021 9031

Izolația cu spumă poliuretanică în 2025

spuma poliuretanica 2025

De-a lungul timpului spuma poliuretanică a devenit unul dintre materialele cheie folosite pentru izolarea spațiilor, de la izolarea mansardelor și podurilor la izolarea fundațiilor, planșeelor și a altor elemente structurale, sau de la izolații destinate segmentului rezidențial la cele destinate segmentului comercial sau zonei industriale.

Spumă poliuretanică în 2025 – Neutralitate climatică, sustenabilitate, eficiență energetică

Dincolo de a fi utilizată la scară largă, spuma poliuretanică este un material care se supune, ca orice alt material de construcții, unor reglementări ce au în vedere preocupările legate de eficiența energetică, sustenabilitate și siguranță în construcții.

Acestea includ cerințe stricte pentru reducerea impactului asupra mediului și asigurarea conformității cu normele de siguranță, pentru a le oferi beneficiarilor condițiile de confort și eficiență dorite.

Adaptarea la noile reglementări pentru izolații- reglementările anului 2024

În anul 2024, șantierele de construcții din România și din alte state membre ale Uniunii Europene au fost nevoite să respecte cerințe noi privind eficiența energetică și sustenabilitatea clădirilor. A

spumă poliuretanică în 2025

ceste cerințe provin în principal din directivele europene precum Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) și alte inițiative care vizează un nou concept și anume cel de neutralitate climatică. Prin această neutralitate climatică se urmărește reducerea emisiilor de carbon și implementarea materialelor și tehnologiilor prietenoase cu mediul.

Care este impactul acestor reglementări asupra izolațiilor?

Izolațiile termice sunt unul dintre cele mai vizate segmente din domeniul construcțiilor, iar cerințele europene vizează în special izolațiile realizate cu spumă poliuretanică, materialul fiind unul nou și mai ales inovativ. Noile norme impun utilizarea materialelor certificate ecologic, cu emisii reduse de compuși organici volatili (VOC) și o amprentă de carbon minimizată. În plus, eficiența termică trebuie să respecte standarde ridicate, iar constructorii sunt obligați să folosească produse care contribuie la clasificarea clădirii într-o categorie superioară de eficiență energetică.

compusi organici volatili

Nu întâmplător, în acest context, Isoterm a lansat, în cadrul nZEB Expo 2024 București aplicația proprie de calcul al eficienței energetice a clădirilor, care permite de asemenea estimarea costurilor și a beneficiilor, dar și generarea unui certificat energetic propriu aferent clădirii analizate.

aplicatia isoterm

Uniunea Europeană solicită implementarea unor tehnologii noi în șantierele de construcții, atât în cazul construcțiilor deja existente, cât și în cazul clădirilor noi construite, mai ales în cazul celor oferite de dezvoltatori imobiliari. Practic, cazul construcțiilor „ la gri” sau „la gata” trebuie să răspundă pozitiv cerințelor actuale în ceea ce privește izolarea termică.

Soluțiile moderne ce pot fi utilizate pentru a acoperi cerințelor acestor standarde includ:

  • Utilizarea spumei poliuretanice cu celulă închisă sau utilizarea spumei poliuretanice cu celulă deschisă, în funcție de specificațiile proiectului de izolare, izolații care pot reduce astfel impactul asupra mediului.
  • Tehnologii avansate de aplicare, precum pulverizarea controlată și dispozitivele moderne pentru a asigura o aplicare uniformă și minimizarea deșeurilor.
  • Integrarea materialelor izolante în structuri modulare prefabricate, accelerând procesul de construcție și reducând costurile.

Care sunt cerințele și reglementările actuale la care trebuie să răspundă spuma poliuretanică?

Un aspect important în discuția despre standardele pe care le respectă spuma poliuretanică îl reprezintă cerințele din cadrul inițiativelor europene precum „Renovation Wave,” care încurajează modernizarea clădirilor existente pentru a reduce consumul energetic.

renovation wave

Renovation wave este o inițiativă apărută în anul 2020, ca parte a Pactului Verde European, iar cerințele acestui proiect au vizat direcții precum:

  • Creșterea eficienței energetice printr-o izolare mai bună a spațiilor, utilizarea surselor de energie regenerabilă și reducerea consumului energetic. Din acest punct de vedere putem observa complianța spumei poliuretanice, care reușește să acopere cea mai mare parte din acest obiectiv, mai ales dacă luăm în seamă calculul eficienței energetice pe care fiecare beneficiar îl poate realiza pentru propriul spațiu;
  • Îmbunătățirea calității vieții prin noțiuni precum confortul termic sporit și reducerea facturilor la energie. Un aspect important care derivă de aici este și creșterea valorii imobilelor prin investițiile făcute prin folosirea materialelor izolatoare, spuma poliuretanică având proprietatea de a crește valoarea de piață a imobilelor izolate grație avantajelor pe care le oferă din punct de vedere investițional;
  • Combaterea sărăciei energetice, situație în care gospodăriile vulnerabile pot reduce din consumuri și cheltuieli prin alegerea unui program eficient de izolare care folosește materiale eficiente.

Spuma poliuretanică joacă un rol important în creșterea eficienței energetice, contribuind la reducerea pierderilor de căldură și la scăderea costurilor cu energia. Din acest motiv putem afirma că spuma poliuretanică se află în categoria materialelor izolante care trebuie să respecte reglementările referitoare la eficiența termică și sustenabilitate și care o fac, respectând astfel obiectivele impuse pe termen mediu și lung.

Vrei o ofertă personalizată? Hai sa discutăm!

    Conformitatea cu standardele de construcție actuale

    Alinierea la standardele actuale de construcții este una dintre cerințele prezentului, dar și o axa importantă pe care se vor poziționa majoritatea materialelor de izolare în viitor. Beneficiarii trebuie să se asigure că materialele izolante pe care le utilizează în procesul de izolare sunt certificate conform standardelor internaționale, cum ar fi ISO sau EN. Spuma poliuretanică este unul dintre materialele care garantează respectarea acestor cerințe tehnice, aliniindu-se așadar obiectivelor pe termen lung impuse la nivel european.

    Impactul asupra sănătății

    O altă reglementare importantă, pe care spuma poliuretanică o respectă este cea care are în vedere impactul asupra sănătății. În ciuda faptului că unele voci afirmă că există un impact semnificativ asupra sănătății și a mediului, ca urmare a eliberării de compuși organici volatili (COV) în timpul aplicării, în realitate spuma este un material sigur, mai ales câtă vreme aplicarea se face în mod corect, iar exploatarea spațiilor se face în timpul recomandat.

    compusi organici volatili VOC

    Reglementările din 2024 includ cerințe pentru utilizarea echipamentelor de protecție și ventilație adecvată pentru a reduce riscurile asupra sănătății lucrătorilor și ocupanților clădirilor.

    Trecerea la agenți de suflare cu potențial redus de încălzire globală

    Anul 2024 a adus reglementări stricte care au vizat reducerea utilizării hidrofluorocarburilor (HFC) datorită potențialului lor ridicat de contribuție la încălzirea globală. Atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite, sunt promovate alternative la acești compuși, care au un impact semnificativ mai mic asupra mediului.

    HFC HFO

    Spuma poliuretanică respectă aceste reglementări și trebuie înțeles faptul că materialul este constant verificat și îmbunătățit pentru ca impactul asupra mediului să fie cât mai redus.

    Norme stricte de siguranță la incendiu

    În domeniul construcțiilor, materialele izolante trebuie să respecte reglementări stricte privind siguranța la incendiu. Spuma poliuretanică trebuie să îndeplinească criterii de rezistență la foc și să fie utilizată conform specificațiilor tehnice stabilite în proiectele de construcție. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja locuitorii în cazul unor situații de urgență. Studiile efectuate pentru verificarea modului de comportare al spumei poliuretanice arată faptul că spuma poliuretanică are o rezistență bună la incendiu, mai ales câtă vreme materialele de finisare conlucrează pentru apărarea stratului izolator.

    O dată cu noile cerințe pe care le ridică reglementările europene șantierele se transformă într-un exemplu de sustenabilitate și inovație. Noile reglementări nu doar că provoacă o schimbare de paradigmă, dar încurajează de asemenea și o colaborare mai strânsă între constructori, producători de materiale, beneficiari și autorități, în direcția unei construcții mai verzi și mai eficiente energetic. Aceste schimbări nu doar respectă legislația, ci creează și oportunități de dezvoltare pentru sectorul construcțiilor.

    Programe și inițiative care susțin în România respectarea reglementărilor europene

    O dată cu apariția a tot mai multe cerințe din partea Uniunii Europene în ceea ce privește izolarea termică, au apărut și inițiativele care aduc în prim plan necesitatea alinierii la acestea. Spre exemplu, România Eficientă este un program național dedicat eficienței energetice, lansat de Energy Policy Group (EPG).

    programul Romania eficienta

    Acest proiect are ca scop promovarea unor soluții sustenabile pentru reducerea consumului de energie, în special prin eficientizarea clădirilor. Programul sprijină educația în domeniul eficienței energetice și dezvoltarea proiectelor de modernizare a infrastructurii publice și private.

    Ce se realizează prin acest program?

    Programul are în vedere câteva aspecte foarte importante relaționate de eficiența termică a clădirilor:

    Renovarea clădirilor publice- Proiectul finanțează și susține renovarea clădirilor din domeniul educațional (grădinițe, școli) pentru a le aduce la standarde mai înalte de eficiență energetică.

    Informare, promovare și conștientizare- Creșterea gradului de informare în rândul populației și al autorităților privind beneficiile eficienței energetice.

    Sprijin tehnic și financiar- Oferirea de resurse și ghidare pentru beneficiari în vederea implementării unor soluții eficiente energetic, care să reducă amprenta de carbon și costurile de întreținere.

    Programul integrează proiecte de renovare, campanii de educare și cercetare în domeniul energiei verzi, aliniindu-se cu obiectivele Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de tranziție către o economie cu emisii scăzute. Acest tip de inițiative contribuie la crearea unor spații mai sigure și mai confortabile pentru elevi și personal, reducând totodată costurile de operare.

    Direcții pe care trebuie să le urmeze izolațiile cu spumă poliuretanică în anii următori

    Spuma poliuretanică pentru izolații va continua să fie un material important și în anul 2025 (dar și în viitor), iar reglementările tot mai stricte privind sustenabilitatea, eficiența energetică și siguranța vor influența semnificativ utilizarea sa, tocmai pentru că spuma poliuretanică răspunde la aceste cerințe. În contextul directivelor UE privind performanța energetică a clădirilor spuma poliuretanică rămâne un material competitiv datorită performanțelor sale excelente de izolare termică, reducând pierderile energetice și contribuind la atingerea standardelor nZEB (clădiri cu zero consum de energie).

    De asemenea, un accent important îl vizează sustenabilitatea, tendințele globale încurajând adaptarea continuă a materialelor și a caracteristicilor acestora pentru a îmbunătăți performentele clădirilor și pentru a realiza un circuit al utilizării resurselor.

    În contextul schimbărilor climatice, spuma poliuretanică trebuie să fie mai rezistentă la variațiile extreme de temperatură și la umiditate, păstrându-și proprietățile de izolare termică și fonică pentru un timp îndelungat. Cercetările moderne fac posibil acest lucru prin actualizarea continuă a studiilor și testelor, astfel încât să poată oferi beneficiarilor materiale izolatoare de cea mai bună calitate.

    Spumă poliuretanică în 2025 în încheiere

    Așadar păstrăm tendințele în ceea ce privește folosirea spumei poliuretanice și pentru următorii ani, însă cu un accent mai mare pus pe reglementările actuale privitoare la sustenabilitate și eficiență energetică.

    Te așteptăm să discutăm despre aceste caracteristici ale spumei poliuretanice, despre tendințele moderne și despre viitorul izolării, pentru a putea alege cele mai bune materiale pentru tine.