Izolație cu spuma poliuretanica sau polistiren?
În articolele trecute am făcut o comparație între spuma poliuretanică și vata bazaltică sau celuloză. Așadar continuând de unde am rămas, în acest articol ne punem întrebarea: “spuma poliuretanica sau polistiren?”.
Vom vedea astfel cum se compară spuma poliuretanică cu unul dintre cele mai populare materiale izolatoare din piață.
Ce este polistirenul?
Polistirenul este un material izolator polimeric, cu transparența slabă sau opac care este prelucrabil termic. Se fabrică din monomer stirol, o hidrocarbură mai simplă lichidă, obținută din petrol. Polistirenul este unul din cele mai răspândite tipuri de masă plastică, cu un consum mondial (semnificativ) de miliarde de kilograme pe an.
Tipuri de polistiren
În funcție de densitatea acestuia polistirenul poate fi de 2 tipuri:
Polistirenul expandat – EPS
Polistirenul expandat este un material cu o densitate variind între 11 – 32 kg/m3. Are de obicei o culoare albă și este făcut din micro “bile” de polistiren pre-expandat. Vine ambalat de obicei sub formă de panouri rigide și este cel mai des folosit la placări exterioare.
Conductivitatea termică acestui material variază între 0.032-0.040 W/mK, în funcție de calitatea și densitatea materialului.
Polistirenul extrudat – XPS
Este o variantă mai dură a polistirenului expandat, oferind astfel un coeficient de conductivitate mai bun și o rezistență sporită. Densitatea sa este de asemenea mai mare, variind între 28 – 45 kg/m3 .
Coeficientul său de conductivitate termică este variază între 0.029 – 0.038 W/mK, din nou depinzând de calitatea materialului și densitate.
Ce este spuma poliuretanica?
Spuma poliuretanică pe de alta parte este un material modern, inovator, folosit pentru izolația caselor aflate în zone cu ierni friguroase sau veri toride. Este un amestec de doua chimicale care atunci când sunt combinate expandează de pana la 100 ori, spuma ajungând astfel în cele mai mici crăpături.
Spuma poliuretanică este folosită la nivel mondial de mai bine de 40 de ani. Folosirea spumei poliuretanice, la noi, ca izolator termic, este încă o noutate în domeniu. Popularitatea sa crește însă exponențial pe măsura ce popularitatea materialelor clasice(vata bazaltică, polistiren, celuloză) scade.
Tipuri de spumă poliuretanică
Izolația cu spuma poliuretanică vine în două forme diferite și anume spuma cu celulă închisă și spumă cu celulă deschisă.
Spuma cu celulă deschisă
Este o spumă poroasă cu aspect de burete asemănătoare cu spuma la tub. Aceasta este mult mai moale și ușoară, fiind de preferat în spații nelocuite(cum ar fi poduri) unde diferența de temperatură dintre interior și exterior va fi mai mică și atunci când bugetul este mai redus.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă are un coeficient de transfer termic asemanator cu polisitrenul, în jurul valorii λ = 0.036 W/mK. De asemenea celula deschisă are costuri asemănătoare cu polistirenul.
Spuma cu celulă închisă
Este o spuma foarte compactă în care celulele stau foarte apropiate una de cealaltă. Aceasta este o spuma foarte dură și oferă o izolație superioara față de cea cu celulă deschisă.
Este de preferat în spațiile locuibile(izolație mansardă spre exemplu), atunci când există riscul formării condensului deoarece aceasta nu lasă aerul cald din încăpere sa treacă de spumă și sa ajungă la astereala rece.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă are un coeficient de transfer termic de neegalat, în jurul valorii λ = 0.021 W/mK.
Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui material?
Spuma poliuretanică este un material revoluționar dintr-o multitudine de motive. Cu toate acestea, polistirenul este un competitor puternic, având avantajele sale. Dacă ați ajuns în punctul în care doriți sa izolați mansarda spre exemplu și nu știți dacă veți folosi o izolație cu spumă poliuretanică sau polistiren, sperăm că următoarele rânduri va vor ajuta sa luați decizia corectă.
Eficiența instalării
Spuma poliuretanică este foarte ușor de instalat în absolut orice situație. Aceasta se pulverizeaza folosind o aparatură specială și o presiune mare. Spuma se umfla apoi, umplând astfel fiecare spațiu sau crăpătură pentru o sigilare perfectă a zonei. Astfel fluxul de aer, apariția condensului și a mucegaiului sunt complet eliminate.
Trebuie să aveți grijă însă cu cine faceți lucrarea, întrucât o aplicare incorectă poate duce la crăparea sau desprinderea spumei. Echipele de aplicatori Isoterm® au o vastă experiență în domeniu pentru a vă garanta o aplicare corectă de fiecare dată.
În contrast cu spuma poliuretanică, polistirenul poate fi instalat corect doar în zonele ușor accesibile. Cu toate acestea, nu aveți nevoie de aparatură specială și nici de un grad mare de specializare. Izolația cu polistiren poate fi astfel chiar și un proiect DIY(do it yourself).
Adițional, deoarece polistirenul nu expandează precum spuma, o instalare incorectă poate duce la probleme majore. Spațiile dintre plăcile de polistiren sunt adevărate punți termică care pierderea aerului cald din încăpere pe timp de iarnă. Efectul este un cost mare de încălzire sau răcire și în timp apariția condensului și a mucegaiului.
Timpul de montaj este de asemenea un factor important în alegerea unei izolații cu spuma poliuretanică sau polistiren. Pentru 100mp izolația cu spuma se poate efectua în mai puțin de 2 ore. Polistirenul pe de altă parte necesită chiar și câteva zile de lucru în funcție de dificultatea lucrării.
Eficiența termică
Atât spuma poliuretanică cât și polistirenul sunt materiale eficiente de izolație. Cum le putem diferenția însă și cum putem compara eficiența fiecărui material? Este foarte simplu: prin coeficientul de conductivitate termica λ. Acesta măsoară cantitatea de căldură care se pierde prin material timp de o oră. Cu alte cuvinte, cu cât valoarea λ este mai mică cu atât materialul va fi mai eficient. Când vă veți decide dacă veți opta pentru o izolație cu spuma poliuretanica sau polistiren, trebuie sa țineți cont în primul rând de acest factor.
La acest capitol spuma poliuretanică este clar câștigătoare, având cu coeficient de conductivitate termică λ = 0.021W/mK față de polistiren care ar λ între 0.032 – 0.040 W/mK.
Dar asta nu este totul. Avantajul major al spumei poliuretanice este faptul că aplicarea este continua. Spuma pătrunde în fiecare crăpătura și închide toate punțile termice, sigilând perfect zona. Pe de altă parte golurile dintre plăcile de polistiren vor duce la o pierdere energetică majoră, crescând astfel consumul energetic datorat încălzirii și răcirii casei.
În concluzie, luând în calcul cele 2 aspecte de mai sus, putem concluziona că spuma poliuretanică este chiar și de 3 ori mai eficientă decât polistirenul. Acest lucru ne-a fost confirmat prin măsurătorile făcute de echipele noastre la diferite lucrări, folosind o camera cu termoviziune.
Deci ce alegem pana la urma? Spuma poliureteanica sau polistirenul. Dacă izolarea perfectă a casei este tot ceea ce contează, atunci decizia este una foarte simplă: spuma poliuretanică. Mai mult, spuma poliuretanică folosită de Isoterm® are cele mai bune valori termice din piață.
Costurile
La prima vedere izolația cu spuma poliuretanică este ușor mai scumpă decât izolația cuapolistiren. Însă dacă dorim să facem o comparație corectă, atunci trebuie sa luam în calcul eficiența mai mare a spumei poliuretanice. Așa cum am spus și în paragraful anterior, spuma poliuretanică este de pana la 3 ori mai eficientă decât polistirenul.
Să luam astfel ca exemplu o izolație cu spuma poliuretanică cu celulă închisă și una cu polistiren extrudat. Vom presupune ca polistirenul este unul calitativ, cu λ = 0.032 W/mK.
Luând în calcul coeficientul de conductivitate și punțile termice, vom considera ca 5cm spumă sunt echivalentul a 12.5cm de polistiren.
În funcție de suprafața ce trebuie izolată spuma poliuretanică va avea un cost între 38-55RON/mp plus TVA. Un lucru important de menționat este ca la izolația cu spumă poliuretanică veți avea discount-uri în funcție de suprafața.
Pentru polistirenul extrudat am luat în calcul un preț mediu de 490RON/mc de la unul dintre cele mai mari lanțuri de bricolaj. Pentru cei 12.5cm de extrudat veți plăti astfel 52RON/mp plus TVA.
Astfel dacă aveți o suprafață mai mare de 150mp de izolat și nu știți dacă veți ieși mai ieftin cu spuma poliuretanică sau polistiren, atunci răspunsul este simplu. În acest caz izolația cu spumă poliuretanică este mai ieftină.
Totodată luați în calcul faptul că la izolația cu polistiren vor exista conturi suplimentare cu manopera și surplusul de material. La izolația cu spumă poliuretanică manopera este inclusă în costul lucrării și veți plăti cât material se va folosi.
Caracteristici speciale
Pe lângă avantajele discutate mai sus, spuma poliuretanică mai are câteva caracteristici speciale. Aceasta rigidizează întreaga structură fiind excelentă pentru planșee de lemn și acoperișuri.
Sigilează lemnul perfect și îl protejează de carii și rozătoare.
Spre deosebire de polistiren care arde puternic, spuma poliuretanică este ignifugă, fiind încadrată în clasa B2/d0 de reacție la foc.
Este singurul material izolator de pe piață care protejează casa de condens și mucegai.
Care este concluzia?
In cele din urmă alegerea izolației care se potrivește cel mai bine cerințelor este a voastră. Pentru a determina ce să alegeți între spuma poliuretanica sau polistiren trebuie doar sa luați in considerare aspectele pozitive și pe cele negative enumerate mai sus și bineînțeles bugetul pe care îl are fiecare.
Per total însă, în cazul în care urmăriți o soluție pe termen lung(atenție spuma are durata de viată de 80 ani) și nu doar o izolație care sa țină câteva sezoane, spuma poliuretanică vă va proteja casa, o va face mult mai confortabilă și în același timp vă va ajuta să economisiți bani la facturile de energie.
Daca sunteți de acord cu noi și ați hotărât că spuma poliuretanică este singurul material pentru confortul casei dumneavoastră, atunci contactați-ne pentru a stabili o întâlnire cu unul din consultanții noștri și a beneficia de izolația Isoterm®.
Ți-a placut acest articol? Daca da, poți citi și despre spuma poliuretanică ignifugă…