alegerea unei tâmplării eficiente, care să permită o aerisire corectă a locuinței;
- izolarea locuinței cu spumă poliuretanică, în funcție de tipul elementelor structurale, conform specificațiilor din proiectul tehnic sau în conformitate cu recomandările specialiștilor. În funcție de tipul elementelor structurale se determină și grosimea de strat necesară pentru izolare, atât pentru spuma poliuretanică cu celulă închisă, cât și în cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă;
- realizarea reparațiilor la nivelul pereților și a zidurilor, indiferent dacă vorbim despre crăpături, fisuri sau goluri. Este importantă realizarea unui microclimat potrivit pentru aceste lucrări, mai ales la interior, deoarece de obicei lucrările de zidire sau reparare contribuie la creșterea umidității;
- păstrarea unei temperaturi potrivite la interior, în mod constant. Specialiștii recomandă un interval cuprins între 18-23 de grade, în funcție de sezon, pentru ca suprafața pereților să fie complet protejată, iar condensul să fie eliminat;
- folosirea unor dispozitive speciale pentru reducerea umidității relative din aerul locuinței (folosirea hotei, a uscătoarelor profesionale pentru haine, eliminarea umidificatoarelor acolo unde acestea nu sunt necesare).
Izolația termică și condensul – Care sunt elementele care trebuie izolate?
Vorbim în ultima perioadă foarte mult despre izolare termică și despre eficiență energetică a clădirilor. Dincolo de aceste aspecte însă, se discută puțin punctual despre lucrurile care trebuie să fie făcute astfel încât izolarea să fie un succes. Iată care sun elementele care au nevoie de izolare termică cu spumă poliuretanică cu celulă închisă sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă.
Izolarea acoperișurilor
Acoperișul este una dintre zonele care are cel mai mare potențial de pierdere a temperaturilor interioare. Legile fizicii ne spun ca aerul cald urcă și se va acumula în cel mai înalt punct. Mai ales în zone precum baia sau bucătăria, se formează condensul, deoarece de cele mai multe ori vorbim și despre o umiditate foarte mare.
Izolarea acoperișurilor se poate face cu spumă poliuretanică, astfel încât temperatura la interior să poată fi menținută constantă, chiar și dacă vorbim despre tavane spre mansarde sau poduri.
Izolarea pereților
Pereții trebuie izolați mai ales la exterior, deoarece prin realizarea acestui proces nu mai apar diferențele de temperatură în structura peretelui. Aerul rece nu mai întâlnește suprafețe calde, iar depunerea vaporilor este împiedicată.
Specialiștii în domeniul construcțiilor recomandă și izolarea la interior, deoarece prin aceasta se reduce total riscul apariției de igrasie și condens.
Izolarea pardoselilor
Pardoselile sunt conducătoare de căldură, iar izolarea acestora este un mare beneficiu adus la nivel de confort. Practic, prin izolare se reduce transferul termic, însă în acest caz trebuie analizate foarte bine situațiile de fapt. Astfel, este nevoie de verificarea substratului din punct de vedere al umidității, integrității și trebuie analizate foarte bine soluțiile de amenajare (încălzire în pardoseală, tip de finisaj, etc.
Izolarea e poate face la nivelul pardoselilor tot cu spumă poliuretanică, optând pentru o grosime suficientă, astfel încât să te bucuri de confort termic la nivelul extremităților și să elimini condensul.
Alege așadar să ai grijă de casa ta optând pentru aceste soluții și sfaturi. Ele te pot ajuta să te bucuri de un cămin călduros, în care să nu își facă apariția mucegaiul și condensul. Discută cu specialiștii noștri despre izolarea termică a elementelor de construcție cu spumă poliuretanică și bucură-te de avantajele pe care și le oferă acest proces.