021 9031

De ce este spuma poliuretanică barieră de aer?

spuma poliuretanica bariera de aer

O casă are nevoie de o bună izolare la nivelul elementelor constructive, iar acest lucru înseamnă de fapt că schimburile de aer nu ar trebui să se producă cu exteriorul. Din acest motiv sunt realizate barierele de aer, adică acele învelișuri (second skin) ale suprafețelor menite să ermetizeze structura și să țină aerul la distanță. Discutăm așadar în cele ce urmează despre barierele de aer, despre importanța lor și de ce ar trebui să alegi spuma poliuretanică pentru realizarea lor.

 

Ce este o bariera de aer?

 

Așa cum am spus de multe ori în materialele noastre, casele nu sunt realizate monolit de la bun început. Ele sunt monolitizate pe parcurs, însă rosturile și joncțiunile elementelor de construcție reprezintă adesea punți termice cu potențial mare de pierdere a căldurii în exterior. Acest lucru înseamnă, mai clar spus, că masele de aer pot circula liber, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru clădiri.
Pentru a limita acest transfer, materialele de izolare, cum ar fi spuma poliuretanică și celelalte tipuri de materiale cu caracteristici relativ similare (polistiren, vată minerală), sunt folosite în grosimi de strat bine definite, astfel încât să proteja clădirea de influența maselor de aer.

 

De ce nu sunt benefice masele de aer tranzitorii? ​

 

Masele de aer sunt responsabile pentru apariția unui număr destul de mare de probleme la nivelul construcțiilor. Una dintre aceste probleme o constituie umiditatea, iar umiditatea la rândul ei cauzează probleme la nivel oricărui tip de structură constructivă. Spuma poliuretanică este materialul care poate ermetiza în totalitate o structură împotriva trecerii aerului, astfel încât umiditatea să nu poată pătrunde.

În funcție de tipul elementelor structurale și de materialele folosite pentru realizarea unei construcții, umiditatea poate avea consecințe destul de drastice. În cazul betonului, spre exemplu, umiditatea se păstrează în capilaritatea betonului, iar acest lucru conduce la igrasie. În plus, umiditatea în masa betonului duce la fenomenul de coroziune care afectează armăturile, putând conduce la cedarea în timp a acestora. De aceea este importantă aplicarea unui strat de spumă poliuretanică pe suprafața construcției, astfel încât betonul să fie protejat și în același timp și armăturile.
 

bariera de aer
 

Recomandare: dacă umiditatea deja există în beton în momentul în care doriți să aplicați o izolație cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau spumă poliuretanică cu celulă închisă, va trebui ca ascensiunea apei să fie stopată în beton, astfel încât ea să nu mai urce în capilaritate. Poți folosi în acest sens tratamente speciale de cristalizare în masa betonului, care se aplică pe suprafața elementelor de construcții. Abia după ce umiditatea este stopată, iar zona este curățată, se poate trece la aplicarea izolației cu spumă poliuretanică pentru etanșarea zonei.

 

De ce este spuma poliuretanică barieră de aer excelenta? ​

 

Caracteristicile deosebite de izolare ale spumei poliuretanice fac din acesta materialul ideal pentru a crea bariera de aer pe care o dorim. Spuma poliuretanică prezintă particularități speciale care te pot ajuta să obții un efect imediat cu cât mai puțin efort.

     

  • Spuma poliuretanica realizează o barieră de aer prin aplicare fără rosturi

  •  

    Unul dintre lucrurile care recomandă spuma poliuretanică pentru instalarea barierelor de aer este modul de aplicare al acesteia. Atât spuma poliuretanică cu celulă deschisă, cât și spuma poliuretanică cu celulă închisă sunt produse care se aplică în mod continuu, fără rosturi. Deși pare un aspect relativ mărunt, în realitate acest tip de izolare a clădirilor este extrem de benefic, deoarece nu există întreruperi în procesul de aplicare și în consecință nu există nici breșe prin care masele de aer ar putea pătrunde.
     

    spuma poliuretanica pereti
     

    În acest fel, spuma poliuretanică devine o barieră de aer cu adevărat eficientă, care se menține de-a lungul timpului și care nu își pierde caracteristicile de izolare.
     

  • Spuma poliuretanică, ca barieră de aer se dispune în grosimi specifice de strat

  •  

    Am discutat și în trecut despre dispunerea grosimilor de strat de spumă poliuretanică, în funcție de tipul elementelor constructive, însă este cazul să revenim, deoarece este foarte important de înțeles faptul că spuma poliuretanică nu este doar un material eficient din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, ci este și un material economic.
     

    izolatie cu spuma poliuretanica pereti
     

    Astfel, în funcție de caracteristicile structurale ale elementelor ce necesită a fi izolate, se vor dispune straturi cuprinse între minim 5 cm și minin 10 cm, cu mențiunea că spuma poliuretanică cu celulă închisă va necesita aplicări destul de reduse de material, datorită densității și a capacității extraordinare de izolare.

     

  • Spuma poliuretanică funcționează ca o barieră de aer protejând de incendii

  •  

    O consecință benefică a izolării locuințelor și a integrării unei bariere de aer cu spumă poliuretanică este faptul că masele de aer nu vor mai avea proprietatea de a propaga incendiile. Așa cum știm deja oxigenul întreține arderea, iar masele de aer nu fac altceva decât să faciliteze propagarea incendiilor și implicit generarea de noi scântei care să aprindă noi focare.
     

    Spuma poliuretanica ignifuga
     

    Spuma poliuretanică nu permite schimbul de aer și în consecință locuințele sunt protejate din acest punct de vedere, mai ales că spuma în sine este la rândul ei protejată de materiale de construcții care pot avea o rezistență mai ridicată la foc

     

  • Spuma poliuretanică umple golurile și fisurile din structură

  •  

    Corelat cu necesitatea de a beneficia de o barieră de aer eficientă apare și problematica fisurilor și a golurilor structurale. Spuma poliuretanică are însă efecte pozitive chiar și asupra acestor defecte structurale, deoarece datorită modului de aplicare și a consistenței, ea poate acoperi chiar și cele mai dificile zone.
    Comparativ cu alte materiale folosite pentru izolare, spuma poliuretanică este singurul produs care poate acoperi în totalitate și fără intervenții majore chiar și cele mai problematice zone. Spuma poliuretanică este aplicată prin sprayere, iar acest lucru conferă și presiunea de care are nevoie spuma poliuretanică pentru a adera cât mai bine la substrat.
     

    spuma poliuretanică barieră de aer
     

    În plus, faptul că acest material expandează în urma aplicării face ca și zonele cele mai ascunse să fie acoperite, astfel încât să poți avea siguranța realizării unei lucrări eficiente de izolare. Spuma poliuretanică cu celulă deschisă are un moment de expandare mai violent decât cel al spumei cu celulă închisă, necontrolat chiar, drept pentru care soluția de izolare trebuie să fie aleasă în funcție de toate caracteristicile structurale.

     

  • Spuma poliuretanică reduce formarea condensului

  •  

    Condensul și implicit apariția mucegaiului are efecte nocive asupra clădirii, dar și asupra sănătății umane. Din acest motiv spuma poliuretanică este considerată a fi un material perfect pentru izolare, deoarece nu permite formarea condensului, oprind încă din start masele de aer rece.
    Fără condens atât clădirea, cât și sănătatea umană este protejată și bineînțeles chiar și estetica locuinței izolate. Din păcate condesul se formează cu rapiditate și mucegaiul, fiind de fapt o ciupercă cu extindere rapidă, poate cauza prin spori diferite afecțiuni pulmonare (astm bronșic, favorizează bronșiolitele, alergiile sau rinitele).

 

Barierele de aer și sustenabilitatea ​

 

Folosirea spumei poliuretanice ca barieră de aer și ca material izolator atinge și o problematică specială a clădirilor și anume economia. Ne străduim să economisim, însă facturile la întreținere sunt din ce în ce mai mari, uneori chiar și în ciuda unor eforturi susținute de a reduce consumurile.
În realitate soluția nu este să reduci consumurile, pentru că în definitiv confortul termic trebuie să însemne o utilizare rațională a resurselor. Ce poți face însă este să te interesezi și să te documentezi cu privire la materialele pe care le poți folosi pentru izolare, astfel încât acestea să îți ofere de fapt economiile dorite prin sustenabilitate.
 

spuma poliuretanică barieră de aer
 

Spuma poliuretanică contribuie la ideea de sustenabilitate deoarece, chiar dacă nu este un material natural de izolare, ea poate reduce consumurile ulterioare. Nu vei mai fi nevoit să revii asupra izolației, deoarece acoperirile cu spumă poliuretanică au o durabilitate foarte mare în timp. În plus ele nu se deteriorează și nu se contractă la variații de temperatură și, foarte important, nu permit dăunătorilor să își facă cuiburi în structură. Spuma poliuretanică are o densitate atât de bună încât niciun fel de dăunător nu va putea penetra această structură. Astfel, o durată estimativă de viață a sistemelor de izolare pe bază de spumă poliuretanică este de circa 50 de ani, în condițiile unei aplicări și a unei utilizări raționale și corecte a acestora.

 

Confortul în locuințele unde există instalate bariere de aer ​

 

Fiecare investiție în locuința ta înseamnă de fapt un pas mai aproape spre un plus de confort. Acesta ar trebui să fie de fapt acel boost de care ai nevoie pentru a investi în materiale de calitate pentru casa ta. Spuma poliuretanică cu celulă închisă și spuma poliuretanică cu celulă deshisă sunt materiale versatile, care îți pot oferi soluții eficiente pentru orice tip de clădire și pentru orice tip de element structural.
Spuma poliuretanică își aduce aportul ca barieră de aer majoritar în ceea ce privește confortul termic. Astfel, dacă vă amintiți, într-unul dintre materialele anterioare despre materiale, metode și costuri de izolare, am discutat despre coeficientul de transfer termic raportat comparativ la o serie de materiale cu caracteristici foarte bune de izolare.
 

spuma poliuretanica bariera de aer
 

Confortul termic în interiorul locuințelor este foarte strâns legat de această comparație, deoarece este indicat să alegi materialele cu cele mai bune caracteristici pentru izolare, cum ar fi, în cazul de față, spuma poliuretanică cu celula închisă și spuma poliuretanică cu celulă deschisă.
Comparativ, spuma poliuretanică înregistrează cel mai mic coeficient de conductivitate termică, situându-se pe o poziție fruntașă în cadrul unui top al materialelor cu caracteristici de izolare.
Spuma poliuretanică a câștigat treptat acest loc deoarece caracteristicile sale foarte bune de izolare au reușit să surclaseze materiale obișnuite precum vata minerală și polistirenul expandat. Chiar și aceste materiale sunt ideale pentru realizarea izolațiilor, însă pe lângă caracteristici și coeficienți de conductivitate termică mai mari, ele prezintă și dezavantajul de a avea o structură mai rigidă, mai greu de pus în operă.
 

etansare cu spuma poliuretanica
 

Spuma poliuretanică are consistența perfectă care îți permite aplicarea chiar și în cele mai dificile locuri. Mișcările în cazul aplicării sunt facile (stânga-dreapta și sus-jos), iar cel mai important aspect atunci când vine vorba despre izolarea cu spumă poliuretanică este faptul că o construcție poate fi exploatată aproape imediat.
Lucrările de izolare durează în general câteva zile și adesea sunt dependente de condiții pe care nu le poți controla. Spuma poliuretanică îți oferă însă posibilitatea de a realiza izolarea într-o singură zi, în funcție de suprafață, firește, astfel încât să te poți bucura de casa ta izolată cât mai repede cu putință.
Studiile arată de asemenea că în urma izolării cu spumă poliuretanică transferul de căldură scade vertiginos, ceea ce înseamnă că spuma poliuretanică este un material potrivit pentru aplicarea ca barieră de aer.
Această reușită se poate evidenția cu ajutorul unui audit energetic, care are rolul de a verifica punțile termice ale locuinței și zonele pe unde căldura se poate pierde cu ușurință. Nu de puține ori clădirile încadrate în clase relativ mici de eficiență energetică, izolate cu spumă poliuretanică, au crescut simțitor, ajungând în clase superioare, iar acest merit se datorează caracteristicilor materialului care nu permite pierderea căldurii, transferul maselor de aer și implicit apariția condensului.

 

Spuma poliuretanică: barieră de aer pentru orice tip de locuință ​

 

În continuare spuma poliuretanică rămâne un material perfect pentru izolare, ale cărui caracteristici depășesc cu mult materialele tradiționale, iar acest lucru se va vedea și pe viitor. Spre exemplu, spuma poliuretanică este foarte potrivită în cazul conceptelor de locuințe A house (casele în forma literei A), acolo unde structura metalică sau de lemn nu permite izolarea cu materiale tradiționale din considerente de spațiu.
 

spuma poliuretanica bariera de aer
 

Aceste locuințe au în vedere de cele mai multe ori reducerea spațiului și implicit a consumurilor și din acest motiv este nevoie de materiale cu caracteristici foarte bune care să constituie bariere de aer eficiente.
Spuma poliuretanică se potrivește acestor specificații, atât în cazul caselor A, cât și în cazul caselor tip container, sau în cazul oricărui tip de clădire pe care ai nevoie să o izolezi cât mai eficient cu putință.
Dacă ai întrebări sau vrei să afli mai multe detalii despre caracteristicile spumei poliuretanice sau modul ei de aplicare, te invităm să ne contactezi!