Când vine vorba de izolarea termica a casei, unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea materialului potrivit. Acesta trebuie sa asigure o protecție eficientă împotriva pierderilor de căldura, a infiltrațiilor de aer si umiditate, a zgomotului și a focului.
Dar nu numai atât. Un material izolator bun trebuie să fie și rezistent la atacul rozătoarelor, care pot cauza daune serioase structurii clădirii și sănătății locuitorilor.
Izolația cu spumă poliuretanică oferta o protecție completă împotriva șoarecilor datorită sigilării perfecte pe care o oferă dar și a faptului că nu reprezintă o sursă de hrană pentru rozătoare. Astfel izolația cu spumă poliuretanică este cea mai bună izolație împotriva șoarecilor.
Ce sunt rozătoarele și de ce sunt periculoase pentru izolații?
Spre deosebire de alți dăunători, rozătoarele nu doar că își pot face cuiburi în locuințe, ci pot deteriora de asemenea structura locuințelor și a izolațiilor. Tot mai multe persoane care realizează izolarea locuințelor cu polistiren se plâng, spre exemplu, că rozătoarele au mușcat din izolație și și-au făcut cuiburi în structura peretelui sau acoperișului.
Acest lucru poate fi extrem de neplăcut, deoarece dincolo de problema disconfortului de a ”locui” cu acești dăunători, există și alte probleme care se ridică în urma existenței acestora. Dintre cele mai cunoscute dezavantaje pe care le aduc rozătoarele, în speță șoarecii și șobolanii, iată câteva dintre ele.
Distrugerea elementelor de proprietate
Șoarecii și șobolanii își ”croiesc” drum datorită faptului că rod sau mușcă aproape tot ce le iese în cale. Rozătoarele pot ronțăi cabluri și alte materiale de construcții, printre care și polistirenul, lemnul sau plăcile de rigips.
Acest lucru înseamnă o deteriorare masivă a spațiilor, ceea ce poate duce la daune semnificative dar și la costuri de reparație ridicate.
Transmiterea de boli periculoase
Deși poate părea că aceste rozătoare sunt inofensive, în realitate aparențele înșeală. Șoarecii și șobolanii reprezintă un risc serios pentru sănătatea umană, deoarece ei sunt responsabili de transmiterea unor boli periculoase și a unor virusuri precum: hantavirusul, leptospiroza sau febra murină.
Infestare
Șoarecii și șobolanii se reproduc cu rapiditate astfel că se poate ajunge ca de la un singur dăunător să fie infestată o locuință întreagă, plus locuințele adiacente.
De șobolani și șoareci se poate scăpa, însă este nevoie de ajutor specializat, lucru care ridică și mai multe costuri (deratizare) în plus față de cele de reparare, în cazul în caure dăunătorii apucă să își producă efectele. Deratizarea se face în mai multe etape, tocmai pentru a elimina cuiburile dăunătorilor.
Miros neplăcut și zgomot
Rozătoarele se hrănesc în general cu resturi alimentare provenite din zonele de depozitare a gunoiului (acest lucru se aplică mai ales în marile așezări urbane, unde sistemul de colectare al gunoiului este deficitar), însă pot găsi medii propice de trai și în locuințe. Dacă își fac cuib într-o locuință, proprietarii se pot confrunta cu mirosuri neplăcute, dar și cu zgomotul făcut de rozătoare.
De ce este important să alegi o izolație împotriva șoarecilor?
Din ce în ce mai mult, în ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au început să introducă și izolațiile termice în proiectele final ale construcției, tocmai pentru că este necesar ca acestea să acopere totalitatea exigențelor de confort ale utilizatorilor. Totuși, cei mai mulți dintre dezvoltatori aleg soluții standard de izolare, ale căror costuri sunt poate mai reduse în contextul total al construirii.
Vata bazaltică sau celuloza sunt unele dintre aceste soluții, iar deși ele pot aduce beneficii la nivel de izolare termică, ele nu oferă și protecția împotriva rozătoarelor. De asemenea, ele nu sunt la fel de eficiente ca barieră pentru punțile termice precum spuma poliuretanică, spre exemplu și nici nu oferă protecție fonoizolantă.
Este important ca atunci când alegi izolația termică să iei în calcul faptul că o locuință se poate confrunta cu nenumărate situații, cele mai multe negative. Una dintre acestea este chiar apariția rozătoarelor, indiferent dacă vorbim despre blocuri sau case. Desigur, înclinăm mai mult să spunem că locuitorii care stau la casă se pot confrunta mai mult cu apariția șoarecilor, însă în realitate șoarecii și șobolanii sunt o problemă reală a marilor și micilor orașe.
Este așadar important să alegi o izolație termică rezistentă la șoareci sau șobolani deoarece acești dăunători, așa cum am discutat anterior, pot cauza daune semnificative în interiorul pereților și structurii locuinței. În special, șoarecii pot ronțăi și zgâria materialul de izolație termică, deteriorându-l și creând găuri și breșe prin care se pot realiza ulterior schimburi termice.
Ce avantaje oferă spuma poliuretanica anti soareci?
Spuma poliuretanică nu este o simplă izolație termică împotriva rozătoarelor, ci ea este o soluție completă de izolare, cu efecte pe termen lung și cu implicații directe pe mai multe aspecte. Iată de ce este spuma poliuretanică o soluție perfectă de izolație împotriva șoarecilor:
Spuma poliuretanică nu reprezintă o sursă de hrană pentru șoareci
Spuma poliuretanică este un material sintetic produs prin combinarea a două substanțe(poliol si izocianat). Astfel spuma poliuretanică are o consistență solidă și nu oferă nutrienți sau substanțe hrănitoare pentru șoareci sau rozătoare în general. Acest material nu este comestibil și nu oferă substanțe nutritive necesare rozătoarelor pentru a supraviețui sau pentru a se dezvolta
Rezistența sporită
Spuma poliuretanică oferă o rezistență sporită, care protejează împotriva rozătoarelor. Rozătoarele folosesc dinții pentru a mușca din elementele în care vor să pătrundă sau să își facă cuib, însă spuma poliuretanică are o structură densă, ce nu permite ”ronțăitul” rozătoarelor.
Mai mult decât atât, prin folosirea tipului de spumă poliuretanică cu celulă închisă aceasta oferă o protecție sporită, deoarece, așa cum am discutat și în alte materiale, ea este special creată pentru a oferi rezistență și durabilitate, chiar și într-un strat cu grosime mai mică. Densitatea spumei poliretanice cu celulă închisă este atât de mare încât chiar și în ipoteza în care rozătoarele ar încerca să muște, ele nu vor avea capacitatea de a merge mai departe pentru a crea breșe.
Sigilarea perfectă
Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă împotriva rozătoarelor este tocmai capacitatea produsului de a umple spațiile libere.
În acest caz, putem afirma faptul că spuma poliuretanică este un material perfect, deoarece nu doar ea în sine, cât și modul de aplicare permite o dispunere eficientă. Spuma poliuretanică este un material care se aplică prin pulverizare, cu presiune, astfel că aceasta ajunge chiar și în cele mai dificile locuri, acoperind eventualele breșe ce pot apărea. Astfel, spuma poate ajunge în spații delicate sau în zone care nu permit aplicarea materialelor convenționale și de asemenea spuma poate crea o suprafață care nu permite rozătoarelor să treacă mai departe la nivelul structurii, pentru a crea mai multe daune.
Cum se comportă alte izolații la șoareci?
Pe piață există o varietate mare de materiale izolatoare. Haideți să vedem cum se comportă și alte materiale de izolație la șoareci și alte rozătoare.
Izolația cu celuloză și șoarecii
Celuloza este probabil cel mai slab material izolator împotriva rozătoarelor întrucât reprezintă o sursă perfectă de hrană fiind formată în proporție de 80% din hârtie reciclată.
De asemenea, prin structura sa, reprezintă mediul perfect ca șoarecii și rozătoarele în general să-și sape galerii.
Infestarea cu rozătoare în izolația cu celuloză poate genera probleme, deoarece acestea pot provoca daune materiale, pot contamina zona cu urină și fecale, și pot crește riscul de incendiu prin roaderea cablurilor electrice. Dacă suspectați că există rozătoare în izolația cu celuloză, ar fi indicat să contactați un specialist în controlul dăunătorilor pentru a evalua situația și a lua măsuri de prevenire sau eliminare a infestării.
Izolația cu vata minerală sau vată bazaltică și șoarecii
Șoarecii pot pătrunde și în izolația cu vată, în special dacă există zone accesibile sau crăpături prin care pot intra. Izolația cu vată, precum vată minerală sau lână minerală, este un material izolant poros, compus din fibre minerale sau sintetice. Acest tip de izolație poate oferi șoarecilor un mediu atrăgător pentru a-și construi cuiburi și pentru a se adăposti.
Infestarea cu rozătoare în izolația cu vată poate avea consecințe similare cu cele menționate anterior pentru izolația cu celuloză. Șoarecii pot provoca daune materiale, pot contamina zona cu urină și fecale,
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care fiecare beneficiar ar trebui să le aibă în vedere atunci când este aleasă spuma poliuretanică pentru izolare, iar fiecare dintre acestea au la rândul lor influență asupra protecției împotriva rozătoarelor. Pentru orice detalii suplimentare cu privire la spuma poliuretanică cu celulă deshisă sau spuma poliuretanică cu celulă închisă sau pentru detalii legate de aplicare vă stau la dispoziție consultanții noștri. Vă oferim consultanță pentru orice situație constructivă și soluții cu aplicabilitate care să vă ofere confort și protecție, chiar și împotriva rozătoarelor.