021 9031

Locuință neizolată? Testează dacă locuința ta are nevoie de izolație termică!

alege spuma isoterm

O locuință neizolată poate deveni rapid o povară, mai ales în sezonul cald sau rece. Fără o izolație adecvată, pierderile de căldură prin pereți, acoperiș și ferestre pot fi considerabile, ceea ce duce la facturi mai mari la energie și la un confort redus în interiorul casei.

Fiecare locuință merită să fie protejată și, în mod direct, și noi oamenii avem nevoie să ne simțim protejați și în siguranță în propriile locuințe. De siguranță sub aspectul rezistenței se ocupă în mod particular constructorii și inginerii proiectanți, care calculează clădirea și o modelează structural astfel încât aceasta să reziste cât mai bine la solicitările uzuale. Din punct de vedere al confortului însă, izolațiile acoperă această necesitate, datorită proprietății de acoperire a punților termice și de reducere a consumurilor energetice.

 

Cum știi că locuința ta are nevoie de izolare termică?

 

Unele clădiri resimt deficitul izolării destul de tare, efectele lipsei de protecție fiind vizibile. Cel mai adesea, acest lucru se vede la apartamentele construite în perioada comunistă, accentul căzând atunci pe locativ mai mult decât pe confort. Apariția condensului, ca urmare a unei umidități relative foarte ridicate, frigul constant în locuință și încadrarea spațiului într-o clasă inferioară de eficiență energetică (E, F, G) reprezintă doar câțiva indicatori ai nevoii de izolare termică ai acestor locuințe.

 

clase de eficienta energetica

 

Discutăm separat despre acești indicatori și analizăm fiecare situație, pentru a înțelege mai bine de ce este importantă izolarea unei locuințe.

 

Temperatură diferită în camere diferite

 

Variațiile de temperatură într-o locuință sunt normale într-o oarecare măsură și sunt datorate cel mai adesea poziționării locuinței. Camerele poziționate spre apus au aproape întotdeauna tendința de a fi mai răcoroase, tocmai pentru că influența razelor solare este mai redusă (radiația solară se reduce spre seară, iar pereții nu au timp să se încarce cu aceasta). În plus, pentru că unele locuințe sunt dispuse pe paliere și încadrate de altele, fie ele izolate sau nu, acestea pot fi protejate pe zonele încadrate, dar nu și în zonele expuse.

 

perderi de caldura prin casa

 

Dacă simți că există fluctuații de temperatură între camerele locuinței, pe care le resimți atât fizic, cât și prin instrumente de măsurare (termometru de cameră), atunci acesta poate fi un semnal că este nevoie de o izolare corectă a spațiului. Izolarea termică cu spumă poliuretanică are proprietatea de a aduce un echilibru termic la nivelul locuinței, de a egaliza temperatura, principiul fiind unul foarte simplu. Principiul termic pe baza căruia funcționează izolația termică se bazează pe trei concepte fundamentale ale transferului de căldură: conducția, convecția și radiația termică.

 

cum se propaga caldura prin casa

 

  • Conducția 

Este procesul prin care căldura este transferată printr-un material solid, cum ar fi zidurile (pereții), tavanul sau podelele, aceasta pierzându-se din interior. Izolația termică funcționează ca o barieră împotriva transferului de temperatură, întrerupând comunicarea termică dintre mediul interior și mediul exterior.

 

  • Convecția

Face referire la mișcarea aerului într-o incintă, iar principiile fizicii ne spun că aerul cald migrează spre zona superioară a încăperilor, fiind înlocuit de aerul rece. Aerul trece mai apoi prin elementele structurale, migrând astfel spre exterior, ceea ce face să apară pierderi substanțiale la nivelul temperaturii, adică și costuri mai ridicate cu administrarea energiei. Izolația termică cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau spumă poliuretanică cu celulă închisă blochează transferul termic prin convecție, eliminând astfel posibilitatea pierderilor de temperatură la nivelul plăcilor și plafoanelor.

 

  • Radiația termică

Reprezintă procesul de transfer de căldură sub formă de unde electromagnetice, care se pot deplasa prin spațiu și pot fi absorbite sau reflectate de obiecte și suprafețe. Izolația termică cu spumă poliuretanică acționează pentru a reduce transferul de căldură prin radiație, fie reflectând radiația înapoi în interiorul clădirii, fie absorbând-o și reducând astfel căldura transferată în exterior.

 

Temperaturi mult prea scăzute la nivelul pardoselilor

 

Una dintre problemele pe care le întâmpină locuințele este cea a pardoselilor reci, neizolate și adesea lipsite de sisteme de încălzire auxiliare. Acest lucru face ca temperatura resimțită la nivelul pardoselilor să fie ori foarte rece, ori total diferită de la o suprafață la alta, caz în care recomandarea de izolare termică a pardoselii devine evidentă.

 

Locuință neizolată

 

Izolarea pardoselilor cu spumă poliuretanică are rolul de a reduce transferul termic și de a egaliza temperatura la nivelul locuinței, mai ales dacă există și un sistem auxiliar de încălzire, cum ar fi încălzirea în pardoseală. Izolația termică cu spumă poliuretanică se poate dispune peste șapă (inclusiv șapa de egalizare), pentru ca ulterior aceasta să fie acoperită cu sistemul de pardoseală.

 

izolatia planseului cu spuma

 

Dacă există posibilitatea instalării unui sistem de încălzire în pardoseală atunci izolația cu spumă poliuretanică poate fi dispusă peste acesta, astfel încât să sporească eficiența termică a pardoselilor, indiferent de sezon.

Izolarea cu spumă poliuretanică a pardoselilor se poate face atât pentru placa peste ultimul nivel, cât și pentru plăci intermediare sau plăci peste subsol sau demisol, fiind recomandat ca la nivelele interioare aceasta să nu lipsească.

 

Umiditate crescută au apariția mucegaiului

 

Umiditatea peste limita admisă în locuințe este o problemă cu care majoritatea construcțiilor se confruntă, din cauza sistemelor deficitare de ventilație. Pentru a reduce umiditatea există o multitudine de soluții, însă acestea doar „tratează” simptomele nu și cauza problemei.

 

mucegai cauzat de lipsa izolatiei

 

Dacă simți miros de mucegai în locuința neizolată sau dacă simți un aer greu, umed, încărcat de vapori, acesta este un prim semn că umiditatea relativă este peste media admisă. Umiditatea ridicată poate proveni de la infiltrații de apă (din pânza de apă freatică sau din ape pluviale infiltrate la nivelul acoperișului sau terasei), însă de cele mai multe ori ea se datorează lipsei izolației termice.

 

Prin izolare termică cu spumă poliuretanică este redus pericolul condensării vaporilor, iar în plus temperatura la nivelul suprafețelor se păstrează constantă, ceea ce înseamnă că nu va mai fi permisă condensarea vaporilor pe suprafață. Este nevoie de o izolare eficientă a suprafețelor, iar în acest sens poate fi folosită spuma poliuretanică cu celulă închisă, pentru pereți exteriori, cu o grosime de strat de minim 7 cm. sau spumă poliuretanică cu celulă deschisă, de minim 10 cm., astfel încât schimburile de temperatură să fie limitate, iar temperatura pe suprafață să fie uniformă.

 

izolatie cu celula deschisa

 

La fel de utilă este și soluția verificării tâmplăriei, deoarece uneori condensul poate apărea din cauza folosirii unei tâmplării de slabă calitate, iar instalarea unui sistem de ventilație sau a unei hote reprezintă o soluție eficientă pentru spații umede, mai ales dacă luăm în calcul faptul că vaporii proveniți din respirație și procedee de îngrijire personală sau gătire sunt difuzați în locuință, contorizându-se astfel la totalul valorii umidității.

O soluție avantajoasă, acolo unde este necesar, poate fi instalarea unui dezumidificator, adică a unui aparat special care captează vaporii de apă, astfel încât aerul să devină mai uscat. Nu uita că izolarea termică cu spumă poliuretanică, ventilația corectă (mecanică sau manuală) și hidroizolarea spațiilor problematice pot fi soluții salvatoare, care te pot ajuta să te bucuri de mai mult confort în casa ta.

 

Aer contaminat, praf și noxe

 

Dacă suferi de alergii, cu siguranță ești mai predispus să simți dacă aerul are o calitate mai slabă la interior, față de mediul exterior. De asemenea, am discutat în unul dintre materialele anterioare faptul că în cazul unor persoane sensibile alergiile pot fi declanșate ca urmare a respirării unui aer impur, astfel că izolarea locuințelor cu spumă poliuretanică este cea mai bună soluție de prevenție. Spuma poliuretanică este un material care după uscare completă nu prezintă niciun pericol pentru ocupanții clădirii, ci din contră, proprietățile sale extraordinare ajută la menținerea unui aer curat în interiorul locuinței.

 

spuma poliuretanica sanatoasa

 

Spre deosebire de alte tipuri de materiale izolatoare care în timp se descompun și pot cauza reacții la nivel de alergii, spuma poliuretanică are o durată mare de viață și o garanție pe măsură, nefiind nevoie de intervenții în vederea reparării izolației. Spuma poliuretanică este un material izolator eficient în izolare termică, iar marele avantaj pe care îl oferă este faptul că aerul din casă este potrivit pentru oricine, inclusiv pentru persoane cu alergii, astm sau diferite alte sensibilități respiratorii.

 

 

Consumuri și costuri mari în ceea ce privește energia

 

În prezent, cel mai mare accent este pus, în orice domeniu, pe costurile pe care le ridică un anumit produs. În construcții și mai ales în zona de eficiență energetică a construcțiilor, consumurile sunt raportate la energia consumată pentru acoperirea nevoilor de consum. Energia electrică, gazul, consumul de energie regenerabile, toate acestea sunt contorizate în vederea evaluării unei construcții ca fiind sau nu eficientă din punct de vedere energetic și termic.

Dacă observi că locuința ta ridică costuri mari în ceea ce privește întreținerea, acest lucru însemnând de asemenea și valori mari ale consumurilor  menționate în facturi, atunci înseamnă că o problemă poate fi chiar lipsa izolației termice sau necesitatea înlocuirii izolației vechi.

 

pierderi de caldura la o casa

 

Consumurile ridicate se datorează nu doar unei gestionări ineficiente a resurselor, ci și faptului că o clădire neizolată pierde pur și simplu mai multă energie decât una izolată. Faptul că există punți termice care sunt sunt etanșate permite schimburile de temperatură cu exteriorul, caz în care pierderile cresc, iar suplimentarea cu energie crește de asemenea.

Practic izolarea termică reduce consumurile de energie pentru încălzire sau răcire, confortul fiind un aspect care trebuie să devină o constantă indiferent de sezon. Spre exemplu, dacă în timpul verii răcim o locuință cu aer condiționat, însă aceasta nu este izolată din punct de vedere termic, aerul rece va fi eliberat spre exterior prin punțile termice, fiind înlocuit de aerul cald. În timpul iernii principiul este invers, cu aerul cald care părăsește locuința, făcând loc aerului rece.

Pentru a evita aceste situații se poate izola cu spumă poliuretanică Isoterm, astfel încât să fie realizată bariera ce oprește aceste schimburi de temperatură.

 

pierderea banilor din cauza consumului

 

Atunci când este vorba de o locuință neizolată, nu mai este necesară suplimentarea energiei pentru încălzire și răcire, iar acest lucru se vede în costuri. Izolația termică eficientizează costurile și consumurile, așadar reprezintă una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face pentru casa ta.

 

Locuință neizolată și pierderile de căldură – În încheiere

 

Uneori nu este nevoie să fii specialist în domeniul energetic pentru a înțelege că o locuință are anumite carențe. Dacă ești atent la „limbajul” casei tale și la ceea ce îți indică aceasta, atunci este cu mult mai ușor să îți creezi condiții de confort, de care să te poți bucura pentru cât mai mult timp. În plus, te bucuri și de cheltuieli mai reduse, pentru că mentenanța și modificările aduse presupun chiar și eforturi financiare.

În multe dintre carențele unei locuințe se vede însăși lipsa izolației termice. Mai ales în prezent, când devine foarte importantă optimizarea locuințelor și alinierea acestora la cerințele menționate chiar și în lege. Certificarea energetică, spre exemplu, este influențată de îmbunătățirile majore aduse unei locuințe. În acest caz izolarea termică cu spumă poliuretanică este o soluție care te poate ajuta să îți încadrezi locuința în unele din clasele superioare de eficiență energetică.

Discută cu specialiștii noștri despre importanța izolării termice și despre izolarea cu spumă poliuretanică. Vei afla multitudinea de beneficii pe care o aduce folosirea acestui material, dar și gama amplă de utilizări pe care o are spuma poliuretanică.