0720 680 086

Spuma poliuretanică VS vată minerală

În acest prim articol ne propunem să facem o comparație între spuma poliuretanica și vata minerala . Deși conceptul de izolație termică este adeseori neglijat, aceasta este foarte importantă când vine vorba de construirea unei case. Răcirea și încălzirea interiorului, în general reprezintă în jur de jumătate din cheltuielile de întreținere, tocmai din acest motiv o termoizolație eficientă va ajuta să economisiți bani și să faceți interiorul casei mult mai plăcut.

În prezent aplicațiile de termoizolare sunt dominate de vata minerală, celuloza și spuma poliuretanică. Dar ce variantă este mai eficientă, și de ce ? În acest articol și în următoarele vom face o comparație între spuma poliuretanică cu celulă închisă și celelalte forme tradiționale de izolație.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă VS vata minerală
În trecut cea mai populară izolație era vata minerală. Folosită des pe piață, aceasta era soluția în anii trecuți. Vata minerală se poate găsi în diferite sortimente, cu diferiți factori de transfer termic și la diferite prețuri.

Fibra de sticlă spre exemplu vine în diferite mărimi și cu diferite întrebuințări. În mod normal abilitatea de termoizolație denumită și coeficientul de transfer termic a fibrei de sticlă sau a vatei minerale este undeva la o medie de 0.040, pe când spuma poliuretanică cu celulă închisă are acest coeficient de transfer termic la o medie de 0.022 în funcție de densitatea acesteia. Cu alte cuvinte pierderile de căldură vor fi de două ori mai mici prin spuma decât prin vată, vorbind aici doar de material în sine, dacă punem în calcul și etanșarea zonei, deci nu mai sunt locuri prin care să se piardă căldura, eficiența spumei crește de aproximativ 3.5ori.

Deși la prima vedere materia primă pentru vată minerală sau fibra de sticlă pare ieftină aceasta aduce costuri suplimentare, ca cel pentru mâna de lucru sau pentru folia anti-condens. Un alt dezavantaj este că în timp cele două materiale încep să se lase și să-și piardă din proprietățile termoizolante, deci vor trebui schimbate.

Un avantaj al celor două materiale este faptul că pot fi aplicate de oricine, deoarece nu necesită echipamente speciale, dar în același timp există riscul de a nu fi aplicate corect. Acestea trebuie ca la aplicare să aibă contact în șase puncte cu toate suprafețele ce o înconjoară. De asemenea trebuie tăiată în jurul cablurilor electrice, a țevilor sau orice alt dispozitiv mai este aplicat pe suprafață.
Cele mai mari probleme la aplicarea fibrei de sticlă sau a vatei minerale apar atunci când nu sunt umplute cum trebuie spațiile în care sunt aplicate, sau materialele nu sunt comprimate eficient. Fibra de sticlă și vata minerală sunt termoizolațiile care dau cea mai mare bătaie de cap proprietarilor și sunt de cele mai multe ori ineficiente. Motiv pentru care cei mai mulți constructori și arhitecție recomandă alte materiale.

Pe de altă parte când vine vorba de spuma poliuretanică cu celulă închisă, aceasta are câteva proprietăți pe care niciunul dintre produsele mai sus menționate nu le are. Odată aplicată spuma poliuretanică reușește să umple toate golurile și să se muleze în funcție de suprafața pe care este aplicată, cu alte cuvinte etanșează spațiul și nu mai permite pătrunderea curentului, sau crearea de punți termice. Pe lângă calitatea termoizolantă superioară, spuma poliuretanică cu celulă închisă oferă și hidroizolație și fonoizolație.
În general problema majoră când discutăm despre „ izolația casei” sau ”izolația mansardei”, apare când vine vorba despre crearea unei bariere a aerului, dacă aerul cald este circulat prin casă sau aerul de afară intră înăuntru, este clar că performanța termică variază foarte mult, și de asemenea aerul umed din exterior va produce picături de apă unde sunt punți termice, ceea ceva duce în cele din urmă la apariția mucegaiului.

Avantaje spumă poliuretanică cu celulă închisă
– Termoizolație mult mai eficientă
– Hidroizolație
– Fonoizolație
– Ușor și rapid de aplicat
– Durată de viața mare estimată la 80 de ani
– Etanșează perfect toate zonele și nu permite pătrunderea aerului
– Nu creează punți termice
– Nu permite apariția mucegaiului
– 0 costuri suplimentare
– Totul este făcut de o singură echipă
– Își păstrează proprietățile în timp
– Rigidizează structura casei
– Protejează lemnul

Avantaje vată minerală
– Sunt mai ieftine
– Se pot monta de oricine

Dezavantaje spumă poliuretanică
– Materia primă necesită o investiție mai mare
– Poate fi aplicată doar de profesioniști
– Trebuie acoperite ferestrele și obiectele din casă

Dezavantaje vată minerală
– Termoizolație ineficientă
– Trebuie aplicată perfect pentru a fi eficientă
– Nu este hidroizolantă
– Nu este eficientă din punct de vedere al fonoizolației
– Irită pielea
– Aplicare greoaie și de lungă durată
– În timp se lasă și trebuie schimbată
– Permite pătrunderea curentului și eficiența termică variază foarte mult
– Permite apariția punților termice
– Permite intrarea aerului umed în casă ce favorizează apariția mucegaiului
– Implică costuri suplimentare, pe de o parte fiindcă nu se știe exact ce cantitate trebuie, necesită folie pe deasupra și mai implică și costul cu mâna de lucru
– Nu protejează lemnul

În concluzie între cele trei materiale, spuma poliuretanică cu celulă închisă oferită de Isoterm este cea mai eficientă soluție.