021 9031

15 mituri despre izolarea caselor cu spumă poliuretanică

mituri despre izolatia caselor

Izolarea caselor cu spumă poliuretanică a devenit în ultimii ani prioritară deoarece aportul unei astfel de îmbunătățiri este semnificativ. Izolarea este necesară pentru a asigura un microclimat potrivit în interiorul locuințelor și în general a oricărui tip de spațiu, drept pentru care măsurile luate în acest sens sunt total îndreptățite.
Spuma poliuretanică este un material care poate acoperi majoritatea zonelor care necesită a fi izolate, în mare parte datorită caracteristicilor speciale pe care le dețin. În ciuda datelor, care arată clar faptul că spuma poliuretanică ocupă poziția fruntașă la nivel de izolare, având un coeficient de conductivitate termică foarte mic, există câteva mituri despre acest material care de multe ori te pot face să te gândești de două ori asupra alegerii. Iată câteva dintre aceste mituri și demontarea lor cu date reale, chiar tehnice.

 

1. Spuma poliuretanică este un material ineficient termic

 

Deseori cele mai puse în balanță elemente de izolare sunt spuma poliuretanică și vata bazaltică, considerându-se în mod eronat faptul că spuma are un coeficient de izolare mai mic. În realitate confuzia vine din faptul că spuma poliuretanică se găsește în două variante și anume spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă.
 

mituri despre izolarea caselor
 

Dacă în cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă rezistența termică este sensibil comparativă cu cea a vatei bazaltice, în cazul spumei poliuretanice cu celulă închisă lucrurile stau diferit. Aceasta are o rezistență superioară celor două materiale enunțate anterior, lucru care o face să fie cel mai bun material de izolare în prezent. Cum este și normal, costurile sunt mai mari pentru spuma poliuretanică pentru izolație termică, însă și eficiența sa este cu mult mai mare.

 

2. Spuma poliuretanică este toxică

 

Spuma poliuretanică are la bază compuși care îi determină elasticitatea și proprietățile izolante, făcând-o să fie un material elastic, cu greutate redusă, practic o spumă de izolare cu proprietăți foarte bune. Cu siguranță, ca orice material de construcții, spuma poliuretanică trebuie folosită conform specificațiilor, însă sub nicio formă ea, ca material de izolare în condiții de temperatură normală și aplicare conformă, nu va prejudicia în vreun fel sănătatea. Un exemplu clar în acest sens îl constituie azbestul, material interzis deja în Uniunea Europeană, pentru faptul că acei compuși din structura sa sub formă de pudră se presupune că ar fi cancerigeni.
 

spuma poliuretanica toxica
 

Mai multe informatii despre testele legate de toxicitatea spumei poliuretanice puteti gasi in acest articol.

 

3. Spuma poliuretanică se dizolvă, se macină în timp

 

Una dintre întrebările frecvente ce țin de utilizarea spumei poliuretanice are în vedere felul în care aceasta trece testul timpului. Unele persoane afirmă că spuma poliuretanică pentru izolație casă se dizolvă sau se macină, mai ales dacă aceasta intră în contact cu apa, sau cu temperaturile ridicate, cum ar fi în cazul spumei poliuretanice la tub.
 

spuma poliuretanica se macina
 

Adevărul este că acest lucru nu se întâmplă, mai ales că unul dintre considerentele de bază ale spumei poliuretanice este acela că ține apa la distanță, fără a-i permite acesteia să se infiltreze în structură. De asemenea spuma poliuretanică spray-ata are o altă compoziție chimică față de spuma la tub. Nu putem vorbi așadar despre o dizolvare sau topire, deoarece spuma poliuretanică nu suferă modificări de compoziție dată ce este aplicată.
 

4. Spuma poliuretanică are costuri foarte mari

 

Pentru că este unul dintre cele mai performante materiale folosite pentru izolație casă, spuma poliuretanică are costuri relativ mari. Totuși, acest lucru este adevarat doar dacă vom compara 1cm de spuma cu 1cm de vata bazaltica/celuloza/polistiren, etc. Având în vedere totuși ca spuma poliuretanică este chiar și de 3 ori mai eficientă decât vata spre exemplu, costurile sunt comparabile cu cele ale materialelor de izolare similare, cu caracteristici similare. Drept pentru care poate fi o idee bună să te bucuri de avantajele spumei, pentru aceeași bani alocați.
Costurile spumei poliuretanice reflectă de fapt calitățile acesteia, drept pentru care ar trebui să privești cheltuiala inițială ca pe o investiție. Investiția nu se face doar în materiale de calitate, prietenoase cu mediul și omul, ci și în confort și eficiență.
 

costuri izolatie mansarda
 

Spre exemplu, dacă locuința ta este încadrată într-o clasă inferioară de eficiență energetică, în urma unui audit, izolarea termică cu spumă poliuretanică va avea capacitatea să schimbe această situație. O dată izolată, casa ta nu va mai pierde căldură, deci va deveni eficientă, iar costurile cu întreținerea ei vor scădea.
Cel mai eficient exemplu în acest caz este cel al podurilor nelocuite, izolate cu spumă poliuretanică, care reușesc să păstreze o temperatură pozitivă constantă la nivelul încăperii, în ciuda temperaturilor scăzute de afară. Extrapolând, întreaga casă va avea de câștigat de pe urma izolării cu un material eficient, deoarece nu va trebui să mai investești în surplusuri energetice sau în echipamente și dispozitive de încălzire.

 

5. Spuma poliuretanică este mult prea ușoară pentru a izola

 

În realitate spuma poliuretanică deși este o structură ușoară, izolează perfect suprafețele, iar densitatea și greutatea ei ar trebui să fie privite ca pe adevărate avantaje. Spre exemplu, spuma poliuretanică folosită pentru izolație casă nu crește greutatea proprie a acesteia și implicit nu produce o încărcare în plus. Greutatea proprie a unei clădiri este foarte importantă, deoarece ea este în strânsă legătură cu fundația, cea care transmite terenului încărcările.
 

izolatie planseu spuma
 

Astfel, orice încărcare suplimentară transmisă terenului înseamnă de fapt o solicitare pe care acesta va trebui să o preia. Terenul este studiat din punct de vedere geotehnic, analizat și menționat cu caracteristicile sale în proiectul tehnic, astfel încât în calculele de rezistență greutatea proprie a clădirii devine foarte importantă. Orice încărcare suplimentară duce la schimbarea datelor de calcul, însă spuma poliuretanică nu afectează acest lucru, tocmai datorită faptului că este ușoară.

 

6. Spuma poliuretanică pentru izolare casă produce efect de saună

 

Deși are o densitate foarte bună, vei vedea că spuma poliuretanică lasă suprafețele să respire, îngrădind însă transferul termic, adică lucrând ca o barieră împotriva pierderilor de căldură. Cel mai bun exemplu în acest caz este spuma poliuretanică cu celulă deschisă pentru izolații casă, despre care poți găsi mai multe detalii aici.
 

eficieta izolatiei
 

Această permeabilitate limitată nu va permite crearea efectului de saună, drept pentru care casa nu va fi deopotrivă și foarte călduroasă și cu umiditate foarte mare.

 

7. Spuma poliuretanică nu are niciun aport constructiv

 

Deși pare că materialele folosite pentru izolare au doar un scop izolator, în realitate vom constata că spuma poliuretanică este un caz particular. Spuma poliuretanică cu celulă închisă pentru izolare casă are la uscare rigiditate, pe care o transferă elementului de construcție izolat. Practic, folosirea spumei poliuretanice pentru rosturi, pentru izolări în spații tehnice sau înguste are la bază exact principiul monolitizării, adică a rigidizării elementelor, astfel încât acestea să lucreze ca un tot unitar.
Comparativ cu spuma poliuretanică niciun alt material nu are aceste caracteristici, tocmai datorită faptului că acestea sunt livrate sub formă de rulouri și plăci și nu sunt aplicate sub forma unor izolații continue, fără rosturi. Spuma poliuretanică se aplică cu mișcări lente stânga-dreapta și sus-jos tocmai pentru a acoperi în totalitate spațiile, umplându-le astfel încât acestea să fie perfect ermetizate.
 

utilizarea spumei in cosntructii
 

Un argument în plus este și faptul că adesea este preferată izolarea hibridă, adică izolarea cu materiale convenționale, peste care este aplicat și un strat de spumă poliuretanică, pentru un plus de eficiență.
Astfel, spuma poliuretanică are și un rol constructiv, contribuind la rezistența clădirii, lucru care este cu adevărat important mai ales în cazul solicitărilor special, cum ar fi spre exemplu mișcările seismice. Acestea sunt probabil cele mai dificile tipuri de solicitări la care trebuie să răspundă o construcție, drept pentru care este indicat să folosești toate pârghiile de siguranță pentru locuința ta.

 

8. Spuma poliuretanică poate fi deteriorată de dăunători

 

Unul dintre principiile de bază care stau la baza aplicării izolațiilor este acela de a avea în vedere pregătirea substratului. Pe lângă verificarea stratului suport, în căutare de goluri, fisuri sau alte probleme, se mai face și verificarea sub aspectul găsirii cuiburilor de dăunători. Dacă acestea sunt întâlnite, este firesc ca ele să fie exterminate, folosind mijloace profesionale. Mai apoi se aplică izolația astfel încât aceasta să funcționeze pe un strat suport curat.
 

rozatoare spuma poliuretanica
 

Este normal ca izolația din spumă poliuretanică să funcționeze perfect în acest caz, deoarece ea va crea o structură compactă în care dăunătorii nu vor avea cum să își facă cuib, rozătoarele nu o vor roade, astfel încât ea nu va fi deteriorată. De asemenea, spuma poliuretanică este tratata cu substanțe chimice care îndepărtează rozătoarele.

 

9. Spuma poliuretanică nu izolează spațiile pentru instalații

 

Contrar acestui enunț, spuma poliuretanică răspunde nevoii de izolare a spațiilor tehnice, a zonelor dedicate instalațiilor sau a spațiilor înguste, avantajul major fiind tocmai fluiditatea cu care se aplică.
 

izolatia spatiilor tehnice
 

Spuma poliuretanică expandează, iar în expansiunea sa ea ajunge să acopere și goluri aparent dificil de izolat.

 

10. Spuma poliuretanică este inestetică

 

Este adevărat că spuma poliuretanică cu celulă deschisă expandează foarte mult și necontrolat. La fel de adevărat este și faptul că este inestetică, însă acest lucru se întâmplă doar dacă ea rămâne expusă, ceea ce nu este recomandat. Din contră, spuma poliuretanică pentru izolare casă poate fi împinsă în locașurile izolate sau poate fi tăiată la nivelul potrivit cu ajutorul unui fierăstrău sabie. În plus, peste spuma poliuretanică se va așeza stratul de finisare, iar dacă vorbim de zone pe care nu intenționezi să le finisezi imediat, poți acoperi cu plăci OSB sau rigips.

Dacă vorbim în schimb de spuma izolarea casei cu spuma poliuretanica cu celulă închisă, atunci aici lucrurile se schimbă.
 

izolarea caselor cu spumă poliuretanică
 

Întrucât aceasta spuma are densitate mare, expandarea sa este lentă și controlată. Aspectul final este unul foarte neted.

 

11. Spuma poliuretanică mucegăiește

 

Nimic mai neadevărat. Pentru că vorbim de un produs de izolare compact, care nu va permite schimburi de căldură cu exteriorul, izolația în sine nu va mucegăi. Spuma poliuretanica este singurul material existent care permite realiarea unei sigilări perfecte, fără pierdere de aer.
 

spuma poliuretanica mucegai
 

Astfel, în anotimpul rece, spuma poliuretanică nu va permite aerului sa treacă și sa ajungă la astereala rece. Condensul va fi eliminat complet și implicit mucegaiul.

 

12. Spuma poliuretanică nu se poate aplica în pantă

 

Unul dintre motivele pentru care spuma poliuretanică este un material de top pentru izolare casă este acela că poate fi aplicată chiar și în plan înclinat. O dată aplicată, aceasta va avea aderență la suport și nu va fi nevoie de susținere cu profile, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul izolațiilor pe bază de vată bazaltică.
 

aplicare spuma poliuretanica
 

Practic aplicarea mecanizată oferă posibilitatea de a aplica materialul chiar și în plan înclinat, fără probleme, iar densitatea materialului va împiedica scurgerea acestuia.

 

14. Spuma poliuretanică nu se poate aplica la pardoseli

 

Izolarea pardoselilor se poate face cu spumă poliuretanică, doar că pentru acest tip de izolație trebuie sa alegem o spumă poliuretanica cu densitate mare. Peste izolația realizată din spumă poliuretanică se pot adăuga sisteme de acoperire(spre exemplu o șapă), care să constituie strat final.
 

izolatie spuma pentru sapa
 

În cazul aplicării peste planșeu de lemn al podului, spuma poate fi lăsata aparent, întrucât peste spumă se poate călca.

 

15. Spuma poliuretanică nu are rol de izolare fonică

 

Izolarea caselor cu spumă poliuretanică se face cel mai des pentru performanța termică excelentă. Practic, în urma unui audit energetic, casa este încadrată într-o anumită clasă de eficiență energetică, iar în funcție de rezultat, este propusă și soluția de izolare.
 

izolarea fonica cu spuma poliuretanica
 

Izolarea fonică nu are de-a face cu acest aspect, însă este un bonus pe care îl oferă materialul izolant, în cazul nostru spuma poliuretanică. Ea are proprietatea de a reduce nivelul de zgomot, mult mai mult decât celelalte materiale convenționale de izolație. Pentru izolare fonică se folosește spumă poliuretanică cu celulă deschisă la 10-20cm grosime.

 

Vrei să afli mai multe despre izolarea caselor cu spumă poliuretanică?

 

Cu siguranță mai există și alte mituri legate de spuma poliuretanică și de caracteristicile acesteia, însă acestea sunt cele mai uzuale, lucrurile care trebuie să fie știute și înțelese atunci când este ales materialul de izolare potrivit pentru o locuință.
Spuma poliuretanică pentru izolarea locuințelor aduce cu sine caracteristici foarte bune din punct de vedere al izolării, iar din acest motiv ar trebui privită ca fiind un material eficient și trainic, asupra căruia nu va trebui să intervii pentru a face reparații.
În fond, izolarea termică are exact acest scop, de a transforma o clădire ineficientă termic într-un care treptat să te ajute să economisești, iar spuma poliuretanică reușește cu succes să acopere cele mai comune cerințe de izolare.

Cum este și firesc, este nevoie de informare, iar uneori poate fi nevoie și de ajutor. Din acest motiv noi vă stăm la dispoziție cu informații actuale despre produsele noastre, pentru ca alegerea dumneavoastră să vă aducă întotdeauna confortul mult dorit.


Pentru mai multe detalii despre izolarea caselor cu spumă poliuretanică contactați un consultant Isoterm.

Ți-a plăcut acest articol? Daca da, poți citi și despre pașii ce trebuie urmați pentru a beneficia de izolația tavanului cu spumă poliuretanică..