0720 680 086

Mitul pereților care “RESPIRĂ”, sau cum să scăpați de condens și mucegai

   Din ce în ce mai des clienții noștri ne adreseaza întrebarea, “Dacă fac o izolație cu spumă poliuretanică nu sigilez casa prea tare și nu mai respiră pereții?” Nu, casa nu trebuie sa respire. Nu are plamâni și aerul nu poate trece prin beton, caramidă, lemn, etc. În realitate toate casele au forte multe locuri prin care se pierde aer, ferestrele și ușile fiind spre exemplu unul dintre ele.

   Când vine vorba de eficiență termică, aerul din casa trebuie sa stea în casă și aerul de afară trebuie sa stea afară(exceptând desigur o cantitate mică de aer ventilat). Atunci când există pierderi majore de aer, sistemul de racire/încâlzire trebuie sa lucreze mai greu pentru a menține o temperatură constantă. Pentru a putea obține acest efect izoterm spuma poliuretanică este cel mai bun aliat. O izolație termică eficientă menține casa confortabilă, salveaza bani la facturi și îmbunătățește calitatea aerului pe care îl respirați.   Este adevărat, spuma poliuretanică va sigila casa mai mult, dar acesta este un lucru foarte bun. Tocmai faptul că materialele clasice precum vata bazaltică, celuloza, polistirenul nu reusesc să sigileze casa si să prevină pierderile de aer va conduce la apariția condensului și într-un final a mucegaiului. Acest lucru se întamplă din două motive:
•      Pe timp de iarnă aerul cald din camera poate trece de materialul termoizolant(vata bazaltică, celuloză, polistiren) ajungând la astereala rece sau pereti exteriori reci, unde va condensa datorită diferenței de temperatură. Acest lucru nu este valabil la spuma poliuretanică deoarece aceasta nu permite trecerea aerului.
•      Coeficientul de difuzie a materialelor clasice este foarte slab acestea lasând vaporii de apă sa treacă fără probleme. Spuma poliuretanică actionează ca o adevarată barieră de vapori. Acest aspect va fi discutat în detaliu în rândurile de mai jos.

În imaginea de mai jos puteți vedea exact acest fenomen(apariția mucegaiului) într-o izolație folosind vată bazaltică.


   Ce se întâmplă de fapt cu difuzia vaporilor de apă? Haideți să luăm un exemplu tipic, al unei mansarde de 60mp ocupată de doi adulți și un copil. Ficeare dintre cei trei este un potențial generator de vapori de apă.
Vom lua în considerare de asemenea și factori alternativi precum plantele, gătitul, spălarea rufelor, etc.

Făcând referire la estimatul masei de vapori de apă, următoarele valori pot fi presupuse:
•   Baie pentu 3 persoane – 3,300g de vapori
•   Somn (50g pe oră) – 1,200g
•   Gătit (2 ore) – 1,500g
•   Spălaltul rufelor – 300g
•   5 plante – 1,200g
•   Alte activităti (4 ore) – 400g
•   Alte activități intensive (2 ore) – 350g

În acest mod am obținut o valoare rotunjită de 10,000g de vapori de apă produși de o familie in 24 ore petrecute non stop în apartament. Ținând cont de presupunerile noastre inițiale, familia noastră locuiește într-un spațiu de 60mp. Să presupunem ca mansarda noastră are doar 2 pereți exteriori prin care se face transferul de vapori, cu o suprafață totală de 40mp.
Presupunem acum ca experimentul nostru este făcut în condiții de iarnă cu urmatoarele specificații:Interior
•   Temperatură +20oc
•   Umiditate 55%
Afară
•   Temperatură -10oc
•   Umiditate 85%Vom lua în continuare 3 exemple de pereți cu diferite izolații
Exemplul 1 – 55 cm de carămidă plus 2 cm de tencuială interior și exterior
Rezistența de difuzie este 61

Exemplul 2 – 30 cm de beton plus 2 cm de tencuială plus 10 cm de izolație cu vată bazaltică.

Rezistența de difuzie este 24

Exemplul 3– 30 cm de beton plus 2 cm de tencuială plus 10 cm de izolație cu spumă poliuretanică
Rezistența de difuzie este 109

Dacă folosim formula *m = (Δp x S x t)/R, unde m = masa vaporilor de apă, Δp = diferența de presiune dintre exterior și interior, S = aria, t = timpul de transfer (24 ore), R = rezistența de difuzie, atunci cantitatea de apă care poate penetra materialul izolant în 24 ore va fi:•   Perete caramida(exemplul 1) 443g
•   Perete beton plus izolație vată bazaltică(exemplul 2) 1,536g
•   Perete beton izolati cu spuma poliuretanică(exemplul 3) 211gDupă cum se poate vedea spuma poliuretanică este de peste 7 ori mai eficientă comparativ cu vata bazaltică atunci când vine vorba de vapori de apa și de condens, mai exact in cazul nostru doar 2% din cantitatea de vapori va trece de material, comparaiv cu 15% la vata bazaltică.


Pentru mai multe detalii contactați un consultant Isoterm.