Industria HoReCa este unul dintre cele mai importante domenii care susțin economia, însă pentru ca aceasta să existe este nevoie de o susținere eficientă.
Uneori susținerea se bazează pe lucruri mici dar cu impact mai ales asupra funcționalității, cum ar fi izolarea termică. Discutăm în acest material despre importanța izolării termice cu spumă poliuretanică a spațiilor HoReCa, dar și despre avantajele pe care le aduce acest proces.
Ce trebuie să știi despre HoReCa?
HoReCa este acronimul de la hoteluri-restaurante-cafenele, acest grup definind de fapt un segment al industriei de servicii de consum pentru populație, cunoscut la nivel european. HoReCa definește un întreg complex de imobile și servicii adiacente, iar dintre acestea putem numi pensiunile, hotelurile și alte unități de cazare, restaurante, cu tot cu spații de găzduire, dacă este cazul și cafenele, ca spații de servire imediată, toate tranzitate de un flux mare de persoane.
Pentru că vorbim despre unități hoteliere în principal, care au rolul de a găzdui clienți și de a le oferi acestora cele mai bune condiții de petrecere a timpului, izolarea termică a spațiilor devine o necesitate. Pe de o parte, este necesar ca fiecare unitate să asigure confort termic și siguranță utilizatorilor, în vreme ce pe de altă parte izolarea termică aduce beneficii pecuniare, prin reducerea consumului de energie și prin reducerea pierderilor.
Condiții de izolare termică hoteluri
Ca și în cazul locuințelor de tip unifamilial, unitățile hoteliere trebuie să le asigure clienților siguranță și confort, iar în această situație se iau în calcul indicatorii de performanță energetică. Unul dintre acești indicatori este coeficientul global de izolare termică sau coeficientul G, acesta având implicații în calculul unei clădiri încă din faza de proiectare a acesteia.
Mai mult decât atât, calcului coeficientului global de izolare termică este definitoriu pentru obținerea autorizației de construire și reprezintă o valoare în care trebuie să se încadreze și construcțiile deja construite până la definirea Normativului C107/1/ 2013. Este important să știi că acest normativ completează specificații tehnice preexistente, dar care se schimbă o dată cu cercetările făcute în domeniul eficienței energetice a clădirilor.
Valorile pentru coeficientul global de izolare termică este definit în tabelele din acest normativ pentru toate categoriile de construcții, nu doar pentru segmentul HoReCa: spitale, creșe, policlinici, clădiri pentru învățământ și sport, birouri, clădiri comerciale și hoteliere și orice alt tip de clădire cu regim normal de exploatare.
Izolație pensiune: Izolarea elementelor structurale ale spațiilor din clădiri de tip HoReCa
Clădirile hoteliere și nu numai trebuie să fie foarte bine izolate pentru a le oferi clienților cele mai bune condiții de petrecere a timpului. De aceea ideea de izolare vizează fiecare element structural în parte și fiecare tip de construcție în parte, iar despre acest proces discutăm în cele ce urmează.
Indiferent dacă vorbim despre pereți interior sau exterior, cu rol portant sau despărțitori, pereții din industrial HoReCa trebuie să asigure eficiența energetică și termică a clădirilor. În cazul hotelurilor cel puțin, acolo unde vorbim despre structuri constructive impunătoare, cu greutate proprie foarte mare, este importantă alegerea unui material cu o densitate ridicată, dar cu o greutate redusă, care să nu influențeze greutatea proprie a clădirii. Alegerea unui material de izolare eficient, care să nu permită schimburile de temperatură cu exteriorul prin intermediul punților termice devine o necesitate.
Spuma poliuretanică este materialul potrivit pentru izolație pensiune, izolație hotel sau izolație restaurant, deoarece aduce următoarele avantaje la nivelul pereților.
SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST
Spuma poliuretanică este o izolație termică eficientă
Spuma poliuretanică este material izolator termic excelent, dovedit de un coeficient de transfer termic foarte bun (lambda -λ= 0.021-0.038 W/mK, având capacitatea de a reduce transferul de căldură între interior și exterior. Prin aplicarea sa corectă în pereți, pardoseli și acoperișuri, se pot obține niveluri ridicate de confort termic în clădiri.
Spuma poliuretanică este un bun izolator acustic
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă poate oferi o etanșare eficientă în jurul ferestrelor, ușilor și altor deschideri, reducând astfel nivelul de zgomot care s-ar putea propaga prin aceste zone. Alături de o tâmplărie eficientă și cu ajutorul unor geamuri cu tehnologii performante nivelul de zgomot este redus foarte mult, oferind astfel oaspeților o experiență plăcută în spațiile HoReCa.
Trebuie luat în calcul faptul că în cazul hotelurilor, mai ales a celor de dimensiuni mari, vorbim despre structuri realizate exclusiv din beton, un material care ajută la propagarea zgomotului, astfel, că este nevoie de un material cu performanțe ridicate de izolare acustică, așa cum este spuma poliuretanică. Pentru un control sporit al zgomotului la nivelul pereților se poate folosi spuma poliuretanică cu celulă închisă, material mult mai dens și compact, cu o retenție mult mai bună a zgomotului.
Spuma poliuretanică oferă eficiență energetică
Prin crearea unei bariere termice continue, spuma poliuretanică poate contribui la reducerea pierderilor de căldură și la optimizarea consumului de energie pentru încălzire și răcire în clădiri. Aceasta poate duce la economii semnificative de costuri pe termen lung deoarece nu mai ești nevoit să suplimentezi de fiecare dată consumul pentru a acoperi punțile termice.
Dacă în cazul locuințelor individuale discutam despre pierderi de căldură raportate la suprafețe relativ mici, în cazul hotelurilor vorbim despre suprafețe de sute și mii de metri pătrați, așadar consumurile vor fi direct proporționale cu dimensiunile hotelului.
Spuma poliuretanică protejează împotriva umidității și mucegaiului
Una dintre problemele acute cu care se confruntă restaurantele, pensiunile, cafenelele sau restaurantele este umiditatea, iar aceasta poate apărea în două situații particulare. Pe de o parte vorbim despre procese casnice de întreținere a spațiilor, cum ar fi curățarea, sau despre prepararea hranei sau utilizarea mijloacelor tehnice special destinate acestor proceduri. Pe de altă parte, chiar utilizarea propriu zisă a spațiilor de către utilizatori și clienți reprezintă un mijloc prin care crește umiditatea. Folosirea dușurilor și chiar respirația proprie a maselor mari de oameni în incinte relativ mici poate conduce la o umiditate relativă ridicată.
Spuma poliuretanică este rezistentă la umiditate și nu absoarbe apa, ceea ce o face potrivită pentru utilizarea în medii umede sau expuse la apă. Acest lucru contribuie la prevenirea formării de mucegai și a altor probleme de sănătate legate de umiditate în clădiri.
Mucegaiul nu este permis în astfel de spații, cum ar fi restaurantele, cafenelele, hotelurile sau pensiunile. Deși poate fi greu să ții la distanță mucegaiul și umiditatea excesivă, dat fiind fluxul continuu de oameni care circulă prin aceste spații, în realitate pot lua măsuri de prevenție, cum ar fi folosirea spumei poliuretanice, care are rolul de a proteja în avans clădirile de apariția ciupercilor de mucegai.
Spuma poliuretanică este durabilă și rezistentă
În prezent există discuții semnificative cu privire la protejarea mediului și la folosirea materialelor naturale pentru construcții, iar discuția se ramifică și la nivel de izolare termică. Desigur, hotelurile, pensiunile sau restaurantele pot fi izolate și cu materiale tradiționale de izolare însă decizia implică mai mult decât alegerea în baza unui singur considerent. Spre exemplu, dacă vorbim despre hoteluri, care sunt structuri ample ce trebuie să funcționeze impecabil, fără timpi morți, mai ales în perioadele de vârf ale sezonului turistic, este nevoie de un material care să poate fi aplicat rapid și eficient.
Spuma poliuretanică se aplică cu ușurință, fiind nevoie doar de mobilizări ale efectivelor de lucru, ceea ce se traduce prin lucrări de una sau două zile. Fără timp mare de lucru clădirea își poate relua fluxul de lucru, fără a înregistra astfel pierderi sau, așa cum este în cazul izolărilor tradiționale, fără deșeuri rezultate din construcții.
Desigur, este nevoie de o pregătire a substratului pentru izolare, însă apelând la specialiști aceștia vor găsi cele mai bune soluții. Spuma poliuretanică, atât spuma poliuretanică cu celulă închisă cât și spuma poliuretanică cu celulă deschisă se usucă rapid, permițând astfel un ritm eficient de lucru.
Spuma poliuretanică acoperă chiar și cele mai dificile zone
În general hotelurile, pensiunile, restaurantele și cafenelele sunt structuri care exploatează chiar și cele mai mici spații, dovada constituind-o chiar construirea mansardelor.
Pentru că vorbim despre spații destul de greu accesibile, dată fiind forma clădirilor, este nevoie de materiale de izolare care să se adapteze cât mai eficient la cerințele acestora. Pentru că se aplică prin pulverizare spuma poliuretanică poate ajunge chiar și în cele mai dificile zone, acolo unde expandează formând o barieră eficientă împotriva pierderilor de temperatură.
Norme esențiale de respectat în industria HoReCa
Industria HoReCa ridică, pe lângă ideea de confort, și alte aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere. Pentru fiecare dintre acestea folosirea spumei poliuretanice este importantă, deoarece acest material reușește să acopere exact cerințele de care au nevoie aceste spații constructive.
Norme de igienă
Spațiile din industria HoReCa trebuie să prezinte un înalt grad de igienă iar spuma poliuretanică este un material igienic, care nu permite apariția ciupercilor, a mucegaiului, a insectelor sau a cuiburilor de dăunători și rozătoare. În medii cu umiditate mare precum bucătăriile și băile, există riscul dezvoltării mucegaiului și al altor probleme legate de umiditate.
Folosirea spumei poliuretanice reduce aceste riscuri, indiferent dacă vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă sau despre panouri din aluminiu cu miez din spumă poliuretanică.
Norme estetice
Un aspect foarte important care ține de exploatarea clădirilor din industria HoReCa îl reprezintă estetica. Atunci când izolezi folosind materiale tradiționale există posibilitatea să nu mai poți repsecta anumite detalii stilistice stabilite inițial, iar în plus grosimea de strat a materialului izolator poate influența suprafața totală. Dacă vorbim despre clădiri istorice sau despre spații care trebuie să păstreze intact aspect inițial, atunci izolarea termică este cu atât mai greu de realizat. În acest caz spuma poliuretanică poate urma traseul elementelor și în plus nu este consumatoare de spațiu.
Tot ce trebuie să faci este să discuți cu specialiștii pentru a vedea care sunt grosimile de strat recomandate pentru fiecare tip de element structural în parte, astfel încât să poți calcula necesarul de material pentru izolarea unei structuri din industria HoReCa.
Norme de siguranță
Siguranța la incendiu este una dintre cele mai acute probleme când vine vorba despre industria HoReCa.
Din fericire, spuma poliuretanică este un material care nu produce incendii (arde singur, până la stingere, fără scântei incandescente), așadar poate fi o soluție potrivită, în detrimentul materialelor tradiționale care se topesc sau ard.
Compatibilitate structurală
În unele situații clădirile din industria HoReCa sunt realizate din material noi și moderne, însă cel mai adesea vom regăsi structuri realizate din beton armat. Izolarea termică a acestor structuri trebuie să țină seama de caracteristicile materialelor, pentru a asigura compatibilitatea acestora cu materialul izolator. Spuma poliuretanică este un material compatibil cu orice tip de substrat, așadar atunci când iei în calcul izolarea acestor tipuri de clădiri nu va trebui să calculezi defalcat costurile și să cauți furnizori separat.
Izolarea clădirilor din industria HoReCa este o necesitate a prezentului mai ales că în modernitate avem tendința să transformăm orice moment într-o experiență. Bazat pe conceptul experienței, industria HoReCa trebuie să funcționeze impecabil, iar acest lucru înseamnă investiții chiar de la bază, de la nivel de infrastructură. Un prim pas îl reprezintă izolarea, despre care vedem că are multiple implicații asupra temperaturii interioare, umidității, confortului, ventilației, lipsei de condens și mucegai și protecției.
Discută cu consultanții Isoterm despre importanța izolării termice a clădirilor din industria Horeca și alege împreună cu aceștia soluția de care ai nevoie pentru clădirea pe care o deții, pentru a le putea oferi clienților tăi confortul și protecția de care au nevoie.