021 9031

Izolatie pod – Cum se realizează în mod corect?

IZOLATIE POD

Podurile reprezintă spații constructive ale unei clădiri, situate la nivelul acoperișului, fiind in general zone tampon intre exterior și spațiile locuite, izolarea podului fiind astfel critică pentru eficiența energetică a casei.

 

 

Podurile pot fi de două tipuri, în funcție de utilizarea acestora și anume poduri locuite(mai exact mansarde, despre care am discutat in acest articol) și poduri nelocuite. În ambele situații însă este nevoie de o izolare temeinică a acestor structuri, deoarece acestea sunt spații de tranzit între elementele de acoperiș și învelitoare și restul clădirii.

 

Ne-am propus să discutăm în acest material despre izolarea corectă a podurilor folosind spuma poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă, despre avantajele pe care le oferă izolarea acestor structuri, dar și despre lucrurile pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când izolezi clădirea.

 

Care sunt etapele care preced izolarea podurilor?

 

Pentru ca o izolație să funcționeze în mod corect, acoperind practic nevoia de a limita schimburile de temperatură cu exteriorul, este nevoie ca aceasta să și fie realizată în mod corect. Astfel, este nevoie să fie respectate următoarele aspecte ce țin de punerea în operă:

 

Curățarea substratului

 

Primul pas, înainte de orice etapă de lucru, este inspectarea și curățarea  substratului. Este necesar ca substratul să fie curat și lipsit de particule ce pot influența în mod negativ aderența. Spre exemplu praful și hidrocarburile reprezintă principalele pericole care pot influența aderența materialului izolator, iar acest lucru conduce în mod automat la realizarea unei lucrări defectuoase de izolare.

 

pod curat

 

Chiar și spuma poliuretanică are nevoie de astfel de lucrări de curățare a substratului, în ciuda faptului că se aplică prin pulverizare, cu o presiune relativ mare. Aceasta din urmă garantează aplicarea corectă, dar nu neapărat și aderența materialului izolator la substrat, mai ales dacă acesta a fost curățat în mod necorespunzător.

 

Evaluarea spatiului

 

La fel de importantă ca și etapa de curățare este cea de evaluare a spațiului în care se aplica izolația. Toate golurile foarte mari, precum acelea de la saceag, trebuie închise înainte, spre exemplu cu polistiren.

 

inchiderea saceagului cu polistiren

 

Substratul nu trebuie să fie doar curat, ci și sănătos, iar acest lucru se vede atunci când acesta este lipsit de fisuri, goluri și găuri. Este important ca starea suprafețelor să fie verificată în permanență, iar eventualele fisuri sau goluri să fie reparate. Abia ulterior se va putea aplica materialul izolator, după ce substratul a fost reabilitat.

De asemenea umiditatea lemnului trebuie masurată și acasta cu trebuie să depășească 17-20% in funcție de cât de ventilat este spațiul.

 

Alegerea materialului izolator

 

Există o varietate de materiale de izolare disponibile pe piață pentru izolare pod, iar dintre acestea putem numi vata minerală, spumă poliuretanică, polistirenul sau vată bazaltică. Este important ca materialul ales să aibă în vedere cerințele substatului, dar și nevoile de izolare stabilite de către auditul energetic.

 

izolatie eficienta pe timp de vara

 

Auditul energetic are rolul de a oferi ghidaj în problematica eficienței energetice a unei clădiri, deoarece prin acesta se stabilește gradul de eficientă este o clădire din punct de vedere al consumurilor energetice.

 

Aplicarea materialului izolator

 

Materialul de izolație ales trebuie aplicat într-un strat uniform și compact, asigurându-se că nu există goluri sau fisuri la nivelul suprafețelor. De asemenea, este important să se respecte instrucțiunile producătorului în ceea ce privește aplicarea și utilizarea corectă a echipamentelor necesare.

Aplicarea izolației depinde foarte mult de materialul izolator folosit. În cazul utilizării spumei poliuretanice este importantă calcularea grosimii de strat, deoarece de aceasta depinde foarte mult eficiența izolației. Izolația trebuie dispusă fără goluri, iar din acest motiv spuma poliuretanică este perfectă, deoarece sigilează eficient orice tip de suprafață, indiferent de arhitectură sau de cât de complicate sunt detaliile constructive.

 

Izolatia podurilor cu spuma poliuretanica

 

Spuma poliuretanică este un material de izolare termică și fonică foarte eficient, format dintr-un amestec de doi compuși lichizi, mai exact poliol și izocianat, care reacționează între ei și se transformă într-o spumă ce expandează, atunci când spuma este aplicată, umplând toate golurile și crăpăturile din zona de izolat.

 

SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST

 

Spuma poliuretanică poate fi aplicată pe o varietate de suprafețe, inclusiv beton, metal, lemn și alte materiale, astfel că poate fi utilizată pentru izolarea unei game largi de structuri, inclusiv a podurilor.

 

Izolare pod cu spumă poliuretanică: Avantajele

 

Spuma poliuretanică este un material izolator foarte versatil, care poate acoperi suprafețele cu ușurință, cu mult mai eficient decât orice alt tip de material. Izolarea podurilor comportă adesea unele probleme și din acest motiv este foarte important să alegi un material izolator potrivit, așa cum este spuma poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă.

 

Iată care sunt dificultățile pe care le ridică podurile atunci când trebuie izolate:

Etanșeitate

 

O etanșare necorespunzătoare a podurilor poate duce la pierderea energiei prin zonele respective.

 

etansare perfecta spuma

 

Spuma poliuretanică expandează la fața locului, intrând în toate crăpăturile și în cele mai mici spații. Astfel prin izolarea podului cu spumă poliuretanică, vom obține o etanșare perfectă.

 

Varietate dimensională

 

Podurile pot avea diferite forme și dimensiuni, ceea ce înseamnă că este necesar să se găsească soluții personalizate pentru fiecare situație în parte. În unele situații poate fi util să folosești vata minerală, în vreme ce pentru poduri mai puțin complicate poți folosi polistiren. Totuși, cea mai mare parte a podurilor este creată cu pante, ceea ce creează o varietate dimensională și de forme pe care materialele tradiționale nu le pot acoperi.

 

izolatie pod

 

Din acest punct de vedere spuma poliuretanică este un material care poate face față cu succes cerințelor de izolare, astfel că singura alegere pe care trebuie să o faci se rezumă la grosimea de strat și tipul spumei poliuretanice, mai exact spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau spumă poliuretanică cu celulă închisă. Grosimea minimă de strat este de cel puțin 5 cm strat de spumă poliuretanică cu celulă închisă și minim 10 cm spumă poliuretanică cu celulă deschisă.

 

Accesibilitatea limitată

 

Podurile sunt de obicei dificil de accesat pentru a realiza lucrările de izolare. Unele poduri pot fi, de asemenea, poziționate într-un spațiu îngust sau restrâns, ceea ce face ca lucrările să fie și mai dificile. În acest caz și costurile sunt destul de ridicate, dacă apelezi la materiale tradiționale, în vreme ce spuma poliuretanică poate rezolva lucrările mult mai rapid și eficient.

 

izolare pod jos

 

Simplul fapt că se reduc costurile cu schele, echipe de muncitori și întreaga logistică este un avantaj pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când alegi materialul cu care vei lucra pentru izolarea podurilor. În plus, spuma poliuretanică este un material care permite exploatarea aproape imediată a construcției, deoarece vorbim despre acoperic ca despre structura de peste ultimul nivel, expusă la o uscare mai rapidă, lucru care ne permite utilizarea celorlalte zone ale casei, fără a ne simți ca într-un adevărat șantier.

 

Izolatie pod: Ce tip de spumă să folosesc?

 

În general atunci când vorbim de izolația podurilor, se poate aplica atât spuma cu celulă închisă la fel de bine ca cea cu celulă deschisă. Vom discuta însă separat despre fiecare zonă în parte:

 

1. Izolatie tavan pod sau izolatie pardoseala pod

 

Atunci când vorbim de izolația planșeului unui pod, scopul principal este dea a oprim schimbul de căldură dintre pod și camerele locuite de sub pod. Pe timp de iarnă va trebui sa oprim căldura din camerele de sub pod, sa urce și să încălzească inutil podul. Pe timp de vară procesul este exact invers.

 

izolatie pod

 

Spuma cu celulă închisă este cea mai potrivită pentru a face acest lucru, întrucat este un material extrem de eficient termic și acționează ca o bariera de vapori. Riscul de apariție a condensului va fi astfel complet eliminat.

  • Tip de spuma recomandat – Spuma cu celulă închisă
  • Grosime minimă – 5cm
  • Grosime recomandată – 10cm
  • Cost – Începând cu 59RON+ TVA

 

2. Izolatie acoperis pod

 

Izolația acoperișului este extrem de importantă, în special pe perioada de vară atunci când în zilele călduroase temperatura în pod poate ajunge chiar și la 60 grade C.

 

izolatie acoperis pod

 

La acoperiș se poate aplica atât celulă deschisă cât și închisă. Recomandarea însă este să folosim celulă deschisă la o grosime suficient de mare astfel încât să izolam și căpriorii.

  • Tip de spuma recomandat – Spuma cu celulă deschisă
  • Grosime minimă – 10cm
  • Grosime recomandată – 20cm.
  • Cost – Începând cu 45RON+ TVA

 

3. Izolatie pereti pod.

 

Tipul de spumă pentru izolația pereților se alege în funcție de tipul structurii(dacă este din lemn sau zidărie) și de existența unei izolații pe exterior.

 

izolatie pereti

 

Spre exemplu daca pe exterior nu avem izolație sau daca structura este din zidărie, atunci se alege o spumă cu celulă închisă. Daca pereții sunt făcuți din lemn, atunci se alege în general o izolație cu celulă deschisă.

  • Tip de spuma recomandat – Oricare
  • Grosime minimă – 5cm pentru celulă închisă și 10cm pentru deschisă
  • Grosime recomandată – 7cm pentru celulă închisă și 15cm pentru deschisă
  • Cost – Începând cu 45RON+ TVA

 

SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST

 

 

Alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când izolezi un pod

 

Ventilația:

 

În timpul izolării termice a podului, dar și ulterior, la nivel de exploatare, este important să se ia în considerare ventilația, deoarece o bună circulație a aerului poate ajuta la prevenirea condensului și la menținerea unei temperaturi optime în spațiul acoperit de pod. Astfel, alături de un bun material izolator, podular trebui să includă și zone speciale de ventilare, sub forma golurilor pentru ferestre.

 

Calitatea materialelor folosite pentru construire și izolare

 

Alegerea materialelor de izolare potrivite este esențială pentru o izolare termică eficientă a podului. Materialele izolatoare trebuie să fie rezistente la apă și la umiditate și să aibă o conductivitate termică mică, astfel încât să reducă pierderile de căldură prin pod. Spuma poliuretanică acoperă aceste cerințe, permițând o exploatare eficientă a clădirii.

 

Criteriul etanșeității

 

Etanșarea este, de asemenea, un aspect important al izolării termice a podului. Trebuie acordată o atenție deosebită îmbinărilor, rosturilor, joncțiunilor sau zonelor unde se intersectează diferite suprafețe și altor crăpături sau goluri care ar putea permite pătrunderea aerului și a umidității în interior. Izolarea ar trebui să poată acoperi aceste probleme, permitând o exploatare eficientă a podului.

 

Greutatea izolației

 

Este important să se ia în considerare greutatea adăugată de materialele de izolare la structura existentă a podului. În funcție de greutatea suplimentară, este posibil să fie necesare unele modificări la structura podului, dacă alegi material greoi, așa cum este vata minerală. Alege în schimb spuma poliuretanică, ce are o greutate redusă, dar o densitate mare, ce nu permite transferul termic.

 

Performanța pe termen lung

 

În timp, izolarea termică a podului poate fi expusă la diferiți factori de mediu și uzură. Este important să se ia în considerare performanța pe termen lung a materialelor de izolare și să se asigure că acestea pot menține proprietățile lor de izolare pe termen lung. Din acest punct de vedere spuma poliuretanică este o soluție eficientă, deoarece ea nu se tasează, nu mucegăiește, nu permite dezvoltarea microorganismelor și nici formarea cuiburilor de dăunători.

 

Care sunt avantajele izolării podurilor?

 

Izolarea podurilor prezintă avantaje majore pentru întreaga structură, deoarece deja este cunoscut faptul că în această zonă constructivă sunt înregistrate cele mai mari pierderi de temperatură. Acest lucru se datorează faptului că o construcție nu este turnată ca un monolit sau ca într-o matriță, ci este asamblată din elemente constructive. Din acest motiv, orice îmbinare sau zonă acoperită de un alt element constructiv devine o punte termică, sau o zonă prin care au loc schimburi de temperatură cu exteriorul. În acest caz devine necesară izolarea podurilor, iar spuma poliuretanică este un material perfect în acest sens.

 

izolatie pod

 

 

Iată și care sunt avantajele izolației podului :

 

Creșterea eficienței energetice la nivelul clădirii

 

Podurile sunt structuri aflate în imediata vecinătate a acoperișurilor, iar riscul consumurilor foarte mari este ridicat din cauza pierderilor ce se înregistrează în această zonă. Pentru a limita aceste pierderi este nevoie de adoptarea unei soluții eficiente de izolatie pod.

Deși cel mai adesea soluțiile constuctive de izolare recomandate sunt cele bazate pe polistiren sau vată minerală, în realitate este importantă aprecierea corectă a nevoilor de izolare. Astfel, în spații relativ retrânse poate fi dificil să realizezi izolarea corectă, tocmai pentru că există o condiționare în ceea ce privește libertatea de mișcare. Vata minerală nu trebuie să fie presată, pentru că în caz contrar structura acesteia nu va putea funcționa în mod corect. Este așadar necesar să folosești materiale de izolare performante, așa cum este cazul spumei poliuretanice.

Se poate alege deopotrivă spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau cu celulă închisă, în funcție de tipul podului și de materialele din care este realizat acoperișul (structură de rezistență, respectiv învelitoare). Spuma poliuretanică se aplică prin pulverizare și este cu mult mai ușoară aplicarea față de alte metode. În plus, spuma poliuretanică se usucă rapid, permițând exploatarea locuințelor și a clădirilor într-un timp mai scurt.

 

Creșterea valorii proprietății

 

O dată izolată, o clădire își schimbă automat regimul de eficiență energetică. Acest lucru înseamnă de asemenea și o creștere a performanțelor și, desigur, și o creștere a valorii proprietății. Nu trebuie să uităm faptul că atunci când sunt perfectate actele pentru vânzarea unui imobil unul dintre lucrurile cele mai importante este certificatul de eficiență energetică. Acesta ar trebui să afișeze o clasă superioară de eficiență energetică, pentru că acest lucru se traduce prin consumuri mici de energie și prin proprietatea de a păstra foarte bine la interior un climat potrivit. Așadar spuma poliuretanică și izolatia podului cu acest material pot crește valoarea proprietății tocmai prin faptul că rezolvă o problemă majoră a clădirilor.

 

Sporirea confortului interior

 

Unul dintre cele mai importante avantaje ale izolării podurilor este sporirea confortului interior, prin păstrarea unei temperaturi potrivite la nivel interior. Fără o izolare eficientă poate fi destul de greu să păstrezi căldura în timpul iernii, spre exemplu, atunci când de fapt este cel mai mare pericol de dezechilibre termice.

 

Reducerea nivelului de zgomot

 

Chiar dacă izolația termică este diferită de o izolație fonică, anumite particularități ale acesteia permit utilizarea materialului izolator ca barieră împotriva decibelilor. O dată anvelopată o suprafață aceasta se bucură de protecție, materialul izolator reducând propagrea sunetelor. Spuma poliuretanică este un material care izolează foarte bine și care permite reducerea sunetelor, datorită structurii acestuia.

 

 

Îți stăm la dispoziție cu toate detaliile de care ai nevoie pentru realizarea tipului potrivit de izolație pentru locuința ta. Consultanții noștri te pot ajuta să optezi pentru tipul de spumă poliureatanică potrivit, pentru ca lucrările de izolare să se desfășoare în condițiile cele mai bune.