Conform Organizației Mondiale a Sănătății- OMS, circa 20% din populația lumii suferă de cel puțin o formă de alergie respiratorie.
Alergiile respiratorii se pot declanșa oricând, de la naștere sau în viața de adult, la bază stând o multitudine de factori, cum ar fi cei ereditari sau cei care țin de mediul înconjurător. Alergiile pot avea forme diferite de manifestare, iar uneori, până la apariția simptomelor și până la realizarea unui panel de alergii poți nici să nu știi că ești alergic la ceva.
Izolația casei joacă și un alt rol important, pe lângă transformarea locuinței într-o casă pasivă și anume cel de protecție împotriva alergiilor. De asemenea, în egală masură, o izolație făcută prost poate amplifica aceste alergii.
Află care sunt situațiile în care izolația se dovedește a fi salvatoare, dar și cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere la montaj pentru a folosi izolația ca protecție anti-alergii.
Ce sunt alergiile?
Alergiile reprezintă reacții ale organismului, uneori foarte ample și vizibile, ca urmare a contactului cu diferiți agenți din mediul înconjurător. Alergiile pot fi moderate sau severe, iar uneori simptomele pot fi exacerbate de prezența unor elemente adiacente, care le agravează.
Simptomele alergiilor sunt:
- strănut (moderat sau sever, cu episoade dese și recurente);
- tuse seacă, care de multe ori pune probleme la nivel respirator;
- apariția de pustule, iritații sau pete la nivelul pielii;
- ochi iritați și roșii, simptome specifice de conjunctivită, cu mâncărime;
- mâncărimi la nivelul pielii și umflarea unor zone ale corpului;
- pierderea cunoștinței, șoc anafilactic;
Deși izolația termică este o măsură ce se dispune ca urmare a nevoii de eficientizare termică a clădirilor, ea are implicații indirecte și asupra stării de sănătate. Prin aplicarea unui strat de izolare potrivit elementelor structurale se poate reduce nevoia de ventilare, poate fi redusă umiditatea sau uscăciunea din locuințe și poate fi menținut astfel un climat benefic, lipsit de alergeni ce se transmit prin aer.
Este însă nevoie ca izolația să fie corect realizată, într-o grosime de strat care să asigure eficiența și cu materiale performante, așa cum este spuma poliuretanică cu celulă închisă sau spuma poliuretanică cu celulă deschisă.
Anumite materiale precum celuloza, fibrele de lemn sau vata bazaltică pot amplifica aceste alergii fiind un mediu perfect pentru dezvoltarea alergenilor.
Legatura dintre izolație și alergiile respiratorii – Cum te poate ajuta spuma poliuretanica?
Spuma poliuretanică este un material de izolare compact care etanșează clădirile astfel încât să fie reduse punțile termice. În acest fel sunt reduse schimburile de temperatură cu exteriorul și este realizată protecția elementelor structurale.
Iată cum te poate ajuta izolația termică în cazul alergiilor:
Protecție împotriva alergiilor produse de mucegai
Mucegaiul se formează atunci când aerul cald întâlnește o suprafață rece, iar vaporii de apă conținuți de către acesta condensează. Mucegaiul este foarte periculos pentru sănătatea umană, mai ales în cazul persoanelor care suferă de alergii, deoarece formarea acestuia are la bază o umiditate crescută, ce afectează sistemul respirator uman.
Umiditatea în interiorul încăperilor ar trebui să se situeze între 40-70%, iar orice valoare peste maximul intervalului poate agrava problemele respiratorii și alergiile.
Spuma poliuretanică este un material minune, fiind în același timp o barieră de aer cât și o barieră de vapori. Spuma poliuretanică acoperă suprafețele și le etanșează perfect, fără a permite căldurii să treacă și nici umidității.
De asemenea, umiditatea poate proveni și ca urmare a alegerii deficitare a tâmplăriei, deoarece acest lucru conduce la condens. Cel mai adesea condensul poate fi observat între foile de geam, sau pe suprafața interioară a ferestrei, ca urmare a faptului că vaporii de apă condensează.
Umiditatea în locuințe se accentuează atunci când este frig, așadar o dată cu începutul sezonului rece. Este importantă în consecință izolarea spațiilor, folosind în acest sens un material dispus într-o grosime suficientă de strat, în funcție de tipul elementelor constructive.
Daca dorești o oferta personalizată poți completa formularul de mai jos:
Uscarea excesivă a aerului din interiorul încăperilor
Aerul foarte uscat în interiorul locuințelor trebuie de asemenea monitorizat deoarece el usucă mucoasa nazală, determină respirația pe gură și inflamarea polipilor și a amigdalelor. În plus, atunci când aerul este foarte uscat praful apare cu mai mare ușurință, iar acesta amplifică simptomele de alergie.
Izolația termică păstrează un echilibru la nivelul temperaturii din casă, reducând considerabil în timpul verii temperaturile la interior. Astfel nu va mai fi nevoie să porniți atât de des aerul condiționat, care are efectul de a usca foarte mult aerul.
Cu toate acestea, este important să aveți în vedere că, în timp ce spuma poliuretanică poate ajuta la controlul umidității prin izolație, este esențial să asigurați o ventilație corespunzătoare pentru a evita uscarea aerului din interior. O ventilație adecvată ajută la menținerea unui mediu interior sănătos.
Reducerea nevoii de ventilare și pătrunderea agenților ce produc alergii
Știm cu toții că este important să ventilezi bine spațiile, pentru a permite aerului din interior să fie înlocuit de masele de aer exterioare, mai bogate în vapori de apă. În cazul ventilării cu ajutorul geamurilor, de cele mai mult ori acest lucru poate contribui la dezvoltarea alergiilor, deoarece aerul care pătrunde în locuințe mai poate avea în componența sa particule fine de praf, polen, reziduuri, păr de animale sau compuși de la excremente de rozătoare.
Aerul cu toate aceste particule poate afecta destul de mult persoanele cu diferite sensibilități și alergii, iar o izolație termică anti-alergii deosebit de importantă. Izolând o locuință aceasta va avea nevoie tot mai puțin de ventilare constantă pentru reducerea temperaturilor, iar acest lucru reduce și contactul cu diferiți alergeni.
Alergii cauzate de straturile mai vechi de izolare
Unele locuințe sunt izolate cu diferite materiale de izolare, însă destul de puțină lume înțelege faptul că uneori însăși vârsta materialului izolator poate constitui o problemă. Izolațiile cu vată minerală pot elibera în aer diferite particule, la fel și izolațiile pa bază de celuloză, mai ales dacă există breșe la nivelul structurii.
În aceste cazuri este importantă decopertarea straturilor vechi de izolare, aspirarea și curățarea temeinică a spațiilor, în mediu controlat și aplicarea unei izolații cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau spumă poliuretanică cu celulă închisă, în funcție de tipul materialelor structurale.
Izolațiile, în funcție de materialul din care sunt făcute, dar și în funcție de tipul montajului, pot reține acarieni, praf, polen și bacterii, iar acestea pot influența felul în care este resimțit confortul la interior, dar și modul în care sunt resimțite alergiile.
Multe persoane pot nici să nu își dea seama că uneori problemele pot pleca chiar de la izolația casei și investesc foarte mulți bani în umidificatoare, în ventilatoare și sisteme de climatizare sau alte produse menite să elimine praful și acarienii.
Este important să știi că uneori nu este nevoie să faci schimbări drastice (aruncarea covoarelor, eliminarea altor textile care pot reține praf), ci pur și simplu să investighezi pentru a afla dacă nu cumva chiar vechea izolație este cea care cauzează problemele. Nu uita că uneori mirosurile neplăcute în casă pot proveni tot de la straturile vechi de izolare, afectate de soare, căldură excesivă, umiditate sau mucegai.
Protecție împotriva rozătoarelor
Rozătoarele sunt un mare pericol pentru construcții, dar și pentru sănătatea umană. Deși rare, alergiile la rozătoare se manifestă exact ca și în cazul celorlalte tipuri de alergii, cu strănut, tuse, erupții la nivelul pielii și urticarie (mâncărime, prurit). Alergia la rozătoare este de fapt o reacție exacerbată la alergenii specifici prezenți în urina, saliva sau pielea acestor animale.
Din fericire spuma poliuretanică este un material izolator anti-rozătoare, care nu le permite acestora să își facă cuiburi și nici să roadă suprafețele. Astfel, cu ajutorul izolației termice cu spumă poliuretanică împotriva alergiilor produse de rozătoare îți poți proteja organismul și te poți bucura de un mediu mai sănătos.
Dispunerea izolației termice ca strat de protecție împotriva alergiilor
Izolarea termică cu spumă poliuretanică împotriva alergiilor și pentru obținerea confortului termică este o măsură pe care trebuie să o ai în vedere pentru locuința ta. În același timp însă, nu este suficient doar să izolezi, ci este mai important și cum. Este nevoie de o dispunere corectă a grosimii de strat, în funcție de tipul elementelor structurale, pentru ca materialul să poată răspunde cerințelor de confort.
De aceea este important să înțelegi și unde se pot dispune tipurile de spumă poliuretanică, în funcție de tipul acestora.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este un material cu o densitate mai mică, ce poate fi dispus în cazul pereților interiori/ exteriori sau în cazul podurilor, acolo unde nu este adus un aport major de greutate clădirii. Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este flexibilă și izolează termic foarte eficient, protejând astfel interiorul de influența agenților patogeni și a alergenilor. Grosimea minimă de strat în care poți dispune spuma poliuretanică cu celulă deschisă împotriva alergiilor este de 10 cm.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă este un material rigid, cu un coeficient λ de aproximativ 0.021 – 0.028 W/(mK). Acest lucru înseamnă că, cel puțin din punct de vedere al izolării termice materialul este deosebit de eficient, iar acest lucru se răsfrânge și asupra protecției împotriva alergiilor. Grosimea stratului de izolare trebuie să fie de minim 5 cm, în funcție de tipul elementului izolat.
Concluzie
Izolația termică nu este în sine un mod de a trata alergiile, indiferent de natura acestora, ci doar un material de izolare termică. Totuși, prin faptul că acestea sunt dispuse ca măsură constructivă, ele pot reduce efectul agenților care produc agravarea simptomelor de alergie. Prin influența lor asupra structurii clădirii și interiorului acesteia izolațiile termice cu spumă poliuretanică reduc praful, mucegaiul, umiditatea, căldura excesivă, așadar toate aspectele care țin de stimularea alergiilor.
Alege să îți izolezi locuința, spațiul de birouri sau spațiul de lucru cu ajutorul spumei poliuretanice. Consultanții noștri te așteaptă cu detalii importante cu privire la caracteristicile fiecărui tip de spumă poliuretanică în parte pentru ca tu să poți alege materialul cel mai potrivit pentru tine și pentru casa ta. Contactează-ne acum!