021 9031

Dezavantajele spumei poliuretanice

Dezavantaje spuma poliuretanica

Izolarea termică a locuințelor aduce întotdeauna în discuție alegerea materialelor folosite în acest sens, costurile și desigur, eficiența energetică. De-a lungul timpului s-a discutat destul de mult despre avantajele pe care le oferă fiecare material de izolare, de la polistiren, la spumă poliuretanică.

În același timp însă, pe lângă multitudinea de avantaje a materialelor de izolare au apărut și discuții despre dezavantajele acestora, drept pentru care astăzi vom discuta despre dezavantajele spumei poliuretanice, atât pentru spuma poliuretanică cu celulă închisă, cât și pentru spuma poliuretanică cu celulă deschisă.

 

Spuma poliuretanică – scurtă trecere în revistă a materialului izolator

 

Înainte de a trece la dezavantaje, facem și o scurtă caracterizare a materialului, care ne va ajuta să discutăm mai ușor despre dezavantaje, factual, pe proprietățile a acestuia.

Așadar spuma poliuretanică este un material termoizolant, cu un factor de transfer termic λ = 0.021 – 0.036 W/m*K, care este folosit pentru izolarea termică a clădirilor, în scopul reducerii punților termice și implicit în vedere reducerii pierederilor de temperaturi, de la interior la exterior.

 

Dezavantajele spumei poliuretanice

 

Spuma poliuretanică se aplică cu presiune pe suprafețele de izolat, iar grosimea de strat se stabilește întotdeauna în funcție de tipul elementelor constructive și de tipul spumei folosite: spumă poliuretanică cu celulă închisă- grosime minimă de strat de 5 cm, spumă poliuretanică cu celulă deschisă- grosime minimă de strat 10 cm.

Despre caracteristici și avantaje ale spumei poliuretanice am discutat aici, așa că nu vom insista asupra acestora, ci vom merge mai departe la dezavantajele spumei poliuretanice.

 

Dezavantaje spuma poliuretanică – cauze, soluții

 

Ca orice material de construcții, chiar și spuma poliuretanică poate avea mici dezavantaje, de-a lungul timpului în spațiul media fiind publicate tot felul de materiale despre acestea. Majoritatea acestor materiale însă nu au fundament tehnic fiind bazate pe mituri, sau fiind articole plătite de către firmle producatoare de materiale de izolații alternative.

Unul dintre cele mai populare materiale despre dezavantajele spumei poliuretanice este acest clip pe YouTube, pe canalul Enciclopedia Constructiilor.

probleme spuma poliuretanica

 

 

Vom încerca în cele ce urmează să analizam fiecare dezavantaj prezentat în acest clip și în cazul în plus sa vă mai prezentăm și alte dezavantaje pe care le-am auzit de la clineții noștri.

 

Spuma poliuretanică nu rezistă bine la raze ultraviolete

 

Ca orice poliuretan spuma poliuretanică nu rezistă foarte mult în timp la radiația UV. Însă majoritatea izolațiilor cu spumă se realizează în interiorul casei, sub astereală, pe pereții interiori, pe planșeu. De asemenea, în cele mai multe cazuri, spuma va fi acoperită de rigips, lambriu, OSB, tencuială, etc.

 

spuma pliuretanica expusa la soare

 

Ce se întâmplă însă în cazul în care spuma se aplică la exterior sau pe terase. Nu trebuie sa va speriați, ea poate rămâne expusă la soare câteva săptămâni bune. Va suferi o degradare de suprafață, ce se poate observa prin schimbarea culorii, însă spuma va rămâne intactă sub acest strat superficial. Dacă se vor tăia câțiva mm de spumă de la suprafață vei observa că spuma va fi intactă și neafectată. Ea nu se va macină sau suferi alte modificări de structură sau compoziție.

 

Materialul izolator crapă în timp

 

Acesta este unul din dezavantajele spumei poliuretanice pe care le întâlnim în foarte rare cazuri și doar în cazul spumei poliuretanice cu celulă închisă. Crăpăturile apar în general la scurt timp după aplicare deci se pot remedia foarte ușor.

 

Printre cauzele pentru care apar aceste crăpături menționăm:

  • Umiditate in suport – Umiditatea este unul din factorii principali pentru crăparea spumei. Dacă suportul pe care este aplicat spuma are umiditate mare, în timpul aplicării apa se poate evapora, iar vaporii de apa pot ajunge în spumă. După un timp vor fi eliberați, dar spuma își va micșora volumul.
  • Grosimea stratului nu respecta recomandarea producătorului – Nu există o grosime minimă sau maximă pentru aplicarea fiecărui strat de spumă. În fișa tehnica a produsului, producătorul recomandă grosimea optimă de aplicare. Este total eronat ceea ce este prezentat în clip de către Enciclopedia Construcțiilor, referitor la grosimea maxima a fiecărui strat ca fiind 1-2cm.

 

enciclopedia cosntructiilor dezavantaje spuma

 

În cazul anumitor spume cu celulă închisă producătorul recomandă să se aplice 3-5cm sau chiar 10cm dintr-un singur strat. Un număr mare de straturi cu grosimi mici poate exercita tensiuni diferite asupra stratului total de spumă, ducând la crăparea acesteia.

  • Suport contaminat – Suportul peste care se aplică spuma poliuretanică trebuie să fie cât mai curat posibil, fără prezența altor chimicale.
  • Chimicale neconforme – Daca soluțiile care formează spuma poliuretanică nu sunt ținute în condiții optime sau sunt contaminate cu alte chimicale, spuma rezultată nu va fi conformă.

Toate aceste probleme pot fi ușor evitate alegănd să lucrați cu o firma care în prealabil face o vizită a spațiului ce se va izola, va măsura umiditatea lemnului, va avea aplicatori certificați și aparatură de ultimă generație, așa cum este Isoterm®.

 

Spuma poliuretanică este impermeabilă

 

Acest “dezavantaj” al spumei poliuretanice pleacă de la premisa ca spuma poliuretanică cu celulă închisă este impermeabilă, ceea ce nu este adevărat. Spuma poliuretanică, chiar și cea cu celulă închisă este permite umezelii să treacă de ea, dar difuzia este lentă, precum o barieră de vapori.

 

Spuma poliuretanica condens

 

Cauza pentru apariția condensului și a mucegaiului este exact opusă. Acestea pot apărea doar în cazul materialelor permeabile, precum celula deschisă sau vată, celuloză, etc, dacă aceste materiale sunt folosite în spații locuite si încălzite în lipsa unei bariere de difuzie vapori.

 

Comportamentul la foc și la temperaturi mari

 

Există un mit legat de spumă poliuretanică și foc, cum că spuma ar arde foarte puternic. Acest mic este parțial adevărat și poate fi considerat un dezavantaj al spumei poliuretanice. Există pe piață într-adevăr spume poliuretanice la un preț mai mic, care ard puternic, ele fiind incadrate in clasa Euroclass F de reacție la foc. Recomandarea noastră este să cereți o fișă tehnică și să vă feriți de aceste materiale.

Spuma folosită de către Isoterm® este încadrată în clasa Euroclass E, sau B2/d0 după standardul DIN. Aceste tipuri de spuma nu propagă si nu întreține arderea, existând multe situații în care spuma poliuretanică a protejat acoperișul de foc. Mai multe detalii despre clasa de reacție la foc în acest articol.

 

spuma poliuretanica care arde

 

De asemenea, spuma poliuretanică poate degaja substanțe nocive, atunci cand temperatura ei depașește 500 de grade Celsius, însă aceste temperaturi pot fi atinse doar în cazul incendiilor.

 

Toxicitate în timpul aplicării

 

Toxicitatea spumei din timpul aplicarii este iar un dezavantaj al spumei poliuretanice discutabil. În primul rând, gazele emanate în timpul aplicării sunt mai mult iritante decât toxice.  De asemenea se recomandă ca aplicarea materialului să se facă de către personal autorizat, protejat cu echipamente speciale. Se recomandă chiar ca ulterior aplicării, pentru 24 de ore, să se aerisească suprafețele, pentru a permite ventilarea corectă a spațiului.

După aceste 24 de ore, spuma poliuretanică devine un material inert, încadrat în clasa A+ pentru compuși organici volatili, fiind mai sigur pentru sănătate decât orice alt material izolator existent.

 

spuma poliuertanica toxica

 

Gandește-te că spuma poliuretanică este folosită la salteaua pe care dormi, la frigiderul în care ții mâncarea și la adidașii cu care te încalți

 

Spuma poliuretanică are un preț mai mare decât alte materiale izolatoare

 

Izolarea termică a clădirilor costă, dar este una dintre îmbunătățirile care te ajută să economisești. Deși pare a fi o ambiguitate lexicală, în realitate deși izolarea cu spumă poliuretanică poate costa mai mult, aceste costuri sunt amortizate chiar din primii ani după izolare. Acest lucru se întâmplă deoarece spuma poliuretanică va limita pierderile de temperatură și îți va oferi căldura dorită în timpul sezonului rece și răcoarea necesară în timpul sezonului cald.

Coeficientul foarte bun de transfer termic, densitatea și grosimea de strat, calculată în funcție de tipul elementelor constructive, fiecare dintre aceste elemente sunt menite să te ajute să te bucuri de case eficiente din punct de vedere energetic.

 

costuri izolatie mansarda

 

SOLICITĂ O ESTIMARE DE COST

 

Comparativ cu alte tipuri de izolații s-ar putea însă să pară că spuma poliuretanică este mai scumpă. Însă, datorită coeficientului de conductivitate mult mai bun față de alte materiale, a etanșării perfecte, a duratei de execuție scăzută și a eliminării necesității de a pune o barieră de difuzie vapori(în cazul celulei închise), costurile totale vor fi chiar mai mici decât la celelalte materiale.

Dacă dorești să afli ce preț are izolația cu spuma poliuretanică, ne poți contacta sau afla mai multe detalii în acest articol.

 

Dezavantaje spumă poliuretanică – concluzii

 

Orice material de construcții, indiferent de specificul acestuia, are avantaje și dezavantaje. Spuma poliuretanică este un material care în mod cert ridică semne de întrebare, atât ca produs în sine, cât și la nivel de eficiență și performanțe.

Este important ca în momentul alegerii materialului izolator să ai în vedere toate caracteristicile, prețul, avantajele și dezavantajele, manopera și aplicarea, adică tot ceea ce ține o izolație completă. Consultanții noștri îți stau la dispoziție cu toate aceste detalii, pentru ca alegerea ta să fie una bazată pe date concrete.