Atunci când alegi o spuma izolatoare cu celule închise este foarte important să ții cont de tipul agentului de expandare.
Precum orice alt material izolator, spuma poliuretanică se găsește în diferite nivele de calitate. Aceasta este dată de compoziția chimică, densitate dar mai ales din agentul de expandare folosit.
Crezi că orice spuma izolatoare cu celule închise are aceeași calitate?
Pe scurt, bineînțeles ca NU.
Astfel nu de puține ori clientul este păcălit, aplicatorul folosind spuma cu densitate mică sau agent de expandare slab. Aplicatorul poate oferi astfel spumă izolatoare cu 5% mai ieftin decât media pieței dar cu până la 20% mai puțin eficientă.
Sfat: Atunci când ceri oferte pentru izolații cu spumă, întreabă aplicatorul ce densitate și agent de umflare are spuma.
Dar ce este agentul de expandare?
Pereții celulelor din componența spumei izolatoare sunt singurii compuși din polimer poliuretanic(PU).
Mai mult, într-un metru cub de spuma izolatoare cu celule închise cu densitate 35 kg/m³, doar 2.4% din volumul total este ocupat de acest polimer. Restul de 97.6% este ocupat de agentul de expandare așa cum se poate vedea și în figura de mai jos.
Agentul de expandare este cel care determină expandarea spumei și implicit în proprietățile materialului rezultat în urma expandării. Acestea includ performanța termică, densitatea, stabilitatea dimensională, aderența și alte aspecte importante.
Bineînțeles că performanța spumei poliuretanice are impact major în eficiența și mai ales costul proiectului.
După compoziția chimică a agentului de expandare, spuma izolatoare se poate clasifica în 3 categorii:
- HFO (Hydrofluoro-olefin) – Cel mai performant agent de expandare
- Pe bază de apă – O variantă de buget cu performanțe ceva mai reduse
- HFC (Hydrofluorocarbon) – agent de expandare vechi ce este rar folosit în prezent
Cât de importantă este alegerea agentului de expandare?
În cazul spumei izolatoare, agentul de expandare este cel care formează celulele spumei sau “bulele” mai popular.
Cu spumele HFO și HFC, o parte din agentul de expandare rămâne prins în structura celulei.
Acest lucru are un impact puternic asupra proprietăților spumei izolatoare, asigurând undeva la 60% din calitățile izolatoare.
Pe lângă acest lucru, spumele cu gaz HFO sunt mai prietenoase cu mediul.
În contrast, spumele pe bază de apă generează CO2 în timpul expandării. După ce reacția s-a finalizat acestea se represurizează încet cu aer, reducând ușor astfel performanța termică a spumei.
Din acest motiv, spumele pe bază de apă au performanțe ușor mai scăzute comparativ cu spumele izolatoare bazate pe HFO/HFC.
Nu toți agenții de expandare sunt la fel
Așa cum am mai spus, atunci când alegem să folosim spuma poliuretanică este important să evaluam ce impact are agentul de expandare asupra performanței spumei.
După cum se vede in tabelul de mai jos performanțele spumei izolatoare diferă foarte mult în funcție de agentul de expandare.
Prețul nu spune întreaga poveste
Să revenim la clasificarea de mai sus.
Spuma izolatoare pe „bază de apă” reflect faptul ca apa este parte componentă a formulei sale. Apa reacționează astfel cu una din cele 2 componente ale spumei (izocianatul) și formează dioxid de carbon(CO2) care este adevăratul agent de expandare.
La prima vedere spuma izolatoare pe bază de apă este mai economică decât spumele care folosesc agenți HFO sau HFC. Totuși, coeficientul de conductivitate(λ) al spumei pe bază de apă(λ=0.033W/mK) este mult mai slab decât cel al spumei HFO(λ=0.021W/mK la aplicare și λ=0.026W/mK dupa 25 ani).
Un calcul simplu ne arată astfel, că cel puțin la momentul aplicării, spuma HFO este cu aproximativ 36% mai eficientă decât spuma pe bază de apă. Cu alte cuvinte 5cm spuma HFO sunt echivalentul a 7cm spumă pe bază de apă.
Astfel pentru a spuma poliuretanică pe bază de apă vei avea nevoie de o grosime mai mare pentru a atinge performanțele unei spume cu agent HFO. În final luând în calcul toate aceste aspecte, dacă vei alege să folosești spuma pe bază de apă vei plăti mai mult decât spuma HFO.
Gândește-te atunci, dacă un aplicator îți va oferi un preț cu 0.5-1€/mp mai mic decât media pieței ai într-adevăr de câștigat?. Probabil că nu. Probabil că spuma este pe bază de apă.
Fiind o piață foarte competitivă, în domeniul construcțiilor apar și dispar lunar aplicatori de spumă. Tocmai datorită acestei volatilități unele firme mici sau la început de drum apelează la spuma pe bază de apă pentru a pute fi competitivi. Isoterm lucrează direct cu producătorii pentru a-ți putea oferi singura spuma HFO disponibilă în Romania, “la cel mai bun preț posibil.”
În cele din urmă, alegerea izolației care se potrivește cel mai bine cerințelor este a voastră, evident în functie de preț și necesități. Pentru o discuție detaliată despre diferențele dintre spumele izolatoare HFO, HFC și pe bază de apă poți lua legătura cu un consultant Isoterm.
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre sfaturile noastre practice pentru izolarea mansardei…