021 9031

Vata bazaltică sau spuma poliuretanică?

spuma poliuretanica vs vata bazaltica

Spumă poliuretanică sau vată bazaltică? Ce sa alegem?

În acest articol ne propunem să facem o comparație între spuma poliuretanica și vata bazaltică. Deși conceptul de izolație termică este adeseori neglijat, aceasta este foarte importantă când vine vorba de construirea unei case. Răcirea și încălzirea interiorului, în general reprezintă în jur de jumătate din cheltuielile de întreținere, tocmai din acest motiv o termoizolație eficientă va ajuta să economisiți bani și să faceți interiorul casei mult mai plăcut.

În prezent aplicațiile de termoizolare sunt dominate de vata bazaltică, celuloză și spuma poliuretanică. Dar ce variantă este mai eficientă și de ce ?

În acest articol și în următoarele vom face o comparație între spuma poliuretanică cu celulă închisă și celelalte forme tradiționale de izolație.

Vata bazaltică

Cel mai popular tip de izolație atât în trecut cât și acum este fără dubii vata bazaltică și asta în primul rând datorită costului redus.

Deși la prima vedere vată bazaltică pare ieftină aceasta aduce însă costuri suplimentare, cum ar fi mâna de lucru, folia anti-condens sau cantitatea mare de material ce se pierde la montaj.

Un avantaj însă a vatei bazaltice însă este faptul că poate fi aplicate de oricine, deoarece nu necesită echipamente speciale, dar în același timp există riscul de a nu fi aplicata corect.

Aceasta trebuie ca la aplicare să aibă contact în șase puncte cu toate suprafețele ce o înconjoară. De asemenea trebuie tăiată în jurul cablurilor electrice, a țevilor sau orice alt dispozitiv mai este aplicat pe suprafață.

Există din păcate și părți mai puțin bune

 

În mod normal abilitatea de termoizolație a vatei minerale sau a vatei bazaltice, reprezentată prin coeficientul de conductivitate termica, este undeva la o medie de 0.035 – 0.040W/mK, ceea ce poate era în regulă acum 10-20 de ani dar nu și acum când vorbim de materiale moderne precum spuma poliuretanică cu celulă închisă ce are un coeficient de conductivitate termica la o medie de 0.021W/mK.

Cele mai mari probleme sunt însă la aplicarea vatei bazaltice sau a vatei minerale apar atunci când nu sunt umplute cum trebuie spațiile în care sunt aplicate, sau materialele nu sunt comprimate eficient. Datorită duratei destul de lungi de montare, și fiind un proces destul de migălos, este posibil care montarea ei să nu fie mereu adecvată.

De asemenea vata bazaltică lasă aerul sa treacă foarte ușor prin ea, iar pe timp de iarnă acesta ajunge foarte ușor la astereala rece unde se transformă în condens(după cum se poate vedea și în poza de mai jos).

Această permeabilitate împreuna cu coeficientul de conductivitate slab face ca vata sa fie un material ineficient.

vata bazaltica condens

Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică pe de alta parte este un material modern, inovator, folosit pentru izolația caselor aflate în zone cu ierni friguroase sau veri toride. Este un amestec de doua chimicale care atunci când sunt combinate expandează de pana la 100 ori, spuma ajungând astfel în cele mai mici crăpături.

Deși este folosită de mai bine de 60 de ani pe piața americană, și de mai bine de 15 ani pe piața autohtonă spuma poliuretanică poate fi considerată încă, o noutate în domeniu. Popularitatea sa crește însă exponențial pe măsura ce popularitatea materialelor clasice(vata bazaltică, polistiren, celuloză) scade.

Tipuri de spumă poliuretanică

 

Izolația cu spuma poliuretanică vine în două forme diferite și anume spuma cu celulă închisă și spumă cu celulă deschisă.

Spuma cu celulă deschisă este o spumă poroasă cu aspect de burete asemănătoare cu spuma la tub. Aceasta este mult mai moale și ușoară, fiind de preferat în spații nelocuite(cum ar fi poduri) unde diferența de temperatură dintre interior și exterior va fi mai mică și atunci când bugetul este mai redus. Celula deschisă are costuri asemănătoare cu vata bazaltică.

Spuma cu celulă închisă este o spuma foarte compactă în care celulele stau foarte apropiate una de cealaltă. Aceasta este o spuma foarte dură și oferă o izolație superioara față de cea cu celulă deschisă.
Este de preferat în spațiile locuibile(izolație mansardă spre exemplu), atunci când există riscul formării condensului deoarece aceasta nu lasă aerul cald din încăpere sa treacă de spumă și sa ajunga la astereala rece.

spuma nu face condens

 

Care sunt avantajele și dezavantajele?

 

avantaje vata bazaltica

Avantaje spumă poliuretanică cu celulă închisă

  • Termoizolație mult mai eficientă – de până la 3 ori mai eficientă decât vata bazaltică
  • Durată de viața mare estimată la 80 de ani
  • Etanșează perfect toate zonele și nu permite pătrunderea aerului
  • Acționează ca o barieră difuzie vapori. Nu face condens și mucegai
  • Își păstrează proprietățile în timp
  • Rigidizează structura pe care este aplicată. Poate fi folosită cu rezultate excelente la rigidizarea planșeului
  • Protejează lemnul împotriva dăunătorilor
  • Aplicare rapidă – 2 ore/100mp
  • Izolează fonic

Avantaje vată bazaltică

  • Material mai ieftin
  • Se pot monta de oricine

Dezavantaje spumă poliuretanică

  • Materia primă necesită o investiție mai mare
  • Poate fi aplicată doar de profesioniști

Dezavantaje vată bazaltică

  • Termoizolație ineficientă
  • Nimeni nu o poate aplica perfect
  • Nu este hidroizolantă
  • Nu este eficientă din punct de vedere al fonoizolației
  • Irită pielea
  • Aplicare greoaie și de lungă durată
  • Își pierde proprietățile în timp
  • Permite pătrunderea curentului și eficiența termică variază foarte mult
  • Permite apariția punților termice
  • Favorizează apariția condensului și a mucegaiului
  • Implică costuri suplimentare, pe de o parte fiindcă nu se știe exact ce cantitate trebuie, necesită folie pe deasupra și mai implică și costul cu mâna de lucru
  • Nu protejează lemnul și este un cuib pentru dăunători

 

Nu te-am convins? Iată de ce ar trebui sa alegi spuma poliuretanică

Care este mai ieftină?

Depinde foarte mult de tipul de vată ales, dar în mod clar aici vata bazaltică este câștigătoare. Însă dacă ne uitam la avantajele și dezavantajele fiecărui material și aici putem menționa durata de viata mică a vatei, pierderea proprietăților în timp, plus costurile de montaj și costurile suplimentare cu instalarea(folie anti condens, pierderile rezultate în urma instalării), devine clar că un cost puțin mai mare al spumei poliuretanice este pe deplin justificat.

De asemenea trebuie sa iei în calcul faptul ca eficiența și durata de viața mai mare a spumei poliuretanice va reduce drastic costul facturilor de energie.

În final gândiți-vă doar ca o izolație a mansardei folosind spumă poliuretanică costa în cele mai multe cazuri cât un televizor de ultima generație, diferența fiind ca spuma vă va aduce bani înapoi în timp pe când televizorul se va devaloriza imediat ce e scos din cutie.

izolatie mansarda spuma

Care este mai eficientă?

Poate vata bazaltică este puțin mai ieftină, dar când vine vorba de eficiență în termoizolație nimic nu se compară cu spuma poliuretanică. Să începem cu coeficientul de conductivitate termică( λ).

În cazul spumei cu celulă închisă, aceasta valoare este de 0.021 W/mK. Cat are vata bazaltică? Undeva între 0.034 – 0.040 W/mK, spuma poliuretanică fiind astfel din start de aproape 2 ori mai eficientă decât vata bazaltică.

Dar asta nu e tot. În cazul tipic de izolație la mansardă, vata bazaltică trebuie măsurată și tăiată astfel încât să intre perfect între căpriori, însă acest lucru nu se întâmplă niciodată și la final vor rămâne foarte multe spații intre vată și grindă pe unde poate pătrunde aerul.

Spuma poliuretanică pe de altă parte expandează în timpul reacției, pătrunde în cele mai mici spații și crăpături pentru a creea un efect izoterm, sigilează perfect zona și oprește schimbul de aer cu exteriorul.

Luând în calcul sigilarea perfectă, coeficientul de conductivitate termică și măsurătorile noastre de la lucrările efectuate putem spune cu certitudine că 1cm de spuma poliuretanică cu celulă închisa este de aproximativ 3-3.5 ori mai eficienta decât 1cm de vată bazaltică.

aplicare spuma isoterm

Care este povestea cu condensul?

Nu…pereții nu respiră! Acum ca am lămurit acest aspect sa explicăm cum apare condensul.

Așa cum este reprezentat și în graficul de mai sus condensul apare pe timp de iarnă, atunci când aerul cald din cameră reușește să treacă de materialul izolant, în cazul nostru vata bazaltică și să ajungă la astereala rece. Aici datorită schimbării bruște de temperatură se transformă în apă, deci condensează. În timp condensul excesiv va duce la apariția mucegaiului. Totodată vata bazaltică acționează ca un burete și reține apa la îmbinarea cu lemnul, în timp ducând la putrezirea acestuia.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă nu lasă aerul sa treacă datorită structurii foarte compacte, deci condensul nu va apărea niciodată. Face ca insectele precum cariile de lemn și gândacii sa iubească aceste materiale. Spuma poliuretanică pe de altă parte are o structură atât de dură încât dăunătorii nu pot trece de ea.

condens si mucegai pe vata

Care din cele 2 este un cuib pentru dăunători?

Cu certitudine vata bazaltică.

Vata cât și celuloza pot fi ușor remodelate de șoareci spre exemplu și transformate în culcuș.

De asemenea meniul cald și uneori umed(datorită condensului),face ca insectele precum cariile de lemn și gândacii sa iubească aceste materiale. Spuma poliuretanică pe de altă parte are o structură atât de dură încât dăunătorii nu pot trece de ea.

insecte in izolatie

Care este concluzia?

In cele din urmă alegerea izolației care se potrivește cel mai bine cerințelor este a voastră.

Pentru a determina ce izolație este mai bună trebuie doar sa luați în considerare aspectele pozitive și pe cele negative enumerate mai sus și bineînțeles bugetul pe care îl are fiecare.

Per total însă, în cazul în care urmăriți o soluție pe termen lung(atenție spuma are durata de viată de 80 ani) și nu doar o izolație care sa țină câteva sezoane, spuma poliuretanică vă va proteja casa, o va face mult mai confortabilă și în același timp vă va ajuta să economisiți bani la facturile de energie.

Daca sunteți de acord cu noi și ați hotărât că spuma poliuretanică este singurul material pentru confortul casei dumneavoastră, atunci contactați-ne pentru a stabili o întâlnire cu unul din consultanții noștri.

Ți-a placut acest articol? Daca da, poți citi și despre avantajele spumei poliuretanice în izolația fonică…