021 9031

Cum se montează corect vata bazaltică?

cum se monteaza corect vata bazaltica

Izolarea termică a locuințelor presupune etanșarea punților termice ale acesteia, astfel încât schimburile de temperatură cu exteriorul să nu mai apară, iar casa să devină mai eficientă din punct de vedere energetic.
Pentru că o locuință nu este turnată ca un monolit, la nivelul îmbinărilor elementelor constructive există zone prin care pot avea loc pierderi de căldură în timpul iernii și pierderea senzației de răcoare în timpul verii. Așadar izolarea locuințelor creează un câmp termic uniform, aspect care se vede în eficiența și randamentul termic al unei locuințe.


De-a lungul timpului am discutat despre capacitatea extraordinară a spumei poliuretanice de a izola în mod corect suprafețele. Izolare fără rosturi, zero pierderi de material, zero cheltuieli suplimentarea cu manopera, durată mare de viață. Am încercat să evidențiem caracterul sigur al unui material de izolare inovator și am oferit detalii care țin de explicarea unor termeni din fișele tehnice care pot fi adesea dificili, făcând parte din terminologia de specialitate.

Spuma poliuretanică nu este însă singurul material de izolare.

Contracandidatul direct este vata minerală bazaltică, material cu caracteristici cu puțin mai slabe decât cele ale spumei poliuretanice.

 

montarea profilelor la vata
Montajul vatei bazaltice este adesea o problemă pe care tot spuma poliuretanică o poate rezolva. Firește, nu ne referim la cazurile în care vata minerală bazaltică reușește să izoleze corespunzător ca urmare a unui montaj impecabil. Facem referire însă la cazurile în care vata bazaltică este montată greșit, iar rezultatele în ceea ce privește izolarea termică se lasă așteptate.

 

Cum se montează corect vata bazaltică? – etape de lucru

 

Este foarte important ca vata bazaltică să fie montată corect, astfel încât izolarea termică să fie eficientă. Din acest motiv se recomandă trecerea prin fiecare etapă de lucru, fără a ignora importanța detaliilor constructive.

 

1. Decopertarea substratului existent

 

Indiferent de tipul construcției, nu se va putea monta o izolație termică dacă zona nu este anterior curățată și pregătită.
Decopertarea presupune eliminarea straturilor vechi de material, cum ar fi varul, tencuiala decorativă, gletul, lambriul, gresia, faianța și orice alt material de acoperire. Această etapă va necesita scule speciale care să ajute la curățarea substratului, ceea ce poate însemna costuri destul de ridicate. Dacă nu vrei să te ocupi în regie proprie de aceste lucrări, poți apela la o firmă specializată care să se ocupe de decopertare și de curățarea corectă a substratului.

 

curatarea izolatie casa

 

În cazul substraturilor acoperite cu vopsea cu ulei sau bitum, va fi nevoie de scule speciale pentru îndepărtare. Aceste materiale pot fi eliminate prin răzuire sau frecare cu peria, prin îndepărtare chimică sau prin folosirea unor scule cu jet puternic de apă.

Înainte de a începe lucrările de izolare este necesară inspectarea substratului, pentru a verifica existența fisurilor, a golurilor și a găurilor. O simplă fisură în substratul de beton poate conduce la destul de multe probleme în structură, începând de la o eficiență slabă a sistemului de izolare și terminând cu infiltrații de apă care pot conduce la apariția mucegaiului.

Notă: Dacă reparațiile sunt realizate în mod corect, un pas pe care ar fi necesar să îl faci este acela de a realiza o verificare în infraroșu a clădirii (termografie), pentru a vedea exact care sunt zonele prin care se pierde căldura.
 

2. Instalarea profilelor(opțional)

 

Pentru a realiza o izolație pe bază de vată bazaltică, vei avea nevoie de pofilele de susținere și de diblurile cu ajutorul cărora se fixează aceste profile. Diblurile se montează din 30 în 30 de centimetri, așa că va trebui să te asiguri că ai suficiente pentru a realiza întreaga lucrare. Nu uita că pofilele trebuie debitate la dimensiunea dorită, așa că decupează-le înainte de a începe efectiv izolarea.

 

instalare profile vata bazaltica

 

Ulterior tăierii poți începe să montezi pofilele, având grijă la realizarea străpungerilor. Vei avea nevoie de scule speciale pentru a realiza această lucrare, tocmai pentru a nu deteriora substratul pregătit pentru izolare.

Pentru a realiza prinderea pofilelor unele de celelalte, vei avea nevoie de conectori speciali. Între profile este nevoie de păstrarea unui spațiu care va funcționa ca rost de dilatare. Vei avea nevoie de profile speciale pentru fiecare element de construcție, începând de la pofilele de soclu și terminând cu pofilele de colț sau perete.

 

3. Pregătirea și aplicarea mortarului

 

Mortarul trebuie pregătit doar în momentul în care acesta va fi folosit, pentru că altfel el se va întări. Vei avea nevoie de o cantitate suficientă de material, pentru a nu lăsa zone descoperite în timpul lucrării. Pentru pregătirea materialului vei avea nevoie de apă curată potabilă și de recipiente suficient de mari (curate) în care să pregătești amestecul.

aplicare mortar pe vata

Mortarul se aplică atât pe conturul cât și pe suprafața plăcilor, contrar ideilor ”populare” care spun că acesta se aplică doar în puncte. Este nevoie de suficient de mult mortar pentru a acoperi întreaga suprafață a plăcii, pentru a-i oferi acesteia suport și aderență. În caz contrar, acolo unde sunt goluri de aer, izolația se poate desprinde, lăsând astfel loc formării punților termice. De aceea este necesară și aplicarea pe contur a materialului, din considerente de siguranță.

Include așadar în devizul de cheltuieli și câțiva saci de mortar, pe care să îi ai la îndemână atunci când aplici plăcile de vată bazaltică pe substrat.

 

4. Lipirea plăcilor de vată bazaltică

 

O dată ce plăcile sunt acoperite cu material, este nevoie de poziționarea corectă a acestora în interiorul caroiajului realizat din profile. Este nevoie de o îmbinare perfectă a plăcilor, deoarece în caz contrar zonele care rămân libere vor permite schimburi de temperatură cu exteriorul.
Plăcile se poziționează pe suprafață și se lovesc ușor pentru a căpăta aderență, însă împingerea se face fără a scoate mortarul la exterior. Vei avea nevoie de schele și de muncitori care să lucreze la înălțime, mai ales în zonele apropiate de acoperiș, în cazul izolațiilor exterioare ale clădirii.

Notă: este important ca adezivul să nu depășească muchiile plăcilor de vată bazaltică. De asemenea este necesar să lucrezi repede, pentru că materialul se întărește rapid. Dacă plăcile de vată nu sunt poziționate bine și se lipsesc în mod greșit, cu abateri mari, aceste vor trebui decopertate de pe suprafață. Spre deosebire de polistiren, unde greutatea acestuia este mică, în cazul vatei bazaltice vei avea nevoie întotdeauna de ajutor, mai ales în ceea ce privește pozarea pe suprafețe de perete sau în lucrări deasupra capului.

Dacă după lipirea plăcilor rămân rosturi, acestea nu trebuie să fie injectate cu mortar sau rășină, deoarece materialele sunt dure și cedează ca urmare a micro-mișcărilor casei. Este nevoie de umplerea rosturilor cu fâșii de vată bazaltică.

 

banda adeziva vata bazaltica

 

La joncțiunea dintre plăcile de vată bazaltică este nevoie de aplicarea unei folii de aluminiu autoadezive, pentru ca întreg ansamblul să fie izolat, iar plăcile să nu lucreze individual. De asemenea, izolarea la alipirea plăcilor are rolul de a păstra temperatura optimă la interior, pentru că fiecare breșă poate conduce la slaba izolare a construcției.

 

5. Fixarea păcilor de vată bazaltică

 

Chiar dacă plăcile sunt montate cu adeziv, soluția constructivă de fixare implică și prinderea cu dibluri. Acestea trebuie montate mecanic, cu scule speciale care să nu distrugă izolația realizată. Orice gol sau gaură în izolație poate conduce la formarea unei punți termice, astfel că această etapă ar trebui lăsată în baza specialiștilor în domeniu, pentru a nu periclita sistemul de izolare.

 

aplicarea mortarului pe vata bazaltica

 

Este nevoie în acest punct să apelezi la un inginer proiectant care să calculeze rezistența la smulgere a sistemului, ca urmare a forțelor de încărcare provenite din vânt. Practic să știe cum se montează corect vata bazaltică. Acest calcul te va ajuta să afli care este numărul de dibluri pe care trebui să îl folosești astfel încât sistemul să fie bine protejat.

 

6. Aplicarea plasei pentru armare

 

Pe lângă materialele necesare, plasa pentru armare este deosebit de importantă. Plasa de armare se folosește și în cazul sistemelor de izolare cu polistiren și are rolul de a asigura un plus de rezistență la nivelul preluării încărcărilor. Plasa se aplică în unghi de 45 de grade la nivelul ferestrelor și în fâșii pe suprafețele deschise.

 

7. Aplicarea mortarului sau a masei de șpaclu

 

Plasa de armare se fixează pe suprafață cu ajutorul unei mase de șpaclu. Este foarte important în acest punct să ai în vedere temperatura mediului ambiant, deoarece acest strat necesită temperaturi de aplicare cuprinse între 5 și 30 de grade.

 

aplicare masa spaclu

 

Este foarte important să nu se aplice materialul în afara acestui interval de temperaturi, deoarece altfel îi este afectată lucrabilitatea și timpul de intrare în priză.

 

8. Aplicarea stratului final de mortar

 

După fixarea plasei de sticlă va fi necesar un al doilea strat de mortar, care va constitui stratul final sau substratul pentru aplicarea finisajelor.

 

aplicarea gletului exterior izolatie

 

Este important aici ca planeitatea să fie perfectă, fără goluri și fisuri, fără denivelări, deoarece stratul de finisare va urma liniile și formele construcției.

 

9. Aplicarea tencuielii decorative sau a vopselei

 

După aplicarea stratului final de mortar este nevoie de un timp tehnologic de uscare de câteva zile. Ulterior, când substratul este complet uscat, se poate trece la aplicarea stratului final de acoperire. Fie că optezi pentru aplicarea manuală sau mecanizată a materialelor de finisare, este important să iei în calcul ajutorul specializat al unei echipe de meseriași.

 

aplicare vopsea decorativa

 

Finisajele sunt importante și conferă casei aspect și ținută, așa că este recomandat să nu realizezi acestă etapă în regie proprie (mai ales atunci când tencuiala decorativă se aplică cu model).

 

În încheiere

 

Așadar avantajele vatei bazaltice sunt cunoscute deja: un coeficient mare de izolare și durabilitate în timp.

Ce ar trebui însă să ai în vedere este faptul că în procesul de izolare, la nivel de costuri, nu vorbim doar de prețul pe material, ci de un deviz întreg ce implică:

  • tehnică de injecție, scule pentru reparații, scule pentru aplicarea materialelor (manual sau mecanizat)
  • materiale suplimentare, specifice lucrărilor de izolare cu materiale tip placă
  • cheltuieli cu personal specializat
  • timp foarte mare de lucru
  • schele, scări, scripeți, chingi
  • inginer constructor sau arhitect
  • instructaj de protecția muncii (mai ales pentru lucrul la înălțime)

Acum că ai aflat cum se montează corect vata bazaltică, trebuie să știi că deși vata este un material eficient,  uneori investiția poate fi destul de mare, mai ales dacă raportarea se face la suprafețe mari.
O soluție mai ieftină și pe alocuri mai eficientă este izolarea cu spumă poliuretanică cu celulă închisă, pentru că aceste materiale nu necesită nici la fel de multe pregătiri și cu siguranță nici același nivel de costuri.

 

izolatie spuma poliuretanica exterior

 

Ai întrebări sau vrei să afli mai multe despre izolarea cu spumă poliuretanică? Contactează-ne și discută cu consultanții noștri.