Izolarea pardoselilor a devenit o tendință din ce în ce mai prezentă în ultimii ani, în special o dată cu afluxul de informații în ceea ce privește sistemele speciale de încălzire, pe bază de tubulaturi. Sistemele de încălzire în pardoseală sunt unele dintre cele mai eficiente metode de încălzire, deoarece avantajele distribuției căldurii sunt evidente, benefice și chiar economice. Discutăm așadar în acest material despre termoizolațiile realizate cu spumă poliuretanică și încălzirea în pardoseală și despre cum influențează acestea caracteristicile energetice ale caselor.
Ce este un sistem de încălzire în pardoseală?
Un astfel de sistem, denumit sistem de încălzire în pardoseală reprezintă o rețea de cabluri și țevi dispuse după un anumit model, calculat astfel încât să acopere nevoile la nivel de încălzire a camerei în care acest sistem este montat. Sistemele de încălzire presupun o încălzire mai lentă a spațiului față de metodele tradiționale, însă ele aduc ca beneficiu major păstrarea temperaturii și oferirea unei constanțe termice la nivelul extremităților inferioare.
Corpurile de încălzire folosite pentru sistemele de încălzire în pardoseală pot fi fie electrice, fie pe bază de apă (circulare a apei încălzite ca agent termic), iar dispunerea țevilor ajută și la distribuția uniformă a căldurii pe suprafață. Toate aceste țevi au un numitor comun, deoarece ele se întâlnesc într-o cutie specială care conține robineți și sisteme de control a presiunii, astfel încât să poți avea acces în orice moment la sistem, în cazul defectării acestuia sau a unei componente.
Una dintre grijile utilizatorilor este aceea că țevile pot atinge temperaturi foarte mari și în consecință acest lucru ar putea să nu fie compatibil cu materialele de izolare, cum ar fi spuma poliuretanică, însă adevărul este că sistemele acestea sunt atât de performante încât nu permit deteriorarea sistemelor de izolare, așa cum vom vedea pe parcursul acestui material.
Dispunerea sistemului de încălzire în pardoseală se face deasupra șapei și sub sistemele de finisare, realizându-se astfel o barieră care să nu producă disconfort la nivelul percepției umane. Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi montate direct în spumă, deoarece aceasta va avea proprietate de a păstra căldura pentru cât mai mult timp.
De ce să alegi spumă poliuretanică și încălzirea în pardoseală?
Am discutat și în materialele anterioare despre faptul că spuma poliuretanică este materialul care oferă cel mai bun raport de izolare. Coeficientul scăzut de transfer termic conferă spumei poliuretanice cu celulă închisă poziția fruntașă în rândul materialelor de izolare, iar acest lucru nu este de neglijat atunci când vorbim despre o punte termică semnificativă, așa cum este pardoseala.
Practic, oricât de mult te-ai strădui să instalezi un sistem de încălzire în pardoseală, acesta se va dovedi ineficient dacă nu există și un material izolator care să păstreze căldura în interiorul camerei izolate. În caz contrar, căldura se poate pierde, iar acest lucru conduce la consumuri mari și, firește, la a resimți temperaturi scăzute în interiorul casei.
Care sunt avantajele spumei poliuretanice în contextul izolării pardoselilor?
Spuma poliuretanică pentru izolarea pardoselii aduce o serie de avantaje notabile dintre care menționăm:
Sigilare perfecta.
Nu ridică mult nivelul.
Fără risc de apariție a condensului.
Rezistență mare la compresiune.
Aplicare rapidă
Abilitatea de a încastra sistemul foarte bine, astfel încât acesta să nu sufere în urma variațiilor de temperatură.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă nu are nevoie să fie aplicată în straturi foarte mari. Este recomandat să folosim straturi de circa 5-10 cm de spumă poliuretanică cu celulă închisă, însă la un calcul atent, din punct de vedere al conductivității termice, vom vedea că acest lucru echivalează cu folosirea a circa 20 de cm de polistiren.
Făcând o comparație, vom observa că la 20 de centimetri de polistiren, plus șapă de egalizare, plus sistem de încălzire în pardoseală și strat de finisare, se pierd centimetri buni din înălțimea spațiului, în timp ce spuma poliuretanică îți oferă caracteristici mai bune de izolare, iar grosimea de strat nu trebuie să ”fure” din spațiul util.
Spuma poliuretanică va funcționa și ca barieră de vapori pentru că prin spuma poliuretanică apa nu va trece și în consecință vaporii nu vor condensa.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă este suficient de rigidă încât să permită traficul sau chiar aplicarea unei șape (în ipoteza în care este nevoie de aceasta).
Practic, o dată întărită, spuma poliuretanică atinge rezistențe foarte mari, iar acest lucru este cu adevărat important mai ales în cadrul lucrărilor ce implică trafic sau greutate, cum este dealtfel în cazul pardoselilor.
Spuma poliuretanică se poate aplica cu ușurință deoarece ea va fi pulverizată pe suprafață. În cazul sistemului de încălzire în pardoseală ea poate fi aplicată chiar peste sistemul de țevi, încastrându-le și oferind monolitizare sistemului care va funcționa ca un tot unitar.
Spuma poliuretanică deja a început să câștige din ce în ce mai mulți adepți, deoarece caracteristicile ei de izolare sunt cu adevărat demonstrate în timp. Spuma poliuretanică rezistă ani de zile, nu mucegăiește și nu permite insectelor sau rozătoarelor să își facă cuiburi sau să se dezvolte în structură. Practic, structura de spumă poliuretanică este atât de compactă încât nimic nu și-ar putea croi drum prin aceasta pentru a crea breșe structurale.
Ce avantaje aduce un sistem de încălzire în pardoseală și izolarea cu spumă poliuretanică?
Pardoseala este un element considerat în prezent ca fiind o punte termică cu potențial mare în ceea ce privește transferul căldurii. La o analiză în infraroșu a clădirii vom constata că zona planșeelor este una dintre cele mai sensibile și în consecință este una care are cel mai mult nevoie de o izolare temeinic. Izolațiile cu spumă poliuretanică cu celulă închisă cu grosime de minim 5 cm pot înclina balanța înspre un confort sporit în locuință și într-o izolare corectă care să mențină confortul termic la interior.
Distribuția uniformă a căldurii la nivelul extremităților
Păstrarea unor suprafețe drepte, fără probleme de planeitate
Eliminarea necesității de a investi în calorifere
Realizarea unor economii substanțiale
De cele mai multe ori percepem o cameră ca fiind rece sau călduroasă în funcție de atingere. Dacă la nivelul tălpilor temperaturile sunt scăzute, atunci senzația este cu siguranță una de disconfort, însă sistemele de încălzire în pardoseală schimbă total acest lucru.
Sistemul de încălzire atribuie temperatura potrivită pe suprafață, în vreme ce izolația cu spumă poliuretanică menține căldura cu ușurință și nu îi permite acesteia să fie difuzată spre nivelurile inferioare, așadar să nu fie pierdută prin punți termice.
Sistemele de încălzire în pardoseală sunt montate ulterior realizării unei șape. Indiferent dacă folosești o șapă autonivelantă sau o șapă uzuală, este nevoie să fii atent la planeitatea suprafeței, tocmai pentru a nu face dificil modul de încălzire a pardoseli.
Mai apoi, izolarea cu spumă poliuretanică cu celulă închisă nu va produce diferențe de nivel, deoarece spuma poliuretanică cu celulă închisă, spre deosebire de spuma poliuretanică cu celulă deschisă, nu expandează în mod necontrolat și în consecință suprafața nu va fi denivelată. Nu în ultimul rând, montarea elementelor final de acoperire, indiferent de tipul lor, va reuși să dea nivelul corect al pardoselii, calculându-se și remediindu-se în această etapă potențialele diferențe ce pot apărea.
Sistemele de încălzire în pardoseală te pot ajuta să ai o cameră modernă, fără calorifere inestetice care să strice imaginea ca ansamblu. Chiar dacă în prezent există măști care pot acoperi caloriferele, acestea nu vor face altceva decât să și reducă o parte din temperatura resimțită în cameră, drept pentru care vei simți nevoia să lași caloriferele libere.
Sistemele de încălzire în pardoseală pot acoperi necesarul de căldură al unei camere (în funcție de suprafața acesteia) iar spuma poliuretanică va menține căldura în interiorul spațiului.
Față de alte tipuri de sisteme de încălzire și izolare, acest cuplu nu face altceva decât să aducă economii substanțiale la nivel de consumuri și de plăți, deoarece o dată ce ai izolat spațiul căldura este menținută la interior, iar acest lucru înseamnă că nu va mai fi nevoie să consumi mai mult pentru a încălzi mai bine.
Sfat: Poți folosi spuma poliuretanică și pentru izolarea pereților, astfel încât să beneficiezi de o etanșare corectă a suprafeței și să limitezi consumurile și pierderile de căldură.
Ce tip de pardoseală poți să alegi pentru sisteme de încălzire în pardoseală și spumă poliuretanică?
Cea mai mare parte a utilizatorilor consideră că doar placajele ceramice sau piatra naturală rezistă la temperaturile ridicate de la nivelul pardoselii. În realitate însă poți folosi fără probleme și parchet stratificat, acesta având proprietăți foarte bune de izolare, mai ales că este și un material cald.
Parchetul dublu stratificat sau triplu stratificat reprezintă cea mai bună alegere sau, dacă bugetul o permite, poți folosi chiar și anumite tipuri de parchet din lemn masiv.
Unde mai poți folosi spuma poliuretanică pentru izolare?
Deși în primă fază spuma poliuretanică a fost folosită pentru izolarea elementelor de tâmplărie și pentru fixarea acestora, ea a câștigat rapid teren datorită proprietăților speciale de izolare.
Astfel, spuma poliuretanică mai poate fi folosită în prezent pentru orice tip de izolație la o casă. Enumerăm aici: izolarea acoperișurilor, în componența pereților interiori despărțitori ca miez izolator, la izolarea planșeelor fără sisteme de încălzire în pardoseală, la izolarea pereților, indiferent de tipul acestora, la clădiri atât din mediul casnic, cât și industrial sau comercial.
În funcție de fiecare element structural în parte este recomandată o anumită grosime de strat care să fie acoperitoare pentru nevoile de izolare.
Spuma poliuretanică comparativ cu alte materiale folosite pentru izolarea pardoselilor cu sisteme de încălzire în pardoseală
Comparativ cu alte materiale tradiționale de izolare spuma poliuretanică poate acoperi mai ușor suprafețele, datorită aplicării prin pulverizare. Pulverizarea se face cu ajutorul pistoalelor speciale, iar aplicarea de acest tip oferă mai înainte de orice și o optimizare a proceselor de lucru. Timpii de execuție sunt reduși, iar lucrări executate cu spumă poliuretanică pot fi exploatate chiar în următoare zi, spre deosebire de lucrările tradițională unde numai montajul ocupă câteva zile.
Lucrările de izolare se mai pot face cu ajutorul placajelor de polistiren, expandat sau extrudat, cu ajutorul vatei minerale bazaltice sau cu vată de sticlă, însă în niciunul dintre cazuri execuția lucrării și realizarea nu se fac atât de facil precum în cazul spumei poliuretanice.
Spuma poliuretanică poate ajunge chiar și în cele mai neregulate spații, acoperind prin expandare orice gol și orice suprafață fără a depune prea multe eforturi în acest sens. Nu va trebui să comprimi materialul și nici să îl împingi pentru a se poziționa. De asemenea, nu vei avea nevoie de accesorii sau scule care să te ajute la montaj, nici de dibluri, de șuruburi sau alte elemente de susținere și cu atât mai mult nici de profile metalice care să ofere sprijin montajului. Totul se realizează simplu și eficient, în decursul a câteva ore, pentru ca tu să te poți bucura în cel mai scut timp de locuința ta.
De cele mai multe ori ne preocupă izolarea altor elemente structurale mergând pe ideea că acele zone sunt cele mai predispuse pierderilor de căldură. Pereții sau acoperișurile sunt de regulă primele elemente la care ne gândim când vine vorba despre a menține căldura la interior, însă uităm adesea de faptul că planșeele sunt punți termice care influențează enorm panoul de temperaturi al unei case și implicit confortul resimțit la nivelul acesteia.
În încheiere
Un audit energetic poate evidenția punțile termice și poate arăta clar că pardoseala și implicit izolarea ei joacă un rol foarte important pentru întreaga structură, mai ales dacă vorbim despre izolarea planșeelor peste subsoluri sau demisoluri (acolo unde este necesară și instalarea unei bariere care să funcționeze ca hidroizolație pentru a nu uda sistemele de izolare), sau planșeele spre mansarde locuite.
Concluzia este că pardoselile au nevoie de izolare la fel de mult precum au nevoie și de încălzire. În definitiv a simți căldura la picioare este un lucru benefic pentru organism însă confortul nu înseamnă doar o exprimare temporare ci o constantă a confortului ca sumă de factori care concură în acest sens. Alege așadar să izolezi cu spumă poliuretanică sistemele de încălzire în pardoseală și să te bucuri de confort pentru cel puțin 20 de ani (în ipoteza în care spuma rămâne uscată), dar și de economii substanțiale la nivel de consumuri de energie și facturi plătite.
Ai întrebări sau vrei să afli mai multe detalii despre spumă poliuretanică? Nu ezita să ne contactezi!