Dacă visezi la o casă de vacanță din lemn, sau o cabană undeva în inima naturii, atunci ar trebui să știi că primul lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere este izolarea termică a acesteia. Izolarea termică a caselor pe structură de lemn este imperios necesară, deoarece infrastructura acestora este cu mult mai puțin rezistentă la schimbări de temperatură decât cea a caselor din beton sau a caselor pe structură metalică. Discutăm așadar în cele ce urmează despre avantajele izolării termice caselor din lemn cu spumă poliuretanică și despre modul în care această etapă ar trebui realizată.
De ce ar trebui să izolezi termic o casă din lemn?
Izolarea termică a locuințelor este benefică în orice context, indiferent de tipul structurii de rezistență, însă izolarea termică cu spumă poliuretanică a unei case din lemn poate aduce următoarele avantaje.
Reducerea riscului de apariție a condensului
Condensul este o problemă comună pentru toate tipuri de locuințe, cu atât mai mult în cazul caselor din lemn. Condensul și igrasia joacă un rol important în calitatea aerului din locuință, acesta putând conține sporii nocivi ce pot cauza anumite afecțiuni pulmonare.
Condensul apare atunci când aerul cald dintr-o cameră întâlnește o suprafață rece, iar punctul de rouă se afla în interiorul pereților sau acoperișului. Suprafețele reci sunt de cele mai multe ori cele neizolate sau izolate necorespunzător, iar din acest motiv este nevoie de o izolare temeinică folosind spumă poliuretanică, material care are proprietatea de a nu lăsa aerul și vaporii să treacă. Astfel oprește umiditatea să se formeze și menține o temperatură corectă la interiorul elementului constructiv izolat.
Chiar dacă lemnul este prin definiție un material “cald”, spre deosebire de beton, spre exemplu, el necesită izolare pentru că nu are aceeași grosime de lucru în cazul pereților. În același timp el devine sensibil la umiditate, așadar izolarea termică ar trebui să fie făcută, iar spuma poliuretanică este singurul material capabil să umple complet golurile și să acopere zonele care au nevoie de atenție, asigurând astfel o etanșare perfectă.
Eficiență termică ridicată
Casele din lemn sunt deosebit de prietenoase în timpul verii, pentru că oferă un grad mare de confort termic. Totuși, în timpul iernii apare necesitatea izolării din cauza umidității și a intemperiilor. Pentru ca o casă din lemn să devină eficientă din punct de vedere termic, ar trebui anvelopată la exterior toată structura (și/sau la interior) astfel încât schimburile de temperatură cu exteriorul să nu fie o problemă.
Acoperind aceste zone cu spumă poliuretanică vei crește eficiența termică a casei, iar punțile termice vor fi eliminate. Soluția recomandată de noi pentru finisare este fațada ventilată.
Costuri reduse în ceea ce privește consumurile cu energia
O casă din lemn izolată cu spumă poliuretanică devine etanșă, iar pierderile de aer și implicit de energie nu mai au loc.
Atunci este normal ca și valoarea facturilor la energie să scadă. Pentru că nu va mai fi necesar să suplinești pierderile de căldură, te vei bucura de o economisire substanțială în ceea ce privește alimentarea cu energie.
Cum se face izolarea caselor din lemn?
Izolarea caselor din lemn vizează acoperirea și protejarea tuturor zonelor, tocmai pentru ca punțile termice sau zone cu potențial de transfer termic să fie eliminate. Acest lucru înseamnă că întreaga casă poate fi îmbrăcată în spumă poliuretanică în anumite grosimi de strat, în funcție de tipul spumei poliuretanice și de elementul structural pe care îl ai de izolat.
Izolarea pereților exteriori ai caselor din lemn cu spumă poliuretanică
Pereții caselor din lemn nu sunt structuri pline, mai ales dacă optezi pentru o casă realizată din panouri OSB. Pentru a izola corect aceste panouri va fi nevoie să realizezi structurile ajutătoare, care să susțină spuma poliuretanică, pentru ca mai apoi aplicarea acesteia să se facă cu mișcări continue, stânga- dreapta, astfel încât să acopere întregul gol.
Pentru izolarea pereților cu spumă poliuretanică se recomandă să folosești spumă poliuretanică cu celulă închisă cu o grosime de strat de cel puțin 5 cm sau polistiren de minim 10cm pe exteriorul peretelui. În interiorul peretelui, golul se va umple cu spuma poliuretanică cu celulă deschisă la grosimea peretelui. Astfel obținem o izolație termic și fonică perfectă.
Izolarea pereților interiori ai caselor din lemn cu spumă poliuretanică
Pereții interiori pot fi realizați din OSB sau rigips, caz în care poți construi panouri sandviș, cu miez de spumă, poliuretanică cu celulă deschisă în grosime de 10cm. Vei obține astfel o izolație fonică ideală.
Izolarea mansardei caselor din lemn cu spumă poliuretanică
Discuția se ramifică aici, în funcție de tipul mansardei. Pentru mansardele locuite vei avea nevoie de un strat de minim 7 cm de spumă poliuretanică cu celulă închisă, recomandat fiind minim 10cm celulă închisă sau un mixt de 5cm celulă închisă și 10cm celulă deschisă.
Pentru mansarde nelocuite poți opta pentru minim 10 cm spumă cu celulă deschisă.Izolarea planșeelor din lemn
Pentru izolarea planșeelor ce separă un spațiu locuit de un spațiu nelocuit(pod spre exemplu) vei avea nevoie de minim 5cm celulă închisă. Vei obține astfel o etanșare perfectă, oprind astfel aerul cald de la camerele de jos sa mai urce în pod.
Pentru izolarea planșeelor ce separa 2 spații locuibile vei avea nevoie de un minim de 10cm celulă deschisă.
Ce ar trebui să faci înainte de izolarea cu spumă poliuretanică a caselor din lemn?
Față de alte materiale de construcții, pe care le poți izola rapid fără mari pregătiri prealabile, în cazul lemnului există o caracteristică foarte importantă pe care ar trebui să o ai în vedere.
Umiditatea este una dintre problemele cu care se confruntă lemnul, materialul suferind contrageri și dilatări ca urmare a fluctuațiilor de umiditate. Capacitatea lemnului de a absorbi apa poate influența felul în care lucrează izolația, așa că va trebui să te asiguri că umiditatea materialului lemnos și a zonei în care se aplică izolația nu este mai mare de 20%.
În cazul în care există umiditate foarte mare, aceasta va trebui eliminată, iar în acest sens poți folosi o sursă locală de încălzire împreună cu un dezumidificator sau poți aerisi foarte bine zona.
De asemenea, pregătirea efectivă a substratului este foarte importantă. Pentru a fi aplicată izolația va fi nevoie să faci reparații la nivelul structurii, dacă acestea sunt necesare și să cureți de praf și alte impurități suprafețele.
Cât durează izolarea caselor din lemn cu spumă poliuretanică?
Spre deosebire de oricare alte procese de izolare termică, izolarea caselor din lemn cu spumă poliuretanică nu necesită foarte mult timp. Practic aplicarea stratului de spumă poliuretanică se face cu rapiditate datorită aplicării cu aer comprimat, putând fi acoperite suprafețe de sute de metri pătrați în doar câteva ore.
Astfel, chiar și casele din lemn pot fi exploatate chiar după a doua zi de la aplicarea izolației, în prima zi fiind necesară maturizarea materialului și expandarea specifică a tipului de spumă folosit. În acest fel nu vei fi nevoit să sacrifici un întreg concediu pentru a realiza lucrările de izolare a unei case, ci va fi nevoie doar de câteva ore pentru aplicare și mai apoi de o zi pentru uscare.
Este important să apelezi la tipul potrivit de spumă poliuretanică, în funcție de tipul elementelor de construcții pe care trebuie să le acoperi și de asemenea să soliciți ajutor din partea persoanelor calificate să realizeze aplicarea. Există situații pe care doar aceste persoane le pot intui și care pot găsi cu ușurință rezolvări în concordanță cu natura provocărilor
De ce să alegi spumă poliuretanică pentru case din lemn?
Spuma poliuretanică, fie că vorbim despre spuma poliuretanică cu celulă închisă fie despre spuma cu celulă deschisă, reprezintă cel mai bun material de izolare dacă ne raportăm la coeficientul de conductivitate termică. Această valoare este chiar mai mică decât coeficientul materialelor tradiționale de izolare, precum vata minerală, vata de sticlă și polistirenul, iar acest lucru înseamnă că spuma izolează cel mai bine locuințele.
Casele din lemn, având ziduri cu grosimi relativ mici, vor avea nevoie de un material care să izoleze foarte bine, dar care să nu aibă un consum foarte mare pe metru pătrat și care să nu ”fure” din spațiul camerei.
SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST
Spuma poliuretanică răspunde acestei cerințe și oferă izolații de o calitate deosebită, cu rezultate pe care le poți măsura cu ajutorul termografiei. În acest fel casa ta va fi protejată la nivel de punți termice, iar temperatura la interiorul casei tale de vacanță va fi una potrivită.
Spuma poliuretanică este o structură ușoară, care nu se deteriorează în timp.
Casele de vacanță sunt în general structuri ușoare, așa că va trebui să alegi un material de izolare care să se potrivească acestor cerințe. Spuma poliuretanică este potrivită, iar dacă alegi pentru izolarea elementelor de construcție spuma poliuretanică cu celulă închisă vei vedea că aceasta împrumută din caracteristicile ei și rigidizează construcția, oferind astfel rezistență.
Cele mai multe dintre casele de vacanță sunt construite, în țara noastră și nu numai, mai ales în zonele montane. Aceste zone sunt în general umede, pentru că zona în sine prezintă umiditate mare. Condițiile climatice sunt diferite față de zona de șes și în consecință și cerințele de izolare sunt diferite.
Vei avea nevoie de un material care să nu se deterioreze în aceste condiții și care să fie apt să protejeze locuința în timp. Spuma poliuretanică nu se deteriorează, nu păstrează vapori de apă în structură, datorită densității foarte mari a materialului și nici nu suferă modificări de volum ca urmare a fluctuațiilor de temperatură.
Spuma poliuretanică poate fi aplicată în orice anotimp
Dacă te-ai gândit să aștepți până în concediul de vară pentru a realiza izolarea casei tale de lemn, ar trebui să știi că spuma poliuretanică este foarte permisivă din acest punct de vedere al temperaturilor. Izolarea caselor din lemn cu spumă poliuretanică se poate face în orice anotimp. Tot ceea ce trebuie să respecți este faptul că spuma nu trebuie să intre în contact cu umiditatea. De asemenea, temperatura suportului(lemnul în cazul acesta) trebuie sa fie de minim 5 grade C.
Aceasta temperatura se poate obține cu ușurință chiar și în iernile friguroase, folosind o sursa de căldura, cum ar fi o un tun de căldura.
Ecranare împotriva intemperiilor
Casele de vacanță din lemn sunt adesea supuse intemperiilor, dată fiind poziționarea. În general casele din lemn sunt amplasate în zone retrase, unde nu există protecția comună a clădirilor, așa cum se întâmplă în cazul zonelor populate.
Din acest motiv vântul este adesea o problemă, însă spuma poliuretanică este un material atât de performant încât nu permite pierderea căldurii de la interior spre exterior și nici invers. În plus protejează pereții casei, păstrând o temperatură constantă la nivelul acestora.
Etanșarea perfectă oferită de spuma poliuretanică se poate verifica și printr-un test de etanșeitate.
Nu mai ești nevoit să aplici mai multe straturi de material
Dacă luăm în calcul polistirenul, spre exemplu, vom vedea că în cazul acestui material izolant sunt necesare câteva elemente ajutătoare, dar și materiale și scule suplimentare. Însuși procesul de aplicare este etapizat, pentru că este nevoie de curățare a substratului, de aplicare a adezivului, a plăcilor, a plasei de armare, pentru ca mai apoi, în final să fie aplicată o tencuială decorativă sau o vopsea lavabilă.
Același lucru este valabil și pentru vata bazaltică spre exemplu Pe lângă vata propriu zisă, mai trebuie aplicate benzi de etanșare, folii anti condens sau bariere de vapori.
În cazul spumei poliuretanice nu mai sunt necesari acești pași pentru că spuma se aplică rapid, se realizează închiderile cu placaj OSB sau plăci de rigips, iar casa poate fi exploatată în siguranță. Singurul considerent pe care trebuie să îl ai în vedere este numărul de straturi în care vei aplica spuma poliuretanică. Deși spuma poliuretanică cu celulă deschisă se aplică într-un singur strat, spuma cu celulă închisă se aplică în straturi de maxim 4-5cm.
Spuma poliuretanică îți oferă costuri mici
Dacă iei în calcul costurile totale, vei vedea că spuma poliuretanică este cel mai accesibil material izolator. Spre deosebire de polistiren și vată minerală, care sunt materiale cu un volum foarte mare, spuma poliuretanică expandează în volum doar în contact cu aerul. Spuma este de fapt un amestec omogen lichid, care se aplică prin pulverizare și abia atunci când atinge suprafețele și este expusă la aer ea expandează în volum. Pierderile de material sunt astfel minime.
Rezultă de aici faptul că spuma poliuretanică este deosebit de avantajoasă la nivel de costuri, indiferent dacă vorbim despre prețul materialului, al transportului sau al costurilor de aplicare. În plus, durata foarte mare de exploatare(practic cât durata de viață a casei) și performanța foarte mare a materialului face ca izolarea cu spumă poliuretanică să fie o investiție ce se amortizează rapid în timp.Poți afla cât costa spuma poliuretanică în acest articol sau contactându-ne.
Spuma poliuretanică este un material deosebit de avantajos atât pentru izolarea locuințelor uzuale, cât și pentru casele din lemn sau casele de vacanță. Este importantă înțelegerea atuurilor pe care le oferă acest material pentru că în raport cu costurile rezultă o eficiență deosebită, o rezistență și o durabilitate mare în timp, caracteristici pe care alte materiale nu le pot oferi pe deplin.
Alege așadar izolarea caselor din lemn folosind spuma poliuretanică și contactează-ne dacă ai întrebări cu privire la modul de utilizare al produsului de izolare.