021 9031

Izolația pereților interiori despărțitori cu spumă poliuretanică

izolație pereți interiori

Lucrările de izolare termică a locuințelor nu vizează întotdeauna doar exteriorul sau îmbrăcarea peretelui de rezistență la interior. Practic, în unele cazuri izolarea ajută chiar și în zonele de delimitare ale locuințelor sau ale birourilor, deoarece în acest fel poți asigura un microclimat potrivit în care să îți poți desfășura activitatea. Astăzi discutăm despre izolația pereților interior icu spumă poliuretanică, pentru a înțelege cât mai bine avantajele pe care aceasta ni le oferă.

 

Ce înțelegem prin pereți interiori despărțitori?

 

Atunci când o casă este proiectată, o atenție deosebită se oferă și compartimentării locuinței. Aceasta este realizată în principal din fundație, ziduri, planșee și acoperiș, însă nu trebuie neglijate nici elementele de compartimentare, în speță pereții despărțitori. Pereții despărțitori se mai numesc și de compartimentare, deoarece aceștia au rolul de a împărți spațiul interior în funcție de designul arhitectural ales.
Rolul pereților despărțitori este însă mai mare decât atât, deoarece aceste elemente constructive au rol de izolare termică și fonică, rol de delimitare la nivel de intimitate și pe alocuri și rol de susținere pentru alte tipuri de elemente ale construcției.
 

pereti interiori osb
 

Ce trebuie să reții este că peretele despărțitor sau de compartimentare este diferit de pereții de rezistență, deoarece ei nu preiau încărcările construcției și în consecință nu fac parte din structura de rezistență. Avantajul major al acestora, în acest caz, este acela că pot fi realizați din materiale ușoare, care nu vor încărca suplimentar construcția. De asemenea, ei pot fi demontați ușor, fără grija că structura ar putea fi afectată de dispariția acestora.
Pereții interiori despărțitori nu sunt însă o soluție doar pentru locuințe, ci în multe dintre cazuri ei sunt folosiți pentru compartimentarea showroom-urilor, a halelor industriale sau a birourilor, în funcție de cerințele de spațiu.

 

Ce ar trebui să știi despre pereții interiori și realizarea lor

 

Pereții despărțitori sunt structuri ușor de realizat, însă este necesar ca la punerea lor în operă să se respecte câteva cerințe care ar putea schimba în totalitate felul în care lucrează aceștia, din punct de vedere al izolării.

 • Încastrarea pereților la nivelul pardoselii

 • Acolo unde pereții despărțitori sunt montați pe structuri de lemn, prinderea este foarte facilă cu ajutorul profilelor metalice, direct pe suport. Efortul nu va fi prea mare, materialul nu este dificil de penetrat cu șuruburi, drept pentru izolarea este asigurată prin prisma materialelor de construcții.
  În cazul structurilor din beton însă, se recomandă ca înainte de montarea profilelor să se facă o mică adâncitură la nivelul pardoselii, în care să fie pozate profilele astfel încât, atunci când vor fi acoperite rosturile inferioare de montaj, să fie asigurată ”monolitizarea” elementelor (pardoseală- perete despărțitor). Ulterior profilele pot fi prinse cu ajutorul șuruburilor, astfel încât să fie asigurată stabilitatea la nivelul pardoselii.
   

  Izolația pereților interiori cu spuma poliuretanica
   

  Totuși, poți monta profilele și direct pe pardoseală, fără a mai fi nevoie de intervenții la nivelul acesteia, structura peretelui putând fi montată chiar și în aceste condiții. Este important să știi că rigipsul ar trebui montat în două straturi, iar plăcile ar trebui să fie tăiate la dimensiuni distincte, astfel încât la montaj poziționarea primelor plăci, cu rost median, să fie acoperită, spre exemplu, de trei plăci, cu rosturi între ele. Acest lucru va adăuga un plus de rezistență peretelui, iar șuruburile de fixare vor fi aplicate sub o ușoară formă de zigzag. Plăcile montate în acest fel, precum două șiruri de cărămizi de zidărie, asigură exact rezistența la flambare a peretelui, deoarece nu se mai produce cedarea elementului (pe linia de rost), așa cum s-ar întâmpla dacă plăcile ar fi unite pe aceleași linii de rost, deoarece plăcile se susțin una pe alta

 • Utilizarea materialului izolator

 • În mod uzual pereții din gips carton sunt destul de buni la nivelul izolării termice și fonice, însă aportul adus de către materialul izolator este binevenit. Discuția aici se ramifică, deoarece materialele uzuale folosite până în prezent includeau vata bazaltică pentru izolare (chiar vată bazaltică cu folie de aluminiu pe spate) sau polistirenul. Analizând separat spuma poliuretanică pentru izolare pereți interior și vata minerală ca material tradițional de izolare, putem ajunge la următoarele concluzii.

  • Spuma poliuretanică pentru izolare pereți interiori de compartimentare

  • Spuma poliuretanică este un material dens, perfect capabil să adere la suprafața în care este injectat cu presiune. Astfel, nu vei avea nevoie de susțineri de niciun tip pentru a realiza prinderea și nici nu vei lucra cu materiale care se pun relativ greu în operă.
   Spuma poliuretanică se aplică într-o singură etapă, având grijă ca spațiul să fie perfect acoperit. Spuma poliuretanică este un material foarte ușor, care nu va trebui redirecționat și care nu va crește greutatea peretelui. Nu vei fi nevoit să verifici aplicarea și nici nu va fi necesar să aplici alte materiale pentru umplerea rosturilor.
    

   izolatie cu spuma poliuretanica pereti
    

   Spuma poliuretanică expandează (mai ales dacă vorbim despre spuma poliuretanică cu celulă deschisă) așadar aceasta va pătrunde chiar și în zonele mai puțin accesibile, cum ar fi zonele de colț. Practic, spuma poliuretanică asigură o aplicare continuă, fără rosturi, drept pentru care consumul de material devine mai redus, iar consumul total și costurile ajung să fie chiar înjumătățite. Spuma poate fi împinsă astfel încât să ajungă la nivelul pofilelor montante, sau poate fi tăiată, în cazul în care expandarea acoperă prea mult din suprafață, lucru care ar putea face dificilă montarea pereților de rigips.
   Spuma poliuretanică este un material izolator de înaltă calitate, cu caracteristici de izolare net superioare atât vatei minerale bazaltice, cât și polistirenului. Dacă ne raportăm la coeficientul de conductivitate termică al fiecărui material, despre care am scris pe larg aici, constatăm faptul că acest material contribuie în mod activ la reducerea pierderilor de căldură, transformând locuința în una eficientă din punct de vedere energetic.

  • Vata minerală bazaltică pentru pereți interiori de compartimentare

  • La polul opus, vata minerală bazaltică are nevoie mai înainte de orice de măsurători precise, în funcție de spațiul care necesită umplere. În plus, pentru înălțimi foarte mari este nevoie să tai plăcile la o dimensiune stabilită, pe care să le așezi foarte bine printre montanții stabiliți pentru perete.
    

   izolatie vata bazaltica pereti despartitori
    

   Nu există nicio problemă în placarea peretelui cu ajutorul unor bucăți de vată minerală, dispuse la o anumită dimensiune, însă provocarea apare în momentul în care trebuie să izolezi fiecare linie care nu este continuă, adică exact zonele în care s-a făcut secționarea materialului. Pentru a realiza acest lucru va trebui să ai în vedere folosirea unei benzi autoadezive, pe ambele plăci, astfel încât să lipești discontinuitățile. Poți folosi bandă adezivă cu folie de aluminiu sau bandă simplă adezivă, însă toate aceste operațiuni enumerate anterior nu fac altceva decât să fie mari consumatoare de timp și bani.

 

De ce să faci izolația pereților interiori cu spumă poliuretanică?

 

Pentru că vorbim despre structuri ușoare de compartimentare, izolarea termică a acestor elemente trebuie să fie făcută în concordanță cu aceste cerințe. De aceea, densitatea materialelor devine foarte importantă, pe lângă caracteristicile materialului izolator.
Izolarea cu spumă poliuretanică în cazul pereților despărțitori aduce cu sine următoarele avantaje:

 • Izolare fonică

 • Probabil cel mai important motiv pentru care să folosiți spuma la izolare pereți interiori este izolația fonică. Având o structură buretoasă, spuma poliuretanică cu celulă deschisă este cel mai eficient izolator fonic, dintre toate materialele clasice de izolație. Testele acustice efectuate de către producător dovedesc ca celula deschisă are un coeficient de absorbție fonică de neegalat de către celelalte materiale izolatoare.
   

  izolare fonica pereți interiori
   

  Mai multe detalii despre izolarea fonica cu spuma poliuretanică puteți citi într-un articol dedicat.

 • Durabilitate

 • Spuma poliuretanică este durabilă în timp, uneori chiar pe întreaga durată de utilizare a construcției. Ea nu își schimbă forma în timp și nu suferă modificări de volum, drept pentru care acest prim avantaj ar trebui să constituie punctul de plecare în alegerea izolației potrivite pentru casa ta.

 • Permeabilitate la vapori

 • Așa cum am discutat și în materialele precedente, spuma poliuretanică pe care o oferim este de două tipuri. Pe de o parte putem discuta despre spuma poliuretanică cu celulă deschisă, care are o structură mai puțin densă, însă compactă, și spuma poliuretanică cu celulă închisă, compactă, densă și stabilă, care dealtfel oferă și cea mai bună izolare materialelor și elementelor de construcții.
  Dacă vorbim despre izolația pereților interiori despărțitori, atunci va trebui să iei în calcul utilizarea spumei poliuretanice cu celulă deschisă, deoarece aceasta are la rândul ei câteva avantaje notabile.
   

  izolatie pereti spuma poliuretanica
   

  Spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o structură pe bază de celule care nu sunt complet încapsulate, astfel încât aerul poate circula cu ușurință. Practic, acesta este și unul dintre motivele pentru care spuma poliuretanică se aseamănă foarte mult cu alte materiale folosite pentru izolare, cu specificația că spuma are un coeficient de permeabilitate termică foarte mic, așadar o rezistență termică foarte ridicată.

 • Izolare termică foarte bună

 • Dacă rezistența termică a spumei poliuretanice este foarte ridicată, acest lucru înseamnă că ea se va comporta foarte bine din punct de vedere al izolării termice. Adesea spuma poliuretanică este aplicată chiar și în structuri de izolare tip sandviș, constituind miezul unor pereți despărțitori realizați din gips-carton sau OSB.

 • Aplicare facilă

 • Spuma poliuretanică nu necesită operațiuni foarte multe prealabile aplicării și nici nu va avea nevoie de tehnologii performante de aplicare. Va fi nevoie însă de o curățare a zonelor izolate, deoarece spuma poliuretanică cu celulă deschisă expandează necontrolat, adică prezintă o creștere violentă în volum. Acest lucru însă este normal, iar surplusul se îndepărtează după uscare cu ușurință cu ajutorul unor ustensile pentru tăiat.

 • Costuri mici

 • Costul pentru izolația pereților interiori cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă variază între 40-70 RON/mp în funcție de grosimea materialului și suprafața. Aceste costuri includ materialul și manopera. Pentru mai multe detalii preferitoare la prețul spumei poliuretanice puteți citi acest articol.

 

Concluzii finale

 

Făcând comparația la nivel de procedee de punere în operă, de consum de timp și de bani, este clar faptul că spuma poliuretanică este cel mai bun material pe care îl poți folosi pentru izolația pereților interiori despărțitori, pentru a crea miezul de umplutură care va atenua atât pierderile la nivel termic, cât și zgomotele din interiorul locuinței.
Spuma poliuretanică poate fi folosită nu doar pentru Izolația pereților interiori de compartimentare, ci chiar și la nivelul pardoselii și a pereților de rezistență, drept pentru care poți lua în calcul această metodă eficientă de izolare pentru întreaga locuință.
Poți folosi atât spuma poliuretanică cu celulă închisă, cât și spuma poliuretanică cu celulă deschisă, în funcție de tipul elementelor structurale pe care trebuie să le izolezi, iar pentru a afla ce tip de spumă se potrivește acestora, ne poți consulta oricând telefonic pentru detaliere.