Am tot discutat de-a lungul timpului despre spuma poliuretanică, menționându-i avantajele sau, din contră ușoarele carențe pe care le putem remedia. Ne-am gândit ca astăzi să ne oprim asupra unui aspect mai complex și anume proprietățile mai puțin știute pe care le are spuma poliuretanică și felul în care acestea influențează comportarea ulterioară a clădirilor.
Există literatură de specialitate care tratează problematica izolării cu spumă poliuretanică, însă la nivel de consumator caracteristicile vizate sunt doar puterea de acoperire, grosimea de strat și prețul. Adevărul însă este că alegerea spumei poliuretanice, chiar dacă vorbim despre spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau închisă, trebuie făcută după înțelegerea în detaliu a modului de comportare a materialului și a caracteristicilor de produs.
Spuma poliuretanică este ecologică
Ecologic este un termen relativ, înțeles în funcție de proiecțiile fiecăruia. Pentru multe persoane, ecologic înseamnă doar realizat din materiale ”curate” (cum ar fi, spre exemplu, în domeniu alimentar, ecologic poate înseamnă o hrană curată, fără aditivi sau conservanți). În realitate însă, ecologic este un termen care definește un spectru mai amplu, iar spuma poliuretanică este un material ecologic din acest punct de vedere.
Din punct de vedere chimic, vorbim de doi compuși principali care stau la baza formării spumei poliuretanice: un diizocianat și un poliol. Aceștia sunt amestecați și prelucrați, cu ajutorul unor catalizatori, pentru a se putea obține rezultatul final, adică spuma poliuretanică. Procesul de amestecare presupune degajarea de căldură, cea care de altfel ajută la transformarea amestecul în spumă, atunci când acesta este pulverizat.
Spunem că spuma poliuretanică este ecologică deoarece aceasta nu conține substanțe chimice nocive pentru mediul înconjurător, lucru care nu periclitează astfel nici sănătatea umană.
Procesul de formare a spumei poliuretanice este aproape instantaneu, iar expandarea se produce în funcție de tipul spumei poliuretanice. Așa cum am menționat și cu alte ocazii, spuma poliuretanică cu celulă deschisă expandează violent, de circa 10-20 de ori față de volumul inițial, în vreme ce expandarea spumei poliuretanice cu celulă închisă este mai redusă, permițând materialului să ofere caracteristici mai bune de izolare, în ciuda unei grosimi mai mici de strat.
Un aspect important este și consumul de energie necesar pentru producerea materialului. Conform unui studiu* realizat pe diferite materiale de construcții s-a constatat faptul că spuma poliuretanică se află undeva la mijloc în ceea ce privește cantitatea de energie necesară realizării materialului, la fel ca și în cazul emisiilor de carbon. Aportul sau potențialul aport în încălzirea globală este, de asemenea, restrâns, mai mic decât în cazul polistirenului expandat.
La nivel de impact asupra mediului se poate constata că spuma poliuretanică are cel mai scăzut impact asupra mediului, alături de polistiren. Conform studiului menționat anterior, vorbim despre o valoare de 3, care exprimă un impact redus asupra mediului, pe o scară în care 1= ridicat, 2= mediu, 3= slab. În analiză s-au luat în calcul următoarele aspecte, din care au ieșit următoarele valori:
- efectul asupra resurselor (materiale și energie) -3
- efecte prin poluare- producere și exploatare- 3
- casare – 3
Tragem de aici concluzia că materialul în sine nu este nociv pentru mediu și nu are implicații majore asupra sănătății umane. În plus spuma poliuretanică folosită de către Isoterm utilizează în mare parte deșeuri reciclate. Utilizam spumă marca Huntsman, cel mai mare producător de spumă din lume, Huntsman fiind leaderul folosirii materialelor reciclate in produsele sale.
Astfel, spuma poliuretanică devine un material ecologic, cu un impact redus asupra mediului, iar acesta este unul dintre lucrurile cele mai importante care caracterizează acest material. Studiile arată faptul că izolarea cu spumă poliuretanică nu are consecințe asupra sănătății, nici pe termen scurt și nici pe termen lung, ceea ce înseamnă că alegerea este sigură și inofensivă pentru utilizatori și mediu.
Spuma poliuretanică este o barieră împotriva gazului radon
Cu siguranță ai auzit de radon și de efectele sale nocive asupra sănătății umane. Cel mai mare pericol care planează atunci când vorbim despre radon este cel al posibilității de apariție a cancerului.
Radonul este un gaz radioactiv pe care construcțiile îl absorb la nivelul solului. Gazul poate fi găsit în scoarța terestră, ca urmare a unor procese de descompunere radioactivă. Despre gazul radon se vorbește din ce în ce mai mult în ultimii ani, deoarece descoperirile recente arată că acest gaz afectează sănătatea umană și poate cauza cancer.
Fiind absorbit în locuințe, este lesne de înțeles de ce este atât de importantă protecția împotriva acestui gaz. Expunerea la radiații este un pericol foarte prezent în viețile noastre, iar adesea nici nu suntem perfect conștienți de acest lucru.
Spuma poliuretanică este un produs care poate constitui o barieră eficientă anti-radon, așadar alegerea este pe deplin justificată. Dincolo de a fi eficientă ca izolație termică sau ca izolare fonică, spuma poliuretanică asigură o protecție eficientă împotriva gazului radon, tocmai datorită faptului că are o structură densă, ce nu permite trecerea acestuia.
Izolația este eficientă din două puncte de vedere: pe de o parte izolația se aplică prin pulverizare, astfel că nu există straturi intermediare care să permită trecerea gazului radon, iar pe de altă parte, după uscarea materialului, acesta nu mai permite deloc trecerea gazului.
Necesitatea de a izola locuințele cu gaz radon se poate observa, așadar, atât în cazul locuințelor noi, cât mai ales în cazul clădirilor deja existente. Acestea au probleme destul de mari atât în ceea ce privește izolarea termică și fonică, cât și în ceea ce privește izolarea împotriva gazului radon.
Pentru că nu au existat astfel de preocupări de-a lungul timpului, în acel moment al construirii, apare necesitatea acum de a izola în mod corect locuințele, indiferent de tipul ”pericolelor”care planează asupra acestora.
Proprietăți ale spumei poliuretanice ce țin de sigilare
Cu ajutorul spumei poliuretanice se poate face sigilarea eficientă a zonelor construcțiilor, datorită densității și continuității materialului. Spre deosebire de orice alt material de izolare, spuma poliuretanică este un material cu aplicarea continuă, care nu mai necesită aplicarea unor soluții adiacente de asigurare.
Practic, discutăm de un ansamblu de tip second skin, aplicate peste elementele constructive, care acoperă în totalitate suprafețele. În cazul altor tipuri de materiale pot fi necesare diferite soluții de acoperire a zonelor de rost, cum ar fi, spre exemplu, benzile adezive cu folie de aluminiu sau foliile și benzile de acoperire. În plus, spuma poliuretanică nu necesită plasă pentru armare, lucru care la nivel de costuri reduce cheltuielile per ansamblu cu izolarea.
Chiar dacă materialul este rezistent la acțiunea apei, acest lucru nu înseamnă că el nu va permite suprafețelor să ”respire”. Este nevoie, la un anumit nivel, să fie permise efectele de trecere a vaporilor de apă din interior spre exterior, pentru a se evita formarea condensului.
Condensul este o problemă reală în contextul clădirilor, atât în ceea ce privește locuințele vechi, cât și atunci când vine vorba despre locuințele noi. Condensul apare ca o stare de saturație a vaporilor dintr-o incintă, iar efectele sale nu sunt doar de ordin estetic, cât și practic, cu ramificații în sănătatea umană.
Variabilitatea grosimii de strat
Una dintre caracteristicile foarte importante pe care le oferă spuma poliuretanică este grosimea de strat. În vreme ce majoritatea materialelor de izolare au grosimi predefinite, în funcție de elementul structural, cazul spumei poliuretanice este particular.
Spuma poliuretanică este un material cu aplicare prin pulverizare, așadar nu un material cu o structură fixă. Desigur, recomandările de grosimi de strat se păstrează, deoarece acestea au la bază o analiză a construcțiilor și a comportării acestora din punct de vedere al eficienței energetice.
Dincolo de recomandare, grosimea de strat se obține cu ajutorul spumei poliuretanice cu mult mai ușor, uneori chiar fără a fi nevoie de o dublă aplicare. Este importantă calcularea grosimilor necesare, alegerea tipului de material potrivit (spumă poliuretanică cu celulă închisă, respectiv spumă poliuretanică cu celulă deschisă) și alegerea unor specialiști pentru cumpărarea și aplicarea materialelor.
Rezistența la variații de temperatură
Un aspect pe care destul de puține persoane îl sesizează este capacitatea spumei poliuretanice de a rezista la variații de temperatură, la contrageri și dilatări și la fisurare. Spuma poliuretanică este supusă la o serie de solicitări, iar faptul că este expusă uneori în totalitate la exterior înseamnă că aceasta trebuie să se prezinte cât mai bine în ceea ce privește rezistența. Un aspect deosebit de important este fisurarea, survenită ca urmare a variațiilor de temperatură sau chiar ca urmare a mișcărilor seismice.
În vreme ce alte materiale pot suferi deplasări și micro-mișcări ca urmare a ”așezării” construcției, în cazul spumei poliuretanice observăm un oarecare grad de elasticitate care asigură rezistența la fisurare.
Practic, deși există cazuri în care pot apărea fisuri la nivelul izolației, acestea pot fi cu ușurință remediate. Este însă nevoie să se aibă în vedere unele caracteristici care țin de aplicarea materialelor și de calitatea acestora, pentru a avea certitudinea că acestea se vor comporta într-un mod cât mai eficient din acest punct de vedere.
Chiar dacă spuma poliuretanică cu celulă închisă este mai rigidă, este important de înțeles faptul că aceasta tot conferă elementelor un oarecare grad de mobilitate. În cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă acest lucru este mult mai ușor de observat, pentru că aceasta este mult mai flexibilă.
Caracteristici care țin de deformabilitate
Spuma poliuretanică este un material care în momentul aplicării are o consistență fluid-vâscoasă, însă atunci când se usucă, el capătă rezistențe foarte mari. Astfel spuma poate fi folosita cu succes pentru pardoseli sau fundații.
În cazul pardoselilor se poate turna peste spuma o șapă pentru a aduce suprafața la nivel. De asemenea, se poate folosi cu succes sub încălzirea în pardoseală, astfel încât sa se minimizeze pierderea de energie. La nivelul pereților interiori se poate realiza închiderea suprafețelor cu OSB sau cu rigips, din considerente estetice sau de finisaj. În condiții de utilizare normale, spuma poliuretanică nu necesită protecții speciale, pentru că grosimea de strat este suficientă pentru a asigura și rezistența.
Rezistența la foc și temperaturi ridicate
Despre spumă poliuretanică și despre felul în care aceasta se comportă la foc am discutat de-a lungul timpului, însă ar trebui înțeles exact ce anume face ca spuma poliuretanică să reziste la temperaturi ridicate.
Spre exemplu, ar trebui să fie cunoscut faptul că spuma poliuretanică pe care o oferim are în structura sa un material ignifugant. Acest material de ignifugare este de fapt cel mai important, pentru încadrarea spumei poliuretanice într-o anumită categorie sau clasă de rezistență. În același timp, el influențează și prețul produselor, deoarece o spumă poliuretanică cu rezistențe mari la foc va costa întotdeauna mai mult, însă și caracteristicile sale vor fi îmbunătățite.
De aceea este foarte important felul în care alegi spuma poliuretanică, iar fișa tehnică a materialului trebuie să fie întotdeauna consultată pentru a afla în detaliu caracteristicile spumei pe care urmează să o achiziționezi. De asemenea, poți citi mai multe despre alte proprietăți ale spumei poliuretanice la foc, în acest articol.
Ce este de reținut cu privire la aceste caracteristici?
Spuma poliuretanică este o opțiune foarte bună de izolare, însă materialul este cu mult mai mult decât atât. El este un adevărat suport pentru protejarea locuinței, fără a avea efecte nocive asupra mediului sau asupra sănătății umane.
Spuma poliuretanică nu trebuie privită doar ca material izolator, ci ca un strat eficient de delimitare a construcției de majoritatea influențelor nocive, cum ar fi umiditatea, frigul sau gazul radon.
Spuma poliuretanică este un material pe care te poți baza atunci când vine vorba despre izolații, însă materialul este cu mult mai mult de atât. Spuma asigură intimitatea, un nivel redus de zgomot și un confort sporit indiferent de anotimp. Acest lucru contează foarte mult la nivel de sporire a caracteristicilor unei locuințe, iar efectele se văd pe termen lung.
Alegerea spumei poliuretanice, fie cu celulă închisă, fie cu celulă deschisă, ar trebui să se facă în funcție de tipul locuinței și de nevoile de izolare și protecție. discută cu specialiștii noștri despre beneficii și despre alte proprietati ale spumei poliuretanice ce ți-ar putea fi de folos
Surse pentru acest material: Agenției pentru eficiența energetică